Tarta Tatin – Odwrócona Tarta z Jabłkami: Klasyczny Francuski Przepis

Pyszna i niezwykle efektowna tarta z jabłkami pochodząca z Francji. Jest to tarta, którą piecze się na odwrót i na koniec przekłada na właściwą stronę - dlatego właśnie tarta odwrócona. Dla wielu osób Tarta Tatin może wydawać się wyższym poziomem wtajemniczenia, a tak nie jest. Uważam, że jest łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu, niż zwykła tarta. Zaś samo odwrócenie jej to naprawdę bułka z masłem.

Spodobał Ci się ten przepis? To słynna francuska tarta jabłkowa "do góry nogami", którą często można spotkać w menu francuskich kafejek. Przepis stary jak świat ;) ale ciągle aktualny! Osoby które nie znają tego przepisu będą zdziwione jak to zrobiliście. A efekt zaskoczenia przy podaniu ciasta, też się liczy. Dla mnie to obowiązkowa pozycja latem i wiosną na stole i miła odmiana dla zwykłej szarlotki. Doskonale smakuje z gałką lodów.

Składniki

Do przygotowania Tarty Tatin potrzebne będą następujące składniki:

  • 5 jabłek (najlepiej kwaskowych)
  • Sok z limonki (do skropienia jabłek)
  • 1 szczypta cynamonu
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (lub kruchego)

Opcjonalnie:

  • Lody waniliowe lub bita śmietana do podania

Przygotowanie krok po kroku

Technika samego przygotowania i pieczenia jest niezwykle prosta - karmel, owoce przesmażamy i wylewamy na formę do tarty. Przykrywamy całość ciastem i pieczemy. To koniec - nic skomplikowanego.

Przeczytaj także: Sterowniki i usterki ASUS K52J

  1. Zaczynam od obrania jabłek ze skórki i pokrojenia ich w ósemki. Jabłka po pokrojeniu skrapiam sokiem z limonki i mieszam.
  2. Rozgrzewam patelnię na średnim ogniu i wsypuje na nią cukier. Gdy zacznie się karmelizować zaczynam mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  3. Zmniejszam bardzo ogień i dodaję masło. Mieszam dalej do połączenia się masła z rozpuszczonym cukrem.
  4. Dodaję jabłka i cynamon i znów zwiększam ogień. Mieszam jabłka z karmelem i smażę do lekkiego ściemnienia jabłek. Jabłka nie muszą być miękkie - będą się jeszcze piekły i się rozpadną jak przesadzimy.
  5. Jabłka z karmelem wykładam równomiernie na wysmarowaną delikatnie masłem formę do tarty.
  6. Całość przykrywam ciastem tak by zakryć całe jabłka i robię na środku otwór nożem by miało gdzie uchodzić powietrze.
  7. Tartę piekę w piekarniku rozgranym do 200 stopni przez około 25 min. Granie góra dół bez termoobiegu. Ciasto powinno się ładnie zarumienić.
  8. Teraz kluczowy punkt programu ponieważ biorę talerz, jak najbardziej płaski i większy ciut lub w rozmiarze formy. Przykładam go na ciasto i przyciskając formę i talerz do siebie obracam na druga stronę tak by talerz znalazł się pod spodem. Warto stuknąć kilka razy w formę by wszystko od niej odeszło. Delikatnie zdejmuję formę z ciasta i gotowe - można zajadać

Wskazówki i porady

Spód do tarty może być kruchy jak i z ciasta francuskiego. Ja wybrałem ten drugi by było jeszcze bardziej francusko. Owoce w tym przypadku to klasycznie jabłka, jednak można ten przepis robić z gruszkami, rabarbarem, śliwkami, brzoskwiniami, truskawkami… a w zasadzie z czym Wam będzie pasować. Ciasto wychodzi słodkie, soczyste i piękne.

  • Jeśli chcesz ułatwić sobie pracę, skorzystaj z gotowego ciasta kruchego lub francuskiego!
  • Po upieczeniu można podawać ją na ciepło lub na zimno.
  • Doskonale smakuje z gałką lodów.
  • Tarta Tatin może wydawać się wyższym poziomem wtajemniczenia, a tak nie jest. Uważam, że jest łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu, niż zwykła tarta. Zaś samo odwrócenie jej to naprawdę bułka z masłem.

Tabela wartości odżywczych (przybliżone)

Składnik Wartość odżywcza (na porcję)
Kalorie Około 350 kcal
Białko 5 g
Tłuszcz 20 g
Węglowodany 40 g

Smacznego!

Przeczytaj także: Zastosowanie wężyków do filtra osmozy

Przeczytaj także: Odwrócona osmoza: Twój przewodnik

tags: #odwrocona #tarta #z #jablkami #przepis

Popularne posty: