Przepis na Chrupiące Gofry Bez Jajek z Wodą Gazowaną
- Szczegóły
Czy jest coś lepszego niż domowe gofry bez jajek? Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, idealnie złociste i pachnące - to marzenie, które spełnisz w zaledwie kilka minut. Nie potrzebujesz jajek, mleka ani żadnych skomplikowanych składników. To świetna opcja dla alergików, dzieci, wegan… ale prawda jest taka, że cała rodzina zajada się tymi goframi z apetytem.
W moim domu wegańskie gofry to prawdziwy hit. Znikają z talerza szybciej, niż zdążę je posypać cukrem pudrem. Co najlepsze, przepis jest tak prosty, że śmiało możesz zaangażować w jego przygotowanie nawet najmłodszych pomocników.
Dodatkowo, te gofry bez jajek i mleka są tak uniwersalne, że pasują zarówno na słodko, jak i na słono. Uwielbiamy je w wersji klasycznej - z odrobiną syropu klonowego, roślinną bitą śmietaną, owocami i orzechami. Ale świetnie sprawdzają się również z domowym hummusem i warzywami.
Ten przepis na gofry bez mleka gwarantuje świetne i chrupiące gofry jak z budki nad morzem - powiem nawet, że lepsze! To ciasto na wodzie gazowanej - z niego gofry są mega puszyste i jednocześnie chrupiące. Przepis na niezawodne ciasto na gofry - idealnie chrupiące i puszyste jednocześnie.
Składniki na idealne gofry
- Mąka
- Skrobia ziemniaczana
- Proszek do pieczenia
- Soda
- Cukier
- Sól
- Mleko roślinne
- Olej
- Sok z cytryny
- Woda gazowana
Jak przygotować ciasto na gofry?
- Najpierw oddziel białka od żółtek. Białka umieść w suchej i czystej misce. Żółtka zaś umieść w drugim naczyniu.
- Do naczynia z żółtkami wlej też lekko ciepłe mleko oraz dodaj 1/3 szklanki oleju roślinnego o delikatnym i neutralnym smaku. Może to być olej rzepakowy, ryżowy lub olej z pestek winogron.
- Do miski z białkami dodaj szczyptę soli. Białka ubij na sztywno. Zacznij od niskich obrotów miksera i stopniowo zwiększaj je do maksymalnych.
- Gdy białka zrobią się białe i puszyste (już po minucie ubijania) możesz dodać łyżeczkę cukru. Białka z cukrem ubijaj dalej, aż zrobią się idealnie białe i puszyste. Będzie to trwało jedną do dwóch minut.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól.
- Dodaj mleko roślinne, olej, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż powstanie gładkie ciasto.
- Wtedy dodaj do nich olej, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą na zmianę z wodą gazowaną. Woda gazowana to podstawa - doda ciastu na gofry lekkości.
- Na koniec dodaj do ciasta ubite wcześniej białka. Ciasto po dodaniu białek mieszaj już delikatnie!
- Do miski z ciastem dodawaj stopniowo po łyżce ubitej piany. Delikatnie mieszaj całość po każdej dodanej łyżce.
Pieczenie gofrów - krok po kroku
- Sercem idealnych wegańskich gofrów jest dobra gofrownica. To nie musi być sprzęt z najwyższej półki, ale wysoka moc i solidna powłoka zapobiegająca przywieraniu to podstawa.
- Przed nagrzaniem gofrownicy umyj/przetrzyj dokładnie i osusz płytki grzewcze. Następnie posmaruj je odrobiną oleju. Robisz to jednak tylko przy pierwszym pieczeniu gofrów.
- Najważniejsza zasada: dobrze natłuść gofrownicę przed pieczeniem! Możesz użyć pędzelka i oleju lub sprayu tłuszczowego.
- Rozgrzej gofrownicę.
- Nakładaj porcje ciasta na mocno rozgrzaną gofrownicę (nie musisz jej smarować olejem) i piecz gofry aż będą ładnie rumiane.
- Przy pomocy średniej chochli lub łyżki stołowej nakładaj porcje na wyznaczone płytki w gofrownicy. Ciasto jest dość sztywne, więc nie powinno wypływać poza płytki grzewcze.
- Bardzo ważne jest, by nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia gofrów. A przynajmniej nie robić tego za często, ponieważ to jedna z przyczyn nieudanych wypieków. Tak samo, jak nie otwieramy piekarnika, gdy pieczemy ciasto.
- Po pierwszych gofrach sprawdź ile czasu potrzebowały one, by być idealnie podpieczone. Każde kolejne gofry piecz tak samo długo.
- Gofry piecz zawsze do lekkiego zarumienienia. Każda gofrownica jest inna, więc musisz dobrze poznać swój sprzęt.
- Wtedy wyjmij je u ułóż na kratce. Pamiętaj też o tym, że gorących gofrów nie można układać jeden na drugim. Wtedy masz gwarantowane, że zmiękną i będą byle jakie.
- Jeśli nie planujesz zjeść gofrów od razu po wyjęciu ich z gofrownicy, to koniecznie jest umieszczenie ich na kratce do wypieków. Wówczas zachowają swoją kruchość i nie zrobią się miękkie.
Podawanie i dodatki
Gotowe gofry posyp cukrem pudrem i podaj z ulubionymi składnikami. Ja polecam je podać z bitą śmietaną, świeże owoce sezonowe będą również doskonałym dodatkiem do gofrów.
Przeczytaj także: Woda Różana dla Zdrowej Skóry
Aby zrobić idealną bitą śmietanę do gofrów wystarczy mocno schłodzoną śmietanę kremówkę miksować z odrobiną cukru pudru i nałożyć na gofry. Taką bitą śmietanę najlepiej nakładać na ostudzone gofry, bo szybko zacznie się rozpuszczać.
Ja lubię przełożyć gofry na kratkę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 100 stopni. Każdą porcję po upieczeniu przekładam do nagrzanego piekarnika. Wtedy wszystkie są ciepłe i chrupiące, a my możemy całą rodziną wspólnie cieszyć się ich smakiem.
Aby gofry były znowu fajnie ciepłe wkładam je po prostu do tostera i podgrzewam je jak tosty. Jeśli nie masz tostera, to podgrzej piekarnik do 180 stopni i podpiecz gofry przez około 5 minut.
Ulubione dodatki kładź zawsze przed zjedzeniem gofrów. Smacznego!
Inne propozycje
Jeśli lubicie gofry tak jak ja to może skusicie się też na ich ciekawsze wersje - np. gofry szpinakowe, marchewkowe albo bezglutenowe gofry ryżowe. Koniecznie wypróbujcie inne przepisy na pyszne gofry idealne na każdą porę dnia. Gorąco polecam również przepis na racuszki z jabłkami, który kochają wszystkie dzieci. Bardzo dobre są też placki z jabłkiem. Ten przepis również jest prosty.
Przeczytaj także: Domowa woda mineralna z cytryną
Przeczytaj także: Jak zrobić smaczną lemoniadę?
tags: #przepis #na #ciasto #na #gofry #bez

