Brandy Butelkowana i Produkowana w Bułgarii – Charakterystyka
- Szczegóły
Brandy to niesamowity rodzaj alkoholu, który stale zrzesza wokół siebie fanów z każdego zakątka świata. Brandy, czyli inaczej wypalanka, jest napojem o dużej zawartości alkoholu. Jego bazą jest wino gronowe lub też owocowe, które zostaje przekształcone w mocno skoncentrowany i o wiele czystszy trunek.
Historia i Produkcja Brandy
Historia brandy jest niezwykle interesująca - trunek ten pojawił się w Europie już w średnich wiekach za sprawą Maurów okupujących tereny obecnej Hiszpanii. Początkowo wino destylowano w celu zmniejszenia objętości alkoholu, by uniknąć wyższych podatków. Docelowo taki destylat miał być rozcieńczany wodą.
Nazwa brandy wywodzi się od holenderskiego słowa „brandewijn”, oznaczającego „palone wino”. W Polsce przyjęła się także nazwa „wypalanka”, powstała od metody wytwarzania, czyli „wypalania” w aparatach destylacyjnych.
Proces produkcji brandy:
- Pierwszy etap produkcji brandy to proces destylacji. W tym procesie uczestniczy białe wino, które poprzez destylację ulega skondensowaniu.
- Drugi etap to leżakowanie - produkt destylacji, który nie jest zbyt apetyczny ani w wyglądzie, ani w smaku, zajmuje swoje miejsce w drewnianych beczkach wykonanych z drewna dębowego. Podczas leżakowania w dębowych beczkach, brandy utlenia się, nabiera wspaniałej barwy oraz niezwykłych walorów smakowych i zapachowych.
Brandy jest stosunkowo łatwa w produkcji. Sfermentowaną ciecz gotuje się w temperaturze między tymi powodującymi wrzenie alkoholu etylowego oraz wrzenie wody. Pozostałości są zbierane i schładzane. Schłodzone opary zawierają alkohol wraz z częścią wody. Aby odparować większą ilość wody, proces destylacji można powtórzyć kilka razy w zależności od pożądanej zawartości alkoholu.
Przeczytaj także: Właściwości wody butelkowanej z lodowca
Po zakończeniu procesu destylacji rozpoczyna się proces starzenia. Ten krok jest kluczem do zróżnicowania jakości i smaku. Zazwyczaj brandy jest delikatnie słodka i owocowa. To połączenie dębowych aromatów whisky z subtelnością słodkiego wina. Im starsza jest, tym bardziej łagodny i dębowy jest jej smak.
Rodzaje Brandy
Odmian brandy jest naprawdę wiele, dlatego bardzo często trudno się zdecydować, którą butelkę wybrać. Rodzaje brandy zależą od wielu czynników. Jest to najpopularniejszy podział brandy, jaki można znaleźć chociażby na etykiecie produktu.
- Brandy VSOP, czyli Very Special Old Pale Brandy - leżakuje w dębowych beczkach przez okres przynajmniej 5 lat.
- Brandy XO, czyli Extra Old (inaczej Napoleon lub Vieille Reserve) - ten rodzaj brandy leżakuje w dębowych beczkach przez przynajmniej 6 lat (wyjątkiem jest Napoleon, który musi leżakować przez okres minimum 4 lat).
Podział brandy ze względu na surowiec:
- Brandy gronowa - jest typem brandy destylowanej, której bazą są przefermentowane skóry winogron, moszcz oraz zmiażdżony miąższ, jednak nie wytłoki.
- Brandy z wytłoków winogron - ten typ brandy produkuje się ze sfermentowanego miąższu, pestek oraz pozostałych części winogron, które pozostają po wyciśnięciu owoców na sok.
- Brandy owocowa - to brandy destylowana z innych owoców, na przykład jabłek, śliwek czy moreli. Bardzo polecaną jest tutaj wypalanka z wiśni - o wspaniałym smaku i niezwykłym aromacie.
Mimo że większość brandy leżakuje w dębowych beczkach, występują też rodzaje brandy, które tego procesu nie przechodzą. Brandy poddawana procesowi "solera" - najczęściej są to brandy hiszpańskie.
Przykłady brandy owocowych:
Przeczytaj także: Zalety i wady wody destylowanej w butelkach
- Calvados (Francja) - brandy jabłkowa z Normandii, dojrzewająca w beczkach.
- Kirschwasser (Niemcy, Francja) - destylat z wiśni, wytrawny i aromatyczny.
- Pálinka (Węgry) - produkowana z różnych owoców, m.in. śliwek.
Brandy Bułgarska - Pliska
PLISKA BRANDY - wspaniała, aromatyczna, bułgarska brandy o pięknym, bursztynowym kolorze. SŁONECZNY BRZEG BRANDY - bułgarska brandy zwana także bułgarskim klejnotem. Fantastyczna i niepowtarzalna brandy w dobrej cenie, która charakteryzuje się niezwykłą łagodnością.
Pliska to bułgarska marka brandy, czyli destylatu z winogron, która produkowana jest przez firmę Vinex Preslav. Pliska to rozbudowana marka o pełnym portoflio produktów, ktore dostępne są również w Polsce. W porównaniu do brandy bardziej renomowanych jak koniak czy armaniak, marka ta jest bardzo przystępna cenowo. Naturalnie budzi to zainteresowanie wielu miłośników destylatów.
Nazwa pochodzi od miasteczka Pliska, które niegdyś było stolicą Bułgarii. Brandy Pliska produkowana jest od 1966 roku w miejscowości Wielki Preslaw przez firmę Vinex Preslav, o której więcej poniżej. To duża firma z tradycjami w handlu, hodowli winogron i produkcji win jak i alkoholi mocnych.
Destylacja produktów premium odbywa się metodą szarencką, czyli w alembikach, podczas gdy produkty „wolumenowe” powstają dzięki kolumnom prowadzącym destylację ciągłą. W czasach kiedy Bułgaria „ściśle współpracowała” z ZSSR Vinex Preslav był istotnym producentem tanich winiaków na rynki republik związku i państw podległych.
Kiedy „sajuz” się rozapdł, Bułgaria straciła ogromny rynek rosyjski co zmusiło Vinex Preslav do zmiany do skupienia się na innych rynkach europejskich.
Przeczytaj także: Która woda lepsza: Filtrowana czy butelkowana?
Sposoby Serwowania Brandy
Brandy jest zwykle podawana sama lub w postaci drinków jako digestif, czyli napój serwowany po posiłkach, ponieważ brandy ma wpływ na pobudzenie trawienia. Oprócz tego różne gatunki brandy mogą służyć do aromatyzowania napojów mieszanych i różnych dań deserowych, a także jako „paliwo” do rozpalania płomieni w takich potrawach, jak naleśniki suzette i wiśnie jubileuszowe.
Brandy często pije się w postaci drinków. Bardzo popularne są połączenia brandy z likierem pomarańczowym, kakaowym lub miętowym oraz z sokiem z cytryny. Często do drinków z brandy dodaje się także grenadyny. Dobrymi dodatkami do brandy są również między innymi: gorzka czekolada, pomarańcza czy suszone owoce, które neutralizują intensywny smak napoju. Brandy świetnie smakuje także z kawą, słodkimi ciastkami i lodami.
Przykłady Popularnych Brandy
- STOCK 84 VSOP BRANDY - to idealny przykład tego, że polska brandy jest godna uwagi.
- METAXA 5* BRANDY - grecka brandy, której sława rozlała się na całym świecie.
- ARARAT 3YO - to armeńska brandy często mylona z armeńskim koniakiem.
- ARARAT DVIN AGED COLLECTION RESERVE BRANDY - to jeden z tych trunków, których nie zapomina się do końca życia.
- CASAJUANA 25YO CITIVS BRANDY - ta hiszpańska brandy nie ma sobie równych.
- METAXA PRIVATE RESERVE BRANDY - to brandy idealna na prezent - zarówno pod względem prezencji, jak i walorów smakowych i zapachowych.
- IMPERIAL XII BRANDY - francuska brandy, która charakteryzuje się niezwykle czystym smakiem.
- BUDAFOK - to chyba najbardziej popularna węgierska brandy w dobrej cenie o tak niesamowitym charakterze. Brandy produkowana z win tokajskich.
- GRAND EMPEREUR XO - francuska brandy xo, która spędziła aż 7 lat w dębowych beczkach.
- CARDENAL MENDOZA GRAN RESERVA BRANDY - brandy z Hiszpanii, która nie ma sobie równych.
- 1804 NAPOLEON BRANDY - jedna z popularniejszych brandy.
- TORRES 10YO GRAN RESERVA BRANDY - świetnie sprawdzi się, jeśli poszukujemy brandy z Hiszpanii o nietuzinkowym charakterze.
tags: #brandy #butelkowana #i #produkowana #w #Bułgarii