Ozonowanie wody w basenach: Zalety i wady

Ozonowanie wody w głównej mierze polega na pozbyciu się z niej wirusów, bakterii oraz innych drobnoustrojów. Woda po ozonowaniu nie posiada koloru, zapachu, ani smaku. Ten proces uzdatnia wody zanieczyszczone, sprawiając, że stają się możliwe do spożycia.

Zalety ozonowania wody

Ozon jest cząsteczką biobójczą, co oznacza, że podczas ozonowania usuwa z niej bakterie oraz grzyby. Jest to niesamowicie ważny proces wykorzystywany do uzdatniania wody. Ogromnym plusem ozonowania jest uwalnianie wody od związków chorobotwórczych. Dodatkowo ozon odbarwia wodę i polepsza jej walory smakowe.

Wody ozonowanie stosuje się także w celu obniżenia zapotrzebowania na tlen - to świetna redukcja kosztów dla oczyszczalni ścieków. Obniża to poziom stężenia bakterii, co dotyczy także produkcji rolnej. Dezynfekcja tą metodą przynosi rewelacyjne rezultaty. Jej właściwości wykorzystywane są w wielu dziedzinach przemysłowych oraz w gospodarstwie domowym.

Ozonowanie w basenach

Ozonowanie wody jest coraz bardziej popularne w przypadku basenów ogrodowych oraz publicznych. Woda ozonowana jest coraz bardziej popularna w miejscach wodnej rozrywki, czy w hotelach z basenami. Świetnie zastępuje ona chlor.

Aby przeprowadzić proces dezynfekcji w basenie, należy wyposażyć się w ozonator. Ozonowanie przeprowadzane jest przez specjalną zwężkę Venturiego, posiadającą trzy otwory. Pierwszy z nich odpowiada za wprowadzanie wody, przeciwległy otwór wypuszcza ozon, natomiast trzeci w ustawieniu poprzecznym - doprowadza ozon gazowy do generatora przez ciśnienie tlenu. Generator ozonu może mieć wbudowaną pompę powietrza, która pod ciśnieniem uwalnia wodę ze zwężki. Przed zastosowaniem tej metody, wybierz odpowiedni generator ozonu i dokładnie zapoznaj się z jego instrukcją.

Przeczytaj także: Opinie o Basenach Ozonowanych

Wady i środki ostrożności związane z ozonowaniem

Wadą ozonowania jest konieczność przeprowadzania procesu w niskiej temperaturze. Ozon jest gazem bardzo drażniącym, może wywołać podrażnienia np. oczu lub napady duszności i kaszel. Podczas ozonowania zadbaj o dobrą wentylację pomieszczenia. Ozonowanie wody w prawidłowy sposób nie zaszkodzi Twojemu zdrowiu. Z wody po zabiegu oczyszczania uwalnia się na tyle mała ilość gazu, że nie stanowi on wówczas zagrożenia dla zdrowia.

Bardzo istotną sprawą jest przestrzeganie instrukcji dołączonych do ozonatorów. Cały proces należy przeprowadzać przy otwartych oknach. Warto jednak zadbać, by podczas tego procesu w pomieszczeniu nie przebywały małe dzieci, w szczególności niemowlęta. Każdy ozonator posiada dołączoną instrukcję obsługi, która na pewno ułatwi Ci poprawne korzystanie ze sprzętu.

Ozonowanie a inne metody dezynfekcji

Zastosowanie chloru jako środka dezynfekującego jest praktykowane na całym świecie. Powszechnie znane efekty towarzyszące procesowi chlorowania wody to jej nieprzyjemny smak i zapach. Podczas reakcji chloru ze związkami organicznymi mogą powstawać liczne produkty dezynfekcji, a wiele z nich w nadmiernej ilości nie jest obojętnych dla zdrowia człowieka. Najlepiej poznaną grupą ubocznych produktów chlorowania są trihalometany (THM).

Dwutlenek chloru - obok ozonu - jest coraz częściej stosowany do dezynfekcji zamiast chloru gazowego. Dwutlenek chloru ma silne właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze oraz zarodnikobójcze. Hamuje rozmnażanie glonów, niszczy też fito- i zooplankton. Ten sposób dezynfekcji pozwala także wyeliminować, tworzenie się szkodliwych trihalometanów. Wadą stosowania dwutlenku chloru jest niebezpieczeństwo powstawania chloranów i chlorynów.

Zastosowanie ozonu do dezynfekcji jest celowe wówczas, gdy zawodzi chlorowanie z powodu tworzenia chlorowych pochodnych związków organicznych lub związków nadających wodzie smak i zapach. Zabieg ozonowania wyraźnie poprawia właściwości organoleptyczne spożywanej wody. Ozon utlenia zawarte w wodzie mikrozanieczyszczenia, zarówno nieorganiczne jak i organiczne.

Przeczytaj także: Baseny w Koziegłowach: Nowe metody ozonowania

Istotną wadą ozonu, jako dezynfektanta jest jego mała trwałość, przez co ozonowana woda pozostaje aseptyczna przez krótki czas (tzn. nie można jej bezpiecznie przesyłać długimi rurociągami). Dlatego ozon nie może całkowiecie wyeliminować chloru z procesu uzdatniania wody, jednakże może go w istotny sposób ograniczyć do minimum, w ilości niezbędnej do utrzymania w sterylności wszystkich nitek sieci wodociągowej po przejściu wody przez Zakłady Uzdatniania.

Podsumowanie

Procesy dezynfekcji wody przeznaczonej do spożycia kontrolowane są na każdym etapie jej produkcji. Dla nas konsumentów, to bardzo dobra wiadomość, ponieważ możemy być pewni, że w kranie znajduje się woda bezpieczna dla naszego zdrowia.

Przeczytaj także: Uzdrowisko Słoneczny Zdrój: Relaks i Zdrowie

tags: #kraków #basen #ozonowany #zalety #wady

Popularne posty: