Ciasto Zebra z Wodą Gazowaną i Kakao: Klasyczny Przepis na Puszysty Wypiek
- Szczegóły
Przedstawiamy idealne ciasto z PRL na święta. Choć dziś na naszych stołach królują bardziej wyrafinowane desery, warto przypomnieć sobie o tym skromnym, ale efektownym cieście, które nie tylko zachwyca swoim wyglądem, ale również prostotą wykonania. "Ciasto Zebra" to nie tylko idealna propozycja na świąteczne słodkości, ale również doskonały sposób na uratowanie sytuacji, kiedy niespodziewani goście zjawią się w naszych domach.
Sekret Puszystości: Woda Gazowana
Dobrze napowietrzony, lekki i puszysty biszkopt we wnętrzu skrywa kilka sekretów. Znalazłam przepis, dzięki któremu będzie ono jak wilgotna gąbeczka. Wodę z bąbelkami dodaję do ciasta naleśnikowego, by było ono bardziej napowietrzone, a co za tym idzie, puszyste i delikatne. Dokładnie z tych samych powodów woda gazowana przydaje mi się również do wypieku biszkoptowego ciasta. Dzięki bąbelkom będzie ono jak miękka „gąbeczka”. Zamiast zwykłej wody gazowanej czasami używam też lemoniady o dowolnym smaku - dzięki temu za każdym razem mój biszkopt smakuje i pachnie inaczej.
Ważne, by woda i lemoniada miały mocny gaz (woda musująca lub tylko lekko gazowana, nie zadziała). Butelkę otwieram dopiero tuż przed dolaniem napoju do ciasta. Woda gazowana, która stała przez chwilę otwarta i uleciały z niej już bąbelki, nie nada ciastu pożądanej, gąbeczkowej konsystencji i miękkości.
Ciasto Zebra - Przepis Krok po Kroku
Ciasto zebra to sposób na błyskawicznie pyszny deser. Wystarczy kilka chwil poświęconych na zmiksowanie wszystkich składników oraz godzinę na pieczenie. Ten rodzaj ciasta nie wymaga dużej ilości składników oraz szczególnych kulinarnych umiejętności. Ważne, aby poszczególne elementy były w temperaturze pokojowej i dobrze wymieszane.
Składniki:
- 5 jaj
- 220 g cukru (1 szklanka)
- 400 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml wody gazowanej (1 szklanka)
- 250 ml oleju roślinnego np. rzepakowego (1 szklanka)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- Masło do posmarowania formy do pieczenia lub np. olej w sprayu
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
- Do przygotowanej masy dodawaj stopniowo pozostałe składniki: mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę gazowaną, olej roślinny oraz aromat waniliowy. Cały czas miksuj, aż do połączenia składników.
- Podziel przygotowaną masę na ciasto na dwie równe części do jednej dodaj kakao i wymieszaj, do drugiej natomiast 3 łyżki mąki i również dokładnie wymieszaj.
- Okrągłą formę do pieczenia o wymiarach 26 cm wysmaruj masłem. Nakładaj ciasto na przemian po 3 łyżki jasnego ciasta na środek formy, następnie 3 łyżki ciemnego, aż do wyczerpania masy.
- Następnie piecz w 180°C przez 60 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdź szpikulcem, czy ciasto nie jest surowe w środku. Taka metoda nazywa się „suchy patyczek”.
Ciasto zebra podawaj posypane cukrem pudrem.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Jak Uzyskać Efekt Zebry?
Zrobienie pasków w cieście tygrysek (niedawno odkryłam, że ciasto zebra jest również znane przez niektórych jako ciasto tygrys) nie jest trudne. Ciasto waniliowe i ciasto czekoladowe nakładamy na zmianę. Najpierw na środek foremki wylewamy trochę ciasta waniliowego, a potem na jego środek trochę ciasta czekoladowego. Znowu ciasto waniliowe na środek czekoladowego i tak na zmianę. Ciasto będzie się powoli rozpływać na boki i tworzyć paski.
Moje ciasto zebra wyszło bardzo puszyste i gęste - nie dałam rady go normalnie nalewać (zwykle brałam jednej misce do ręki i na przemian nalewałam ciasto do foremki). Musiałam nakładać je łyżką, a że nakładałam jedynie po dwie łyżki ciasta, to paski wyszły mi cienkie i gęste. Trochę przy tym czasu spędziłam, ale dla takiego efektu na pewno warto!
Wariacje na Temat Ciasta Zebra
Babka zebra pieczona na oleju, a do tego z dodatkiem napoju gazowanego o pomarańczowym smaku, to wypiek wyjątkowy.Wybierz nieco niższą niż środkową półkę. Ciasto piecz około 50 minut (krócej lub dłużej). Po około 45 minutach pieczenia sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy babka zebra jest już gotowa. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, to możesz śmiało wyłączyć piekarnik. Nie obawiaj się, że babka się nie dopiekła i staraj się nie wydłużać za mocno czasu pieczenia. Ciasto pieczone za długo może się przesuszyć i nie będzie już tak wilgotne. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij babkę z pieca. Po lekkim przestudzeniu (10 minut) wyjmij babkę z formy i przełóż np.
Tabela Kaloryczności (orientacyjna)
Składnik | Wartość energetyczna (na porcję) |
---|---|
Ciasto Zebra (100g) | ok. 350 kcal |
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
Ciasto Zebra na Różne Okazje
Przepis na ciasto zebra wilgotne na dużą blachę przyda się kiedy oczekujesz wielu gości, albo gdy potrzebujesz ciasta na kilka dni. Jeśli chcesz zrobić ciasto zebra przepis na prostokątną blachę o wielkości około 35/45 cm, to musisz cały przepis pomnożyć przez 3. To ciasto, które spokojnie może stać na zewnątrz - nie musi być trzymane w lodówce. Za to warto je trzymać albo w szczelnym pojemniku z pokrywką albo pod kloszem, tak aby nie wysychało.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
tags: #ciasto #ucierane #kakao #przepis #woda #gazowana