Smakowa Woda Mineralna Polaris: Skład i Wartość

Woda jest nieodłącznym składnikiem prawidłowej diety. Na polskim rynku napojów na dobre zagościła kategoria o wyraźnej tendencji wzrostowej rok do roku - są to wody smakowe. Polski konsument wykazuje coraz większe zainteresowanie tym rodzajem napojów. Producenci starają się, aby nie tylko zaspokoić, ale wręcz rozbudzić apetyt na coraz bardziej egzotycznie brzmiące smaki.

Czy napoje typu „wody smakowe” to równie dobry wybór jak naturalna, pozbawiona dodatków smakowych, cukru i innych składników woda? Okazuje się, że stosowane są często przez rodziców i dzieci jako zamiennik wody. Wśród składników znajdziemy: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, aspartam, acesulfam, benzoesan sodu i inne.

Na opakowaniach wód smakowych znajduje się wiele informacji sugerujących, że zawiera wręcz witalne składniki: sok z cytryny, sok z malin, owoce goji itp. Nie lubisz smaku wody i wybierasz w sklepach „wody smakowe”? Takie napoje zawierają często sacharozę, sztuczne lub naturalne aromaty, a także inne dodatki: regulatory kwasowości, stabilizatory oraz konserwanty, najczęściej sorbinian potasu i benzoesan sodu.

Dodatek sacharozy i/lub soków owocowych (np. soku jabłkowego) sprawia, że wody smakowe stają się źródłem sporej ilości cukrów prostych i kalorii. Warto jednak zaznaczyć, że zła sława, jaka owiała typowe wody smakowe, zmusiła ostatnio producentów do zmiany podejścia. Obecnie na rynku pojawia się więc coraz więcej wód smakowych bez cukru i innych zbędnych dodatków, a bazujących na wodzie i naturalnych aromatach.

Co powinna zawierać dobra woda smakowa?

  • Krótka lista składników - do wyprodukowania takiego napoju potrzeba tak naprawdę jedynie wody (źródlanej lub mineralnej) oraz dodatków smakowych pod postacią naturalnych aromatów i/lub soków owocowych. Im krótszy i prostszy skład, tym lepiej.
  • Brak cukru dodanego - woda smakowa z cukrem? Raczej nie. Dlaczego?
  • Naturalne aromaty - dodatek naturalnego aromatu do wody smakowej sprawia, że zyskuje ona niepowtarzalny smak. Najlepiej jest wybierać wody smakowe z dodatkiem aromatów określanych jako naturalne, czyli innymi słowy, aromatów pochodzenia roślinnego. Aromaty nieokreślone jako naturalne z dużym prawdopodobieństwem są aromatami syntetycznymi.
  • Niska kaloryczność (najlepiej 0 kcal/100 ml) - średnia ilość wody, którą powinniśmy wypijać w ciągu dnia, to około 2-2,5 l. Dlatego ważne jest, aby wody smakowe miały kaloryczność bliską zeru. Co może ją podwyższać? Wspomniany już cukier, a także dodatek soków owocowych.

Dodatkowe składniki w wodach smakowych:

  • Regulatory kwasowości - w większości wód smakowych znajdziemy substancje regulujące ich kwasowość. To głównie kwas cytrynowy i kwas fosforowy, a ich zadaniem jest przedłużanie przydatności produktu do spożycia. Ponadto bardzo pozytywnie wpływają na poprawę smaku produktu, poprzez nadanie im lekko kwaskowatego posmaku, podobnego do cytryny. Kwas cytrynowy dodawany jest również w roli przeciwutleniacza. Ich ilość w wodach smakowych jest zwykle bardzo niewielka, nie są one więc uznawane za szkodliwe.
  • Substancje konserwujące - benzoesan sodu oraz sorbinian potasu to składniki wielu wód smakowych. Zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów (grzybów oraz bakterii) w produkcie.

Przegląd Popularnych Wód Smakowych

Poniżej znajduje się zestawienie popularnych wód smakowych dostępnych na rynku, z uwzględnieniem ich składu i właściwości:

Przeczytaj także: Fakty dotyczące Wody Smakowej i Diety

  • Dostępna w Biedronce woda smakowa od Polaris ma krótki skład, naturalne aromaty i bardzo niską kaloryczność.
  • Dostępny w Biedronce napój Saguaro charakteryzuje się krótkim, naturalnym składem bez zbędnych dodatków.
  • Kolejny dobry produkt od firmy Żywiec-Zdrój.
  • “Po prostu woda & sok” od Tymbarku wyróżnia się dodatkiem naturalnych aromatów i soków, co pozytywnie wpływa na smak. Warto pamiętać, że taki dodatek wiąże się ze wzrostem kaloryczności napoju do 12 kcal / 100 ml (wciąż jednak jest to niska zawartość kalorii).

Jednak nie wszystkie wody smakowe są równie korzystne. Niektóre produkty zawierają składniki, których lepiej unikać:

  • Skład jest dobry i krótki, pojawia się w nim aromat nieokreślony jako naturalny.
  • W składzie pojawiają się 2 regulatory kwasowości, które nie są konieczne do wyprodukowania wody smakowej. Dużym minusem jest użycie kwasu fosforowego (prawdopodobnie syntetycznego), który tworzy związki z wapniem i w nadmiarze niszczy zęby i przyczynia się do utraty wapnia z kości.
  • Długi skład w porównaniu do pozostałych wód smakowych wymienionych w rankingu. Produkt ten zawiera także dodany cukier, co sprawia, że w 100 ml mamy 20 kcal i prawie 5 g cukrów prostych.
  • I na koniec gorszy produkt od Żywca-Zdrój, charakteryzujący się długim składem (zwłaszcza w porównaniu do pozostałych wód smakowych wymienionych w rankingu). Do produktu został dodany cukier, przez co 100 ml napoju dostarcza 36 kcal i ponad 4 g cukrów prostych.

Wpływ Składników na Zdrowie

Cukier: Cukier jest produktem wysokoenergetycznym, dostarczającym 405kcal na 100g produktu. Poza kaloriami nie dostarcza żadnych składników odżywczych. Zaleca się, aby jego spożycie nie przekraczało 10% wartości energetycznej diety. W nadmiarze może on powodować próchnicę zębów, otyłość, cukrzycę, zaburzenia odporności a także nadpobudliwość czy depresję. Światowa Organizacja Zdrowa w 2003 roku ogłosiła, że napoje słodzone cukrem zwiększają ryzyko nadwagi.

Substancje słodzące: Dodawane zamienne substancje słodzące znacząco wpływają na obniżenie kaloryczności. Paradoksalnie wraz ze wzrostem substytutów cukru obserwuje się wzrost liczby osób z problemami dotyczącymi zbyt wysokiej masy ciała. Wobec takich obserwacji należy zadać pytanie, czy ich stosowanie naprawdę może być elementem leczenia otyłości.

Aspartam: Aspartam jest dipeptydem 200 razy słodszym od sacharozy. W organizmie ulega rozkładowi do kwasu asparaginowego, fenyloalaniny oraz metanolu, który w kolejnym etapie jest utleniany do formaldehydu i kwasu mrówkowego. W licznych badaniach nad aspartamem wykazano, że powoduje on wzrost koncentracji wapnia w mózgu, sercu, płucach, śledzionie, nadnerczach i krwi. Jednocześnie zmniejsza się koncentracja wapnia w nerkach, jądrach i żołądku. Wyniki badań potwierdzają, że metanol powstający w wyniku hydrolizy aspartamu może stwarzać bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia. W centrum Badania Raka w Bolonii wykazano, że w grupie badanych szczurów aspartam powoduje wzrost zachorowania na białaczkę oraz chłoniaka. W innych badaniach uzyskano podobne wyniki ale pokazały również, że podczas życia płodowego wzrasta jego rakotwórcze działanie.

Syrop glukozowo-fruktozowy: Syrop glukozowo- fruktozowy - ze względu na tanią technologię pozyskiwania, ze skrobi różnego pochodzenia botanicznego, jest używany na szeroką skalę w przemyśle. W eksperymencie trwającym przez 3 miesiące szczury pojono napojem słodzonym syropem glukozowo-fruktozowym. W innych eksperymentach zauważono występowanie insulinooporności u szczurów (po 4 tygodniach karmienia dietą zawierającą 35% fruktozy). Fruktoza mimo braku wpływu na sekrecję insuliny może sprzyjać rozwojowi insulinooporności poprzez wzrost stężenia wolnych kwasów tłuszczowych we krwi, zmniejszających wrażliwość receptorów insulinowych. Niezestryfikowane kwasy tłuszczowe transportowane z adipocytów do wątroby, zwiększają wątrobową syntezę trigliceroli. W licznych badaniach wykazano, że wzrost stężenia trójglicerydów prowadzi do insulinooporności.

Przeczytaj także: Woda smakowa na upały: sprawdzone przepisy

Ponadto cukier, a także smak słodki wpływa na wzrost poziomu dopaminy szczególnie w obszarze mózgu odpowiedzialnym za odczuwanie przyjemności, ośrodku nagradzania. Badania prof. Fernando Gomez-Pinilla z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles wykazały, że cukier zmienia aktywność setek genów w mózgu prowadząc do chorób układu nerwowego, m.in. choroby Alzheimera czy depresji, a także zaburzeń pamięci.

PET (politereftalan etylenu): Z wielu badań wynika, że obecność w butelkach PET chlorku antymonu wpływa na zaburzenia endokrynologiczne i hormonalne. Shotyk i Krachler wykazali wzrost poziomu antymonu o 90 % w 48 markach wód mineralnych zakupionych w Europie po okresie 6 miesięcy przechowywania jej w tych samych warunkach.

Kwas benzoesowy: Kwas benzoesowy zsyntetyzowany chemicznie jest substancją konserwującą dodawaną powszechnie do wód smakowych. Może wywołać astmę, pokrzywkę, nieżyt nosa. U zwierząt może powodować osłabienie mięśni oraz uszkodzenie rozwoju gałki oczu u szczurzych płodów.

Wybór wody mineralnej do firmy

Zastanawiasz się jaką wodę zamówić do firmy? Staropolska®, Żywiec Zdrój, Cisowianka, a może Polaris? Ostatnie lata przyniosły pewien znaczący trend, mianowicie coraz więcej firm decyduje się na wodę butelkowaną niż na dystrybutory wody. Przyczyna wyborów opiera się przede wszystkim na procesie czyszczenia dystrybutorów, jak i noszenia dużych oraz ciężkich baniaków z wodą. W praktyce te dwie wspomniane kwestie potrafią być bardzo kłopotliwe i czasochłonne. Resumując, woda butelkowana jest dużo mniej problematycznym sposobem zaopatrywania przedsiębiorstwo w wodę dla pracowników.

Nie da się ukryć, ze rodzaj oraz jakość wody ma znaczenie. Wody mineralne jak Staropolska®, Cisowianka czy Polaris, w przeciwieństwie do wody źródlanej Żywiec Zdrój, mogą pochwalić się dłuższą listą korzyści zdrowotnych dla organizmu. Spożywanie wody mineralnej w ramach poprawy samopoczucia, czy nawet efektywności w pracy nie jest mitem.

Przeczytaj także: Woda Jurajska Niegazowana Smakowa: Szczegółowa analiza

Porównanie popularnych wód mineralnych

Woda Mineralna Cena (ok.) Charakterystyka
Staropolska® b.d. Woda średniozmineralizowana, korzystny stosunek magnezu do wapnia (1:2).
Cisowianka 1,90 zł (1,5l); 1,36 zł (0,5l) Woda średniozmineralizowana, gazowana, lekko gazowana i niegazowana.
Polaris 1,35 zł (1,5l) Woda mineralna, zawiera mało składników mineralnych, w tym magnezu.
Żywiec Zdrój 2,80 zł (1,5l) Woda źródlana, nie zawiera znaczącej ilości cennych minerałów.

Woda Polaris jest dość znanym produktem w Polsce, możemy ją nabyć w popularnym dyskoncie. Polaris jest wodą mineralną, jednak pomimo dość atrakcyjnej ceny zawiera ona mało składników mineralnych, w tym magnezu.

Podsumowanie

Wybierając wodę smakową, warto dokładnie czytać etykiety i unikać produktów z dodatkiem cukru, syropu glukozowo-fruktozowego oraz sztucznych słodzików. Najlepszym wyborem są wody smakowe o krótkim składzie, zawierające naturalne aromaty i niską kaloryczność, takie jak niektóre warianty Polaris. Pamiętajmy, że odpowiednie nawodnienie jest kluczowe dla zdrowia, a świadomy wybór napojów może znacząco wpłynąć na nasze samopoczucie.

Pamiętaj, że prawdziwą wodę smakową możesz zrobić w domu: po prostu do wody dodaj ulubione owoce! I w tej chwili wielu z Was pomyślało: „nie mam czasu, nie chce mi się, nie będzie to smaczne”. Owoce mogą być mrożone - będzie więc jeszcze prościej, bo ominiesz mycie i obieranie! Możesz przygotować też kostki lodu na bazie soków NFC. Dodaj jeszcze ulubione zioła (np. miętę, rozmaryn, bazylię) i nie dość, że będzie smaczniej i ładniej, to w dodatku bardzo orzeźwiająco!

tags: #smakowa #woda #mineralna #polaris #skład

Popularne posty: