Prawidłowa Wilgotność Powietrza w Cukierni: Normy i Wymagania

Wentylacja w lokalach gastronomicznych, w tym w cukierniach, jest niezwykle istotna. Nieważne, czy cukiernia jest mała, średnia czy duża - każda z nich potrzebuje odpowiedniego systemu wentylacji, aby mogła sprawnie działać. Sprawny system cyrkulacji zapewnia komfort pracownikom oraz klientom.

Dzięki wentylacji w cukierni pozbędziemy się zapachów, które powstają na skutek pieczenia. Tłuste, ciężkie powietrze, pełne pary wodnej zastąpi świeże i czyste, którym przyjemnie się oddycha, a przede wszystkim jest zdrowe! Parametry powietrza powinny zapewnić bezpieczeństwo, komfort, dobre samopoczucie, a także powietrze pozbawione zanieczyszczeń czy zapachów. Wentylacja w cukierni gwarantuje zdrowy mikroklimat, czyli właściwy skład powietrza, temperaturę oraz wilgotność.

Głównym celem funkcjonowania systemu wentylacyjnego jest utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz wilgoci. Odpowiedni system wymiany powietrza zapewnia komfort i dobrą jakość powietrza zarówno pracownikom, jak i klientom. Tłuste i ciężkie powietrze zastąpione jest świeżym i czystym, zapewniając komfort i dobre samopoczucie każdemu klientowi i pracownikowi.

Wentylacja Kuchni w Cukierni

Sercem cukierni jest kuchnia. A do pracy serca potrzebny jest tlen. Wentylacja kuchni jest więc kluczowa dla funkcjonowania cukierni. Planując system wymiany powietrza, musimy przede wszystkim określić zyski ciepła i wilgoci. A nie jest to proste. Wpływać może na nie wiele różnych czynników: zyski ciepła od ludzi (ilość pracowników), ale i od maszyn oraz urządzeń (np. piece), ciepło z pary wodnej od gotowania, ciepło od oświetlenia czy nasłonecznienia.

Wilgoć w cukierni także powstaje w różny sposób. Oprócz wilgoci bytowej dochodzi jeszcze zmywanie oraz gotowanie. Istotna będzie także specyfika budynku - lokalizacja, nasłonecznienie, czas przebywania osób w pomieszczeniach, rodzaj pracy wykonywanej oraz jej intensywność.

Przeczytaj także: Sposoby na suchą piwnicę

Kuchnia w lokalu gastronomicznym pełna jest intensywnych zapachów, ale i zanieczyszczeń powietrza. Dlatego niezbędne jest zapewnienie sprawnej wymiany powietrza, dzięki czemu zadbamy o warunki higieniczne i akustyczne. Zorganizowany ruch powietrza musi odbierać zbędne zyski ciepła oraz wilgoci, ale także zapachy. Tym samym musi zadbać o dostarczenie wymaganej ilości świeżego powietrza dla pracowników.

Wymogi Sanepidu odnośnie Wentylacji w Cukierni

Bez właściwej cyrkulacji powietrza cukiernia może nie zostać dopuszczona do użytku, a więc i do działania. W przypadku, gdy wentylacja będzie niedopracowana, mimo, że spełni wymogi, obniży komfort gości i pracowników.

System wentylacji w lokalach gastronomicznych określony jest w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2012 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. nr 75 poz. 690) (§ 147 - §154). Na podstawie tego rozporządzenia określane są podstawowe parametry związane z funkcjonowaniem wentylacji w danym budynku. Istotna jest także norma - PN-83/B-03430 „Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej - Wymagania” (ze zmianę z 8 lutego 2000 normy PN-83/B-03430/Az3:2000). W przypadku cukierni potrzebne informacje znajdziemy w dziale „Budynki użyteczności publicznej”.

Jak Zadbać o Odpowiedni System Wentylacji w Lokalu Gastronomicznym?

Niewątpliwie należy spełnić określone wymagania. Minimalny poziom ilości powietrza wentylacyjnego wyznacza się na podstawie ilości osób, które będą przebywać w danym pomieszczeniu (np. na kuchni, na sali). Przyjmuje się, że na 1 osobę przypada 50 m3/h świeżego powietrza.

Część produkcyjna - wentylacja w kuchni:

Przeczytaj także: Wilgotność w pokoju dziecka

  • Wielkość wymaganego strumienia powietrza: ok 10-50 wymian na 1 h
  • Wilgotność powietrza wewnętrznego: 40%-50%
  • Temperatura powietrza wewnętrznego: 20-22°C
  • Prędkość powietrza w miejscu pracy: 0,2÷0,3 m/s

Część jadalniana - wentylacja sali konsumpcyjnej:

  • Wielkość wymaganego strumienia powietrza: 5-10 wymian na 1 h

Rodzaje Wentylacji w Cukierni

Wentylacja w cukierni może mieć różną postać - grawitacyjna lub mechaniczna. Dotyczy ona wszystkich pomieszczeń, jest zatem systemem połączonym.

Sala jadalna, część restauracyjna lokalu: Dla większych obiektów gastronomicznych (np. domy weselne) wybiera się je przede wszystkim wentylację nawiewno-wywiewną z odzyskiem ciepła na salach jadalnych.

Pomieszczenia gospodarcze, magazyny, toalety: Najczęściej wybieranym systemem wentylacji dla pomieszczeń gospodarczych, magazynów, holu czy toalet, jest wentylacja mechaniczna.

Kuchnia: W kuchni cukierniczej zaleca się system nawiewno-wywiewny. Wentylacja - niezmiennie - musi działać w sposób ciągły. W kuchniach gastronomicznych możemy wyróżnić 2 rodzaje wentylacji:

Przeczytaj także: Utrzymanie zdrowego wyglądu skóry

  1. Ogólna - usuwa z całego pomieszczenia zanieczyszczone powietrze, pozbywając się nadwyżki ciepła oraz wilgoci. Wprowadza świeże powietrze.
  2. Miejscowa - wychwytuje substancje zanieczyszczające powietrze bezpośrednio w miejscu ich powstania. By działała bez zarzutów, musi być kompatybilna względem wentylacji ogólnej.

Nad większymi źródłami ciepła w kuchni montuje się okapy, które powinny być większe o ok. 20cm od obrysu urządzenia lub urządzeń, nad którymi okap zostaje umieszczony. Okapy mogą pracować w systemie wyciągowym lub nawiewno - wyciągowym.

Tabela: Parametry Wentylacji w Cukierni

Pomieszczenie Wielkość strumienia powietrza Wilgotność powietrza wewnętrznego Temperatura powietrza wewnętrznego Prędkość powietrza w miejscu pracy
Kuchnia (część produkcyjna) 10-50 wymian na 1 h 40%-50% 20-22°C 0,2÷0,3 m/s
Sala konsumpcyjna (część jadalniana) 5-10 wymian na 1 h - - -

Konsekwencje Nieprawidłowej Wentylacji

Dzięki zastosowaniu odpowiedniej, adekwatnej do potrzeb wentylacji, unikniemy negatywnych skutków, do których zaliczymy:

  • Za wysoki poziom CO2
  • Zły poziom wilgotności, który nie tylko obniża komfort, ale i grozi namnożeniem drobnoustrojów
  • Utrzymywanie się uciążliwych, nieprzyjemnych zapachów
  • Uczucie ciężkiego, przytłaczającego powietrza
  • Brak optymalnej temperatury w obiekcie
  • Zanieczyszczone powietrze

Projekt i Montaż - Koszt Wentylacji do Gastronomii

Projekt wentylacji dla gastronomii to złożona sprawa, której nie powinniśmy lekceważyć. Warto postawić na firmę, która posiada wiedzę oraz doświadczenie, ponieważ dobrze zrobiony system wentylacji pozwoli nam zaoszczędzić pieniądze i stworzyć prawidłową instalację, która przetrwa lata. Równie istotny jest dobór odpowiednich urządzeń. Prawidłowy, precyzyjny montaż wykonany przez specjalistów będzie niezbędny.

tags: #prawidłowa #wilgotność #powietrza #w #cukierni #normy

Popularne posty: