Woda mineralna pakowana w PE: Ranking i aspekty bezpieczeństwa żywności
- Szczegóły
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował wyniki najnowszego badania opinii publicznej dotyczącego postrzegania bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej.
Bezpieczeństwo żywności w UE
Bezpieczeństwo żywności to kluczowy obszar globalnej gospodarki, a jego znaczenie rośnie wraz z zaostrzaniem norm i regulacji prawnych. Choć kwestie bezpieczeństwa żywności sięgają czasów starożytnych, to w ustandaryzowanej formie rozwijają się od lat 60-tych, począwszy od opracowania Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius). Mimo to, według danych WHO, każdego roku około 420 tys. osób umiera z powodów związanych z brakiem przestrzegania zasad bezpieczańswa żywności, a 1 na 10 osób na świecie zapada na choroby wywołane skażoną żywnością.
W związku z tym presja na firmy spożywcze, producentów opakowań oraz dystrybutorów żywności, aby spełniać wymagania prawne oraz oczekiwania konsumentów w zakresie bezpieczeństwa żywności, nieustannie rośnie. Statystyki Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) pokazują, że każdego roku 600 milionów osób choruje po spożyciu skażonej żywności, a 420 000 umiera. Co więcej, w krajach o niskim i średnim dochodzie traci się 110 miliardów dolarów na produktywność i wydatki medyczne, co ma nieunikniony wpływ na turystykę i handel.
W krajach rozwiniętych amerykańskie CDC szacuje, że każdego roku około 1 na 6 Amerykanów (48 milionów osób) choruje, 128 000 jest hospitalizowanych, a 3 000 umiera z powodu chorób przenoszonych przez żywność.
System kaucyjny w Polsce i Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta
Od 1 października na sklepowych półkach miały pojawić się napoje w butelkach i puszkach z doliczoną kaucją. Tymczasem wiele wskazuje na to, że system nie ruszy zgodnie z planem. Co to oznacza dla konsumentów i producentów? Jakie koszty poniesiemy i czy czeka nas rewolucja w gospodarce odpadami?
Przeczytaj także: Optymalna wilgotność powietrza
Rządowy projekt ustawy o opakowaniach i odpadach opakowaniowych wprowadzi nowy podatek pod nazwą Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta na wszystkie produkty w opakowaniach!
Na stronie RCL opublikowany został długo wyczekiwany projekt ustawy o opakowaniach i odpadach opakowaniowych (UC 100) regulujący zasady rozszerzonej odpowiedzialności producenta (ROP).
Producenci, sklepy i operatorzy systemu kaucyjnego mają niespełna dwa miesiące na finalizację przygotowań do jego startu. Wówczas na rynku pojawią się napoje w specjalnie oznakowanych opakowaniach, a jednostki handlu powinny być gotowe na ich odbieranie. Część z nich jest już do tego przygotowana, część ostrzega przed ewentualnymi opóźnieniami.
Z szacunkowych wyliczeń wynika, że około 60 proc. wszystkich opakowań wprowadzanych na rynek to opakowania do żywności. To logiczne - żywność to produkt pierwszej potrzeby, a jednocześnie bardzo wrażliwy. Opakowania odgrywają więc ogromną rolę.
Zmiany w przepisach dotyczących żywności
W połowie czerwca 2026 r. zaczną obowiązywać zmienione regulacje dotyczące soków, nektarów, dżemów, konfitur, galaretek, marmolad i powideł. Nowe przepisy wdrażają dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1438, wprowadzając m.in.
Przeczytaj także: Mierniki wilgotności owsa – przegląd i zastosowanie
Inicjatywy związane ze zrównoważonym rozwojem i rolnictwem
Komisja Europejska uruchomiła dziś szereg inicjatyw mających na celu przyspieszenie przejścia UE na gospodarkę o obiegu zamkniętym i przygotowanie gruntu pod akt o gospodarce o obiegu zamkniętym, który ma zostać przyjęty w 2026 r. Gospodarka o obiegu zamkniętym zwiększa konkurencyjność i wzrost gospodarczy poprzez promowanie ponownego użycia, recyklingu i regeneracji materiałów.
Przyszły akt będzie wspierał cele UE w ramach kompasu na rzecz konkurencyjności i czystego ładu przemysłowego, aby do 2030 r.
Komisja Europejska zaproponowała dziś zmianę unijnego prawa o klimacie, ustanawiając unijny cel klimatyczny na 2040 r. polegający na ograniczeniu emisji gazów cieplarnianych netto o 90 % w porównaniu z poziomami z 1990 r., zgodnie z wymogami wytycznych politycznych Komisji na lata 2024-2029. Zapewni to pewność inwestorom, innowacje, wzmocni wiodącą pozycję naszych przedsiębiorstw w przemyśle i zwiększy bezpieczeństwo energetyczne Europy.
UE jest na dobrej drodze do osiągnięcia celu na 2030 r. wynoszącego 55 %.
Rolnictwo może odegrać znaczącą rolę w niwelowaniu skutków zmian klimatu, jednak potrzebuje na to więcej środków i wsparcia - oceniają eksperci i przedstawiciele producentów żywności. Stawiane dzisiaj rolnikom cele związane z polityką klimatyczną pozostają szeroko negowane w różnych krajach UE jako te, które przyczyniają się do wzrostu kosztów i spadku konkurencyjności.
Przeczytaj także: Wilgotność w magazynie chłodniczym
Bezpieczeństwo żywnościowe musi pozostać priorytetem Unii Europejskiej. Dlatego potrzebujemy polityki, która wspiera innowacje i inwestycje w sektorze rolno-spożywczym. Rolnicy muszą mieć realny dostęp do nowoczesnych technologii, aby produkować w sposób efektywny i przyjazny środowisku - mówił Stefan Krajewski w Kopenhadze, podczas nieformalnego spotkania ministrów UE ds.
Podsumowanie
Artykuł porusza ważne aspekty związane z bezpieczeństwem żywności, zmianami w regulacjach prawnych oraz inicjatywami mającymi na celu zrównoważony rozwój i wsparcie rolnictwa w Unii Europejskiej. Wprowadzenie systemu kaucyjnego w Polsce oraz zmiany w przepisach dotyczących żywności to kroki mające na celu poprawę jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych oraz ochronę środowiska.
tags: #jaka #woda #mineralna #pakowana #w #pe