Woda mineralna w Polsce w latach 90.

Początek lat 90. to rozkwit branży produkcji wód mineralnych, przy jednoczesnym upadku oraz likwidacji nierentownej produkcji cukierniczej. Dopiero na początku lat 90. nastąpił boom na rynku wód i napojów. Do 1990 r. istniało w Polsce ok. 50 rozlewni, pod koniec lat 90. było ich już blisko 300.

Jednak po zmianach polityczno-gospodarczych z 1989 r. produkcja wody gwałtownie się obniżyła. Lata 80. nie przyniosły większego rozwoju rozlewnictwa, a liczba rozlewni i ich stan techniczny pozostawały na stałym poziomie.

Na ziemiach polskich, blisko 150 lat pozostających pod zaborami, rozlewnictwo nie miało dobrych warunków do rozwoju. Ograniczał go brak finansów oraz silnie działająca konkurencja rozlewni z Czech i Niemiec. Mimo to, w 1806 r. w Krynicy-Zdroju powstaje pierwsza rozlewnia wód leczniczych w naszym kraju. Zaledwie rok po uruchomieniu rozlewni rozpoczęto sprzedaż wody w naczyniach kamionkowych, tak zwanych wówczas flaszkach. To właśnie w Krynicy-Zdrój w 1858 r. po raz pierwszy w produkcji wód butelkowanych zastosowano dwutlenek węgla, a w 1864 r. opracowano pierwszy akt prawny, zawierający m.in. zalecenia dotyczące rozlewania i wysyłania wód butelkowanych.

Po uruchomieniu rozlewni w Krynicy-Zdrój szybko powstawały kolejne w Krościenku n/Dunajcem (1829 r.), Iwoniczu-Zdroju (1856 r.), Szczawnicy (1860 r.) i Wysowej-Zdroju (1860 r.). Pierwsza wojna światowa kompletnie zniszczyła jeszcze raczkujące polskie rozlewnictwo. Jednak w odradzającej się Polska szybko uruchomiono ponownie istniejące wcześniej rozlewnie m.in. w Krynicy-Zdroju, Szczawnicy, Ciechocinku oraz Iwoniczu-Zdroju. Duże znaczenie dla polskiego rozlewnictwa miał powołany do życia w 1910 r. w Warszawie Krajowy Związek Zdrojowisk i Uzdrowisk. Organizacja zajmowała się promocją wód butelkowanych i ich sprzedażą. Do końca lat 30-tych XX w. w Polsce funkcjonowało już 9 rozlewni, poza jednym przypadkiem (Ostromecko) zlokalizowanych w miejscowościach uzdrowiskowych. Produkcja wód w tych latach wynosiła ok. 400 tys.

Po zmianie granic Polski w wyniku drugiej wojny światowej część rozlewni m.in. Truskawiec, Niemirów, Lubień i Morszyn znalazła się na terenie Ukrainy. Przybyły za to nowe rozlewnie - w Polanicy-Zdroju i Szczawnie-Zdroju. Produkcja wód butelkowanych mimo to systematycznie wzrastała. Rozkwit branży przypadł na lata 60-te XX w., kiedy to uruchomiono 8 nowych rozlewni podziemnych wód leczniczych w uzdrowiskach, m.in. w Busku-Zdroju. W miarę wzrostu produkcji wód butelkowanych powstała potrzeba poszukiwań nowych zasobów wód podziemnych. Powstało wiele nowych ujęć m.in. w Jeleniowie, Czerniawie, Szczawnie, Polanicy, Połczynie, Kołobrzegu, Ciechocinku, Busku, Wysowej, Rymanowie i Grodzisku Wielkopolskim. W efekcie prac ilość rozlewni uzdrowiskowych wzrosła do 18. Mimo to Polska pozostawała nadal daleko w tyle za innymi krajami europejskimi. W 1970 r.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Przykłady marek wód mineralnych

Evita

Woda mineralna Evita pojawiła się na polskim rynku w latach 90. ubiegłego wieku. Produkował ją zakład z Biskupca. Nazwa marki inspirowana była postacią Evity Peron, żony prezydenta Argentyny Juana Perona. Tę wodę mineralną, która popularna była w Polsce w latach 90., znają wszyscy. Teraz marka, której nazwa inspirowana jest słynną kobiecą postacią, wraca po latach nieobecności. Zakład w Biskupcu został przejęty przez firmę, która produkuje m.in. dla Biedronki. Evita z rynku znikała dwukrotnie.

Po ponad 10 latach świetnego funkcjonowania marka zniknęła ze sklepów z powodu problemów ówczesnych właścicieli. Potem, w 2014 roku, znów na krótko wskrzeszono produkcję, kiedy zakład został przejęty przez kolejnego właściciela. Niestety, powrót nie był udany i marka popadła w niebyt.

Firma Bewa to jeden z największych producentów wody butelkowanej w Polsce, który dostarcza produkty do największych sieci handlowych w kraju. W związku z dynamicznym wzrostem podjęto decyzję o przejęciu zakładu w Biskupcu i przywróceniu słynnej wody Evita. - Mając na uwadze nasze kompetencje i dynamiczny rozwój, analizujemy różne możliwości ekspansji. To doprowadziło nas do zakupu zakładu w Biskupcu, który posiada kilka kluczowych atutów: wysokiej jakości źródła wody mineralnej, strategiczną lokalizację w obszarze bez konkurencji w produkcji wody mineralnej, a także znaną i lubianą markę Evita, która przed laty rozgrzewała emocje i gasiła pragnienie - powiedział dla portalu spozywczego.pl Marek Piątkowski, Prezes Zarządu Bewa sp.

Muszynianka

Od wielu lat głównymi celami wyznaczonymi przez Zarząd są dbałość o jakość i unowocześnianie wizerunku produkowanej wody oraz możliwa dostępność na rynku krajowym i zagranicznym. Realizacji tych założeń służą środki masowego przekazu tj. Duże zapotrzebowanie na „MUSZYNIANKĘ” zmotywowało Zarząd Spółdzielni do podjęcia decyzji o rozbudowie zakładu i zakupieniu nowej linii rozlewniczej. W roku 1999 wybudowano nową halę oraz uruchomiono nową linię, co pozwoliło uzyskać wydajność 12.000 sztuk butelek 1,5 l PET na godzinę. W 2000 roku uruchomiono produkcję naturalnej wody mineralnej „MUSZYNIANKA PLUS” w zakładzie nr 2.

W 2017 roku Firma uruchomiła drugą linię produkcyjną w Muszynie przy ul. Lipowej 5. To najnowocześniejsza linia w Polsce i jedna z najnowocześniejszych w Europie. O wyposażenie zakładu zadbała firma KRONES AG - ceniony na całym świecie producent urządzeń do rozlewania i pakowania m.in. napojów i płynnych produktów spożywczych. Wydajność obu linii produkcyjnych aktualnie wynosi 42 tyś butelek 1,5 l.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Staropolska

Staropolska®, to woda mineralna wydobywana ze źródeł skalnych z pokładów Górnej Jury. Dziś jesteśmy pewni, że źródło, z którego czerpiemy wodę mineralną Staropolska® ma wiele wyjątkowych cech. Otrzymujemy alkaliczną, pierwotnie czystą, zdrową bogatą w magnez i wapń wodę z pokładów Górnej Jury. Wyjątkowy smak tej wody został potwierdzony certyfikatem International Taste Institute. Co to oznacza w praktyce? Woda Staropolska® otrzymała wysokie oceny za smak od sommelierów w Brukseli.

Podczas produkcji wody Staropolska® stawiamy na jakość i zgodność produkcyjną. Staropolska® jest źródłem wielu składników odżywczych, w tym magnezu i wapnia. Minerały te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a ich odpowiednie proporcje stanowią fundament do utrzymania zdrowia. Staropolska® to jedna z najświeższych wód mineralnych na rynku, która korzystnie wpływa na wzrost energii oraz koncentracji. Jako woda mineralna średnio zmineralizowana i alkaliczna nadaje się do codziennego spożycia.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

tags: #woda #mineralna #lata #90 #polska

Popularne posty: