Woda destylowana: wpływ na zdrowie człowieka
- Szczegóły
Woda destylowana budzi wiele pytań zarówno w kontekście jej zastosowań technicznych, jak i wpływu na zdrowie. Woda destylowana to produkt procesu destylacji, który polega na odparowaniu i skropleniu pary wodnej.
Czym jest woda destylowana?
Woda destylowana to woda, która została pozbawiona minerałów i wszystkich zanieczyszczeń na drodze destylacji. To inaczej woda pozbawiona wszelkich zanieczyszczeń, a także bakterii i minerałów. Podgrzanie jej do temperatury wrzenia, powoduje, że można oddzielić ją od cząsteczek wszystkich substancji czy drobnoustrojów, które mogą się w niej znajdować. Następnie woda zostaje skroplona i przyjmuje postać pary wodnej, stając się wodą destylowaną. Ponowne skroplenie pary wodnej (kondensacja), tworzy czystą i pozbawioną smaku ciecz.
Choć może ci się wydawać, że to skomplikowany proces i możliwy jedynie przy zastosowaniu nowoczesnej technologii, okazuje się, że to metoda znana 2 tysiące lat temu. Dzięki niej morska woda stawała się zdatna do picia, tworzono starożytne perfumy, balsamy i esencje, by mniej więcej w XVIII wieku, stać się jednym z powszechnych sposobów oczyszczania wody. O destylacji pisał już Arystoteles, Chińczycy wykorzystywali ją do tworzenia alkoholowego "napoju ryżowego", a w I wieku p.n.e.
Destylacja usuwa z wody niemal wszystkie zanieczyszczenia, w tym sole mineralne, mikroorganizmy oraz cząsteczki organiczne. Dzięki temu woda destylowana charakteryzuje się bardzo wysokim poziomem czystości. Najczęściej wykorzystuje się ją w sytuacjach, gdzie konieczna jest eliminacja ryzyka powstawania osadów lub reakcji chemicznych wywołanych przez obecność jonów.
Właściwości i zastosowanie wody destylowanej
Jakie są najczęściej wymieniane właściwości wody destylowanej? Przede wszystkim, jest ona bezwonna, a przy tym nie posiada smaku, jest także idealnie przejrzysta i nie posiada żadnych śladów osadu. Woda destylowana jest niemal pozbawiona soli mineralnych, takich jak wapń, magnez czy sód.
Przeczytaj także: Porady dotyczące wyboru filtra do oczyszczacza
Powszechnie korzysta z niej wiele gałęzi przemysłu. Od producentów leków przez laboratoria analityczne, szpitale czy na motoryzacji kończąc. Stosowana jest do warzenia niektórych gatunków piwa lub wytwarzania odbitek fotograficznych. Ma wiele zastosowań, które mogą przydać się, także w domowym zaciszu.
Woda destylowana może być wykorzystywana w żelazkach, ponieważ jako woda oczyszczona, nie powoduje osadu z kamienia (w tym celu też bardzo często kupuje się butelkowaną wodę destylowaną). Innym urządzeniem, które bardzo lubi wodę destylowaną, jest nawilżacz powietrza. W przypadku wykorzystywania zwykłej, kranowej wody, ryzykujemy powstawaniem osadów, który może się przyczynić do szybkiego zniszczenia się urządzenia. Użycie wody destylowanej w nawilżaczu służy również alergikom.
Jeśli posiadasz rybki, woda destylowana świetnie sprawdzi się w akwarium. Używasz żelazka parowego? Właśnie ten rodzaj wody doskonale zabezpieczy je przed osadzaniem się kamienia i pobrudzeniem twoich ubrań. Pamiętaj, że to płyn, który zastosować możesz także w nawilżaczach powietrza, piekarnikach parowych, czajnikach, jak również do podlewania kwiatków czy podczas domowej produkcji kosmetyków.
Wodę poddaną destylacji często wykorzystuje się także w przemyśle. Używa się jej chociażby przy wytwarzaniu różnego rodzaju leków i przy produkcji niektórych kosmetyków. Woda tego rodzaju przydaje się także w procesie wytwarzania elektrolitów. Skorzystają z niej ponadto osoby zajmujące się fotografią, ponieważ wykorzystuje się ją przy tworzeniu odbitek zdjęć. Z jej pomocą produkuje się kryształowe lustra, bombki na choinkę, jak również niektóre produkty szklane. Woda destylowana znajdzie też zastosowanie w ogrodnictwie i instalacjach wodnych. Bez niej nie mogłyby się ponadto obejść laboratoria analityczne.
Wodę destylowaną da się również zużyć, posiadając akwarium. Jeśli zmiesza się ją w odpowiednich proporcjach z wodą kranową i doleje do zbiornika, uzyska się lepsze parametry wody, dzięki czemu wszystko, co żyje w środku, rozwija się dużo lepiej niż normalnie. Destylowana woda świetnie sprawdza się także w roli rozcieńczalnika do chemii samochodowej. Z jego pomocą uda się chociażby przygotować płyn chłodniczy (jest ona znacznie lepszym rozwiązaniem niż woda mineralizowana). Można ją także swobodnie mieszać z płynem do spryskiwaczy. Woda destylowana przydaje się ponadto do mycia samochodu - najlepiej spłukuje się środki myjące. Dzięki temu auto okazuje się zdecydowanie czystsze niż podczas zwykłego mycia.
Przeczytaj także: Woda gazowana: wpływ na organizm
W stanie idealnie czystym, woda destylowana nie przewodzi prądu elektrycznego lub robi to w minimalnym stopniu. Wynika to z braku jonów, które są głównymi nośnikami ładunku w roztworach wodnych. Właściwości wody destylowanej pod względem przewodnictwa mają znaczenie podczas pracy z precyzyjnym sprzętem elektronicznym, gdzie zbyt wysoka przewodność mogłaby prowadzić do uszkodzeń.
Potencjalne korzyści wody destylowanej
"Zmiękczanie wody" to ostatnio modny zabieg, który choć pozbawia ją minerałów, usuwa także groźne dla zdrowia zanieczyszczenia. To właśnie ta myśl, przyświecała stosowaniu domowych filtrów do oczyszczania wody, które powszechnie wprowadzono w XVIII wieku. Nieco ponad wiek później, działała już pierwsza oczyszczalnia ścieków. Zmniejszyło się tym samym ryzyko epidemii, które związane były m.in. ze skażeniem wody pitnej, a w konsekwencji, szybkim rozprzestrzenianiem się drobnoustrojów.
Woda destylowana pozbawiona jest nie tylko chemii, która przedostaje się do wody przez zanieczyszczenia z przemysłu czy rolnictwa, ale także tej, napotkanej w trakcie doprowadzania jej do twojego domu. Stwierdzono np. większe stężenie kadmu, manganu czy ołowiu w wodzie, pochodzącej z ocynkowanej instalacji. Jeśli posiadasz miedziane rury, one także mogą nasycić twoją wodę, jednak w tym przypadku, dużą ilością miedzi. Woda destylowana może okazać się dobrym rozwiązaniem, jeśli mieszkasz w rejonach kraju, gdzie kranówka jest najbardziej skażona.
Na ogół w krajach zachodnich zawartość bakterii czy wirusów w wodzie pitnej, zachowana jest w granicach normy. Jednak ich pewna ilość zawsze może przedostać się do organizmu, poprzez niekontrolowane zanieczyszczenia. Badania sugerują, że najlepsze rezultaty przyniosłoby właśnie, wprowadzenie wody destylowanej, która wolna jest od wszelkich drobnoustrojów i tym samym minimalizuje ryzyko infekcji w trakcie zabiegów. Z tego powodu, czasami, przy braku wody butelkowanej lub nagłym skażeniu kranówki, zaleca się stosowanie do gotowania wody destylowanej. Może się ona okazać dobrym chwilowym rozwiązaniem dla osób, które mają obniżoną odporność czy borykają się z nowotworami.
Choć stosowanie chloru w celu dezynfekcji wody, uważa się za bezpieczne i skuteczne, jego reakcje chemiczne z niektórymi związkami zawartymi w wodzie, mogą okazać się toksyczne dla ludzkiego organizmu. Badania potwierdzają, że tzw. uboczne produkty dezynfekcji wody (DBP, disinfection byproducts) mogą powodować uszkodzenia płodu, podnosić ryzyko rozwoju raka pęcherza moczowego, a przy długotrwałym narażeniu na ich działanie, negatywnie wpływać na układ oddechowy. Choć woda destylowana pozbawiona jest chloru, nie jest polecana do codziennego stosowania. Może przydać się jednak np. podczas kiszenia ogórków, bowiem chlor zaburza proces fermentacji. Sprawdzi się również do przygotowania ziołowych herbat i naparów, bowiem wyciągnie z aromatycznych suszy więcej aktywnych związków niż "twarda woda". Niektórzy stosują ją także do produkcji domowych serów czy jogurtów, ponieważ zmniejsza ryzyko zanieczyszczeń.
Przeczytaj także: Jak nawilżać skórę po retinoidach?
Potencjalne skutki uboczne spożywania wody destylowanej
Przeciwnicy wody destylowanej wskazują na jej negatywne działanie na układ sercowo-naczyniowy, zaburzenia wodno-elektrolitowe w organizmie i ryzyko poważnych niedoborów mineralnych. Przyjrzyjmy się zatem, najczęstszym problemom, z którymi możesz spotkać się, gdy konsumujesz wodę poddaną destylacji.
Wody destylowanej nie zaleca się do picia, ponieważ nie zawiera ona w sobie żadnych minerałów, niezbędnych w diecie . Jest ona bardzo jałowa i przez to przestawienie się na nią może powodować ogólne osłabienie, a także pogorszenie się kondycji skóry, włosów czy paznokci, poprzez pojawiające się niedobory (dzieje się tak z powodu zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej). Woda destylowana charakteryzuje się też wysoką kwasowością (na poziomie 7 pH). Z tego powodu regularne picie wody destylowanej może doprowadzić do zakwaszenia organizmu, czego można jednak uniknąć, przyjmując posiłki o nieco niższej kwasowości.
Nie możesz opierać swojej diety na wodzie destylowanej. Wody butelkowane to dobre źródło minerałów, które razem z odpowiednio dobranym pożywieniem, tworzą skład twojego ciała. Determinują sposób, w jaki zachodzą w nim wszystkie procesy i wpływają tym samym na twoje samopoczucie. To one regulują pracę serca, wspierają kości czy układ nerwowy. Pozbywając się ich z diety, możesz zaburzyć gospodarkę mineralną swojego organizmu, a tym samym zwiększyć ryzyko rozwoju wielu chorób. Jeśli nie masz wyjścia lub sytuacja sanitarna wody pitnej, która płynie w twoim domu, jest niejasna, do gotowania możesz użyć wody destylowanej. Do nawadniania jednak potrzebujesz wody, której mineralizacja jest nie mniejsza niż 60-100mg/litr.
Gotowanie w wodzie destylowanej powoduje prawie takie same straty witamin i minerałów, jak to z użyciem kranówki. Niezależnie od użytej cieczy składniki odżywcze rozpuszczalne w wodzie, które znajdują się np. w warzywach, przejdą do niej, choć nieco w większej ilości. Odcedzanie ziemniaków czy fasolki szparagowej pozbawi cię witaminowego wywaru, niezależnie od użytego płynu. Dlatego największe straty związane są raczej ze sposobem gotowania, a nie z rodzajem użytej wody.
Pijąc w dużej ilości wodę destylowaną, możesz odczuć znaczące braki minerałów i pozbawić organizm np. odpowiedniej ilości magnezu czy potasu. Choć zdania są podzielone, badania jednoznacznie wykazują, że nadmierne spożywanie wody, której mineralizacja jest niższa lub zbliżona 50mg/l, może wypłukiwać ważne składniki z organizmu. Dlatego w codziennym menu, lepiej nie nadużywaj wody destylowanej i jeśli musisz, wykorzystuj ją wyłącznie do gotowania.
Przeciwnicy wody destylowanej sugerują, że ze względu na brak fluoru, może powodować przebarwienia zębów lub ich próchnicę. Okazuje się, że to minerał, który wywołuje wiele kontrowersji. Jeśli pijasz często czarną lub czerwoną herbatę, jesz puszkowane produkty, używasz czarnej soli, a do tego bierzesz leki z dodatkiem fluoru, możesz mieć go w organizmie za dużo. Wówczas spożywanie go dodatkowo z fluorowaną kranówką, może okazać się dla ciebie szkodliwe, wpływając np. na zaburzenia w funkcjonowaniu hormonów tarczycy. Woda destylowana pozbawiona jest tego pierwiastka, dlatego z pewnością nie ma podstaw by myśleć, że jej małe ilości, negatywnie wpłyną na np. twoje uzębienie.
Pamiętaj, że zdrowy organizm utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową na stałym poziomie. Jest szereg procesów, które pomagają mu radzić sobie z nadmiarem trafiających do organizmu "kwasów" lub "zasad". Choć usuwanie minerałów z wody, obniża pH cieczy, która w ten sposób powstaje, wypijając jedną szklankę wody destylowanej dziennie, nie wpłyniesz na odczyn w swoim organizmie. Możesz jednak doprowadzić do zaburzeń elektrolitowych, jeśli woda destylowana będzie jedynym płynem, który spożywasz. Wówczas jej picie, może okazać się dla ciebie niebezpieczne.
Czy można pić wodę destylowaną?
Pozbawiona szkodliwych substancji, bez pozostałości leków czy środków chemicznych stosowanych do nawożenia roślin, może być dobrą okazjonalną alternatywą dla mocno zanieczyszczonej i słabo przebadanej wody. Sprawdzi się wówczas podczas gotowania i przyrządzania np. warzywnych wywarów.
Choć picie wody destylowanej nie jest zalecane, nic się oczywiście nie stanie, jeśli się ją wypije raz czy dwa. Nie zawiera ona żadnych szkodliwych substancji, ale po prostu jest zbyt uboga dla naszego organizmu.
Nie ma jednoznacznych badań, które potwierdzałyby szkodliwość wody destylowanej, spożywanej w małych ilościach (np. 1-2 szklanki dziennie), ale z pewnością nie powinna ona stanowić podstawy twojej diety. Szklanka wody destylowanej nie wypłucze minerałów, ale też ich nie uzupełni. Dlatego do codziennego picia lepiej stosować wersję butelkowaną, średnio- lub wysokozmineralizowaną, którą najlepiej wybrać, w zależności od swoich niedoborów czy aktywności fizycznej. Zdecydowanie nie ograniczaj się zatem do wody poddanej procesowi destylacji. Gotuj na niej, gdy nie masz dostępu do bezpiecznej wody pitnej, ale nie używaj do gaszenia pragnienia w ciągu dnia.
Wynika z tego, że wody destylowanej można się okazjonalnie napić, jednak nie powinno się jej na stałe włączać do swojej diety, zwłaszcza zakładając, że będzie ona w niej produktem podstawowym. Od czasu do czasu, jeśli nie mamy innego wyboru, może nam jednak posłużyć do gotowania potraw. Na pewno będzie ona zdrowsza niż zanieczyszczona woda wodociągowa dostępna w niektórych rejonach Polski, choć będzie przegrywać z wodami butelkowanymi.
Woda destylowana jest powszechnie dostępnym produktem i z jej zakupem nie ma większego problemu. Można ją dostać w marketach budowlanych, sklepach z artykułami RTV i AGD, na stacjach paliw, a nawet w popularnych drogeriach czy supermarketach. Jest to substancja o szerokim zastosowaniu, dlatego popyt na nią jest spory. Jej cena nie jest wygórowana - za litr należy zapłacić około 5 złotych.
tags: #woda #destylowana #skutki #dla #zdrowia #człowieka

