Skażenie Bakteriami Wody Mineralnej: Przyczyny, Rodzaje i Zapobieganie

Czy da się zatruć wodą? Dolegliwości trawienne mimo braku jakiegokolwiek pokarmu, który mógłby je spowodować? Cała rodzina cierpiąca z powodu zatrucia pokarmowego? Choć może to wydawać się dość nieprawdopodobne, wśród powodów zatruć pokarmowych można wymienić także wodę.

Zatrucia pokarmowe mają wiele przyczyn. Możemy być na coś uczuleni, nie tolerować jakiegoś składnika, do dolegliwości przyczyniają się wirusy, a nawet bakterie i ich toksyny. Te ostatnie mogą przedostać się do organizmu wraz z wodą. Najczęściej winę ponoszą pokarmy spożywane zwłaszcza latem, kiedy temperatura jest wyższa.

Objawy Bakteryjnego Zatrucia Pokarmowego

Bakteryjne zatrucie pokarmowe objawia się przede wszystkim: nudnościami, wymiotami, bólami brzucha, osłabieniem. Wszystko zależy od organizmu, ogólnego stanu zdrowia, rodzaju bakterii, która zaatakowała organizm oraz ciężkości samej infekcji. W znaczącej większości przypadków zatrucie pokarmowe trwa od 1 do 3 dni.

Podczas tego okresu nie da się właściwie zrobić zbyt wiele. Przede wszystkim należy dbać o prawidłowe nawodnienie. W trakcie zatruć pokarmowych szybko się odwadniamy i tracimy z organizmu cenne elektrolity. Trzeba się stale nawadniać, przyjmować wodę oraz elektrolity, które można dostać w aptece.

Rodzaje Bakterii w Wodzie

W wodzie mogą występować różne rodzaje bakterii. Niektóre z nich pozostają neutralne dla organizmu, inne wykazują działanie szkodliwe. Jeśli chodzi o zatrucia pokarmowe z powodu wody, to największym prawdopodobieństwem jest, że mogą się przyczyniać do nich enterokoki lub bakterie z grupy E.coli.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Enterokoki (Paciorkowce Kałowe)

Enterokoki są dobrze znane pod nazwą paciorkowców kałowych. Ich obecność w wodzie świadczy o skażeniu ludzkimi oraz zwierzęcymi odchodami. Niemal natychmiast po przedostaniu się do układu pokarmowego powodują zatrucie. Są to bakterie dość wytrzymałe, dlatego dla laborantów są wskazówką, że do skażenia mogło dojść w dłuższym odstępie czasu.

Bakterie z Grupy E.coli

Duży problem pod względem zatruć pokarmowych stanowią również bakterie z grupy E.coli. Najczęściej są to bakterie traktowane jako wskaźnikowe. Mogą świadczyć o tym, że w wodzie pojawiły się szczepy powodujące ogromne niebezpieczeństwo.

Jak Chronić Się Przed Bakteriami w Wodzie?

Wielu właścicieli własnych ujęć wody zwraca się z pytaniami o to, czy przed bakteriami w wodzie da się w ogóle w jakiś sposób ochronić? Oczywiście, że tak. Możliwe jest podjęcie odpowiednich działań prewencyjnych.

Najlepszym i najskuteczniejszym działaniem jest oczywiście właściwa konserwacja studni i okresowe płukanie instalacji właściwymi do dezynfekcji środkami chemicznymi. Lampa bakteriobójcza nie tylko doskonale zwalcza wszelkiego rodzaju mikroorganizmy z pomocą promieniowania UV, ale również stanowi skuteczną ochronę przed przedostawaniem się ich w głąb instalacji.

Do skażenia może dojść praktycznie w każdej chwili, a powody są naprawdę różne. Od nieszczelnego szamba, przez zalania, aż po problemy związane z samą instalacją hydrauliczną. Najlepiej mieć się na baczności i chronić na zapas.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Dezynfekcja Chemiczna

Przede wszystkim warto wykonać dezynfekcję chemiczną. W tym celu najczęściej są wykorzystywane preparaty na bazie chloru. To tani, aczkolwiek skuteczny sposób. Przepłukanie całej instalacji jest bardzo ważne. Mikroorganizmy mogą zalegać na różnych odcinkach. Dezynfekcja pozwala pozbyć się tego problemu kompleksowo - z każdego zakamarku.

Lampa Bakteriobójcza (UV)

Chlorowanie własnego ujęcia oraz całej instalacji jest sposobem, aby pozbyć się mikroorganizmów z sieci w gospodarstwie domowym na całym odcinku. Pozostaje jednak jeszcze kwestia samej wody. Aby ją skutecznie dezynfekować i aby był to proces przeprowadzany na bieżąco, można zastosować lampę bakteriobójczą.

Wybór tego urządzenia daje pewność, że żaden mikroorganizm nie przedostał się wraz z wodą do dalszej części instalacji. Lampy UV działają dzięki żarnikowi wytwarzającemu promieniowanie ultrafioletowe. Woda przepływa przez wnętrze lampy bakteriobójczej, a bakterie są unicestwiane dzięki promieniom UV. Lampy sterylizujące są naprawdę skutecznymi urządzeniami. Model powinien być dobrany do warunków panujących w gospodarstwie domowym. Należy pamiętać, że niezbędnym minimum jest założenie filtra mechanicznego.

Lampa UV działa w trybie ciągłym, a woda jest przez nią przepuszczana za każdym poborem. Dzięki temu można mieć pewność, że w wodzie nie ma żadnych szkodliwych bakterii.

Analiza Wody

Najlepszym sposobem na skontrolowanie czy w wodzie znajdują się jakiekolwiek szkodliwe substancje, jest zlecenie profesjonalnej, kompleksowej analizy wody. Na takie badanie składa się analiza fizykochemiczna wody oraz mikrobiologiczna. Do sprawdzenia skażenia bakteriami znaczenie ma ta druga, jednak warto sprawdzić jakość wody pod każdym względem, aby mieć całkowitą pewność, że żadna znajdująca się w niej substancja nie będzie stanowiła zagrożenia.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

Przykłady Skażonej Wody Butelkowanej

Nie ufasz wodzie z kranu i kupujesz wodę w butelkach? To może być błąd. Okazało się, że woda do picia znanej polskiej marki zawiera groźną bakterię E. coli, która może wywołać zatrucie pokarmowe, a nawet zakażenia układu pokarmowego i moczowego. Pod żadnym pozorem nie należy jej pić. Supermarket Auchan wydał w tej sprawie komunikat.

Woda z butelki także może zawierać groźne bakterie E. coli. Wykryto je właśnie w partii wody do picia znanej polskiej marki.

Przypadek Wody Ustronianka

Auchan Polska wydał ostrzeżenie w sprawie wody butelkowanej Ustronianka, w której wykryto groźną bakterię E. coli (Escherichia coli), czyli pałeczkę okrężnicy. Ta bakteria jelitowa może wywoływać zatrucie pokarmowe charakteryzujące się bólem brzucha i gwałtowną biegunką. Inne objawy to wymioty, nudności, zawroty głowy, osłabienie, wyższa temperatura ciała i brak apetytu. Niektóre szczepy mogą wywoływać także inne rodzaje zakażeń układu pokarmowego i moczowego.

Klienci, którzy kupili wodę źródlaną "premium" z felernej partii, powinni ją wyrzucić (ale tak, by przypadkiem nie wypił jej ktoś inny) albo zwrócić do sklepu. Auchan oferuje refundację.

Szczegóły Wadliwej Partii:

  • Nazwa produktu: Woda Ustronianka Premium niegazowana 700 ml
  • Producent: Ustronianka
  • Kod kreskowy (EAN): 5902403023066
  • Numer partii: 11.04.2026 U03042

Objawy Zatrucia Bakterią E. Coli

Zatrucie bakterią E. Coli może być początkowo bezobjawowe, a pierwsze objawy zwykle występują w 3-8 dniu od zakażenia. Chorzy najczęściej wracają do zdrowia w ciągu tygodnia.

Infekcja u osób zdrowych i odpornych najczęściej ma względnie łagodny przebieg. Szczególnie narażone są jednak dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży i osoby z obniżoną odpornością. Jeżeli zauważasz u siebie objawy zatrucia pokarmowego, szczególnie bakterią E. Coli, zaleca się wizytę u lekarza.

Zatrucie E. Coli leczy się m.in. antybiotykami. Nieleczona infekcja może prowadzić do odwodnienia i powikłań, dlatego warto skorzystać z konsultacji lekarskiej i podjąć leczenie.

Przypadek Wody Źródlanej "Alfred"

Sanepid poinformował o wykryciu groźnych bakterii w dwóch partiach popularnej marki wody źródlanej gazowanej i niegazowanej "Alfred". W wodzie wykryto groźne dla zdrowia bakterie m.in. z grupy coli, które mogą wywołać zatrucie.

Pierwsza partia to źródlana woda niegazowana o numerze partii 04.02.25, a data produkcji to 4.11.2024 r. Druga partia to woda źródlana gazowana o numerze 31.10.25, data produkcji 31.10.2024 r.

Bakterie Escherichia coli należą do często spotykanych bakterii, zanieczyszczających produkty spożywcze. Mogą one wywoływać zakażenia układu pokarmowego i objawy takie jak bóle brzucha, uporczywa biegunka, wymioty i gorączka.

Druga z grup bakterii, które wykryto w wodzie "Alfer", to rzadziej spotykana Pseudomonas aeruginosa. To pałeczka ropy błękitnej, która może spowodować zarówno zakażenie przewodu pokarmowego z objawami biegunki, osłabienia czy bólu głowy, ale także może wywołać zapalenie wsierdzia, zakażenie kości i stawów, a także zakażenie ośrodkowego układu nerwowego.

Jakość Wód Mineralnych i Źródlanych w Polsce

W sprzedaży znajduje się obecnie bardzo dużo wód udostępnianych w opakowaniach różnego typu i o różnej pojemności, określanych potocznie jako „wody mineralne”. Wody w opakowane zaliczane są do środków spożywczych, podlegających regulacjom ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Szczegółowe wymagania jakościowe i technologiczne dla tych produktów określają od 1997 roku kolejne rozporządzenia ministra zdrowia.

Jakość produktów spożywczych pod względem zdrowotnym, w tym także wód butelkowanych, ocenia się przede wszystkim w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego przy ich spożyciu. W przypadku niektórych wód wyróżniających się właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, uwzględnia się też ich wartość odżywczą lub dietetyczną - istotną dla zachowania zdrowia.

Najważniejszą cechą bezpieczeństwa zdrowotnego wód opakowaniach jest ich stan mikrobiologiczny a ściślej pierwotna czystość wody. Oznacza to, że w wodzie czerpanej z ujęcia i opakowanej nie mogą występować żadne mikroorganizmy chorobotwórcze lub wskazujące na kontakt z zanieczyszczeniem. Dotyczy to zarówno mikroorganizmów chorobotwórczych takich jak: bakterie grupy coli, bakterie coli typu fekalnego, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus faecalis i CIostridium perfingens, jak też pasożytów i innych drobnoustrojów.

Bardzo ważne są też kryteria chemiczne. Rozporządzenie Ministra Zdrowia określa dopuszczalne stężenia tych składników. Wykrycie w wodzie surowej składników organicznych pochodzenia zewnętrznego, zwłaszcza: detergentów, pestycydów, polichlorowanych bifenyli lub wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych - dyskwalifikuje jej przydatność do produkcji. Nie może ona również zawierać składników nieorganicznych, których rodzaj i stężenie w danej wodzie nie jest uzasadnione lokalnymi warunkami geologicznymi.

Właściwości Organoleptyczne Wody

Ze względów technologicznych oraz z uwagi na odczucia konsumenta ocenie podlegają również właściwości organoleptyczne wody: barwa, przezroczystość, zapach - chociaż w niewielkim stopniu wpływają one na jakość wody pod względem zdrowotnym. Pozytywna lub negatywna ocena smaku wody zależy od indywidualnych odczuć konsumenta. Niektóre składniki wód mineralnych, jeżeli występują w znacznym stężeniu, nadają im specyficzny smak. Smak kwaśny nadaje wodzie znaczna zawartość dwutlenku węgla; smak słony wykazują wody z dużą zawartością chlorku sodowego. Gorzkawy posmak wyczuwa się przy piciu wody zawierającej siarczan magnezu lub sodu, alkaliczny w przypadku wód z dużą zawartością wodorowęglanu sodowego.

Skład Mineralny Wody

Naturalne wody mineralne zawierają wszystkie te składniki mineralne, które występują również w organizmie człowieka, w jego tkankach i płynach ustrojowych. Ponieważ mają one w wodzie postać jonową są bioaktywne i łatwo przyswajalne. Niektóre typy wód zawierają znaczące ze względów odżywczych takie składniki mineralne jak: wapń, magnez, sód, chlorki, fluorki, jodki, siarczany, wodorowęglany lub charakteryzują się minimalnym stężeniem tych, które powinny być w niektórych dietach limitowane.

W wodach naturalnych będących roztworami wieloskładnikowymi, korzystne dla zdrowia jest nie tylko znaczące stężenie pojedynczych składników. Istotne są też właściwości ogólne wody wynikające ze stosunków ilościowych pomiędzy makro- i mikro elementami oraz ich postaci chemicznej.

Skład mineralny wody jest ważnym kryterium jakości wody pod względem zdrowotnym, ale może być eksponowany tylko w przypadku, gdy w danej wodzie oznaczono ten składnik w stężeniu istotnym ze względów fizjologicznych. W takich przypadkach stosuje się dodatkowy opis wody, używając oznaczenia takiego jak np.: „zawiera wapń", „zawiera siarczany", „odpowiednia dla diety ubogiej w sód" itp.

Wody Mineralne a Wody Źródlane

Szczególną właściwością wód butelkowanych (produkowanych wg obowiązujących wymagań), która ma znaczenie dla ich jakości pod względem zdrowotnym i może być eksponowana w reklamie, jest naturalność składu chemicznego i pierwotna czystość. Surowcem do produkcji każdego rodzaju wody opakowanej może być wyłącznie woda czerpana z udokumentowanych zasobów podziemnych, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, a więc niezawierająca składników antropogenicznych.

Określenie „naturalna woda mineralna" może być użyte tylko dla wody spełniającej opisane wyżej wymagania, i cechującej się ponadto bardzo stabilnym i charakterystycznym składem mineralnym tj. właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, (jej picie korzystnie oddziałuje na zachowanie zdrowia ludzi). Oddziaływanie wody na organizm zależy od znaczącego stężenia ogólnego soli rozpuszczonych w wodzie, (co najmniej 1000 mg/l) lub określonego stężenia przynajmniej jednego z wymienionych składników: wapń, magnez, sód, chlorki, fluorki, jodki, siarczany, wodorowęglany.

Zawartość składników mineralnych w naturalnej wodzie źródlanej odpowiada ich zawartości określonej dla wody przeznaczonej do stałego spożycia przez ludzi, określonej w stosownych przepisach. W znakowaniu naturalnej wody źródlanej jest zatem nieuprawnione wskazywanie na fizjologiczne właściwości tej wody, np. opis roli biochemicznej składników mineralnych, gdyż może to sugerować że jest to „naturalna woda mineralna".

Określenie „woda stołowa" stosuje się dla produktu wytwarzanego z naturalnej wody źródlanej przez dodanie do niej soli, które zawierają składniki pożądane ze względów fizjologicznych, jak: wapń, magnez, sód, chlorki, siarczany, wodorowęglany; lub przez dodanie naturalnej wody mineralnej, zawierającej te składniki w znacznym stężeniu. Ponieważ uzyskany w ten sposób skład chemiczny wody (określonej jako „stołowa") jest w znacznej mierze wynikiem procesu technologicznego, nie przysługuje tej wodzie określenie „naturalna".

Wymagania Dotyczące Procesu Rozlewania Wody

W celu maksymalnego zabezpie­czenia pierwotnej czystości wody surowej i zachowania jej naturalnego składu mineralnego, konieczne jest, aby rozlewnia znajdowała się w bliskim sąsiedztwie ujęcia wody. Doprowadzenie wody z ujęcia do rozlewni możliwe jest wyłącznie rurociągiem. Stan ujęcia i jego otoczenie wymagają stałej ochrony i kontroli. Wszystkie urządzenia i materiały mające kontakt bezpośredni z wodą muszą być wykonane z materiału przeznaczonego do kontaktu z żywnością. W procesie rozlewania wody do opakowań jednostkowych niedopuszczalne jest stosowanie środków dezynfekcyjnych w odniesieniu do samej wody.

Wymagany stan mikrobiologiczny wody w całym procesie rozlewniczym musi być zabezpieczony poprzez ustalenie wszystkich punktów krytycznych, począwszy od źródła do gotowe­go produktu.

Oznakowanie Wód Opakowanych

W odniesieniu do wód opakowanych obowiązują ogólne zasady znakowania określone w przepisach o znakowaniu środków spożywczych. Rozporządzenie określa ponadto wymagania szczególne, wynikające ze specyfiki wód naturalnych i wytwarzanych z nich produktów (wody stołowe).

Przechowywanie Wody

Mówiąc o jakości zdrowotnej wód mineralnych trzeba również zwrócić na to uwagę, że zachowanie wymaganej jakości wody poza rozlewnią, zależy w dużej mierze od warunków, w jakich będzie ona przechowywana i udostępniana do spożycia. A to zależy od handlowców a potem i od samych konsumentów.

