Nieuczciwość w przemyśle spożywczym i zasady projektowania graficznego opakowań
- Szczegóły
Ostatnio można odnieść wrażenie, że uczciwość w biznesie staje się rzadkością. Wiele firm zapomina o szacunku do klienta, stosując różnego rodzaju manipulacje.
Przykłady nieuczciwych praktyk w przemyśle spożywczym
Olej Kujawski, nazywany "oliwą północy", w rzeczywistości jest rafinowanym olejem rzepakowym, mimo sugestii w reklamach o jego naturalności. Konsumenci często mylnie zakładają, że kupują olej nierafinowany.
Sok Tymbark 100% nie jest sokiem wyciśniętym bezpośrednio z owoców, lecz rekonstruowanym z zagęszczonego soku, do którego dodawany jest miąższ, aromat i woda mineralna.
Syrop Herbapolu, mimo informacji o 65% soku z malin, zawiera jedynie 0,19% soku malinowego. Pozostała część to woda, cukier i inne dodatki.
Pieczywo w Lidlu nie jest wypiekane na miejscu, lecz dostarczane w postaci zamrożonego ciasta, przechowywanego przez wiele miesięcy.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Promocje w McCafe, takie jak "Kup 5 kaw, 6. kawa gratis", często dotyczą tylko małej kawy, a czarna kawa dostępna jest tylko w wersji średniej i dużej, co jest ukryte drobnym drukiem.
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie - Dobór zastawy stołowej do określonych potraw i serwisu zawiera polecenie w formie pisemnej, jak również w formie audio. Dla wygody korzystania z programu ćwiczeniowego należy kliknąć ikonę trybu pełnoekranowego, znajdującą się w prawym górnym rogu ekranu.
Na dolnym pasku ekranu znajdują się ikony: Instrukcja programu ćwiczeniowego oraz Pobierz listę kroków, która umożliwia zapisanie postępów pracy i pobranie pliku na komputer. Po najechaniu myszką na ikonę pokazują się podpowiedzi dotyczące funkcjonalności danej ikony.
W dolnym pasku ekranu znajdują się także ikony, które umożliwiają zapisanie całej swojej pracy - ikona „Zapisz efekty pracy”; wykonanie zrzutu ekranu - ikona „Zrzut ekranu”; oraz ponownego wykonania ćwiczenia - ikona „Spróbuj ponownie”. Po wykonaniu zadania, niezależnie od uzyskanego wyniku, pojawi się informacja zwrotna.
W dolnym pasku ekranu znajduje się ikona „Baza wiedzy”, która umożliwia zapoznanie się materiałami dotyczącymi doboru zastawy stołowej do określonych potraw i serwisu.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Zadania w programie ćwiczeniowym:
- Zadanie 1. Dobór zastawy stołowej do konsumpcji
- Zadanie 2. Obliczanie liczebności zastawy stołowej i sprzętu niezbędnych do obsługi określonej liczby gości
- Zadanie 3. Dobór zastawy stołowej do serwowania
- Zadanie 4. Dobór potrawy, elementu zastawy i metody serwisowej
Czosnek - właściwości i zastosowanie
Pierwsze wzmianki o stosowaniu czosnku w medycynie naturalnej pochodzą już z V w. p.n.e. Czosnek to roślina cebulowa, której główki składają się z wielu ząbków, otoczonych białą lub różową osłonką.
Na szczególną uwagę zasługuje aminokwas allina, który pod wpływem rozgniatania i krojenia oraz działania enzymu allinazy przekształca się do substancji czynnej allicyny. To właśnie temu związkowi czosnek zawdzięcza swój specyficzny zapach, a także wiele właściwości prozdrowotnychych.
Dzięki temu m.in. możemy uznać korzystny wpływ również na funkcjonowanie układu pokarmowego. Wykazuje on także właściwości antywirusowe, dzięki zawartości substancji o nazwie ajoen, która jest pochodną allicyny oraz przeciwgrzybicze.
Czosnek to roślina, której właściwości przeciwzapalne mogą pomóc w łagodzeniu objawów reumatoidalnego zapalenia stawów. Zaobserwowano także jego właściwości obniżające ciśnienie krwi, stężenie cholesterolu LDL, agregację płytek krwi a podwyższające frakcję cholesterolu HDL.
Czosnek, oprócz właściwości prozdrowotnych, doskonale odnajduje się w kuchni, jako przyprawa. Jest dodawany do dań mięsnych, sosów, majonezów, dresingów, zup (zwłaszcza fasolowej, grochówki, cebulowej) i sałatek warzywnych.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Czosnek jest charakterystycznym elementem wielu potraw kuchni basenu Morza Śródziemnego i wschodnioazjatyckich. W kuchniach środkowoeuropejskich, w tym polskiej, jest on ważnym składnikiem stosowanym przy kiszeniu ogórków.
W dużych dawkach czosnek, bądź jego preparaty są niebezpieczne, zwłaszcza dla dzieci. Dlatego też, nie należy podawać go dzieciom poniżej 10. miesiąca życia. Może również powodować działania uboczne w postaci nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, np. biegunkę czy wzdęcia.
Istnieją sposoby na zneutralizowanie jego przykrego zapachu z ust po zjedzeniu go. Jabłko zawiera enzymy, które zlikwidują jego nieprzyjemny zapach. Innymi przykładami są wypicie: soku z cytryny, pełnotłustego mleka w trakcie posiłku z czosnkiem, żucie świeżych intensywnie aromatycznych przypraw, jak np. zielonych liści mięty, pietruszki, pokrzywy, szczawiu a także ssanie nasion kolendry, czy ziaren: goździków, kardamonu, kopru włoskiego, palonej kawy czy gwiazdek anyżu.
Czosnek, z uwagi na zawartość fitoncydów, posiada właściwości bakterio- i grzybobójcze, które są wykorzystywane również w ogrodnictwie i rolnictwie. Sporządzone z czosnku roztwory wodne są stosowane w formie oprysków do skutecznego zwalczania mszyc, przędziorków i miodówkowatych.
W przypadku braku przeciwwskazań warto włączyć czosnek lub produkty go zawierające do codziennej diety, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.
Foodtruck - poradnik dla przyszłych właścicieli
Jeśli chcesz założyć własny interes w postaci foodtrucka i zbijać z niego kokosy, musisz wziąć pod lupę wiele aspektów związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej o tak specyficznym charakterze.
Nazwa i logo foodtrucka
Zanim zaczniesz cokolwiek projektować, reklamować, czy też kupować, powinieneś wiedzieć, jakiego rodzaju jedzenie wejdzie w skład Twojej gastronomicznej oferty! Opowiednia nazwa to połowa sukcesu podczas pozyskiwania klientów.
Ciekawa nazwa foodtrucka jest niezbędna nie tylko na potrzeby logo lub strony internetowej, ale także do zarejestrowania firmy w odpowiednim urzędzie. Przeprowadź burzę mózgów, zapisz wszystkie proponowane nazwy i utwórz listę najlepszych. Bądź kreatywny i daj się ponieść wyobraźni.
Następnie musisz stworzyć logo, które skutecznie odzwierciedli Twoje menu, a tym samym całą Twoją markę. Logo jest podstawowym elementem tożsamości marki gwarantującym rozpoznawalność. Z tego również powodu Twoje logo powinno wyróżniać się jak najbardziej na tle innych foodtrucków.
Takie logo już powstały i dawno wyszły z mody. Podobnie jak nazwa foodtrucka, logo powinno odzwierciedlać rodzaj kuchni, jej regionalny lub międzynarodowy styl oraz przemawiać do grupy docelowej.
Logo nie tylko zdobi samego foodtrucka, ale widnieje również na serwetkach, rachunkach, wizytówkach i oczywiście na stronach internetowych czy portalach społecznościowych. Jeśli nie wiesz czym jest grafika wektorowa, powinieneś zdecydowanie zatrudnić projektanta lub agencję zajmującą się designem na potrzeby firm.
Zasada „im mniej, tym lepiej” tyczy się zarówno życia codziennego, jak i projektowania logo. Trzymaj się wyraźnej, lecz stonowanej kolorystyki, charakternych kształtów, oraz jeśli to możliwe, tylko jednej, czytelnej czcionki. Logo powinno być łatwo rozpoznawalne zarówno jako mały emblemat, jak i w dużym formacie.
Wyposażenie foodtrucka
Foodtruck obowiązują te same kryteria, co klasyczne restauracje. Dla każdego kucharza podstawą do dobrze wykonanej pracy jest dobrze wyposażona kuchnia. Wydajny sprzęt jest szczególnie potrzebny wtedy, gdy trzeba przygotować duże ilości dań, na przykład w godzinach szczytu, czy podczas pory obiadowej.
Najważniejszą różnicą między kuchnią foodtrucka a kuchnią restauracji jest jej przestrzeń. Aby móc pracować na ograniczonej przestrzeni, konieczne jest klarowne zorganizowanie wszystkich etapów pracy. Warto rozpocząć od rozważenia sposobów na przechowywanie składników, gotowanie potraw oraz prezentację dań.
Sprzęt potrzebny do przygotowania potraw powinien optymalnie wspomagać Twoje działania. Powinien być jednocześnie wystarczająco solidny, aby pomóc w tworzeniu dużych ilości potraw, oraz kompaktowy, aby mieć dużo miejsca do pracy i przechowywania składników.
Foodtruck nigdy nie będzie na tyle duży, by pomieścić wszystkie niezbędne urządzenia. Jego wnętrze jest jedynym możliwym miejscem, w którym można przechowywać składniki oraz produkty! Należy zatem dokładnie rozplanować set-up oraz godzić się na alternatywne rozwiązania. Każdy centymetr powinien zostać wykorzystany w jak najbardziej optymalny sposób.
Przy wyposażaniu foodtrucka skupić należy się przede wszystkim na tym, jak ma wyglądać Twoja oferta gastronomiczna. Przy planowaniu jadłospisu należy uwzględnić dostępny sprzęt, a następnie ocenić przestrzeń foodtrucka.
Kompaktowe wnętrze to jednocześnie cecha pozwalająca na swobodne poruszanie się po drodze, a zarazem zmora prowadząca do ograniczeń w wyposażeniu. Oznacza to, że nie tylko ilość, ale także rozmiar sprzętu mogą mieć kluczowe znaczenie. Zacznij od stworzenia listy najbardziej potrzebnych przyrządów.
Podczas gdy wielu kucharzy woli gotować na gazie, potrzebny jest również prąd do obsługi lodówek i zamrażarek, a także przeróżnych urządzeń elektrycznych. Warto zatem również zadbać o generator prądu na paliwo lub gaz, który zapewni wystarczającą ilość prądu.
Po pierwsze, Twój foodtruck musi być wyposażony w co najmniej dwa zlewy z kranami z ciepłą wodą. Wnętrze powinno składać się z powierzchni odpowiednich dla żywności. Najlepsza jest stal nierdzewna, ponieważ jest łatwa w pielęgnacji i wygląda higienicznie. Podłoga musi być wykonana z łatwo zmywalnego i trwałego materiału, takiego jak PCV.
Im więcej dań posiadasz w menu, tym większe będzie Twoje zapotrzebowanie na kulinarne gadżety. Im więcej możesz zarobić na jednym urządzeniu, tym bardziej wartościowe staje się ono dla Twojego gastrobiznesu.
Zakup foodtrucka
Sercem każdego food trucka jest sam foodtruck! Kupno foodtrucka oraz zaopatrzenie się w jego wyposażenie to zdecydowanie najdroższe z przedsięwzięć. Warto jednak zastanowić się nad tym, ile pieniędzy możesz wydać na swojego foodtrucka.
Zakupisz używany pojazd, który będziesz mógł zaprojektować według własnych potrzeb, czy zainwestujesz może w nowy foodtruck? Samodzielnie przebudujesz pojazd na foodtruck, czy zlecisz robotę profesjonalistom?
Używane foodtrucki zakupić można nawet za 10-12 tyś. zł. Znaczna większość kosztuje jednak między 30 a 50 tyś. zł. W jakim stanie jest pojazd? Czy urządzenia kuchenne są nadal użyteczne? Stary food truck z frytkownicą i gofrownicą może zupełnie nie pasować do Twojej oferty gastronomicznej.
Możesz rzecz jasna zakupić nowy foodtruck, który będzie całkowicie dopasowany do Twoich potrzeb (jeśli Cię tylko na to stać). W zależności od rozmiaru, wyposażenia i jakości, pojazdy te kosztować mogą grubo ponad 100 tyś. zł.
W skład największych zalet nowych pojazdów wchodzi mniejsze zużycie paliwa, nowe części zużywalne i pewność, że w najbliższym czasie drogie naprawy nie będą konieczne. Nowe pojazdy zawsze objęte są gwarancją na nowy samochód.
Im więcej jesteś w stanie skonstruować sam i im mniej pomocy profesjonalistów będziesz potrzebował, tym więcej pieniędzy zaoszczędzisz. Jeśli faktycznie chcesz samodzielnie przekształcić swój pojazd w foodtrucka, zwróć uwagę na jego nadwozie samonośne oraz na to, czy jest ono wystarczająco duże dla małego foodtrucka z ograniczoną ofertą gastronomiczną.
Szczególnie odpowiednie są takie modele pojazdów, jak Mercedes Sprinter, Fiat Ducato, Citroen Jumper, Peugeot Boxer, Renault Master czy Volkswagen Bulli.
Projektowanie opakowań na produkty spożywcze
Jesteśmy studiem graficznym projektującym opakowania na produkty spożywcze. W naszej pracy kładziemy nacisk na profesjonalizm, wysoką jakość i atrakcyjny design.
Zaprojektowaliśmy opakowania i etykiety m.in. dla takich produktów jak: nabiał, wędliny, produkty sypkie, przekąski, konserwy i przetwory, bakalie, pieczywo, napoje i inne.
Projektowanie graficzne nie jest procesem automatycznym. Zawsze mamy na uwadze specyfikę danego projektu. Butikowy charakter naszej firmy pozwala nam dobrze poznać każdego Klienta i jego portfolio.
Projekty tworzone u nas przez specjalistów. Mamy kilkunastoletnie doświadczenie w projektowaniu i w przygotowaniu do druku. Dotrzymujemy umów i terminów. Z nami możesz spokojnie oczekiwać na wynik naszej pracy.
Założony cel projektu jest dla nas najważniejszy. Jeżeli po drodze pojawiają się nieoczekiwane trudności rozwiązujemy je. Nie tylko pracujemy nad powierzonym nam zadaniem, ale i nie pozostajemy bierni, kiedy podczas pracy dostrzegamy, że coś jeszcze należałoby dopracować czy zmienić.
Jeżeli potrzebujesz projektu szybciej niż zakładałeś, lub nieoczekiwanie trzeba coś w nim zmienić, zawsze możemy znaleźć jakieś rozwiązanie.
Funkcje opakowań spożywczych
Jedną z podstawowych funkcji opakowania spożywczego jest ochrona zawartości przed czynnikami zewnętrznymi, zanieczyszczeniem, a także wniknięciem powietrza lub wilgoci. Dzięki opakowaniom możemy utrzymywać wiele produktów w stanie przydatności do spożycia przez długi czas.
Szczególnie pomocne są tu opakowania hermetyczne i próżniowe. Dzięki nim możliwa jest sprzedaż produktu nie tylko w miejscu wytworzenia, ale nawet na drugim końcu świata. Zwiększa to niezwykle możliwości producentów.
tags: #woda #mineralna #bułki #grafika #zasady #projektowania

