Przepis na Chrupiące Gofry Bez Jajek z Wodą Gazowaną

Czy jest coś lepszego niż domowe gofry bez jajek? Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, idealnie złociste i pachnące - to marzenie, które spełnisz w zaledwie kilka minut. Nie potrzebujesz jajek, mleka ani żadnych skomplikowanych składników. To świetna opcja dla alergików, dzieci, wegan… ale prawda jest taka, że cała rodzina zajada się tymi goframi z apetytem.

W moim domu wegańskie gofry to prawdziwy hit. Znikają z talerza szybciej, niż zdążę je posypać cukrem pudrem. Co najlepsze, przepis jest tak prosty, że śmiało możesz zaangażować w jego przygotowanie nawet najmłodszych pomocników.

Dodatkowo, te gofry bez jajek i mleka są tak uniwersalne, że pasują zarówno na słodko, jak i na słono. Uwielbiamy je w wersji klasycznej - z odrobiną syropu klonowego, roślinną bitą śmietaną, owocami i orzechami. Ale świetnie sprawdzają się również z domowym hummusem i warzywami.

Ten przepis na gofry bez mleka gwarantuje świetne i chrupiące gofry jak z budki nad morzem - powiem nawet, że lepsze! To ciasto na wodzie gazowanej - z niego gofry są mega puszyste i jednocześnie chrupiące. Przepis na niezawodne ciasto na gofry - idealnie chrupiące i puszyste jednocześnie.

Składniki na idealne gofry

  • Mąka
  • Skrobia ziemniaczana
  • Proszek do pieczenia
  • Soda
  • Cukier
  • Sól
  • Mleko roślinne
  • Olej
  • Sok z cytryny
  • Woda gazowana

Jak przygotować ciasto na gofry?

  1. Najpierw oddziel białka od żółtek. Białka umieść w suchej i czystej misce. Żółtka zaś umieść w drugim naczyniu.
  2. Do naczynia z żółtkami wlej też lekko ciepłe mleko oraz dodaj 1/3 szklanki oleju roślinnego o delikatnym i neutralnym smaku. Może to być olej rzepakowy, ryżowy lub olej z pestek winogron.
  3. Do miski z białkami dodaj szczyptę soli. Białka ubij na sztywno. Zacznij od niskich obrotów miksera i stopniowo zwiększaj je do maksymalnych.
  4. Gdy białka zrobią się białe i puszyste (już po minucie ubijania) możesz dodać łyżeczkę cukru. Białka z cukrem ubijaj dalej, aż zrobią się idealnie białe i puszyste. Będzie to trwało jedną do dwóch minut.
  5. W dużej misce wymieszaj mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól.
  6. Dodaj mleko roślinne, olej, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż powstanie gładkie ciasto.
  7. Wtedy dodaj do nich olej, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą na zmianę z wodą gazowaną. Woda gazowana to podstawa - doda ciastu na gofry lekkości.
  8. Na koniec dodaj do ciasta ubite wcześniej białka. Ciasto po dodaniu białek mieszaj już delikatnie!
  9. Do miski z ciastem dodawaj stopniowo po łyżce ubitej piany. Delikatnie mieszaj całość po każdej dodanej łyżce.

Pieczenie gofrów - krok po kroku

  1. Sercem idealnych wegańskich gofrów jest dobra gofrownica. To nie musi być sprzęt z najwyższej półki, ale wysoka moc i solidna powłoka zapobiegająca przywieraniu to podstawa.
  2. Przed nagrzaniem gofrownicy umyj/przetrzyj dokładnie i osusz płytki grzewcze. Następnie posmaruj je odrobiną oleju. Robisz to jednak tylko przy pierwszym pieczeniu gofrów.
  3. Najważniejsza zasada: dobrze natłuść gofrownicę przed pieczeniem! Możesz użyć pędzelka i oleju lub sprayu tłuszczowego.
  4. Rozgrzej gofrownicę.
  5. Nakładaj porcje ciasta na mocno rozgrzaną gofrownicę (nie musisz jej smarować olejem) i piecz gofry aż będą ładnie rumiane.
  6. Przy pomocy średniej chochli lub łyżki stołowej nakładaj porcje na wyznaczone płytki w gofrownicy. Ciasto jest dość sztywne, więc nie powinno wypływać poza płytki grzewcze.
  7. Bardzo ważne jest, by nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia gofrów. A przynajmniej nie robić tego za często, ponieważ to jedna z przyczyn nieudanych wypieków. Tak samo, jak nie otwieramy piekarnika, gdy pieczemy ciasto.
  8. Po pierwszych gofrach sprawdź ile czasu potrzebowały one, by być idealnie podpieczone. Każde kolejne gofry piecz tak samo długo.
  9. Gofry piecz zawsze do lekkiego zarumienienia. Każda gofrownica jest inna, więc musisz dobrze poznać swój sprzęt.
  10. Wtedy wyjmij je u ułóż na kratce. Pamiętaj też o tym, że gorących gofrów nie można układać jeden na drugim. Wtedy masz gwarantowane, że zmiękną i będą byle jakie.
  11. Jeśli nie planujesz zjeść gofrów od razu po wyjęciu ich z gofrownicy, to koniecznie jest umieszczenie ich na kratce do wypieków. Wówczas zachowają swoją kruchość i nie zrobią się miękkie.

Podawanie i dodatki

Gotowe gofry posyp cukrem pudrem i podaj z ulubionymi składnikami. Ja polecam je podać z bitą śmietaną, świeże owoce sezonowe będą również doskonałym dodatkiem do gofrów.

Przeczytaj także: Woda Różana dla Zdrowej Skóry

Aby zrobić idealną bitą śmietanę do gofrów wystarczy mocno schłodzoną śmietanę kremówkę miksować z odrobiną cukru pudru i nałożyć na gofry. Taką bitą śmietanę najlepiej nakładać na ostudzone gofry, bo szybko zacznie się rozpuszczać.

Ja lubię przełożyć gofry na kratkę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 100 stopni. Każdą porcję po upieczeniu przekładam do nagrzanego piekarnika. Wtedy wszystkie są ciepłe i chrupiące, a my możemy całą rodziną wspólnie cieszyć się ich smakiem.

Aby gofry były znowu fajnie ciepłe wkładam je po prostu do tostera i podgrzewam je jak tosty. Jeśli nie masz tostera, to podgrzej piekarnik do 180 stopni i podpiecz gofry przez około 5 minut.

Ulubione dodatki kładź zawsze przed zjedzeniem gofrów. Smacznego!

Inne propozycje

Jeśli lubicie gofry tak jak ja to może skusicie się też na ich ciekawsze wersje - np. gofry szpinakowe, marchewkowe albo bezglutenowe gofry ryżowe. Koniecznie wypróbujcie inne przepisy na pyszne gofry idealne na każdą porę dnia. Gorąco polecam również przepis na racuszki z jabłkami, który kochają wszystkie dzieci. Bardzo dobre są też placki z jabłkiem. Ten przepis również jest prosty.

Przeczytaj także: Domowa woda mineralna z cytryną

Przeczytaj także: Jak zrobić smaczną lemoniadę?

tags: #przepis #na #ciasto #na #gofry #bez

Popularne posty: