Najlepsza woda do parzenia kawy: Twardość i jej wpływ na smak

Każdy miłośnik kawy wie, że ogromne znaczenie mają świeżo palone ziarna i metoda parzenia. Ale często zapomina się o jednym, równie ważnym elemencie - wodzie. Odpowiednia woda to klucz do przygotowania doskonałej kawy. Powinna być czysta, filtrowana, o średniej twardości i neutralnym pH.

Parametry wody a smak kawy

Zastanawialiście się kiedyś czy woda, której używacie do zaparzenia kawy, jest aby na pewno tą najlepszą? Zacznijmy od tego jakie parametry powinna mieć woda, do uzyskania najlepszego smaku parzonej kawy. Jako że kawa składa się w 98-99% z wody, jej jakość, skład chemiczny oraz parametry fizyczne mają kluczowe znaczenie dla finalnego smaku napoju.

Twardość wody

Twardość wody to parametr określający zawartość jonów wapnia (Ca2+) i magnezu (Mg2+) w wodzie. Jest zależna głównie od ilości wapnia i magnezu. Te minerały mają istotny wpływ na smak kawy oraz na proces ekstrakcji. Woda twarda, bogata w te minerały, może sprawić, że kawa będzie miała bardziej wyrazisty, ale też czasami gorzki smak. Zaleca się, aby woda używana do parzenia kawy miała średnią twardość, wynoszącą około 70-100 mg/l CaCO3. Według baristów rekomendowana ogólna twardość wody powinna wynosić od 7 do 12 stopni niemieckich. Warto jednak zachować dolną granicę.

Mineralizacja wody

Głównym aspektem wpływającym na smak kawy jest stopień mineralizacji wody, podawany w ppm (parts per million) lub mg/l, które w przypadku wody oznaczają to samo. Optymalna mineralizacja wody do kawy jest bardzo niska: 50-150 ppm. Właściwa mineralizacja będzie balansowała kawę oraz kompletowała jej kwasowość i słodycz. Kiedy będzie zbyt niska, będzie skutkowała wysoką kwasowością. Natomiast wyższa mineralizacja zakryje cechy kawy oraz wpłynie na dużą ilość goryczy.

pH wody

pH wody, czyli jej kwasowość lub zasadowość, to kolejny kluczowy czynnik wpływający na smak kawy. Idealne pH wody do parzenia kawy wynosi około 7, co oznacza, że woda powinna być neutralna. Aby utrzymać odpowiednie pH wody, warto używać filtrów, które neutralizują kwasowość lub zasadowość wody.

Przeczytaj także: Jak wybrać filtr do akwarium?

Temperatura wody

Temperatura wody jest jednym z najważniejszych czynników w procesie parzenia kawy. Wpływa ona na szybkość ekstrakcji oraz na wydobycie związków aromatycznych z ziaren. Optymalna temperatura wody do parzenia kawy wynosi od 90°C do 96°C. W przypadku różnych metod parzenia, takich jak espresso czy drip, warto dostosować temperaturę wody, aby uzyskać najlepsze rezultaty smakowe.

Jak sprawdzić jakość wody?

Jeśli jednak zdecydujemy się na samodzielne sprawdzenie wody, to wystarczy odwiedzić lokalny sklep zoologiczny. Jeśli zastanawiasz się, jaką twardość ma woda w twoim domu, najprostszym sposobem jest wykonanie testu - kropelkowego lub paskowego. Taka metoda wykaże poziom twardości wody w kranie w ciągu kilku minut.

W celu pełniejszych badań jakości wody w kranie, przygotuj próbkę, którą przekażesz do laboratorium w swojej okolicy. Badania fizykochemiczne i mikrobiologiczne wody mogą wykonać specjaliści w Dziale Laboratoryjnym Wojewódzkich Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych.

Metody uzdatniania wody w domu

Istnieje kilka opcji, dzięki którym będziemy mogli pozyskać idealną wodę do parzenia kawy, a tym samym idealną kawę.

Woda butelkowana

Jednym ze sposobów jest wypróbowywanie różnego rodzaju wód butelkowanych. Różni producenci to różne źródła i różne składy. Jeśli jesteś kawoszem, któremu zależy na wypiciu dobrej kawy, korzystaj z wody butelkowanej np. Kryształ żywiecki czy Primavera. Pośród wód butelkowanych ogromną popularnością cieszy się Kryształ Żywiecki. To woda o neutralnym smaku i niezwykle niskiej liczbie ppm (76,63 mg/l!), co czyni ją idealną do parzenia kawy.

Przeczytaj także: Picie wody z kranu – która najlepsza?

Primavera i Żywiec Zdrój mają mineralizację na poziomie ok. 200 ppm.

Dzbanki filtrujące

Inną opcją jest dzbanek filtrujący. Tu jednak kłopot może stanowić fakt, że nie są to produkty wydajne i ostatecznie okazują się być dość kosztowne w eksploatacji. Wymiana wkładu powinna nastąpić raz na około 2-3 tygodnie, w zależności od składu wody. Wkłady w dzbankach filtrujących delikatnie ją zmiękczają oraz sprawiają, że odzyskuje prawidłowy smak i zapach.

Filtry kuchenne

Bardzo wygodnym rozwiązaniem wydaje się być odpowiednio dobrany filtr kuchenny. Dla tych, którzy lubią eksperymentować, a kawa jest ich ogromnym zainteresowaniem, polecane są specjalne zestawy soli mineralnych.

Czysta, uzdatniona woda przepływa przez filtr, który jest absolutnie idealny do przygotowywania kawy. Można nawet wybrać system filtrów typu kasetowego BWT Bestmax Premium do dodawania magnezu do przefiltrowanej wody.

Osmoza odwrócona

Można mieć w domu odwróconą osmozę. Taki system stosuje wiele kawiarni, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby mieć taki w domu. Odwrócona osmoza daje idealną wodę do kawy, której parametry można nawet samemu ustawiać.

Przeczytaj także: Woda mineralna niegazowana – która najlepsza?

Podsumowanie

Jakość wody ma ogromne znaczenie, zwłaszcza pod względem ostatecznego smaku kawy. Poprawa jej właściwości przyniesie korzyści nie tylko w kwestii parzenia kawy, ale również ogólnej poprawie walorów dań i napojów przygotowywanych na jej bazie i nie tylko.

tags: #najlepsza #woda #do #parzenia #kawy #twardość

Popularne posty: