Studnia głębinowa: Właściwości wody mineralnej i jej znaczenie
- Szczegóły
Woda jest niezbędna do życia, a jej jakość ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Wiele osób zastanawia się, skąd czerpać najlepszą wodę do picia. W tym artykule przyjrzymy się wodzie ze studni głębinowych, jej właściwościom mineralnym oraz procesowi uzdatniania.
Woda ze studni głębinowych
Woda w Radomiu czerpana jest z siedmiu ujęć. Sześć z nich znajduje się na terenie Radomia. Są to ujęcia: Malczew, 25 Czerwca, Białostocka, Obozisko, Potkanów i Sławno, ostatnie jest w Lesiowie na terenie gminy Jastrzębia.
Proces wydobycia i uzdatniania wody można dobrze przedstawić na przykładzie ujęcia 25 Czerwca, do którego należy pięć studni o głębokości od 130 do 153 m. Woda jest wydobywana ze studni głębinowych, z podłoża wapienno-kredowego.
Ze studni głębinowych woda trafia do zbiornika wody surowej, gdzie jest mieszana i wstępnie napowietrzana, co ułatwia późniejsze wytrącanie z niej żelaza i manganu. Proces odżelaziania odbywa się w ośmiu filtrach I stopnia znajdujących się w nowo wybudowanym budynku obok zabytkowej stacji pomp.
W zamkniętych dużych zbiornikach znajdują się mineralne złoża filtracyjne, które oczyszczają wodę ze związków żelaza oraz polepszają jej właściwości chemiczne i kolorystyczne. Po tym procesie woda kierowana jest na II stopień uzdatniania (do wspomnianego zabytkowego budynku) w celu pozbycia się związków manganu.
Przeczytaj także: Niezależność dzięki własnej studni
Odbywa się to również na złożach filtracyjnych, ale o innym składzie.
Badanie jakości wody
Kluczem do zapewnienia mieszkańcom wody dobrej jakości jest laboratorium, którego pracownicy badają uzdatnioną już wodę. Nasze laboratorium posiada akredytację Polskiego Centrum Akredytacji i zatwierdzenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Radomiu.
To znaczy, że możemy wykonywać badania na potrzeby własne oraz na potrzeby mieszkańców, firm - podkreśla Izabela Dasiewicz-Szparaga, główny specjalista ds. Próbki wody do badania pobierane są z każdego ujęcia raz w tygodniu.
Pracownicy laboratorium regularnie prowadzą też badania wody z dystrybutorów do zainstalowanych przez Wodociągi Miejskie w Radomiu. Dystrybutory takie stoją np. w szkołach, są podłączone do sieci wodociągowej a uczniowie mają nieograniczony i bezpłatny dostęp do wody.
Badamy wodę taką, jaka płynie do mieszkańców, po wszelkich procesach uzdatniania - tłumaczy Izabela Dasiewicz-Szparaga. - Jeśli chodzi o badania fizykochemiczne sprawdzamy przede wszystkim zawartość manganu, żelaza, twardość wody. Parametry wody różnią się nieco w zależności od ujęcia.
Przeczytaj także: Jak działa studzienka rozdzielcza?
W sześciu na siedem ujęć mamy wodę średnio twardą, a w jednym - twardą. Twardość ogólna wody jest sumą wapnia i magnezu. Im jest jego więcej, tym woda twardsza.
Jeśli twardość ogólna nie przekracza 100 mg/l, woda jest bardzo miękka. Kiedy wynosi od 100 do 200 mg na litr, mamy do czynienia z wodą miękką a gdy jest go od 200 do 350 mg/l - z wodą średnio twardą.
Według badań Laboratorium badawczego, najmniejszą twardość ma woda na ujęciu Malczew - 223 mg/l. 261 mg/l ma woda z ujęcia Lesiów, 295 - z ujęcia przy ul. Białostockiej, 306 - z ujęcia Sławno przy ul. Wapiennej, 328 - z Potkanowa, 335 - z 25 Czerwca i 357 - z Oboziska i woda z tego ujęcia jako jedyna klasyfikowana jest jako woda twarda.
Twardość wody raczej nie wpływa na jej smak, ale może wpływać na nasze krany. To znaczy, że może się na niej osadzać kamień. Im mniejsza twardość, tym kamienia będzie mniej. Ale na smak i fakt, że woda jest zdrowa, nie ma to wpływu - podkreśla Główny Specjalista Laboratorium.
Wpływ zanieczyszczeń na jakość wody
Skład wody pobieranej z podziemnych ujęć wody, a w tym zawartość takich zanieczyszczeń jak żelazo w wodzie, mangan, bakterie coli, jak również twardość wody zależy od wielu czynników.
Przeczytaj także: Przepisy dotyczące przydomowych oczyszczalni
Najczęstszymi są właściwości warstw geologicznych, z którymi mają kontakt podziemne zasoby wody, stopnień i częstotliwość kontaktu z infiltrującymi wodami powierzchniowymi, opadowymi i roztopowymi, jak również skala dopływów wód pochodzenia antropogenicznego (wody poprodukcyjne z różnych branż przemysłu, ścieki, spływy z terenów rolniczych itp.).
Wśród wielu związków znajdujących się w wodzie znaczna część z nich ma wpływ na jakość wody, która umożliwia lub dyskwalifikuje wodę do wykorzystania bytowo-gospodarczego, rolniczego, hodowlanego, jak również w celach technologicznych wielu branż.
Niektóre związki zawarte w wodzie mogą być uciążliwe, ale występują również substancje szkodliwe, a nawet niebezpieczne dla zdrowia.
Problem złej jakości wody dotyczy głównie własnych ujęć wody, jakim jest np. studnia głębinowa. Jednak zdarzają się przekroczenia niektórych wskaźników również w wodzie pochodzącej z miejskiej sieci wodociągowej pomimo restrykcyjnych wymagań obowiązujących przepisów.
Dzieje się tak w wyniku możliwości zanieczyszczenia wody przepływającej przez długie odcinki rurociągów o złym stanie technicznym, po których skład wody u odbiorcy końcowego ma inne parametry niż woda wprowadzona do sieci przez lokalne stacje uzdatniania wody.
Studnia głębinowa - alternatywa dla wody z kranu?
Wiele osób decyduje się na wywiercenie studni, inni znów posiadają już ujęcia wykopane. Bardzo często o tym czy chcemy mieć studnię decydują kwestie ekonomiczne (pobór wody odbywa się bez kosztów), niektórzy nie mają możliwości podpięcia do sieci wodociągowej, ale istnieje też duża liczba ludzi, którzy uważają, że woda pobierana z głębi ziemi jest najlepsza dla zdrowa.
Badania dowodzą, że aż w 90% przypadków woda ze studni nie spełnia wymagań stawianych wodzie do picia. Największym i najczęstszym problemem jest bakteriologiczne skażenie wody przez ścieki pochodzenia bytowo-gospodarczego.
Nieszczelne szamba, tereny bliskie zakładów przemysłowych to tylko niektóre z przyczyn zanieczyszczenia wody ze studni.
Uzdatnianie wody ze studni głębinowej
Uzdatnianie wody ze studni najlepiej zacząć od wyczyszczenia jej z zabrudzeń mechanicznych. Usługi takie świadczy wiele profesjonalnych firm. Po przeprowadzeniu profesjonalnego czyszczenia studni należy odczekać około 7 dni, żeby woda, która znajduje się w warstwie wodonośnej z której ją pobieramy napłynęła znów do naszego ujęcia.
Wcześniejszy pobór może okazać się niemiarodajny, sfałszowany m.in. preparatami użytymi do czyszczenia studni. Po otrzymaniu wyników najlepiej wysłać je w celu doboru stacji uzdatniania wody do osób zajmujących się tym (również w naszym sklepie jest dział Uzdatniania Wody) na co dzień.
Dobiorą one wszystkie niezbędne filtry, tak żeby woda, którą będziemy używać w domu była bezpieczna i zdrowa. W wodze ze studni mogą występować różnego rodzaju mikroorganizmy. Jednym z najczęstszych problemów są bakterie z grupy E. coli.
Bakterie wskaźnikowe, które mogą znaleźć się w wodzie świadczą o tym, że poza ich obecnością znajduje się wiele innych chorobotwórczych mikroorganizmów. W dzisiejszych czasach musimy podchodzić ostrożnie do picia wody ze studni.
Pamiętajmy o tym, że duże znaczenie ma w tym przypadku stan studni, z której jest ona wydobywana. Warto więc przeprowadzać regularne czyszczenie studni, umożliwiające nie tylko usunięcie fizycznych zanieczyszczeń, ale także uzyskanie informacji, czy woda pochodząca z danego ujścia jest zdatna do wykorzystywania w gospodarstwie domowym, wykonując niezbędne badanie w odpowiednim laboratorium.
Woda butelkowana a woda ze studni
Wody butelkowane występują w wielu wariantach.
- Woda mineralna - jest wydobywana z podziemnych źródeł o pierwotnej czystości chemicznej i mikrobiologicznej, dzięki czemu nie jest poddawane procesowi uzdatniania. Jest to woda, w której ilość składników mineralnych uwarunkowana jest czynnikami geologicznymi.
- Woda źródlana - to woda, która pochodzi ze złóż podziemnych, w której ilość składników mineralnych wynosi poniżej 500 mg/l.
- Woda stołowa - to woda przygotowana do spożycia, wzbogacana o brakujące składniki mineralne. Zawartość składników mineralnych w wodzie stołowej jest dokładnie określona w rozporządzeniu Ministra Zdrowie w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych.
Co ważne naturalne wody mineralne i źródlane mogą być poddawane tylko takim procesom jak: filtracja, dekantacja (zlewanie znad osadu), ozonowanie, usuwanie dwutlenku węgla metodami fizycznymi, czy ponowne nasycenie dwutlenkiem węgla.
Wybieraj wodę z kranu
Wybierajcie wodę z kranu - jest to zarówno ekonomiczne, bezpieczne, jak i ekologiczne. W ten sposób ograniczycie zużycie opakowań, wielkość śladu węglowego koniecznego do transportu wody butelkowanej do sklepów, czy jej magazynowania i produkcji.
Nie ma wątpliwości, że jest to najlepszy wybór, jeśli chcecie być EKO. Nie odpowiada Wam smak kranówki? Rozważcie zastosowanie filtrów, a ich wybór zależy od tego, czy zamierzacie korzystać z wody filtrowanej całą rodziną (urządzenia filtrujące do domu), macie stałe lub zmienne miejsce zamieszkania, lub dużo podróżujecie (dzbanki i butelki filtrujące).
Macie obawy i wątpliwości co do jakości wody w kranie - skontaktujcie się ze swoją stacją wodociągów. Większość przedsiębiorstw wodociągowych publikuje na swoich stronach wszelkie dane na temat twardości czy jakości wody w Waszej okolicy.
Tabela: Twardość wody w różnych ujęciach
| Ujęcie | Twardość (mg/l) | Klasyfikacja |
|---|---|---|
| Malczew | 223 | Średnio twarda |
| Lesiów | 261 | Średnio twarda |
| Białostocka | 295 | Średnio twarda |
| Sławno | 306 | Średnio twarda |
| Potkanów | 328 | Średnio twarda |
| 25 Czerwca | 335 | Średnio twarda |
| Obozisko | 357 | Twarda |
tags: #studnia #glebinowa #woda #mineralna #właściwości

