Tarta Tatin – Odwrócona Tarta z Jabłkami: Klasyczny Francuski Przepis
- Szczegóły
Pyszna i niezwykle efektowna tarta z jabłkami pochodząca z Francji. Jest to tarta, którą piecze się na odwrót i na koniec przekłada na właściwą stronę - dlatego właśnie tarta odwrócona. Dla wielu osób Tarta Tatin może wydawać się wyższym poziomem wtajemniczenia, a tak nie jest. Uważam, że jest łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu, niż zwykła tarta. Zaś samo odwrócenie jej to naprawdę bułka z masłem.
Spodobał Ci się ten przepis? To słynna francuska tarta jabłkowa "do góry nogami", którą często można spotkać w menu francuskich kafejek. Przepis stary jak świat ;) ale ciągle aktualny! Osoby które nie znają tego przepisu będą zdziwione jak to zrobiliście. A efekt zaskoczenia przy podaniu ciasta, też się liczy. Dla mnie to obowiązkowa pozycja latem i wiosną na stole i miła odmiana dla zwykłej szarlotki. Doskonale smakuje z gałką lodów.
Składniki
Do przygotowania Tarty Tatin potrzebne będą następujące składniki:
- 5 jabłek (najlepiej kwaskowych)
- Sok z limonki (do skropienia jabłek)
- 1 szczypta cynamonu
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (lub kruchego)
Opcjonalnie:
- Lody waniliowe lub bita śmietana do podania
Przygotowanie krok po kroku
Technika samego przygotowania i pieczenia jest niezwykle prosta - karmel, owoce przesmażamy i wylewamy na formę do tarty. Przykrywamy całość ciastem i pieczemy. To koniec - nic skomplikowanego.
Przeczytaj także: Sterowniki i usterki ASUS K52J
- Zaczynam od obrania jabłek ze skórki i pokrojenia ich w ósemki. Jabłka po pokrojeniu skrapiam sokiem z limonki i mieszam.
- Rozgrzewam patelnię na średnim ogniu i wsypuje na nią cukier. Gdy zacznie się karmelizować zaczynam mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Zmniejszam bardzo ogień i dodaję masło. Mieszam dalej do połączenia się masła z rozpuszczonym cukrem.
- Dodaję jabłka i cynamon i znów zwiększam ogień. Mieszam jabłka z karmelem i smażę do lekkiego ściemnienia jabłek. Jabłka nie muszą być miękkie - będą się jeszcze piekły i się rozpadną jak przesadzimy.
- Jabłka z karmelem wykładam równomiernie na wysmarowaną delikatnie masłem formę do tarty.
- Całość przykrywam ciastem tak by zakryć całe jabłka i robię na środku otwór nożem by miało gdzie uchodzić powietrze.
- Tartę piekę w piekarniku rozgranym do 200 stopni przez około 25 min. Granie góra dół bez termoobiegu. Ciasto powinno się ładnie zarumienić.
- Teraz kluczowy punkt programu ponieważ biorę talerz, jak najbardziej płaski i większy ciut lub w rozmiarze formy. Przykładam go na ciasto i przyciskając formę i talerz do siebie obracam na druga stronę tak by talerz znalazł się pod spodem. Warto stuknąć kilka razy w formę by wszystko od niej odeszło. Delikatnie zdejmuję formę z ciasta i gotowe - można zajadać
Wskazówki i porady
Spód do tarty może być kruchy jak i z ciasta francuskiego. Ja wybrałem ten drugi by było jeszcze bardziej francusko. Owoce w tym przypadku to klasycznie jabłka, jednak można ten przepis robić z gruszkami, rabarbarem, śliwkami, brzoskwiniami, truskawkami… a w zasadzie z czym Wam będzie pasować. Ciasto wychodzi słodkie, soczyste i piękne.
- Jeśli chcesz ułatwić sobie pracę, skorzystaj z gotowego ciasta kruchego lub francuskiego!
- Po upieczeniu można podawać ją na ciepło lub na zimno.
- Doskonale smakuje z gałką lodów.
- Tarta Tatin może wydawać się wyższym poziomem wtajemniczenia, a tak nie jest. Uważam, że jest łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu, niż zwykła tarta. Zaś samo odwrócenie jej to naprawdę bułka z masłem.
Tabela wartości odżywczych (przybliżone)
Składnik | Wartość odżywcza (na porcję) |
---|---|
Kalorie | Około 350 kcal |
Białko | 5 g |
Tłuszcz | 20 g |
Węglowodany | 40 g |
Smacznego!
Przeczytaj także: Zastosowanie wężyków do filtra osmozy
Przeczytaj także: Odwrócona osmoza: Twój przewodnik
tags: #odwrocona #tarta #z #jablkami #przepis