Pyszny domowy chleb na wodzie mineralnej: Przepis krok po kroku
- Szczegóły
Pieczywo to wciąż podstawa śniadań i kolacji w większości domów. Trudno jest nam przejść obojętnie obok zapachu świeżo pieczonego chleba czy bułek, które kojarzą nam się często z dzieciństwem lub domem naszych babć, które wypiekały chleb tradycyjnie w glinianych piecach. Zapach takiego pieczywa rozchodził się po całym domu. Mam nadzieję, że tym samym, jeśli jeszcze nie próbowaliście piec chleba, mój sprawdzony i najłatwiejszy przepis na świecie Wam w tym pomoże.
Oto przepis na chleb z garnka, który zawsze się udaje. Najprostszy w przygotowaniu - chleb z garnka. Puszysty w środku, z chrupiącą i grubą skórką. Łatwy i sprawdzony przepis, który wykonacie samodzielnie w warunkach domowych i to “w oka mgnieniu”.
Dzielenie się chlebem między najbliższymi - to wyłącznie same ciepłe i dobre emocje… W Prowansji jeszcze całkiem niedawno zdarzało się, że można było dostać kawałek chleba zawinięty w czystą, białą serwetkę od zupełnie obcego człowieka. Skąd ten zwyczaj? Otóż wierzono, że w ten sposób można skutecznie odgonić od siebie nieprzychylne spojrzenia. Piękna idea - przyznajcie! Dać komuś coś pysznego z prawdziwej potrzeby serca, zapewniając mu posiłek, a sobie - lekkość serca i radość duszy. Czy może być jeszcze lepsza zachęta do pieczenia chleba w domu?
Składniki na pyszny domowy chleb
Do zrobienia chleba potrzebna jest tylko woda, mąka i sól. Niesamowite, prawda? :) Zajmijmy się samą mąką. Robiłem chleb na różnych mąkach i one wychodziły. Jakoś. Moją ulubioną mąką jest Mąka Chlebowa, którą kupuję w pobliskich Delikatesach Centrum. Uwaga, można dosypać mąki pełnoziarnistej, ale ona chłonie bardziej wodę, ciasto będzie bardziej gęste.
Lista składników:
- 100 g mąki żytniej
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- 10 g świeżych drożdży (czyli 1/10 kostki)
- 250 ml wody w temperaturze pokojowej, najlepiej mineralnej
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie krok po kroku
- Miód wymieszaj z wodą. Dodaj drożdże i sól. Mąki przesiej do misy miksera. Dodaj wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na 12 godzin.
- Piekarnik rozgrzej do 230 st. C. Keksówkę o długości 25 cm wysyp otrębami. Przełóż ciasto, odstaw do wyrośnięcia na pół godziny. Ciasto powinno wypełniać formę. Natnij żyletką wzdłuż.
- Piecz 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 210 st. C.
Przepis na chleb z garnka
- Mąkę wsypujemy do głębokiej miski. Dolewamy resztę wody. I znowu mieszamy.
- Po tym czasie - wyciągamy ostrożnie nagrzane naczynie i na spód naczynia wlewamy równomiernie odrobinę oleju rzepakowego. Do tak przygotowanego naczynia - przekładamy równomiernie ciasto.
- Chleb pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut pod pokrywką.
Wskazówki i triki
Okazało się, że największym problemem w pieczeniu chleba jest czas. Ale nie sam czas pracy, bo jego naprawdę jest mało - jakieś 25 minut gdy nie mamy maszyny do mieszania (miksera, maszyny do chleba, czy termomiksera) i jeszcze mniej gdy taką posiadamy! A dokładnie Asystenta Google. Gdy wiem, że mam za godzinę podejść do ciasta, klikam z boku telefonu lub mówię “Ok Google” a następnie “Ustaw budzik za godzinę, chleb”. I on ustawia budzik.
Przeczytaj także: Poradnik: Zamiast oleju do filtra powietrza w motocyklu
Ile trwa ten przepis i o której robić chleb? Wszystko zależy o której chcesz go piec. Jeśli rzeczywiście chcesz mieć chleb z samego rana to będzie ciężko. Bo chleb stygnie co najmniej pół godziny (powinien dwie), piecze się ok 45 minut, a naczynie nagrzewa się też co najmniej pół godziny. Ale w weekend jest to dość dobra opcja.
- Istnieją specjalne “benettony” w których wyrasta ciasto, ale serio wystarczy zwykły wiklinowy koszyczek na chleb, durszlak, sitko, albo nawet miska. Lepiej gdy pojemnik jest ażurowy, wtedy od dołu dochodzi powietrze. Do tego zwykła ścierka kuchenna.
- To w ogóle zmieniło kompletnie moje chleby, serio! O wiele lepiej piecze mi się tak niż na kamieniu do pizzy. Oryginalnie w przepisach używa się garnków holenderskich (żeliwnych), ale one są dość drogie. Ja na start kupiłem szklane naczynie za 35 zł i to na serio wystarcza!
- Istnieją przepisy na chleb bez ugniatania ciasta, ale moim zdaniem ten chleb jest gorszy. Siatka glutenowa potrzebuje konkretnego ugniatania i rozciągania i koniec. Jeśli nie masz maszyny czeka cię ok 10 minut pracy z ciastem, jeśli masz to super.
Przepis na chleb na zakwasie
Nie ruszymy dalej bez zakwasu. I niestety nie kupimy go w zwykłym sklepie. Ani nie zrobimy w minut. Potrzebujesz na to 5-7 dni, ale serio, nie zniechęcaj się. Ja zakwas robię w słoiku, takim ze szklaną przykrywką i polecam ten system. Będzie potrzebna jeszcze mąka. Ja używam mąki pszennej, ale zakwas może być jak najbardziej żytni (wtedy mąka ma zazwyczaj inne oznaczenie). To oznaczenie to “czystość” mąki - ilość gram popiołu jaki zostaje po spaleniu mąki.
Jak zrobić zakwas krok po kroku:
- Wyparz słoik i ostudź go. Postaw go na wadze, wsyp 100g mąki i wlej 100g ciepłej wody. Wymieszaj.
- Po 5-7 dniach zakwas będzie działał! Taki zakwas może żyć sobie latami (niektóre piekarnie mają przedwojenne zakwasy!) o ile jest ciągle dokarmiany. Czyli zużywasz część i dosypujesz mąkę, dolewasz wodę.
- Jak wyjeżdżasz to schowaj go do lodówki. Wtedy będzie uśpiony i może tam wytrzymać długo. Gdzie trzymać zakwas? W zimie przy grzejniku, w lato gdziekolwiek, ale raczej nie na słońcu.
Proces przygotowania ciasta na zakwasie
- Do miski dodaj wodę, następnie zakwas, wymieszaj je, na końcu dodaj mąkę (przy tej kolejności łatwiej się później wyrabia). Wymieszaj całość ręką, łyżką, albo trzonkiem od drewnianej łyżki, na tyle żeby nie było widać suchej mąki.
- To mądre słowo oznacza samoistne łączenie się składników. Są przepisy, które w ogóle nie mają wyrabiania ciasta, autoliza robi wszystko za nas - ale jak mówiłem mnie one mniej smakują. Niech przez godzinę wszystko się przegryzie. Możesz nakryć całość ścierką i niech czeka.
- Teraz dodajesz sól (12 g, czyli jedna łyżeczka) i odrobinę wody na tę sól, żeby się zmoczyła. I to, co odstrasza sporo osób, czyli wyrabianie ciasta. Jeśli robisz to w mikserze planetarnym - użyj haka. Ciasto powinno wyrabiać się ok 6 minut na niezbyt szybkich obrotach (1 lub 2). Jeśli robisz to ręcznie, to wyjmij je na czysty, oprószony mąką blat.
- Ciasto na drożdżach (nawet tych dzikich, z zakwasu) musi mieć czas, aby wyrosnąć. Po prostu odstawiasz je w ciepłe miejsce, nakryte ścierką. UWAGA! NIE UŻYWAMY PIEKARNIKA DO WYRASTANIA! JA tak kilka razy zrobiłem i to był błąd.
- Teraz druga najtrudniejsza część, czyli formowanie bochenka. Przygotuj koszyczek do wyrastania, włóż do niego ścierkę i posyp ją mąką. Niektórzy radzą ryżową, może być chyba dowolna. Posyp też nieco blat. Wyjmij wyrośnięte ciasto na blat.
- Teraz dajemy ciastu czas na powolną fermentację i dalsze wyrastanie. Powoli, bo w lodówce. To ważny etap i wiem, że korci aby go pominąć, ale to jak z pizzą o której pisałem wcześniej - chleb jest wtedy po prostu lepszy.
- Gdy jesteś gotowy do wypieku, wyjmujesz chleb z lodówki - niech postoi nieco w ciepłym - i nagrzewasz piekarnik. Z naszym naczyniem w środku! Ja układam je odkryte (żeby nie zdejmować potem gorącej pokrywki), pokrywka na dole piekarnika.
- Gdy naczynie jest nagrzane, przygotuj nożyk do tapet, czy inne ostre ostrze, rękawice kuchenne i do dzieła. Otwórz piekarnik i wyjmij gorące naczynie z pomocą rękawic kuchennych. Teraz ważny etap! Wyjmujesz chleb z koszyczka i wkładasz go do nagrzanego naczynia.
- Naczynie (ciągle gorące!) wkładasz do piekarnika i przykrywasz pokrywką. Zamykasz piekarnik. Zmniejszasz temperaturę do ok 235 stopni. Tu możesz eksperymentować - ja raz nawet zapomniałem zmniejszyć i upiekłem całość w 250.
- Po 45 minutach wyjmujesz gorące naczynie z piekarnika i wyjmujesz z niego chleb. Jeśli było dobrze nagrzane, chleb nie powinien być przyklejony do dna. Ja je przewracam i chleb wypada sam. Odkładasz je (najlepiej z powrotem do piekarnika żeby powoli sobie ostygło, tylko go wyłącz).
Przepis na portugalski chleb Pão de água
Pão de água jest prosty w przygotowaniu - wymaga jedynie mąki, wody, drożdży i soli. Proces zaczyna się od połączenia mąki z wodą, co pozwala na lepsze wchłonięcie składników. Następnie dodaje się drożdże i sól, a ciasto wyrabia się do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pieczenie w wysokiej temperaturze zapewnia chrupiącą skórkę.
Składniki:
- 550 ml letniej wody
- 720 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 10 g soli
Wykonanie:
- Przy pomocy miksera z hakami wymieszaj dokładnie mąkę z letnią wodą. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 40 minut.
- Następnie dodaj sól i świeże drożdże. Wyrób ciasto ręcznie lub ponownie przy pomocy miksera z hakami. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Ciasto przełóż na blachę wysypaną mąką, formując bochenek. Oprósz po wierzchu mąką, a następnie cienkim nożykiem natnij ozdobne pasy.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza na 45 minut.
Odświętny chleb na święta
Dzisiaj mam dla was cudowny prosty chleb na Święta z drożdżami i suchym zakwasem, chociaz jego można pominąć i zastąpić 1 łyżką octu. To jest taki chleb, który będzie ważnym elementem na świątecznym stole. Idealnie wkomponuje się jako dodatek do śledzia, sałatki jarzynowej oraz do ryby w galarecie. Odświętny chleb z chrupiącą skórką przywodzący na myśl wakacje na wsi, domowe wypieki i smak świąt w domu babci.
Przygotowanie:
- Do miski wysypuję mąkę, zakwas lub ocet, drożdże, cukier i sól. Mieszam łyżką z wodą, ale nie wyrabiam jakoś szczególnie mocno ciasta, po prostu mąka musi się połączyć z płynem. Ciasto będzie klejące.
- W tym czasie deskę do krojenia lub stolnicę wysypuję pozostałą mąką. Wyskrobuję bardzo miękkie ciasto na deskę i składam kilka razy do środka jak kopertę albo bułeczki, właściwie dowolnie. Czynność powtarzam do momentu, aż cała mąka zniknie.
- Gdy garnek się rozgrzeje, wyjmuję go lub tylko wysuwam, zdejmuję pokrywkę i wrzucam chleb zlepieniem do góry. P0 30 minutach odkrywam i piekę kolejne 30-40 minut.
Chleb na wodzie brzozowej
Wczesną wiosną zanim brzozy rosnące w moim ogrodzie wypuszczą listki to upuszczam z nich wodę. Sok z brzozy ma w sobie wiele właściwości prozdrowotnych dzięki czemu w szybki sposób możemy uzupełnić braki witamin i minerałów po zimie. Oczywiście najlepiej pić go na świeżo od razu po upuszczenia z drzewa jeśli jednak nie wypijemy wszystkiego możemy ugotować na nim zupę lub tak jak ja dodać do chleba.
Przeczytaj także: Woda mineralna w ogrodnictwie: Zalety i wady
Przepis:
- Do dzieży robota wsypujemy suche składniki. Wyrabiamy końcówką - hak do momentu wyrobienia ciasta w kulę.
- Odrywamy około 100 g ciasta przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Pozostawiamy w dzieży do wyrośnięcia po przykryciem.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Do piecyka wstawiamy pusty garnek z przykrywką, nastawiamy temperaturę na 200°C.
- Wyrobione ciasto wyjmujemy z dzieży robota. Na stolnicy formujemy kulę. Dno rozgrzanego garnka posypujemy otrębami i wkładamy ciasto. Garnek przykrywamy przykrywką i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w 200°C przez godzinę.
Przeczytaj także: Skuteczność ozonowania i odgrzybiania klimatyzacji
tags: #chleb #na #wodzie #mineralnej #przepis

