Odwrócona Tarta z Burakami i Jabłkami - Przepis na Wyjątkowy Obiad
- Szczegóły
Po obiedzie przyjemnie jest zjeść jakiś deser. Zainteresował cię temat? Upieczone buraki (możecie też wykorzystać gotowane) obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka i gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średniej grubości plasterki. Owoce wrzucamy na patelnię, na rozgrzane masło klarowane i smażymy dosłownie 2-3 minuty.
Tarte Tatin - odwrócona tarta na słono
Tarte tatin to rodzaj tarty, której przygotowanie polega na pieczeniu nadzienia pod przykryciem z ciasta. Podczas pieczenia ciasto - niczym nie obciążone - napusza się i rośnie. Tradycyjna tarte tatin jest przygotowywana na słodko z karmelizowanymi jabłkami, ja polecam wypróbować wersję wytrawną pieczoną w formie na muffiny.
Są to odwrócone tartaletki - mini tarty z ciasta francuskiego, z burakami pieczonymi w occie balsamicznym i miodzie. Przygotowanie jest proste, we wgłębienia formy wkładamy upieczone buraki i przykrywamy je ciastem francuskim. Po upieczeniu podajemy z sosem balsamicznym i roztopionym serem gorgonzola (lub innym pleśniowym). Aby nadać smak burakom piekę je w glazurze z octu balsamicznego, miodu i oliwy.
Buraki i kozi ser to ponadczasowe połączenie. Sprawdza się w zupach, przekąskach i daniach głównych. Tym razem wykorzystałam do zrobienia ciepłej kolacji - prostej odwróconej tarty na bazie gotowego ciasta francuskiego.
Składniki potrzebne do przygotowania tarty:
- Arkusz ciasta francuskiego
- 4-5 średnich buraków
Przygotowanie krok po kroku:
- Rozmrozić ciasto francuskie.
- Upiec buraczki: piekarnik nagrzać do 190 stopni.
- Buraczki dokładnie umyć, np. szczoteczką.
- Duże buraczki przekroić, mniejsze pozostawić w całości.
- Wymieszać składniki glazury do pieczonych buraczków.
- Buraczki wyłożyć na blaszce do pieczenia, posmarować polewą i przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu).
- Piec przez 1 godzinę, odkryć folię, przewrócić buraczki i piec jeszcze przez około 1/2 godziny lub do czasu aż buraczki będą miękkie (sprawdzić widelcem).
- Po upieczeniu przeciąć końce buraczkom, pokroić na plasterki i włożyć z powrotem do formy, wymaczać w sosie.
Sos balsamiczny:
- Do pozostałego sosu w blaszce dodać składniki sosu balsamicznego do podania (1/3 szklanki octu balsamicznego, 2 łyżki miodu, sól i pieprz, 1 łyżka oliwy).
- Wymieszać zbierając sos po pieczonych buraczkach.
- Wyciąć kółka z ciasta francuskiego (o średnicy około 7 cm) i przykryć nimi buraczki.
- Piekarnik nastawić na 210 stopni, wstawić wypełnioną blaszkę ustawiając ją na blaszce z wyposażenia piekarnika.
- Na małym ogniu roztopić ser z dodatkiem śmietanki, soli i pieprzu.
- Tartaletki wyłożyć łyżką na talerz odwracając je ciastem do dołu.
Tarta tatin to jedno z najpopularniejszych ciast francuskich. Jednak zamiast z jabłkami lub innymi owocami można przygotować też wersję wytrawną. U mnie jest z karmelizowaną cebulą - przepis zaczerpnięty od Jamiego Olivera.
Przeczytaj także: Sterowniki i usterki ASUS K52J
Składniki na tartę z karmelizowaną cebulą:
- 4 / 5 średnich cebul...
Jeśli jeszcze nie znudziły Wam się pomidory to zapraszam na kolejną potrawę przygotowaną na warsztatach Akademii Kulinarnej Whirlpool. Tarta tatin zaproponowana przez Marco Ghia (a właściwie wariacja na jej temat, bo...
Tarte tatin to rodzaj tarty, której przygotowanie polega na pieczeniu nadzienia pod przykryciem z ciasta. Podczas pieczenia ciasto - niczym nie obciążone - napusza się i rośnie. Tradycyjna tarte tatin jest przygotowywana na słodko z karmelizowanymi jabłkami, ja polecam wypróbować wersję wytrawną pieczoną w formie na muffiny.
Są to odwrócone tartaletki - mini tarty z ciasta francuskiego, z burakami pieczonymi w occie balsamicznym i miodzie. Przygotowanie jest proste, we wgłębienia formy wkładamy upieczone buraki i przykrywamy je ciastem francuskim. Po upieczeniu podajemy z sosem balsamicznym i roztopionym serem gorgonzola (lub innym pleśniowym). Aby nadać smak burakom piekę je w glazurze z octu balsamicznego, miodu i oliwy.
Tabela wartości odżywczych
| Składnik | Wartość odżywcza (na porcję) |
|---|---|
| Buraki | [Wartość] |
| Jabłka | [Wartość] |
| Ciasto francuskie | [Wartość] |
Przeczytaj także: Zastosowanie wężyków do filtra osmozy
Przeczytaj także: Odwrócona osmoza: Twój przewodnik
tags: #odwrocona #tarta #z #burakami #i #jabłkami

