Woda butelkowana: Czy jest szkodliwa dla Twojego zdrowia?
- Szczegóły
Picie wody butelkowanej w Polsce jest powszechne. Wodę w butelce zabieramy do domów, w podróż, na siłownię. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że takie opakowanie może być groźne dla naszego zdrowia.
Zagrożenia związane z wodą butelkowaną
Woda butelkowana może zawierać groźne dla zdrowia substancje, takie jak mikroplastik, bisfenol czy ftalanyl. Są one wynikiem produkcji plastikowych butelek, a także ich przewozu i sposobu przechowywania. Jednym z zagrożeń są tworzywa sztuczne.
Mikroplastik w wodzie butelkowanej
Woda butelkowana może zawierać nanocząsteczki plastiku, mikroplastiki i nanoplastiki. Taka zawartość tworzyw sztucznych przekracza ilość mikroplastiku w wodzie kranowej. Mikroplastik w wodzie kranowej pojawia się w wyniku niedoskonałości jej uzdatniania. Woda kranowa zawiera średnio od 10 do 100 razy mniej mikroplastiku niż w wodzie butelkowanej.
Zanieczyszczenie mikroplastikiem w wodzie butelkowanej może pochodzić z różnych źródeł i na różnych etapach produkcji oraz dystrybucji, takich jak:
- Proces produkcji plastikowych butelek.
- Napełnianie i zamykanie butelek.
- Transport i przechowywanie.
- Zużycie materiałów opakowaniowych.
- Ekspozycja na czynniki zewnętrzne.
Mikroplastik może działać jako nośnik toksycznych substancji chemicznych, istnieje ryzyko mechanicznego podrażnienia układu pokarmowego i negatywnego wpływu na mikrobiom jelitowy.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Szkodliwe substancje chemiczne
Poza tym plastik butelki może uwolnić groźne substancje chemiczne, takie jak np. bisfenol. Większość z tych substancji wydziela się, podczas ekspozycji plastiku na działanie promieni słonecznych. Do tworzywa sztucznego, by było bardziej elastyczne, dodaje się plastyfikatory, najczęściej - właśnie ftalany. Niektóre z nich mogą być szkodliwe dla zdrowia i, podobnie jak bisfenol A. W nagrzanej butelce mogą wydzielać się antymony i bisfenol A, i im bardziej nagrzana butelka, tym więcej szkodliwych substancji może przedostać się do wody. Co więcej, zwiększa się ona wraz z każdym zagięciem i uszkodzeniem butelki.
Jeśli zdecydujesz się na wypicie wody w butelce, zadbaj o jej odpowiednie przechowywanie.
Alternatywy dla wody butelkowanej
Zamiast wody butelkowanej, lepiej wybrać wodę kranową, a następnie ją przefiltrować. Dobrym sposobem na usunięcie zanieczyszczeń są filtry odwróconej osmozy. Zaletą tego rozwiązania jest nie tylko ekologia i zdrowie, ale także opłacalność zakupu. Jeśli zależy Ci na czystej i zdrowej wodzie pitnej, zainstaluj filtr odwróconej osmozy, który usunie wszelkie zanieczyszczenia.
W walce z mikroplastikiem pomocne okazują się także filtry ceramiczne i filtry z technologią ultrafiltracji. Wiele osób decyduje się także na butelki wielokrotnego użytku z już wbudowanym filtrem. Te przenośne rozwiązania pozwalają na uzdatnianie wody w każdym miejscu i czasie, co jest szczególnie korzystne dla osób aktywnych fizycznie lub podróżujących.
Idealną alternatywą dla wody butelkowanej jest także woda filtrowana. Filtry do wody i butelki filtrujące Dafi są wolne od BPA i doskonale nadają się na lato, gdy zaleca się picie dużej ilości wody.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Filtry do wody
Najskuteczniejszym rozwiązaniem do oczyszczania wody są filtry odwróconej osmozy. Filtry nablatowe są przeznaczone do postawienia na blacie kuchennym jako urządzenie, które przypomina ekspres do kawy. Dzbanki i butelki filtrujące są powszechnie stosowane w całym kraju. Warto jednak dodać, że takie urządzenia bazują na filtrach węglowych o dużych porach. Można je nabyć w dwóch wariantach.
Woda z kranu
Woda kranowa w Polsce spełnia rygorystyczne normy jakości i jest regularnie badana, dlatego w większości miejsc można ją pić bez obaw. W temperaturze pokojowej wodę z kranu najlepiej wypić w ciągu kilku godzin. Pozostawiona na dłużej może zmienić smak, nabrać nieprzyjemnego zapachu lub stać się siedliskiem dla bakterii. Jeśli chcemy przechowywać ją dłużej, powinniśmy trzymać ją w lodówce, najlepiej w zamkniętym naczyniu. W takich warunkach zachowuje świeżość nawet do 24 godzin.
Wybór wody mineralnej
W zależności od jakości wody wodociągowej w różnych miejscach w Polsce, oraz składu kupowanej wody butelkowej, możemy dostrzec przewagę wody z butelki w postaci większej zawartości składników odżywczych takich jak magnez, żelazo czy jod. wody lecznicze - w ich składzie występują składniki o charakterystycznej aktywności biologicznej.
Aktualnie wodami mineralnymi nazywane są wszystkie wody wydobywane spod ziemi bez względu na stopień mineralizacji. Zawartość tych składników jest jednak wyznacznikiem podziału wód na wysoko- i niskozmineralizowane. Najlepszy wpływ na nasze zdrowie mają wody wysoko- i średniozmineralizowane. Wody niskozmineralizowane nie mają znaczenia zdrowotnego.
Wybór wody mineralnej wbrew pozorom nie jest oczywisty i nie powinien być przypadkowy. Skład tych wód może wpływać na funkcjonowanie organizmu. Wysoka zawartość poszczególnych jonów może mieć znaczenie dla osób z konkretnymi schorzeniami czy skłonnościami do nich.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Najzdrowsze wydają się być wody wysokozmineralizowane. Pozwalają na uzupełnienie niedoborów składników mineralnych w organizmie. Powinny po nie sięgać osoby zdrowe i znające swoje potrzeby, a także ograniczenia. Osoby zmagające się z niektórymi dolegliwościami, np. chorobami nerek, cukrzycą lub problemami żołądkowymi, powinny zastanowić się nad wprowadzeniem do swojej diety wód leczniczych.
Najbezpieczniejszym wyborem będzie woda źródlana, która jest z reguły wodą niskozmineralizowaną. Spełnia ona wymagania dla wody odpowiedniej do stałego spożycia. Zawiera te same składniki, co woda mineralna, ale w przeciwieństwie do niej, nie może zawierać żadnego z nich w większej ilości. Nie ma więc dodatkowego fizjologicznego wpływu na organizm. Może być spożywana przez każdego w dowolnej ilości.
Czy woda może się zepsuć?
Sama w sobie, jako związek chemiczny H₂O, jest trwała i nie ulega procesom psucia w takim sensie, jak żywność. Zawiera minerały, czasem śladowe ilości związków organicznych, a także może być narażona na kontakt z mikroorganizmami. Wszystkie te czynniki sprawiają, że jej jakość zmienia się w czasie i w pewnych warunkach może stać się nieświeża, a nawet niebezpieczna dla zdrowia.
Woda przeznaczona do spożycia, niezależnie od tego, czy pochodzi z kranu, czy z butelki, nigdy nie jest absolutnie czysta. Zawiera minerały, a czasem także śladowe ilości substancji organicznych. Do tego dochodzi ryzyko kontaktu z mikroorganizmami, które mogą namnażać się w sprzyjających warunkach, zwłaszcza po otwarciu opakowania lub dłuższym przechowywaniu.
Data ważności na butelkach wody
Data ważności umieszczona na etykiecie nie oznacza, że po jej upływie woda staje się szkodliwa. Jest to raczej gwarancja producenta, że do określonego dnia produkt zachowa swoje właściwości organoleptyczne i będzie w pełni bezpieczny do spożycia. Po tym czasie woda może stracić świeżość, a w skrajnych przypadkach - jeśli butelka była źle przechowywana - mogą pojawić się w niej mikroorganizmy.
Przechowywanie wody
Sposób, w jaki przechowujemy wodę, ma ogromne znaczenie dla jej świeżości i bezpieczeństwa. Najważniejsze czynniki to temperatura, dostęp światła oraz rodzaj opakowania.
Woda pozostawiona w ciepłym pomieszczeniu szybciej traci świeżość, ponieważ wysoka temperatura sprzyja namnażaniu się mikroorganizmów. Z kolei bezpośrednie nasłonecznienie może prowadzić do rozwoju glonów w wodzie przechowywanej w przezroczystych pojemnikach, szczególnie w butelkach plastikowych. To właśnie dlatego producenci zalecają, aby wodę butelkowaną trzymać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
Plastik z czasem może oddawać do wody związki chemiczne, które pogarszają jej smak i zapach. Woda przechowywana w szkle jest bardziej odporna na takie zmiany, dlatego woda butelkowana w szklanych pojemnikach uznawana jest za trwalszą.
Rozwój mikroorganizmów
Choć woda sama w sobie nie jest pożywką bogatą w składniki odżywcze, to w sprzyjających warunkach może stać się środowiskiem do rozwoju bakterii i innych mikroorganizmów. Wystarczy, że znajdą się w niej śladowe ilości substancji organicznych albo zostanie wystawiona na działanie powietrza. Najczęściej bakterie dostają się do wody z otoczenia - z powietrza, naczyń, a nawet z naszych ust, jeśli pijemy bezpośrednio z butelki.
Przegotowywanie wody
Proces gotowania eliminuje większość bakterii i mikroorganizmów, które mogły znajdować się w wodzie, dzięki czemu staje się ona bezpieczniejsza do picia. Jednak po pewnym czasie zaczyna się w niej rozwijać tzw. flora wtórna, czyli mikroorganizmy, które dostają się z otoczenia. Dlatego nawet przegotowana woda nie powinna być przechowywana zbyt długo.
Opakowanie wody
Pod wpływem wysokiej temperatury mogą uwalniać do wody śladowe ilości związków chemicznych, które zmieniają jej smak i zapach. Wystawienie plastiku na działanie promieni słonecznych sprzyja także szybszemu rozwojowi mikroorganizmów, zwłaszcza w butelkach otwartych.
Z kolei woda w szklanych butelkach uchodzi za bardziej stabilną i trwalszą. Szkło nie reaguje z wodą i nie oddaje do niej żadnych substancji, dzięki czemu smak i skład mineralny pozostają niezmienione nawet po długim czasie.
Sygnały, że woda nie nadaje się do picia
Pierwszym z nich jest zmiana smaku. Woda, która stała zbyt długo, często nabiera stęchłego posmaku albo lekko metalicznej nuty. Może to świadczyć o kontakcie z powietrzem, rozwijających się mikroorganizmach lub przenikaniu związków chemicznych z plastikowej butelki.
Świeża woda jest bezzapachowa, a jeśli wyczuwamy w niej woń plastiku, pleśni czy siarki, oznacza to, że straciła świeżość i nie powinna być spożywana. Równie niepokojące jest zmętnienie.
Bezpieczne przechowywanie wody
Przede wszystkim należy unikać wystawiania jej na działanie wysokiej temperatury i światła słonecznego. Butelki plastikowe szczególnie źle znoszą takie warunki, ponieważ ciepło sprzyja namnażaniu się mikroorganizmów i może powodować przenikanie do wody niepożądanych substancji z opakowania. Najlepiej trzymać wodę w chłodnym i zacienionym miejscu, a po otwarciu przechowywać ją w lodówce.
Otwarta woda powinna zostać wypita w ciągu jednego, maksymalnie dwóch dni. Im dłużej stoi, tym większe ryzyko, że straci świeżość i stanie się nieodpowiednia do picia.
rPET - ekologiczne rozwiązanie dla dobra planety
Plastik jest tworzywem, który doskonale sprawdza się w przemyśle spożywczym. Bardzo dobrze chroni żywność i jest niezwykle łatwy w transporcie, a także przechowywaniu. Stało się to możliwe dzięki rosnącej świadomości dotyczącej wykorzystania surowców wtórnych. W ten sposób można nadać im nowe życie, zmniejszając przy tym produkcję nowych opakowań. Doskonałym przykładem są butelki typu rPET (przetworzony politereftalan etylenu). To materiał trwały i lekki, a jego największym plusem jest to, że może zostać poddany recyklingowi.
tags: #woda #butelkowana #czy #jest #szkodliwa

