Tarta Odwrócona z Ciasta Francuskiego na Słono: Przepisy i Inspiracje

Tarta z ciasta francuskiego to wyjątkowe danie, które nie ma jasno określonego przepisu, a zawsze smakuje wybornie. Historia tego przysmaku, który chętnie jadany jest w restauracjach na całym świecie, sięga XIII-wiecznej Francji i królewskiego dworu. Z początku tarta przyrządzana była na bazie ciasta drożdżowego, do którego dobierano jakiekolwiek dostępne na dworze składniki, a z czasem zastąpiono tradycyjne ciasto bazą z ciasta kruchego lub francuskiego.

Wraz z upływem czasu tarty zyskały też nadzienie z owoców i słodkich kremów. Olbrzymią popularnością cieszyły się tarty wytrawne, a popularność ta poskutkowała stworzeniem przepisu na jedną z najbardziej znanych tart - quiche Lorraine.

Z przyjemnością zdradzimy Ci pomysł na słodką tartę oraz sprytne sposoby na to, by Twoja wytrawna tarta z ciasta francuskiego smakowała równie dobrze, co w restauracji.

Praktyczne Instrukcje Dotyczące Przygotowania Tart z Ciasta Francuskiego

Zastanawiasz się, jak zrobić tartę z ciasta francuskiego? Przygotowanie tego typu ciasta zajmuje sporo czasu i wymaga minimalnych umiejętności cukierniczych. Nie przepadasz za pieczeniem? Istnieje zdecydowanie prostszy sposób - wykorzystanie gotowego ciasta. Tarta z gotowego ciasta francuskiego pozwala zaoszczędzić trochę czasu, jednakże rzadko można spotkać w sklepach produkty dobrej jakości, co wpływa na ostateczny smak ciasta.

Formy do Tart - Jak Wybrać?

Chcesz przyrządzić ciasto własnoręcznie? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek! Do przyrządzenia francuskiego przysmaku potrzebne Ci będą podstawowe akcesoria kuchenne: miska, trzepaczka, ostry nóż oraz długi wałek kuchenny. Warto także zaopatrzyć się w cukierniczą matę silikonową, która pozwala na cienkie rozwałkowanie ciasta, bez przywierania. Ważnym elementem, który pozwoli Ci wypiec idealny francuski przysmak, jest forma do tarty. Na rynku dostępne są formy ceramiczne, porcelanowe, silikonowe, szklane lub blaszane, a każda z nich ma swoje wady i zalety. Dla początkujących najlepsze okażą się blachy silikonowe, z których łatwo wyciągnąć ciasto, z kolei bardziej wprawionym osobom polecamy formy szklane lub ceramiczne, pozwalające na równomierne wypieczenie ciasta.

Przeczytaj także: Klasyczny francuski przepis na tartę Tatin

Jak Zrobić Domowe Ciasto Francuskie?

Skoro znasz już wszystkie tajniki przyrządzania własnego ciasta francuskiego, to nadszedł czas, żebyś poznał przepis na domowe ciasto francuskie. W misce wymieszaj mąkę i sól, a następnie dodaj pokrojone masło. Masę zgniataj pomiędzy palcami, aby utworzyć z niej ciasto przypominające kruszonkę. Stopniowo dodawaj zimną wodę, po łyżeczce. Masę mieszaj nożem, aż do momentu, gdy zacznie zbijać się w jednolitą kulkę. Ciasto przełóż na blat oprószony mąką i zacznij zagniatać. Gdy stanie się gładkie, uformuj z niego kulkę i owiń je folią spożywczą. Gotowe ciasto powinno zostać wsadzone do schłodzenia na co najmniej 30 minut. Po upływie wyznaczonego czasu należy ponownie je rozwałkować, najlepiej na silikonowej macie, a następnie przełożyć do formy.

Rewelacyjnie komponuje się z owocami, lekkim kremami na bazie śmietany, serami pleśniowymi, ulubionymi warzywami, a nawet wędliną. Wtedy przychodzi czas na przygotowywanie nadzienia do tarty.

Przepis na Tartę z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem, Szynką i Pesto Bazyliowym

Jest to tarta z ciasta francuskiego na obiad dla całej rodziny. Jest pyszna, prosta do zrobienia i wygląda bardzo efektownie. Tarta to świetna potrawa nadająca się zarówno na obiad jak i na kolację. Daje nam wiele możliwości - możemy do niej wykorzystać różne składniki, które mamy w lodówce, a potem zalać je mieszanką śmietany i jajka. Szczególnie prostym rozwiązaniem jest wykonanie tarty na spodzie z gotowego ciasta francuskiego, z czym poradzi sobie nawet kuchenny nowicjusz.

Moja dzisiejszą tartę przygotowałam na bazie dość popularnych produktów, które wiele osób ma na stałe w swoim domu. Wypełniłam ją szpinakiem, szynką, żółtym serem, zalanym śmietaną i jajkiem, a na końcu zwieńczyłam pesto bazyliowym dla podkręcenia smaku. Jak mawia mój Mąż - nie chcemy, aby tarta była mdła :) Tym razem sięgnęłam po nowość w mojej kuchni - pesto bazyliowe od Monini w wersji Vegan, czyli bez składników odzwierzęcych. Byłam bardzo ciekawa jego smaku, który okazał się fantastyczny, mocno bazyliowy. Wysokiej jakości sosy pesto ze słoiczka od Monini od dawna towarzyszą mi w gotowaniu. Produkowane są we Włoszech i mają świetny skład. Wykonane są w całości na bazie oliwy z oliwek Monini, bez dodatków innych olejów.

Ciasto francuskie i pesto w słoiku są to produkty, które warto mieć teraz w zapasie, ponieważ możemy przechowywać je dłużej i potem wyczarować przy ich pomocy ciekawy i smaczny posiłek. Kilka łyżek pesto możemy dodać do wielu potraw, choćby do makaronu i mieć gotowy obiad w kilka chwil.

Przeczytaj także: Sterowniki i usterki ASUS K52J

Składniki na 6 porcji:

  • opakowanie ciasta francuskiego prostokątnego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie szpinaku baby 250 g
  • 2 łyżki oliwy Monini GranFruttato
  • 80 g sera żółtego w kostce (lub już startego)
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie 200 g śmietany 12 lub 18% tł.
  • po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej i suszonego oregano
  • sól i pieprz
  • 2 duże plastry (70-80 g) ulubionej szynki, u mnie w typie włoskim
  • 3-4 łyżki Monini Pesto Vegan alla genovese

Przygotowanie tarty na cieście francuskim:

  1. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania i rozwiń. Umieść je w naczyniu żaroodpornym razem z przylegającym do niego papierem. Wyłóż ciastem dno oraz boki naczynia. Nadmiar ciasta możesz odciąć nożyczkami (i wykorzystać do zrobienia mini porcji cynamonowych palmier) lub podwinąć do środka. Tak przygotowaną formę wstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Warzywa podsmaż na oliwie, aż staną się szkliste. Przełóż je do miski. Zawartość torebki ze szpinakiem przełóż do innej miski i zalej wrzątkiem z czajnika, aby szpinak zwiędł. Następnie odcedź go, bardzo dobrze odciśnij z nadmiaru wody i posiekaj na desce.
  3. W misce umieść śmietanę, jajka oraz starty żółty ser. Dopraw gałką muszkatołową, oregano, solą i pieprzem. Wymieszaj przy pomocy trzepaczki.
  4. Formę z ciastem francuskim wyjmij z lodówki. Na dnie umieść wcześniej przygotowane cebulę z czosnkiem oraz szpinak.
  5. Zalej masą jajeczną. Plastry szynki zwiń w rulony i pokrój je po skosie na 3-4 części. Tak otrzymane kawałki powtykaj w masę jajeczną.
  6. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na środkową półkę. Piecz przez 30-40 minut, aż ciasto się zrumieni, a nadzienie zetnie. Przed podaniem rozłóż na tarcie dekoracyjne kleksy pesto bazyliowego.

Tartę z ciasta francuskiego możesz podawać na ciepło i na zimno. Przed podaniem pokrój tartę na 6 lub 8 kwadratów. Tartę możesz przechowywać do 2 dni w lodówce - przykrytą folią lub pokrojoną na kwadraty i przełożoną do pojemnika z przykrywką.

Tarta Odwrócona z Pomidorami i Bazylią

Uwielbiam tarty na słono i często przygotowuję je na obiady, kolacje i spotkania z przyjaciółmi. Jedną z moich ulubionych jest ta w odwróconej wersji. Nie dość, że smakuje jak wakacje we Włoszech, to na dodatek przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Mój patent to wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego, które znacząco skraca czas przygotowania potrawy. W środku nie mogło zabraknąć pomidorów, mozzarelli oraz bazylii. Trochę jak kultowa sałatka caprese zamknięta w chrupiącym, listkującym cieście. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc świetnie sprawdzi się także jako zamiennik kanapki na drugie śniadanie do pracy.

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól/pieprz do smaku
  • 2-3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 120 g sera mozzarella
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 sztuka ciasta francuskiego
  • 1 jajko - do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory myję i kroję w średniej grubości plasterki. Nie wybieram zbyt miękkich, aby nie rozpadały się podczas krojenia.
  2. W plasterki kroję również odsączoną z zalewy mozzarellę w kulce.
  3. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Na papierze robię 6 kleksów z oliwy z oliwek. Następnie posypują ją suszoną bazylią, dodaję startą mozzarellę, plasterek pomidora oraz plaster mozzarelli. Smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Zapiekam przez 20 minut.

Idealne na ciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Smacznego!

Tarta Cebulowa Tatin

Jeśli lubicie wytrawne tarty, tę pokochacie. Jest prosta do przygotowania, a zachwyca wyglądem i smakiem. Farsz do niej robi się z cebuli, więc jest to tanie danie, które sprawdzi się w roli przystawki, przekąski czy ciepłej kolacji. Tarty mogą być słodkie i wytrawne. Pierwsze są idealne na deser, drugie doskonale sprawdzą się w roli przekąski, przystawki lub ciepłej kolacji. Dziś pomysł na oryginalną, wytrawną tartę cebulową. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt zachwyca smakiem i wyglądem. Tarta Tatin to francuska tarta odwrócona. Zazwyczaj występuje w wersji słodkiej, ale można ją także przygotować na słono.

Przygotowanie tej tarty polega na podsmażeniu lub skarmelizowaniu składników, takich jak np.: jabłka, gruszki, cebula, ułożeniu ich w formie, a potem przykryciu ciastem i upieczeniu. Do przykrycia farszu zazwyczaj używa się ciasta kruchego, choć można też sięgnąć po ciasto francuskie. Przy tym drugim trzeba jednak uważać, by zbytnio się nie wybrzuszyło w czasie pieczenia. Po przykryciu farszu ciastem, brzegi ciasta należy podwinąć do środka, tak by po odwróceniu upieczonej tarty był widoczny wyższy brzeg. Tarta cebulowa jest pełna smaku i aromatu. To dzięki karmelizowanej cebuli i dodatkowi ziół prowansalskich. Cebulę kroi się w grube talarki, a potem podsmaża je na tłuszczu z dodatkiem cukru, octu balsamicznego i ziół. Danie to jest bardzo proste, ale niezwykle eleganckie i smaczne.

Przeczytaj także: Zastosowanie wężyków do filtra osmozy

Składniki:

Na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 4-5 dużych cebul
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki octu balsamicznego
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie ciasta: Do mąki dodaj kawałki schłodzonego masła. Całość posiekaj, rozkrusz w palcach. Dodaj żółtko i sól, zagnieć kruche ciasto. Owiń je folią spożywczą, włóż na 30 minut do lodówki.
  2. Karmelizowanie cebuli: Cebule obierz, pokrój w grube krążki, nie rozdzielaj ich. Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę na średnim ogniu. Dodaj plastry cebuli i smaż je przez około 10-15 minut, mieszając co jakiś czas, aż cebula zacznie się karmelizować i zmięknie. Dodaj cukier trzcinowy i ocet balsamiczny i zwiększ ogień, aby cebula się lekko skarmelizowała. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Lekko przestudź.
  3. Formowanie i pieczenie tarty: Dno formy na tartę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż w niej krążki skarmelizowanej cebuli. Ciasto rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 1/2 cm. Przykryj nim cebulę, podwijając brzegi do środka. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach. Piecz ok. 25 minut w 190 stopniach Celsjusza.
  4. Wyjmowanie tarty: Upieczona tartę wyjmij z piekarnika i odczekaj 5 minut, aby lekko ostygła. Formę z tartą przykryj płaskim talerzem i odwróć formę do góry nogami, by tarta znalazła się na talerzu. Przed podaniem możesz ją posypać świeżymi, posiekanymi ziołami, np. Odwracaną tartę cebulową można przygotować z dodatkiem gotowego ciasta francuskiego. Będzie przy niej mniej pracy, a efekt też będzie apetyczny i smaczny.

Z cebuli możecie również przyrządzić klasyczną tartę. Wtedy formę na tartę należy wyłożyć ciastem francuskim lub kruchym i chwilę je podpiec. Potem można na nią wyłożyć masę twarożkową i obłożyć ją skarmelizowaną cebulą. Tartę należy piec ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Inspiracje na Inne Wytrawne Tarty

Pierwszy to szybka tarta z warzywami. Na spodzie kruchego ciasto mamy zapieczoną mieszankę warzyw. Wierzch tarty to chrupiąca skorupka z sera żółtego. Inna tarta na słono, która możecie podać na podwieczorek to tarta z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Nie od dziś wiadomo, że kurczak, szpinak i suszone pomidory to smaczne trio zarówno jako nadzienie do tarty, jak i dodatek do makaronu. Farsz tarty zapieczony jest w masie śmietanowo jajecznej doprawionej gałką muszkatołową.

Sezonowym przepisem na tartę będzie tarta z cukinią. Jest daniem idealnym na letnio-jesienny podwieczorek lub kolację. W tej tarcie, obok cukinii, kluczowym składnikiem jest feta, pomidory suszone i przyprawy. Tarta z brokułami i serem feta to jeden z waszych ulubionych przepisów tarty na słono. Brokuły i feta świetnie do siebie pasują. Gotową tarte możecie posypać prażonymi nasionami słonecznika lub podać z dipem śmietanowym.

Farsz do tarty wytrawnej możecie przygotować z dowolnych składników: brokułów, cukinii, dyni, pora, szynki, boczku, szpinaku czy buraków. Jeśli nie jesteście pewni jak łączyć smaki - trzymajcie się sprawdzonych i standardowych zestawień, np. buraków i koziego sera, brokułów i fety, cukinii i fety, pieczarek i szynki, pora i boczku.

Wskazówki Dodatkowe

Tarta przygotowana na gotowym cieście francuskim nie wymaga od Nas dużego nakładu pracy, a efekt końcowy bywa zaskakująco smaczny. Tak naprawdę taką tartę można przygotować na wiele sposobów. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzić z ilością dodatków. Można za to dodać swoje ulubione składniki, ser czy zioła. Tartę możecie zrobić na obiad, na kolację albo na imprezę. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Przepis Podstawowy:

  1. Do miski wbij jaja i rozbełtaj je za pomocą trzepaczki lub widelca. Dodaj śmietankę kremówkę, połowę startego sera, pieprz, sól oraz oregano. Wymieszaj całość na jednolitą masę. Odstaw na bok.
  2. Schłodzone ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj z obu stron na blacie posypanym mąką. Formę do tarty nasmaruj masłem od środka, a następnie wyłóż ciastem. Ciasto francuskie dociśnij dokładnie do brzegów oraz dna formy, a spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Za pomocą wałka lub noża usuń wystające brzegi ciasta.
  3. Na cieście rozłóż rozdrobnione plasterki szynki, na szynkę wyłóż pieczarki pokrojone na cienki plasterki oraz cebulkę posiekaną w piórka. Całość posyp szczypiorkiem i zalej mieszanką jajek i śmietany.
  4. Tartę piecz przez ok. 20-25 minut, aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany. Po upieczeniu pozostaw ją do lekkiego przestygnięcia, wtedy będzie wygodniej się kroić.

Tak przygotowana tarta świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam serwować ją w towarzystwie ulubionych sosów, np. Moja rada: Jeżeli po wyłożeniu formy zostanie Wam kawałek ciasta francuskiego, nie wyrzucaj go. Możesz go zamrozić albo od razu przygotować z niego małe ciasteczka na słodko i upiec w tym samym czasie w piekarniku.

Wytrawna Tarta Tatin z Warzywami

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Sery pavé i tomme de Montagne kroimy w plastry i układamy między warzywami. W rondelku umieszczamy masło i dwie gałązki rozmarynu. Tartę pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. Tartę wyjmujemy z piekarnika. Ser morbier kroimy w plastry i układamy na warzywach. Następnie przykrywamy tartę ciastem francuskim i ponownie zapiekamy przez ok. Gotową tartę Tatin delikatnie studzimy i obracamy do góry dnem.

Tarte Tatin z Karmelizowaną Szalotką i Parmezanem

Tart tatin zawsze robi wrażenie. A jej wytrawna wersja zdaje się być jeszcze lepsza od jabłkowego oryginału. Ma ona wciąż słodki, karmelowy smak. Tym razem pochodzący od karmelizowanych do miękkości szalotek, których intensywność zaokrągla odrobina octu, parmezanu oraz leśnego tymianku. Zaczynając myśleć nad tym przepisem, celowałem w stworzenie dania popisowego, na przyjęcie, na okazję, aby zachwycić wegetariańskich (lub nie) znajomych. Miało być stosunkowo prosto, lecz efektownie. Rezultaty jednak przeszły moje oczekiwania. Bo tarta jest na tyle prosta, że można ją przygotować w 40 minut na kolację w tygodniu, podając z sałatą obtoczoną w musztardowym winegrecie.

Oczywiście gotowe ciasta francuskie to chodzenie na skrót, ale co z tego? Można kupić takie na maśle, które jest prawdopodobnie znacznie lepsze od tego, które można zrobić samemu bez doświadczenia w domu. Wracając do samej tarte tatin. Pokochacie ją, jeśli lubicie karmelizowaną cebulę - kto nie lubi?

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Z arkusza ciasta francuskiego wytnij okrąg wielkości patelni, której będziesz używać, 20 cm.
  2. Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni żaroodpornej. Smaż szalotki przekrojeniem do góry na umiarkowanym ogniu, aż się zarumienią, około 2 - 3 minuty. Zmniejsz ogień. Posyp je cukrem i szczodrą szczyptą soli, a następnie obróć. Smaż aż się skarmelizują od spodu, około 4 - 5 minuty. Szalotki polej octem, dodaj rozdrobniony tymianek i masło. Gotuj jeszcze 1 - 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Posyp parmezanem.
  3. Na szalotkach ułóż przygotowany płat ciasta francuskiego, dociskając brzegi. Zrób dwa małe nacięcia na środku, przez które będzie uchodziła para.
  4. Studź tartę 10 minut. Następnie za pomocą talerza stanowczym ruchem odwróć ją do góry nogami. Posyp świeżym tymiankiem i solą morską.

Jeśli masz trochę mniejszą lub większą patelnię nadającą się do używania w piekarniku niż ja, nie wahaj się. Kilka szalotek w tę czy w tę nie zrobi różnicy. Jeśli natomiast nie masz żadnej takiej patelni, po obsmażeniu szalotek przełóż je przekrojeniem do dołu do formy na tartę lub tortownicy.

tags: #tarta #odwrócona #z #ciasta #francuskiego #na

Popularne posty: