Technologiczne, Prawne i Ekonomiczne Aspekty Kofermentacji Osadów Komunalnych z Tłuszczami Odpadowymi

Intensyfikacja produkcji biogazu stanowi strategiczny cel działań służb eksploatacyjnych w nowoczesnych oczyszczalniach ścieków. Artykuł ten skupia się na analizie technologicznych, prawnych i ekonomicznych aspektach kofermentacji osadów komunalnych z tłuszczami odpadowymi, opierając się na doświadczeniach oczyszczalni ścieków w Brzegu.

Badania Kofermentacji Osadów Ściekowych w Brzegu

W artykule przedstawiono analizę funkcjonowania instalacji kofermentacji osadów ściekowych z tłuszczami odpadowymi pochodzącymi z odtłuszczania ścieków przemysłowych z zakładu tłuszczowego.

W okresie dwóch lat (2008-2009) prowadzono badania efektywności procesu kofermentacji mierzonego ilością otrzymanego biogazu oraz wpływu ilości dozowanego tłuszczu odpadowego na przebieg procesu fermentacji mieszaniny osadu ściekowego i tłuszczu odpadowego. Proporcja objętościowa pomiędzy fermentowanym osadem i tłuszczem odpadowym wynosiła średnio 10:1.

Maksymalna jednorazowa proporcja wyniosła 4:1 (tłuszcz stanowił 25% wsadu). W zależności od ilości dozowanego tłuszczu ilość wytwarzanego biogazu wzrastała nawet o 80% więcej niż w przypadku fermentacji tylko osadu ściekowego.

W okresie badawczym uzyskano dodatkowo średnio 107 m3 biogazu na każdą 1 Mg tłuszczu dozowanego do komór fermentacyjnych. Taka ilość biogazu pozwala na wyprodukowanie dodatkowo 180 kW energii elektrycznej i około 2,8 kW odzyskanej ze spalin energii cieplnej.

Przeczytaj także: Przydomowe oczyszczalnie ścieków Zawiercie

Ustalono, że przyrost ilości wytwarzanego biogazu uzależniona jest nie tylko od proporcji dozowanego tłuszczu odpadowego, lecz także od jego właściwości. Zaobserwowano, że gdy dozowano tłuszcz w którym rozpoczęły się już procesy rozkładu związków organicznych (tzw. tłuszcz zagniły) to wzrastała ilość biogazu. Świadczy to o tym, że taka mieszanina osadu i tłuszczu była bardziej przyswajalna dla bakterii metanowych odpowiedzialnych za efektywność procesu fermentacji.

Osad po fermentacji cechował się stabilnymi właściwościami: odczyn 7,0-7,4 pH, zasadowość ogólna 72-99 val∙m-3.

W wyniku prowadzenia procesu ko-fermentacji stopień mineralizowania osadu przefermentowanego zmniejsza się z 40% do 33%, co można odczytać jako negatywny aspekt prowadzonego procesu ko-fermentacji.

Dwuletnia eksploatacja instalacji pokazała, iż ko-fermentacja tłuszczy odpadowych jest bardzo efektywna w procesie produkcji biogazu, co wiąże się z zwiększeniem opłacalności prowadzonego procesu.

Źródło: A., Sudak M., Gazda M. 2012, vol. 9. Badania kofermentacji osadów ściekowych z tłuszczami odpadowymi w oczyszczalni ścieków w Brzegu. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich. Nr 2012, vol.

Przeczytaj także: Oczyszczalnia oksydacyjna: zasady działania

Przeczytaj także: Działania rewitalizacyjne w Torzymiu

tags: #marta #sudak #oczyszczalnia #sciekow #informacje

Popularne posty: