Normy Chromu w Wodzie Pitnej: Bezpieczeństwo i Regulacje
- Szczegóły
Jakość wody pitnej jest regulowana przez akty prawne zarówno na poziomie krajowym, jak i europejskim. W Polsce kluczowe znaczenie mają:
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
- Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2020/2184 z dnia 16 grudnia 2020 r.
Oba te akty prawne określają wymagania dotyczące jakości wody pod względem bakteriologicznym, fizykochemicznym i organoleptycznym, zarówno dla wody zimnej, jak i ciepłej.
Monitoring i Kontrola Jakości Wody
Przedsiębiorstwa wodociągowe, w porozumieniu z właściwym państwowym powiatowym lub państwowym granicznym inspektorem sanitarnym, ustalają punkty monitoringu jakości wody. Punkty te są wybierane w taki sposób, aby ich rozmieszczenie było reprezentatywne dla całego obszaru zaopatrzenia w wodę. Firmy wodociągowe odpowiadają za jakość wody w sieci. Na podstawie wyników badań, wykonywanych zgodnie z harmonogramem, właściwy inspektorat sanitarny wydaje okresowe oceny jakości wody, nie rzadziej niż raz na pół roku lub raz na rok, w zależności od częstotliwości badań.
W oparciu o wyniki oceny ryzyka oraz ocenę bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów, przeprowadzanych przez przedsiębiorstwa wodociągowe, parametry podlegające monitoringowi mogą zostać rozszerzone lub zmniejszone, po akceptacji właściwego inspektora sanitarnego. To samo dotyczy minimalnej częstotliwości pobierania próbek do badania jakości wody - może ona zostać zwiększona lub zmniejszona.
Chrom w Wodzie Pitnej: Fakty i Zagrożenia
W dyskusji publicznej coraz częściej pojawia się temat chromu-6, toksycznego metalu, który może być obecny w wodzie pitnej. Nie każda forma chromu jest szkodliwa. Chrom-3 to minerał, który występuje naturalnie na ziemi i jest obecny w niektórych produktach spożywczych. Chrom-3 nie jest szkodliwy dla zdrowia, a jego niedobór może nawet zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy. Jedynie w przypadku alergii może prowadzić do reakcji alergicznych.
Przeczytaj także: Estetyka i funkcjonalność chromowanych filtrów
Chrom-6 powstaje i uwalnia się podczas obróbki cieplnej materiałów zawierających chrom-0 lub chrom-3, np. podczas szlifowania, spawania lub spalania. Wdychanie chromu-6 może powodować krwawienie z nosa i jego podrażnienie. Metal ten jest nadal regularnie uwalniany do środowiska podczas prac renowacyjnych lub konserwacyjnych, chrom-6 może przedostać się do powietrza, gleby i prawdopodobnie do naszych wód powierzchniowych, które są źródłem wody pitnej.
W wodzie pitnej mogą występować różne związki chromu. Ustawowe wymagania dotyczące jakości wody pitnej są podyktowane Rozporządzeniem dotyczącym wody pitnej, który opiera się na europejskiej dyrektywie w sprawie wody pitnej i zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Maksymalna ilość chromu całkowitego w wodzie pitnej i naturalnej wodzie mineralnej wynosi 50 mikrogramów na litr. Jak dotąd nie ma ustalonej normy dla chromu-6.
Woda pitna (i źródła wody pitnej) chrom jest parametrem kontrolnym, co oznacza, że jego stężenie jest mierzone. Firmy dostarczające wodę pitną muszą również pobierać próbki i testować chrom w kranie za pomocą tak zwanego losowego testu dziennego (ang. Random Daytim Test, RDT). Próbka ta jest reprezentatywna dla ilości metalu, którą konsument spożywa tygodniowo z wody pitnej.
Inne Substancje w Wodzie Pitnej
Oprócz chromu, w wodzie pitnej mogą występować inne substancje, których zawartość jest regulowana przez przepisy. Do metali ciężkich w wodzie należą na przykład miedź, srebro, ołów, nikiel, rtęć i kadm. W naturze rzadko występują one w stanie wolnym i nie są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Na skutek kwaśnych deszczy, odcieków ze składowisk lub ścieków z przemysłu mogą one przenikać do źródeł wody, a stamtąd do instalacji.
Metale ciężkie w wodzie występują w rozpuszczonej formie. Są one wysoce toksyczne zarówno dla ludzi, jak i dla wodnych organizmów i środowiska naturalnego. Szczególnie niebezpieczne jest ostre zatrucie, do którego dochodzi po spożyciu jednorazowej dużej dawki. Zagrożeniem może być także przewlekłe zatrucie, gdy regularnie spożywana jest woda zawierająca niewielkie ilości metali ciężkich. Metale ciężkie mają tendencję do kumulowania się w organizmach, które nie są w stanie ich wydalić.
Przeczytaj także: Opinie o zlewozmywaku Deante Magnetic
Metody Usuwania Zanieczyszczeń z Wody
Do usuwania metali ciężkich z wody wykorzystywane są relatywnie proste metody. W przemyśle, gdzie zużycie wody jest bardzo duże, wykorzystuje się koagulację, dla mniejszych zużyć wody zazwyczaj wykorzystywana jest adsorpcja na węglu aktywnym lub dedykowanych jonitach. Po wyczerpaniu pojemności materiału filtracyjnego niezwykle ważna jest jego odpowiednia utylizacja.
Poza usuwaniem metali ciężkich z wody podstawą jest jednak zapobieganie przedostawaniu się ich do środowiska i źródeł wody. Dlatego konieczne jest ścisłe przestrzeganie procedur utylizacji ścieków, usunięcie nielegalnych składowisk i przekazywanie niebezpiecznych odpadów (np. lamp rtęciowych) do odpowiednich punktów zbiórki. Należy również zwrócić uwagę na dobór odpowiednich materiałów instalacji hydraulicznych. Niewłaściwy dobór lub materiały słabej jakości również mogą być źródłem przedostawania się matali ciężkich do wody.
Przykłady dopuszczalnych norm niektórych substancji w wodzie pitnej:
| Substancja | Dopuszczalna Norma |
|---|---|
| Antymon (Sb) | 5 µg/l |
| Chrom (Cr) | 50 µg/l |
| Kadm (Cd) | 5 µg/l |
| Miedź (Cu) | 2000 µg/l |
| Ołów (Pb) | 25 µg/l |
ALS oferuje badania wody pitnej zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Przeczytaj także: Chromowana pokrywa filtra: poradnik kupującego
tags: #chrom #w #wodzie #pitnej #normy

