Zuber Mineralna Woda Lecznicza: Skład, Właściwości i Zastosowanie
- Szczegóły
Zuber to naturalna woda lecznicza, wydobywana w uzdrowiskowym regionie Krynica-Zdrój. Jej bardzo wysoki poziom mineralizacji i niezwykły poziom składników stawia ją w czołówce wód europejskich! Zuber, jak inne wody o mineralizacji powyżej 4000 mg/l, jest klasyfikowana jako woda lecznicza.
Co to jest Woda Zuber?
Woda Zuber to woda typu szczawa o bardzo dużej mineralizacji i strukturze jonowej. Woda lecznicza „Zuber” wydobywana jest z czterech głębokich, prawie kilometrowych odwiertów, zlokalizowanych na południowym stoku Góry Parkowej.
Woda zawdzięcza swoją nazwę profesorowi Uniwersytetu Lwowskiego, wybitnemu geologowi Rudolfowi Zuberowi, który przybył do Krynicy z początkiem XX w. i zaproponował wykonanie ujęć otworowych, dla poszerzenia oferty balneoterapeutycznej uzdrowiska.
Woda Zuber charakteryzuje się bogatą strukturą jonową, zawierając m.in. wodorowęglany, chlorki, siarczany oraz kationy, takie jak sód, magnez, potas, lit i wapń. Znajdziemy tu aniony: wodorowęglanowe, chlorkowe, siarczanowe, bromkowe i jodkowe oraz kationy: sodowe, magnezowe, potasowe, litowe oraz wapniowe.
Skład Mineralny Wody Zuber
Woda lecznicza Zuber Karton 3 l z Krynicy odznacza się zawartością składników mineralnych na poziomie 23 977,10 mg na jeden litr wody. Woda Zuber ma dużą mineralizację i niezwykle wysoką zawartość składników stałych. Obecnie zawiera 25054,3 mg/l.
Przeczytaj także: Zastosowanie wody Zuber dla zdrowia
Właściwości Lecznicze Wody Zuber
Woda lecznicza Zuber jest stosowana w kuracjach wielu schorzeń. Unikalna w skali światowej, o bardzo dużej mineralizacji (pow. 21 000 mg/dm3) i niezwykłej zawartości składników. Jej charakter oraz struktura jonowa umożliwiają wyrównanie niedoborów pierwiastków mających istotne znaczenie dla homeostazy (czyli zdolności utrzymywania stałości parametrów wewnętrznych organizmu), takich jak sód, potas, wapń, magnez czy nawet pierwiastki śladowe.
Może mieć korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego oraz układu krwionośnego. Jest niezastąpiona postępowaniu w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Pomaga zwalczać nadkwasotę.
Surowiec stosowany w krenoterapii (kuracji pitnej), wzmaga metabolizm białkowo-tłuszczowo-węglanowy, przez co stosowany jest w leczeniu chorób przemiany materii: obniża poziom cukru we krwi, zwiększa spalanie tłuszczów i powoduje spadek wagi ciała. Wspomaga metabolizm białkowo-tłuszczowo-węglanowy, pomaga obniżać poziom cukru we krwi, poprawia spalanie tłuszczów i wspiera spadek wagi ciała. Wywołuje wzrost wydalania kwasu moczowego.
Wskazania do Stosowania Wody Zuber
W zdecydowanej większości przypadków, woda lecznicza Zuber jest stosowana w procesie leczenia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a ponadto pomaga pozbyć się uciążliwej i długotrwałej zgagi. Zawarte w niej składniki mineralne stanowią również wsparcie dla osób zmagających się z otyłością oraz nadwagą. Bywa wykorzystywana jako wsparcie przy leczeniu chorób układu krwiotwórczego, skazy moczanowej oraz niedoczynności tarczycy. Woda Zuber jest powszechnie wykorzystywana przy leczeniu choroby wrzodowej oraz nadkwasoty, pozwala obniżyć poziom cukru we krwi, wspiera funkcje układu pokarmowego, a jednocześnie łagodzi skutki nadmiernego spożycia alkoholu.
- Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
- Nadkwasota
- Otyłość i nadwaga
- Choroby układu krwiotwórczego
- Skaza moczanowa
- Niedoczynność tarczycy
- Cukrzyca
- Choroby wątroby i dróg żółciowych
Dodatkowe Korzyści
Jako ciekawostkę możemy wspomnieć, że woda Zuber to świetny wybór dla młodych osób ceniących sobie żywiołowe imprezy. Zawarte w niej składniki łagodzą bowiem objawy nadużycia alkoholu. Zapobiega skutkom spożycia alkoholu. łagodzi stan po nadużyciu alkoholowym - tzw.
Przeczytaj także: Skład mineralny Zuber
Dawkowanie i Sposób Użycia
Ze względu na bardzo wysoką zawartość składników mineralnych, woda Zuber nie może być stosowana tak, jak inne wody mineralne. W związku z tym powinna być spożywana pod kontrolą lekarza. Stosowanie w leczeniu schorzeń: według wskazań lekarza.
Zaleca się wypijanie 2-3 szklanek wody dziennie (ale nie więcej niż 200-250 ml wody jednorazowo). Wodę najlepiej spożywać na czczo na pół godziny przed planowanym posiłkiem. Odradza się jednak spożywanie surowych owoców lub warzyw na godzinę przed spożyciem wody.
Zalecane dawkowanie: Trzy razy dziennie ½ szklanki Zubera zmieszanego z ½ szklanki wody Jana na pół godziny przed posiłkiem. Zwykle zaleca się wypijać pół szklanki wody Zuber 3 razy dziennie. Stosować około 30 minut przed posiłkiem, po zmieszaniu z połową szklanki ciepłej wody (np. woda „Jan”).
Profilaktycznie, wody alkaliczne zaleca się pić na czczo i 45 minut przed posiłkiem. W celu zmniejszenia zawartości dwutlenku węgla w wodzie, mieszankę wód Zuber i Jan pijemy lekko podgrzaną w łaźni wodnej (ok. 40°C).
Wodę można stosować bez rozcieńczania (nie więcej niż 200 - 250 ml jednorazowo) oraz w rozcieńczeniu z wodą Jan, w stosunku 1:1 (100 ml : 100 ml) w leczeniu nieżytów nadkwaśnych, a także w stosunku 1:3 (100 ml wody Zuber : 50 ml wody Jan) w schorzeniach pęcherzyka żółciowego, wątroby, trzustki i przemiany materii.
Przeczytaj także: Zuber: naturalna woda lecznicza
Przechowywanie Wody Zuber
Wodę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (4 - 20 st. C) z dala od promieni słonecznych. Warunki przechowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (zalecana temp. od 4 do 20 st. C).
Osad jest zjawiskiem naturalnym.
tags: #zuber #mineralna #woda #lecznicza #skład #właściwości