Woda Butelkowana a Woda Kranowa

Woda butelkowana bardzo rzadko jest wodą mineralną. Spośród obecnych w polskich sklepach ponad 200 marek oferujących wodę butelkowaną tylko 30 sprzedaje taką, którą eksperci określiliby mianem mineralnej. Reszta to źródlane wody głębinowe, a czasem… woda z sieci wodociągowej nasycona minerałami. Żeby to sprawdzić, wystarczy przeczytać etykietę, na której musi być umieszczona informacje o stopniu i rodzaju mineralizacji oraz wskazywać miejsce odwiertu, jeśli woda pobierana jest z natury. Jeżeli nazwy miejscowości nie ma, oznacza to, że woda jest sztucznie mineralizowana.

Problem z wodą butelkowaną, polega na zanieczyszczeniu jej substancjami wydzielanymi przez plastik, w której jest przechowywana. W plastikowych butelkach i wyrobach jest ponad 2500 trujących składowych związków, część z nich to BPA czyli grupa bisfenoli, które są bezpośrednio i silnie rakotwórcze.

Czysta Woda a Odporność Organizmu

Znane są plotki rozpowszechniane przez producentów wód mineralnych oraz zakłady wodociągowe są to nasi konkurenci, w której straszą konsumentów że woda nie może być zbyt czysta że organizm się musi uodparniać. A tymczasem nigdy w historii życia ludzi na Ziemi nie zanotowano nigdzie ani jednego przypadku, aby komuś zaszkodziła czysta woda a pomogły związki chemiczne. Coś takiego po prostu nie istnieje.

Nas nie dziwią takie plotki. Ich przecież boli, że w obecnych czasach tylko z urządzeń do filtracji wody nanofiltracji oraz osmozy wychodzi woda z pierwiastkami mineralnymi, ale pozbawiona toksyn.

Początkiem wszechrzeczy jest czysta woda. Powiedział Tales z Miletu p.n.e ,, Bez wody nie ma kompletnie niczego. W naszym ciele jest ok. Mózg ok. Każda reakcja wewnątrz nas jest regulowana i zależy od wody. Nic bez wody nie zachodzi. Woda jest absolutnie najważniejsza. Woda transportuje substancje odżywcze, transportuje tlen, hormony i enzymy.

Zapewne już słyszałeś, że woda nie może być zbyt czysta, że organizm się musi uodparniać. Kierując się tą zasadą, to palenie również nie szkodzi, bo przecież organizm musi się odporni. KOMPLETNA BZDURA nasz organizm ma ogromne problemy z funkcjonowaniem z powodu nadmiernego skumulowania się związków chemicznych.

Woda Filtrowana Alternatywą dla Wody Butelkowanej

Rocznie przeciętny Polak wypija ok. 92 litrów wody butelkowanej. Więc policzmy, jeden litr wody butelkowanej kosztuje w sklepie około 1,5-3 zł, natomiast w przypadku wody przefiltrowanej z kranu to zaledwie 10 groszy. To ogromna różnica w porównaniu z wodą mineralną za którą zapłacimy około 1,5-3 zł za butelkę wody. Wypijając tylko dziennie jedną butelką a zalecane jest dla dorosłego człowieka od 2,7 do 3,7 litra wody na dzień, rocznie wypijesz 365 butelek plastikowych 1.5 l a zapłacisz ponad 1000 zł jeśli pijesz tylko jedną butelkę.

Wpływ Plastikowych Butelek na Środowisko

Trzeba pamiętać, że tworzywo sztuczne rozkłada się od 100 do 1000 lat, dlatego jeśli nie zostanie poddane recyklingowi, na długi czas zanieczyści planetę. W Polsce produkuje się ok. 4,5 mld butelek rocznie, z czego 80% ląduje w polskich lasach, rzekach i na wysypiskach śmieci. Niemała część z nich jest spalana w piecach. W Polskich miastach w zależności o wielkości co roku wyrzucają do pojemników na śmieci ok. 45 tys. ton plastikowych opakowań.

Zamiast co roku kupować 50 butelek PET, mógłby kupić jeden bidon za 40 zł i używać go codziennie, napełniając wodą filtrowaną i dbając w ten sposób o środowisko. Polacy wyrzucają na wysypiska 110 tys. Ograniczenie zużycia plastikowych butelek to nasz obowiązek który zmniejszy już ogromny kłopot z odpadami a wiemy że recykling kosztuje, a wyrzucanie na wysypisko wpływa negatywnie na środowisko naturalne oraz nasze zdrowie. Zmniejszeni ilości plastiku ograniczy zużycie ropy naftowej używanej do produkcja tworzyw sztucznych oraz transportu gotowego produktu, pochłania bowiem ok. 4 proc.

tags: #woda #mineralna #bakterie #rodzaje

Popularne posty: