Jak Utrzymać Idealną Wilgotność Powietrza Podczas Przechowywania Jabłek

Magazynowanie jabłek wymaga zastosowania wiedzy technologicznej oraz odpowiedniego zaplecza magazynowego. Dla producenta oznacza to, że owoce po zbiorze musi utrzymać możliwie jak najdłużej w niezmienionym stanie. Ważnym elementem dla konsumenta jest długość czasu w jakim może nabyć daną odmianę.

Do osiągnięcia tego celu, czyli maksymalnego zahamowania zmian fizjologicznych i fizycznych w owocach, należy plon przechowywać w komorach z obniżoną temperaturą. Jabłka najlepiej przechowuje się w chłodni, w której utrzymuje się odpowiednią temperaturę i wilgotność dzięki urządzeniom chłodniczym.

Warunki Przechowywania Jabłek

Jakie są najlepsze warunki do magazynowania jabłek? Na to pytanie nie jednej odpowiedzi, ponieważ skład atmosfery kontrolowanej w chłodni zależy w dużej mierze od gatunku i dojrzałości jabłek.

Temperatura

Temperatura przechowywania jabłek, wynosi od 0 do 4 stopni Celsjusza - w zależności od odmiany, przy wilgotności 90 do 95 %. Najlepsza będzie ta od 0 do 4 stopni Celsjusza. Istotne jest, by nie spadła ona poniżej 0 stopni Celsjusza, gdyż owoce mogą przemarznąć.

Zbyt wysoka temperatura przyspiesza bowiem dojrzewanie oraz procesy gnilne, a także sprzyja wydzielaniu się gazów, zbyt niska powoduje zaś ciemnienie owoców. Dla jabłek i gruszek zakres optymalnych temperatur przechowywania zawiera się w granicach od -1 oC do +3°C. Stąd też owoce obu omawianych gatunków nie powinny być przechowywane w jednej komorze.

Przeczytaj także: PE a bezpieczeństwo wód mineralnych

Wilgotność

Jeśli we wnętrzu jest zbyt sucho, może to doprowadzić do wysuszenia owoców. Wilgotność powinna sięgnąć nawet 90%. Dla jabłek i gruszek wymagane jest utrzymywanie wilgotności względnej od 85% do 90% w temperaturze przechowywania.

Atmosfera w Chłodni

Powietrze, którym oddychamy, nie nadaje się do wielomiesięcznego przechowywania owoców. Nadmiar tlenu sprawia, że produkty szybko się starzeją i psują, nawet jeśli są magazynowane w odpowiedniej temperaturze.

W szczelnie zamkniętej chłodni znajduje się zwykle system czujników i mierników, umożliwiający stały, całodobowy monitoring temperatury, wilgotności oraz analizę zawartości gazów. Podstawowym warunkiem, niezbędnym do tego, aby chłodnia mogła funkcjonować, jest jej odpowiednie wyposażenie w urządzenia pomiarowe oraz regulatory temperatury i wilgotności.

Czujniki kontrolne powinny być rozmieszczone w wielu punktach, a w rozbudowanych obiektach o dużej powierzchni najlepiej zintegrować je z oprogramowaniem inteligentnym. Atmosfera kontrolowana jest rozwiązaniem powszechnie stosowanym w przemyśle owocowo-warzywnym.

Dojrzewające jabłka w naturalny sposób produkują gaz - etylen, który przyspiesza ich naturalny rozkład. W tradycyjnych magazynach i punktach skupu nadmiar etylenu wpływa destrukcyjnie na całe partie jabłek, a w atmosferze kontrolowanej ten problem nie występuje. Dojrzewające jabłka wydzielają etylen, który dzięki właściwej wentylacji będzie usuwany z pomieszczenia.

Przeczytaj także: Optymalna wilgotność powietrza

Etylen stymuluje procesy dojrzewania owoców, a także ich starzenia. Przechowywane owoce szybko więc dojrzeją i szybko stracą swoją świeżość, jeśli piwnica nie będzie wentylowana. Warto wiedzieć, że jabłka należą do owoców wydzielających etylen najintensywniej.

Istnieją 4 podstawowe sposoby przechowywania jabłek. Owoce mogą być magazynowane w atmosferze: standardowej, modyfikowanej - MAP (z podwyższoną ilością dwutlenku węgla), kontrolowanej lub niskotlenowej (ULO).

Atmosfera Kontrolowana (KA)

Atmosfera kontrolowana jest rozwiązaniem powszechnie stosowanym w przemyśle owocowo-warzywnym. Ze względu na skład gazowy kontrolowanej atmosfery można wyróżnić tak zwaną standardową KA o składzie 5% CO2 + 3% O2 + 92% N2 i niskotlenową (tzw. ULO) o składzie poniżej 1,5% O2 + około 1,5% CO2 + powyżej 97% N2.

Dla większości odmian jabłek można bezpiecznie polecać atmosferę o składzie 2% tlenu + 2% dwutlenku węgla. Dla gruszek zawartość dwutlenku węgla powinna być poniżej 1%. Oczywiście stosowane są także inne składy gazowe kontrolowanej atmosfery, często niestety dość przypadkowe.

Technologia ULO

ULO - innowacyjna technologia magazynowania, której podstawę stanowi zaawansowana aparatura pomiarowa i inteligentne oprogramowania.

Przeczytaj także: Mierniki wilgotności owsa – przegląd i zastosowanie

Przygotowanie Jabłek do Przechowywania

O jabłka należy zadbać już w chwili zrywania. Wbrew pozorom są to dosyć delikatne owoce. Obite, zdarte czy nadgniłe jabłka nie nadają się do przechowywania, nawet jeśli wydaje nam się, że uszkodzenie jest niewielkie. Do przechowywania nadają się wyłącznie owoce zdrowe.

Te robaczywe, nadgniłe czy z uszkodzoną skórką szybko zgniją, a przy tym mogą zainfekować kolejne owoce. Z nich najszybciej rozprzestrzeniają się choroby przechowalnicze.

Do przechowywania powinny być przeznaczane jedynie owoce najwyższej jakości (klasa "Ekstra" i I), zgodnie z wymaganiami zawartymi w normach jakościowych. Przechowywanie owoców należących do klasy II lub nie-spełniających wymagań jakościowych wydaje się nieuzasadnione z ekonomicznego punktu widzenia.

Przechowywanie Jabłek w Domowych Warunkach

Jak przechowywać jabłka na zimę? Przechowywanie jabłek przez zimę w profesjonalnych warunkach odbywa się w specjalnych chłodniach. W domach takich miejsc nie ma, więc najczęściej jabłka przenosi się po zbiorze do piwnicy, garażu czy spiżarni.

Miejsce, w którym przechowujemy jabłka przez zimę, musi być odpowiednie. Musimy jednak pamiętać, że miejsce powinno być wilgotne, a do tego dobrze wentylowane.

Jeśli obawiamy się, że wnętrze nie jest odpowiednio wilgotne, możemy polewać podłogę wodą co jakiś czas. Przepływ powietrza również jest ważny.

Sposoby przechowywania

  • Układając jabłka po zbiorze, najlepiej na spodzie umieszczać te, które muszą jeszcze trochę dojrzeć, a na górze te, które już nadają się do spożycia lub lada chwila będą się do niego nadawały.
  • Jabłka trzeba przechowywać w całości. Pocięte szybciej ściemnieją i zgniją.
  • Najlepiej byłoby przechowywać je oddzielnie - choćby odseparowując od siebie przy pomocy czystego papieru. Nie lubią one towarzystwa innych owoców, a przede wszystkim ścisku.
  • Kolejne warstwy w skrzynce warto oddzielić od siebie na przykład słomą czy kartonem.

Najlepiej składować je w specjalnie do tego przeznaczonych skrzynkach. Zdecydujmy się na skrzynki drewniane na jabłka. Dostępne są zarówno te niskie, jak i bardziej pojemne, a nawet skrzynki z licznymi wgłębieniami na pojedyncze jabłka. Najlepsze skrzynie na jabłka to te o pojemności około 15 kilogramów.

Przed włożeniem jabłek do skrzynki jej dno należy wyściełać podwójną warstwą gazet czy papieru. Nie używajmy jednak nigdy tych z kolorowym tuszem. Mogą zawierać szkodliwe środki chemiczne, które nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Jabłka można też przykryć gazetami, a nawet oddzielić nimi kolejne ich warstwy.

Kontrola Stanu Jabłek

Najlepiej regularnie kontrolować ich stan. Dość łatwo się psują, więc trzeba sprawdzać systematycznie, czy nie pojawiają się na nich objawy chorób, jak szara pleśń lub brunatna zgnilizna. Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu jabłek możemy cieszyć się smakiem tych owoców przez długi czas.

Tabela: Zalecane warunki przechowywania jabłek

Warunek Zakres
Temperatura 0°C - 4°C
Wilgotność względna 85% - 95%
Atmosfera kontrolowana (O2) 2%
Atmosfera kontrolowana (CO2) 2% (poniżej 1,5% dla niektórych odmian)

Dzięki odpowiednim warunkom, straty po paru miesiącach przechowywania są małe, i wynoszą do 5 %. Większe straty powstają natomiast w sklepach, które nie są przystosowane do sprzedaży tak delikatnego towaru i nie posiadają urządzeń chłodniczych przeznaczonych do eksponowania owoców.

tags: #jaka #wilgotność #powietrza #w #przechowywaniu #jabłek

Popularne posty: