Ciasto na pizzę z wodą gazowaną – przepis na idealną pizzę

Jakiś czas temu moja Mama jadła domową pizzę u mojej Cioci. Ciasto było tak dobre, że Mama wzięła przepis i eksperymentowała w domu. Kiedy mój Brat powiedział, że pizza z przepisu Cioci wychodzi świetna, wiedziałam, że muszę ja zrobić. Okazuje się, że specyficznym składnikiem ciasta jest podgrzana woda gazowana. Ciasto jest bardzo elastyczne, delikatne. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej i włożyć do lodówki (ciasto będzie odpoczywać).

Sekret tkwi w cieście

Smak pizzy zależy w dużej mierze od ciasta. Żeby było lekkie i pulchne najlepiej dodać do niego zimnej wody, najlepiej gazowanej. Będzie wtedy bardziej chrupiące.

„Ciasto na pizzę mojej mamy dosłownie rozpływało się w ustach, było delikatne i chrupiące. To właśnie zasługa gazowanej wody” - mówi Anuelo Serra.

Przepis na pizzę nie jest trudny, ale jego tajemnica tkwi w przygotowaniu ciasta. Najlepiej, nastawić je do wyrośnięcia co najmniej 12 godzin przed upieczeniem pizzy. Przygotowanie ciasta zajmuje ok. 15 minut.

„Moja mama nastawiała ciasto na pizzę dzień wcześniej. Mówiła, że dobrze wyrośnięta pizza nie powoduje kłopotów z żołądkiem i nie wydyma brzucha” - wspomina Anuelo Serra.

Przeczytaj także: Puszyste Ciasto Zebra z Kakao

Przepis na ciasto z wodą gazowaną

Oto sprawdzony przepis na ciasto do pizzy z wodą gazowaną, dzięki któremu twoja pizza będzie smakować jak z najlepszej włoskiej restauracji:

  1. Pokrusz drożdże.
  2. Podgrzej wodę gazowaną (nie może być gorąca!) i przelej ją do miski z drożdżami i cukrem. Wymieszaj składniki do dobrego połączenia.
  3. Dodaj mąkę, oliwę i sól do miski i wyrób ciasto - nie trzeba robić tego długo. W zasadzie tylko do dobrego połączenia się składników. Ciasto musi być gładkie i jedwabiste.
  4. Naoliw delikatnie miskę i przełóż do niej uformowane w kulę ciasto. Miskę przykryj ściereczką Odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.
  5. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podziel je na 4 części. Każdą z nich rozciągnij i uformuj na dowolny kształt i grubość. Posmaruj pizze swoim ulubionym sosem i wyłóż na nią swoje ulubione składniki.
  6. Piecz w maksymalnie rozgrzanym piekarniku. Gotowa pizza będzie mieć złotawy spód.

Propozycja podania

Pizza na zdjęciu powyżej została przygotowana na grubszym cieście, z pomidorami, szynką, czerwoną cebulą, oliwkami i mozzarellą. Pizza na 1 zdjęciu została upieczona z bazyliowym pesto (przepis znajdziesz tutaj), gorgonzolą, parmezanem i mozzarellą.

Jeżeli chcesz przygotować klasyczną pizzę z sosem pomidorowym polecam przepis na sos pomidorowy wersja 1 lub sos pomidorowy wersja 2.

Pizza dla każdego

Spodobał Ci się ten przepis? Familijna, bo polubi ją chyba każdy domownik. Pizza błyskawiczna, puszysta i jednocześnie chrupiąca! Potrafi ją zrobić każdy, nawet początkujący. Trzymajcie się więc przepisu i wszystko się uda :-)

Pamiętajcie, że świeże drożdże muszą myć dobrze ogrzane w temp. Do dzisiejszej pizzy zaproponowałam następujące dodatki: cieniutko pokrojona szynka, letni sos ze świeżych pomidorów, mieszanka sera (mozzarelli białej i żółtej, camemberta), cieniutko pokrojony bakłażan, suszone oregano i "piórka" cebuli. Nasza ostatnia wariacja to posypka na bakłażana ze zmielonego kminu rzymskiego.

Przeczytaj także: Utrzymywanie wilgotności ciasta

Przeczytaj także: Panierka z Wodą Gazowaną

tags: #ciasto #na #pizzę #z #wodą #gazowaną

Popularne posty: