Woda Mineralna Alkaliczna Zuber: Skład, Właściwości i Zastosowanie

Woda Zuber to naturalna woda mineralna znana w całej Polsce, pochodząca z uzdrowiskowego regionu Krynica-Zdrój. Zuber to jedna z najpopularniejszych w Polsce wód leczniczych, wydobywanych m.in. w Krynicy Zdrój. W Polsce wydobywa się kilka wód leczniczych. Słyniemy przede wszystkim z wód typu szczawy. Warto wymienić wodę Zuber, Słotwinkę, Mieczysława oraz Jana.

Zuber to woda zawdzięczająca swoją nazwę wybitnemu geologowi, Rudolfowi Zuberowi. To on zainspirował przedsięwzięcie wykonania głębokich ujęć w Krynicy, co pozwoliło na odkrycie i wydobycie tej wody leczniczej. Naturalna Woda Lecznicza ZuberWoda lecznicza „Zuber” wydobywana jest z czterech głębokich, prawie kilometrowych odwiertów, zlokalizowanych na południowym stoku Góry Parkowej. Woda zawdzięcza swoją nazwę profesorowi Uniwersytetu Lwowskiego, wybitnemu geologowi Rudolfowi Zuberowi, który przybył do Krynicy z początkiem XX w. i zaproponował wykonanie - wzorem kilku uzdrowisk europejskich - ujęć otworowych, dla poszerzenia oferty balneoterapeutycznej uzdrowiska.

Skład i Charakterystyka Wody Zuber

Zuber to woda typu szczawa o bardzo dużej mineralizacji i strukturze jonowej. Jest to silnie hiperosmotyczna szczawa. Już samo stężenie składników mineralnych (23 977,10 mg/l) informuje nas o tym, jak wartościowa jest woda lecznicza Zuber.

Woda Zuber charakteryzuje się bogatą strukturą jonową, zawierając m.in. wodorowęglany, chlorki, siarczany oraz kationy, takie jak sód, magnez, potas, lit i wapń. Woda mineralna Zuber jest wydobywana w Krynicy-Zdrój. To wysoko zmineralizowana szczawa zawierająca ok. 23 977,10 mg substancji mineralnych na litr wody.

Znajdziemy tu aniony: wodorowęglanowe, chlorkowe, siarczanowe, bromkowe i jodkowe oraz kationy: sodowe, magnezowe, potasowe, litowe oraz wapniowe. Woda lecznicza Zuber Karton 3 l z Krynicy odznacza się zawartością składników mineralnych na poziomie 23 977,10 mg na jeden litr wody.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Unikalna w skali światowej, o bardzo dużej mineralizacji (pow. 21 000 mg/dm3) i niezwykłej zawartości składników. Jej charakter oraz struktura jonowa umożliwiają wyrównanie niedoborów pierwiastków mających istotne znaczenie dla homeostazy (czyli zdolności utrzymywania stałości parametrów wewnętrznych organizmu), takich jak sód, potas, wapń, magnez czy nawet pierwiastki śladowe.

Właściwości Lecznicze i Zastosowanie

Woda Zuber jest powszechnie wykorzystywana przy leczeniu choroby wrzodowej oraz nadkwasoty, pozwala obniżyć poziom cukru we krwi, wspiera funkcje układu pokarmowego, a jednocześnie łagodzi skutki nadmiernego spożycia alkoholu. W zdecydowanej większości przypadków, woda lecznicza Zuber jest stosowana w procesie leczenia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a ponadto pomaga pozbyć się uciążliwej i długotrwałej zgagi.

Zawarte w niej składniki mineralne stanowią również wsparcie dla osób zmagających się z otyłością oraz nadwagą. Bywa wykorzystywana jako wsparcie przy leczeniu chorób układu krwiotwórczego, skazy moczanowej oraz niedoczynności tarczycy. Jak już wspomnieliśmy wcześniej, jest to także niezastąpiona woda dla osób, które cenią sobie częste imprezowanie. Zawarte w niej składniki łagodzą bowiem objawy nadużycia alkoholu.

Woda mineralna Zuber jest zalecana także diabetykom, jako iż pozwala obniżyć poziom cukru we krwi. Ze względu na bogatą zawartość składników mineralnych, woda lecznicza Zuber znajduje wszechstronne zastosowanie w leczeniu i łagodzeniu objawów takich dolegliwości, jak: wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwasota, choroby wątroby czy cukrzyca. Woda ta skutecznie obniża poziom cukru we krwi, dzięki czemu jest wskazana diabetykom.

Surowiec stosowany w krenoterapii (kuracji pitnej), wzmaga metabolizm białkowo-tłuszczowo-węglanowy, przez co stosowany jest w leczeniu chorób przemiany materii: obniża poziom cukru we krwi, zwiększa spalanie tłuszczów i powoduje spadek wagi ciała. Żółciotwórcze i żółciopędne działanie wody jest wykorzystywane w leczeniu wątroby i dróg żółciowych.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Dawkowanie i Sposób Użycia

Ze względu na bardzo wysoką zawartość składników mineralnych, woda Zuber nie może być stosowana tak, jak inne wody mineralne. W profilaktycznym stosowaniu zaleca się wypijanie szklanki wody trzy razy dziennie na ok. pół godziny przed posiłkiem. Jednocześnie, na godzinę przed wypiciem wody nie należy spożywać surowych owoców i warzyw.

Zaleca się spożywanie 2-3 szklanek dziennie, najlepiej pół godziny przed posiłkiem. Nie należy przekraczać jednorazowej dawki 200-250 ml. Wodę Zuber można spożywać samodzielnie lub łączyć z wodą Jan, dostosowując proporcje do swoich potrzeb.

Sposób dawkowania: Profilaktycznie 3x dziennie 1 szklanka wody (można lekko podgrzać) około pół godziny przed posiłkiem. Profilaktycznie, wody alkaliczne zaleca się pić na czczo i 45 minut przed posiłkiem. Wodę można stosować bez rozcieńczania (nie więcej niż 200 - 250 ml jednorazowo) oraz w rozcieńczeniu z wodą Jan, w stosunku 1:1 (100 ml : 100 ml) w leczeniu nieżytów nadkwaśnych, a także w stosunku 1:3 (100 ml wody Zuber : 50 ml wody Jan) w schorzeniach pęcherzyka żółciowego, wątroby, trzustki i przemiany materii.

Wodę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (od 4 do 20 st. C), co pozwoli na dłużej zachować wysokie stężenie składników mineralnych. Wody należy także chronić przed promieniami słonecznymi.

Tabela Składników Mineralnych Wody Zuber

AnionyKationy
WodorowęglanoweSodowe
ChlorkoweMagnezowe
SiarczanowePotasowe
BromkoweLitowe
JodkoweWapniowe

Woda Zuber w połączeniu z wodą Jan

Woda lecznicza Zuber może być stosowana osobno, ale również w połączeniu z wodą Jan. Proporcje zależą od celu, w jakim stosujemy wody lecznicze. W zależności do schorzenia należy je łączyć w odpowiedni sposób:

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

  • połączenie Wody Jana z wodą Zuber w stosunku 1:1, czyli np. 100 ml Wody Zuber na 100 ml Wody Jana stosuje się w terapii nieżytów nadkwaśnych,
  • połączenie Wody Jana z wodą Zuber w stosunku 1:3, czyli np. 200 ml Wody Zuber na 50 ml Wody Jana stosuje się w leczeniu chorego pęcherzyka żółciowego, chorób wątroby, trzustki, a także zaburzeń przemiany materii.

W celu zmniejszenia zawartości dwutlenku węgla w wodzie, mieszankę wód Zuber i Jan pijemy lekko podgrzaną w łaźni wodnej (ok. 40°C). Aby zmniejszyć zawartość dwutlenku węgla w wodzie, mieszankę Wody Jana i Wody Zuber można lekko podgrzać w łaźni wodnej do temperatury ok. 40 st. C. Pozwoli to uniknąć podrażnień śluzówki, co może nasilić działanie żółciopędne i żółciotwórcze.

Przechowywanie

Uwaga! Warunki przechowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (zalecana temp. od 4 do 20 st. C). Aby zachować pełnię wartości mineralnych, wodę Zuber należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 4 do 20°C.

tags: #woda #mineralna #alkaliczna #zuber #skład #właściwości

Popularne posty: