Ogórki Kiszone z Wodą Mineralną: Domowy Przepis na Zdrowe i Chrupiące Przetwory

Ogórki kiszone to specjał znany w kuchni polskiej od stuleci. Nic dziwnego, że znaleźć można na niego wiele różniących się między sobą przepisów.

Kiszone ogórki szykuję każdego roku. One są jak dżem truskawkowy - nigdy nie jest ich za wiele :)

Szczególnie takie domowe, które są malutkie, idealnie jędrne i chrupiące. Dodaję je do tradycyjnego obiadu z ziemniakami, na kanapki, do zupy ogórkowej, do śledzika w oleju :), do najróżniejszych sałatek, sosów na zimno, czy też do roladek mięsnych.

Dlaczego warto kisić ogórki?

Kiszone ogórki uznawane są za naturalny probiotyk. Kwas mlekowy powstający podczas fermentacji ma korzystny wpływ na układ odpornościowy, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu oraz reguluje florę bakteryjną jelit. Dodatkowo ogórki kiszone oczyszczają organizm.

Warzywa te są także źródłem wielu cennych witamin i minerałów, takich jak witamina A, E, C i K oraz fosfor, potas, sód, wapń i magnez.

Przeczytaj także: Jak zrobić ogórki kiszone z wodą gazowaną?

Ogórki kiszone dostarczają również sporo błonnika pokarmowego, który wspiera pracę układu trawiennego i ogranicza wchłanianie tłuszczów z pożywienia.

Regularne spożywanie ogórków kiszonych może więc przynieść wymierne korzyści dla zdrowia, wspierając odporność i poprawiając funkcjonowanie układu trawiennego. Jak jednak samodzielnie ukisić ogórki, by były nie tylko smaczne, ale i zdrowe?

Poszukiwania Przepisu Idealnego

Gdy byłam mała, zawsze towarzyszyłam swojej mamie w kiszeniu ogórków. Ona nakładała je w słoiki, a ja dodawałam wszystkie niezbędne przyprawy. W słoikach lądował więc chrzan, czosnek, ziele angielskie i pieprz czarny w ziarnkach, a także liść laurowy i oczywiście - koper.

Po latach zaobserwowałam, jak ogórki kisi moja teściowa. Ona nie przykładała uwagi do tego, by ciasno układać je w słoikach, ale po prostu je wrzucała do plastikowych beczułek. Poza tym, co dodawałyśmy do ogórków z mamą, ona dorzucała jeszcze gorczycę. Wodę przynosiła ze studni głębinowej, bo uważała, że taka jest najlepsza.

Przepis na Ogórki Kiszone

Ogórki kiszone przygotowuję zawsze z ogórków wyhodowanych na własnych grządkach, ale z powodzeniem można zrobić je również z takich kupionych na targu lub w sklepie. Ważne, by, przed włożeniem ich do słoików, beczułek czy butelek, umyć je. Zalewam je więc zimną wodą i każdy z osobna dokładnie myję, przekładając do czystej miski lub wiaderka. Następnie przygotowuję pozostałe składniki, by wszystkie mieć pod ręką: koper - łodygę wraz z liśćmi i kwiatostanem, obrany korzeń chrzanu, obrane ząbki czosnku, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, sól.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Składniki i Dodatki

  • Ogórki gruntowe
  • Koper (łodyga, liście, kwiatostan)
  • Korzeń chrzanu
  • Ząbki czosnku
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Sól kamienna niejodowana

Do około litrowych pojemników wkładam część kwiatostanu, liść i kawałek łodygi kopru, 2-3 pokrojone w grubsze plastry ząbki czosnku, ok. 3 cm korzenia chrzanu w postaci 3-4 słupków, dwa liście laurowe oraz 5-6 ziaren ziela angielskiego.

Oczywiście pojemniki na ogórki kiszone mogą być również większe i wtedy odpowiednio zwiększamy również ilość dodatków. W beczułkach kilkulitrowych, przyprawy warto podzielić na 2-3 warstwy i przekładać nimi ogórki.

Ogórki większe układam jeden obok drugiego właśnie w takich beczułkach, a mniejsze, jeśli nie są akurat przeznaczone do marynowania, staram się w miarę ciasno powkładać w litrowe plastikowe butelki po sokach (świetnie się nadają do przewożenia, więc można je z powodzeniem zabrać na rodzinny wyjazd).

Przygotowanie Zalewy

Gdy już ogórki są ściśle ułożone w pojemnikach, biorę się za przygotowywanie zalewy. Jest to najszybszy i najprostszy etap kiszenia ogórków. Nie bawię się w przegotowywanie wody czy też przynoszenie jej ze studni. Warto pamiętać, że woda z kranu jest przecież dopuszczona do spożycia i nie zawiera żadnych bakterii, które mogłyby być groźne dla zdrowia.

Oceniam mniej więcej, ile litrów płynu mieści się we wszystkich pojemnikach, które wypełniłam ogórkami. Dzielę wynik na pół i taką ilość wody z kranu wlewam do wiaderka czy garnka. Na jeden litr wody potrzebuję trzech płaskich łyżek soli. Wodę z solą dokładnie mieszam do momentu, aż się rozpuści. Zalewam nią ogórki, zakręcam pojemniki i odstawiam w ciepłe miejsce.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Po 2-3 dniach woda zaczyna lekko mętnieć. Wtedy ogórki przestawiam w chłodne miejsce (do piwnicy lub do spiżarki). Tak przygotowane przetwory przechowują się bez problemu. Ogórki są chrupiące, smaczne i zdrowie.

Proporcje Soli

Wielu z nas zadaje sobie odwieczne pytanie: jaki rodzaj soli nadaje się najlepiej do kiszenia ogórków? Nasza odpowiedź: sól niejodowana. Jod bowiem spowalnia proces fermentacji. Warto też użyć soli kamiennej ze względu na to, że jest bogata w minerały. Ile soli powinniśmy dodać do zalewy? Najlepsza proporcja to 1 łyżka stołowa soli na litr wody. Tej zasady powinniśmy się trzymać, by ogórki wyszły pyszne.

Co zrobić, gdy pojawi się biały nalot?

Ogórki kiszone są pokryte białym meszkiem? To jeszcze o niczym nie świadczy. Jeśli ogórki zostały prawidłowo ukiszone i są pokryte wodą, a ze słoika nie unosi się nieprzyjemny zapach, to znaczy że wszystko jest w porządku. Obecny na nich nalot to bakterie kwasu mlekowego. Są one niezbędne, by utrzymać nasze jelita w dobrej formie, dlatego nie warto płukać kiszonek, nawet jeśli są pokryte białą substancją. Natomiast jeśli ogórki są miękkie i cuchną, to znaczy, że proces fermentacji nie przebiegał prawidłowo i niestety musimy je wyrzucić.

Sok z Ogórków Kiszonych - Właściwości i Zastosowanie

Sok z ogórków kiszonych jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Wzmacnia odporność, a nawet może zapobiegać grzybicy. W tradycyjnej medycynie sok ten polecano na bóle głowy, migreny oraz bóle gardła.

Trenerzy personalni rekomendują z kolei sok z ogórków kiszonych jako alternatywę dla napojów izotonicznych. Według nich, ćwierć szklanki soku rozcieńczonego wodą to skuteczny sposób na wzmocnienie organizmu po wysiłku fizycznym. Sok z ogórków kiszonych jest także popularnym domowym sposobem na kaca - po spożyciu alkoholu warto sięgnąć po szklankę tego napoju.

Jak uniknąć nieudanych ogórków kiszonych?

W skrócie tę tajemnicę można streścić tak: po pierwsze, po drugie i po trzecie - jakość surowców! Tylko z dobrej jakości ogórków otrzymamy smaczne ogórki kiszone. Ale są też pewne niuanse samego procesu fermentacji, czyli przemiany zawartego w ogórkach cukru w kwas mlekowy konserwujący ogórki.

Wybór Ogórków

Ogórki przeznaczone do kiszenia na zimę, zwane kwaszeniakami, powinny mieć wydłużony cylindryczny kształt. Idealny stosunek długości do szerokości wynosi 3:1. Kwaszeniaki nie mogą być przerośnięte na grubość. Powinny mieć cienką skórkę pokrytą dość gęsto brodawkami średniej wielkości. Muszą też mieć jak najmniejszą, pustą komorę nasienną, z zaledwie zaznaczonymi zalążkami przyszłych pestek.

Ogórki rosnące w upalne dni mają oczywiście mniej wody, a co za tym idzie mniej minerałów. Jednak można poprawić jędrność i nawodnienie ogórków, mocząc je przed kiszeniem w bardzo zimnej wodzie.

Ogórki, które wyrosły przy deszczowej pogodzie, są zawsze zanieczyszczone bakteriami i grzybami. Takie ogórki przed kiszeniem bardzo dokładnie myjemy w wodzie, następnie zaparzamy wrzątkiem, a potem ponownie zanurzamy w wodzie, tym razem lodowatej.

Od zerwania ogórków z każdą godziną maleje ilość cukrów, co oznacza mniejsze wytworzenie kwasu mlekowego, który konserwuje kiszone ogórki.

Proces Fermentacji

Do kiszenia ogórków używamy soli kamiennej, ze względu na zawartość soli mineralnych, które wzbogacają solankę i sprzyjają lepszej fermentacji. Unikamy soli jodowanej i soli z dodatkiem antyzbrylaczy. Optymalny poziom soli w ogórkach zapewnia solanka o stężeniu od 6% do 8%. Wybór stężenia zależy od ułożenia ogórków w słojach oraz ich kształtu. Jeśli ogórki są ściśle ułożone, potrzeba mniej solanki, ale o wyższym stężeniu soli.

Woda musi być czysta mikrobiologicznie, czyli zdatna do picia na surowo. Woda do kiszenia ogórków powinna być twarda, zmineralizowana. Ogórki zalewamy zimną, odstaną solanką.

Nie nastawiamy ogórków na kiszenie w burzowy dzień. To nie żart. Zmiany potencjałów elektrycznych, czyli wyładowania, jakie występują podczas burzy, powoduję stres bakteryjny. Bakterie bardzo szybko rozmnażają się i kolonizują słój z kiszonymi ogórkami. Dlatego burza w pierwszym okresie kiszenia może doprowadzić do klęski.

Podsumowanie

Domowe kiszenie ogórków przeżywa swój renesans. Każdy przecież chce zajadać chrupiące, pachnące koprem ogórki.

tags: #ogorki #kiszone #z #woda #mineralna #przepis

Popularne posty: