Ogórki kiszone zalane wodą gazowaną: przepis i porady

Osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z przygotowywaniem domowych przetworów, niejednokrotnie zastanawiają się, dlaczego ogórki kiszone po otwarciu gazują. Gazowanie ogórków kiszonych wynika z faktu, iż powstają one w wyniku procesu fermentacji, który zachodzi podczas ich przygotowywania. Polacy niepokoją się również tym, dlaczego woda w ogórkach kiszonych jest mętna. Przecież pamiętamy, że podczas zalewania warzyw, była świeża i przejrzysta.

Mętna woda w ogórkach kiszonych - czy to problem?

Jeśli po otwarciu słoika, twoją uwagę przykuł dziwny kolor wody, nie musisz się obawiać. Biała, wręcz mętna barwa ma związek z procesem fermentacji, a dokładniej chodzi tu o działania bakterii. Jest to w 100 proc. normalne i naturalne zjawisko. Poza tym mętność wody po ogórkach kiszonych może być spowodowana obecnością dodawanej do przetworów soli. Odpowiedź na pytanie, czy można jeść ogórki kiszone, gdy woda jest mętna, jest twierdząca.

Twoją czujność powinien wzbudzić natomiast gruby i włochaty nalot na wierzchu słoika. Ma on też biały kolor, ale jednocześnie może mieć też szarobure przebarwienia. Niestety w tym przypadku należy od razu zrezygnować z jedzenia kiszonych ogórków. Otóż ten mało apetyczny kożuch na wierzchu to nic innego jak rozwijająca się pleśń. Ogórki z kożuchem pleśni natychmiast należy wyrzucić do kosza.

Jeżeli pomimo braku przeciwwskazań do spożycia, mętność wody i tak powoduje u nas dyskomfort, bardzo łatwo możemy pozbyć się problemu. Bardziej niż mętnienie wody po kiszeniu powinien zaniepokoić nas jednak fakt, iż ogórki kiszone są bardzo miękkie i nieprzyjemnie pachną. Może być to znak, że są zepsute i wówczas lepiej powstrzymać się od ich spożycia. Taka sytuacja może mieć miejsce, zwłaszcza gdy przed umieszczeniem warzyw w słoiku nie zadbaliśmy o ich dokładne oczyszczenie, nie sprawdziliśmy szczelności naczyń i zakrętek.

Syczenie ogórków - naturalny proces?

Druga kwestia, która wzbudza pewne konsternacje, to zjawisko związane z syczeniem ogórków po ich otwarciu. I tu na wstępnie należy podkreślić jedną bardzo ważną kwestię. Jest to jak najbardziej naturalny proces, o ile nie jest zbyt nasilony. Zjawisko w takiej postaci również wiąże się z procesem fermentacji.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Co w takim razie powinno wzbudzić twoją czujność? Jeśli ogórki będą bardzo mocno gazować, a do tego na wierzchu zawartości słoika zobaczysz charakterystyczną pianę, lepiej ich nie jedz. Oba zjawiska to dowód na to, że podczas kiszenia ogórków coś poszło nie tak. I w tym konkretnym przypadku możesz upatrywać się dwóch błędów, które najlepiej wyeliminować w przyszłości. Po pierwsze, mogłeś użyć nieszczelnej zakrętki lub nie przyłożyłeś się zbytnio do zakręcenia słoika. Po drugie, do takich sytuacji może dochodzić wtedy, kiedy do słoika z dodatkami wlałeś zbyt dużą ilością wody. Zalewa z ogórków nie powinna mieć kontaktu z wieczkiem.

Przepis na ogórki małosolne zalewane wodą gazowaną

Ogórki te mają tę zaletę,że są gotowe o wiele szybciej jak nasze tradycyjne małosolne, zrobiłam pierwszą turę na wodzie gazowanej, to wersja dla tych, którzy nie lubią czekać. Jeśli miałabym porównać to te na wodzie gazowanej są już dobre po 15 godz. a tradycyjne po 3 dniach, obie wersje bardzo smaczne, polecam, w sezonie ogórkowym nie może zabraknąć małosolnych, chociaż raz a zawsze muszę zrobić 🙂

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
  • 1 l wody mineralnej gazowanej
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek kopru

Przygotowanie:

  1. Ogórki dobrze umyć, ściąć brzegi, czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na pół.
  2. Układać w słoju i przekładać koprem, oraz wrzucać czosnek, całość zalać osoloną i dobrze wymieszaną wodą gazowaną, tak aby ogórki były całe zakryte.
  3. Odstawić w chłodne miejsce i po ok. 15 godz.

Dodatkowe porady i informacje

  • Wybór ogórków: Ogórki kupuj krajowe, najlepiej gruntowe. Powinny być małe i jędrne. Przy próbie przełamania na pół - kruche (nie wyginać się a pękać od razu). W smaku zaś chrupiące.
  • Sól: Bardzo ważne jest to, by użyć soli kamiennej do przetworów, czyli nie tej jodowanej.
  • Naczynie: Garnek, kamionka, czy też słoik powinien być czysty, najlepiej odparzony wrzątkiem.
  • Układanie ogórków: Jeśli nie planujesz podjadać ogórków już następnego dnia, to warto układać je ścisło w naczyniu. Wówczas nie wypływają one na powierzchnię i nie grodzi im zepsucie.
  • Zalewa: Ogórki można też zalać zimną, przegotowaną wodą wymieszaną z solą. Będą się wówczas kisiły o 1-2 dni dłużej. Woda powinna całkowicie zakryć ogórki.

Ogórki małosolne na zimę

Ogórki małosolne na zimę szykujemy tak samo jak te, które planujemy zjeść w ciągu kilku dni. Należy je dodatkowo pasteryzować. Szykujesz wszystko podobne jak wyżej, ale ogórki układasz w słoikach pionowo i ścisło. Do małosolnych na zimę nie obcinam końcówek. Jasną końcówkę kieruj do góry. I jeszcze zalewa.. do ogórków małosolnych na zimę używam zalewy zimnej. Na koniec już tylko zakręcasz ścisło słoiki i odstawiasz do spiżarki.

Zalewa do ogórków małosolnych

Wiem, że najwięcej problemów sprawia Czytelnikom zalewa do ogórków małosolnych. Ogórki małosolne zalewa - to nic innego jak dopiero co przegotowana woda, czyli wrzątek + sól. Ogórki małosolne ile soli - Zawsze na jeden litr wrzątku daję jedną łyżkę soli. Używam zwykłej soli kuchennej i daję jedną ani płaską ani czubatą łyżkę soli na cztery szklanki, czyli litr wrzątku. Małosolne ogórki zrobią się też w lekko przestudzonej wodzie z solą. Zarówno we wrzątku, jak i w przestudzonej wodzie należy rozpuścić wcześniej sól. Jeśli chodzi o proporcje, to 1,5 kilograma małych ogórków zalewam zazwyczaj dwoma litrami gorącej wody. Także na dwa litry wrzątku daję dwie łyżki soli.

Tabela: Porównanie ogórków małosolnych i kiszonych

Cecha Ogórki małosolne Ogórki kiszone
Czas kiszenia Krótki (2-7 dni) Długi (kilka tygodni)
Smak Delikatny, czuć czosnek i koper Wyrazisty, kwaśny
Sól 1 łyżka na 1 litr wody 2 łyżki na 1 litr wody
Przechowywanie Krótkotrwałe (w lodówce) Długotrwałe (w chłodnej piwnicy)

Ogórki małosolne i ogórki kiszone są bardzo zdrowe. W procesie kiszenia robią się lekkostrawne. Mają bardzo mało kalorii i dzięki procesowi kiszenia można je śmiało łączyć w sałatkach z pomidorem. Podczas fermentacji bakteriami kwasu mlekowego askorbinaza rozkłada się i witamina C jest już bezpieczna. Ogórek małosolny to świetny dodatek go obiadu oraz do sałatek.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

tags: #ogórki #kiszone #zalane #wodą #gazowaną #przepis

Popularne posty: