Właściwości lecznicze wody Zuber
- Szczegóły
Woda jest podstawą życia i ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiednio dobrana woda lecznicza, stosowana pod kontrolą lekarza, może istotnie wspomóc leczenie przewlekłych schorzeń. Powszechnie wiadomo, jak bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu jest jej codzienna podaż.
Naturalna woda mineralna to woda podziemna, która jest wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi. Od wody wodociągowej różni się zawartością składników mineralnych, a także czystością chemiczną i mikrobiologiczną. Ma charakterystyczny stabilny skład, a w niektórych przypadkach także właściwości korzystnego fizjologicznego oddziaływania na ludzki organizm.
W Polsce wydobywa się kilka wód leczniczych. Słyniemy przede wszystkim z wód typu szczawy. Warto wymienić wodę Zuber, Słotwinkę, Mieczysława oraz Jana.
Czym charakteryzuje się woda Zuber?
Zuber to jedna z najpopularniejszych w Polsce wód leczniczych, wydobywanych m.in. w Krynicy Zdrój. To woda typu szczawa o bardzo dużej mineralizacji i strukturze jonowej. Zuber to woda zawdzięczająca swoją nazwę wybitnemu geologowi, Rudolfowi Zuberowi. To on zainspirował przedsięwzięcie wykonania głębokich ujęć w Krynicy, co pozwoliło na odkrycie i wydobycie tej wody leczniczej.
Woda lecznicza „Zuber” jest wydobywana z 4-odwiertów zlokalizowanych w rejonie Góry Parkowej. Naturalna Woda Lecznicza Zuber wydobywana jest z czterech głębokich, prawie kilometrowych odwiertów, zlokalizowanych na południowym stoku Góry Parkowej. Woda zawdzięcza swoją nazwę profesorowi Uniwersytetu Lwowskiego, wybitnemu geologowi Rudolfowi Zuberowi, który przybył do Krynicy z początkiem XX w. i zaproponował wykonanie - wzorem kilku uzdrowisk europejskich - ujęć otworowych, dla poszerzenia oferty balneoterapeutycznej uzdrowiska.
Przeczytaj także: Zastosowanie wody Zuber dla zdrowia
Jest to szczawa hiperosmotyczna, unikalna w skali europejskiej o bardzo dużej mineralizacji i niezwykle wysokiej zawartości składników stałych. To wysoko zmineralizowana szczawa zawierająca ok. 23 977,10 mg substancji mineralnych na litr wody. Unikalna w skali światowej, o bardzo dużej mineralizacji (pow. 21 000 mg/dm3) i niezwykłej zawartości składników.
Woda Zuber charakteryzuje się bogatą strukturą jonową, zawierając m.in. wodorowęglany, chlorki, siarczany oraz kationy, takie jak sód, magnez, potas, lit i wapń. Znajdziemy tu aniony: wodorowęglanowe, chlorkowe, siarczanowe, bromkowe i jodkowe oraz kationy: sodowe, magnezowe, potasowe, litowe oraz wapniowe. Woda lecznicza Zuber Karton 3 l z Krynicy odznacza się zawartością składników mineralnych na poziomie 23 977,10 mg na jeden litr wody.
Jej charakter oraz struktura jonowa umożliwiają wyrównanie niedoborów pierwiastków mających istotne znaczenie dla homeostazy (czyli zdolności utrzymywania stałości parametrów wewnętrznych organizmu), takich jak sód, potas, wapń, magnez czy nawet pierwiastki śladowe.
Skład wody Zuber
Zawartość składników mineralnych w mg/l (ogólna zawartość składników mineralnych: 23 977,10 mg/l):
- Kationy: sodowy - 5994,00, magnezowy - 234,90, potasowy - 211,90, litowy - 27,94, wapniowy - 27,35
- Aniony: wodorowęglanowy - 16342,00, chlorkowy - 1001,00, siarczanowy - 54,78, bromkowy - 1,54, jodkowy - 1,16
Właściwości lecznicze wody Zuber
Mineralne wody lecznicze mają wyjątkowe właściwości prozdrowotne, związane z obecnością składnika swoistego, dużą zawartością składników mineralnych (co najmniej 4000 mg/l) i/lub odpowiednią ich proporcją. Ich działanie jest potwierdzone wieloletnim zastosowaniem, badaniami klinicznymi i długoletnimi obserwacjami. Nie są remedium na choroby, w których są stosowane, ale pełnią istotną funkcję pomocniczą i są nieodłącznym elementem leczenia uzdrowiskowego.
Przeczytaj także: Skład mineralny Zuber
Woda Zuber jest powszechnie wykorzystywana przy leczeniu choroby wrzodowej oraz nadkwasoty, pozwala obniżyć poziom cukru we krwi, wspiera funkcje układu pokarmowego, a jednocześnie łagodzi skutki nadmiernego spożycia alkoholu.
Zuber woda lecznicza z Krynicy - Zdrój leczy choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, wątrobę i drogi żółciowe, zwalcza nadkwasotę, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Stosowana w krenoterapii (kuracji pitnej), wzmaga metabolizm białkowo-tłuszczowo-węglanowy, przez co stosowany jest w leczeniu chorób przemiany materii: obniża poziom cukru we krwi, zwiększa spalanie tłuszczów i powoduje spadek wagi ciała. Wywołuje wzrost wydalania kwasu moczowego.
Woda lecznicza Zuber:
- Niezastąpiona jest w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
- Zwalcza nadkwasotę,
- Leczy wątrobę i drogi żółciowe,
- Skutecznie obniża podwyższony poziom cukru i cholesterolu we krwi (cukrzyca, miażdżyca, nadczynność tarczycy),
- Łagodzi przykre objawy nadużycia alkoholu.
W zdecydowanej większości przypadków, woda lecznicza Zuber jest stosowana w procesie leczenia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a ponadto pomaga pozbyć się uciążliwej i długotrwałej zgagi. Zawarte w niej składniki mineralne stanowią również wsparcie dla osób zmagających się z otyłością oraz nadwagą. Bywa wykorzystywana jako wsparcie przy leczeniu chorób układu krwiotwórczego, skazy moczanowej oraz niedoczynności tarczycy. Jak już wspomnieliśmy wcześniej, jest to także niezastąpiona woda dla osób, które cenią sobie częste imprezowanie. Zawarte w niej składniki łagodzą bowiem objawy nadużycia alkoholu.
Profilaktycznie, wody alkaliczne zaleca się pić na czczo i 45 minut przed posiłkiem. Spożywana przed posiłkiem hamuje wydzielanie soku żołądkowego. Pita w czasie posiłku przyspiesza pasaż pokarmu z żołądka do dwunastnicy. Zobojętnia sok żołądkowy. Duża zawartość węglowodanów, dwutlenku węgla oraz tlenku siarki - sprzyja działaniu żółciopędnemu.
Przeczytaj także: Zastosowanie Wody Zuber
Dawkowanie i sposób spożycia
Ze względu na bardzo wysoką zawartość składników mineralnych, woda Zuber nie może być stosowana tak, jak inne wody mineralne.
Zaleca się wypijanie 2-3 szklanek wody dziennie (ale nie więcej niż 200-250 ml wody jednorazowo). Wodę najlepiej spożywać na czczo na pół godziny przed planowanym posiłkiem. Odradza się jednak spożywanie surowych owoców lub warzyw na godzinę przed spożyciem wody.
Wodę można stosować bez rozcieńczania (nie więcej niż 200 - 250 ml jednorazowo) oraz w rozcieńczeniu z wodą Jan, w stosunku 1:1 (100 ml : 100 ml) w leczeniu nieżytów nadkwaśnych, a także w stosunku 1:3 (100 ml wody Zuber : 50 ml wody Jan) w schorzeniach pęcherzyka żółciowego, wątroby, trzustki i przemiany materii.
W celu zmniejszenia zawartości dwutlenku węgla w wodzie, mieszankę wód Zuber i Jan pijemy lekko podgrzaną w łaźni wodnej (ok. 40°C).
Zalecane dawkowanie: Trzy razy dziennie ½ szklanki Zubera zmieszanego z ½ szklanki wody Jana na pół godziny przed posiłkiem.
Woda lecznicza Zuber może być stosowana osobno, ale również w połączeniu z wodą Jan. Proporcje zależą od celu, w jakim stosujemy wody lecznicze.
Wody Zuber i Słotwinka mogą być stosowane profilaktycznie: zaleca się spożywanie 1 szklanki 3 razy dziennie, najlepiej lekko podgrzanej, około pół godziny przed posiłkiem. Mogą również być stosowane do inhalacji. Przy stanach zapalnych i alergicznych górnych dróg oddechowych można stosować do inhalacji w warunkach domowych.
Przechowywanie
Wodę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (4 - 20 st. C) z dala od promieni słonecznych. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (zalecana temp. od 4 do 20 st. C).
Osad jest zjawiskiem naturalnym. Zawiera dwutlenek węgla ze źródła.
Podsumowanie
Wody lecznicze, ze względu na wysoką zawartość składników mineralnych i łatwy wpływ na równowagę kwasowo-zasadową organizmu, przy chęci regularnego stosowania powinny być pite ściśle pod kontrolą lekarza. Ich dawkowanie jest dobierane indywidualnie. Wody takie pije się powoli, małymi łykami. Co najmniej godzinę przed ich zastosowaniem nie powinno się spożywać surowych warzyw i owoców.
tags: #zuber #woda #z #siarką #właściwości

