Woda Primavera Źródlana Gazowana Żabka: Skład i Właściwości

Woda jest niezbędna do życia i pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Woda Primavera Źródlana Gazowana Żabka to popularny wybór wśród konsumentów, dlatego warto przyjrzeć się jej składowi i właściwościom.

Skład Wody Primavera Źródlana Gazowana Żabka

Niestety, w dostarczonych materiałach nie ma dokładnego składu mineralnego wody Primavera Źródlana Gazowana Żabka. Informacje te zazwyczaj znajdują się na etykiecie produktu.

Przykładowe Przepisy Kulinarne z Wykorzystaniem Wody

Mimo braku szczegółowych informacji o samej wodzie, w dostarczonych materiałach znajdują się ciekawe przepisy, które można wykorzystać w kuchni. Oto kilka przykładów:

Naleśniki ze szpinakiem i łososiem

Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą lub olejem. Łososia umyj i umieść w naczyniu do zapiekania, posól i dopraw czosnkiem granulowanym. Piecz w piekarniku nagrzanym na 190 °C przez 20-30 minut. W wysokim naczyniu przygotuj ciasto naleśnikowe łącząc wszystkie składniki. Odstaw na 30 minut. Potem smaż na małej ilości oleju cienkie placki. Na patelni podsmaż czosnek, dodaj szpinak, pokruszoną w palcach fetę i gałkę muszkatołową, wymieszaj. Upieczonego łososia rozgnieć delikatnie widelcem i dodaj do szpinaku z fetą. Wymieszaj. Wysmażone naleśniki nadziej farszem i zwiń w ruloniki i polej ketchupem. Podawaj na ciepło z np. z sałatką z pomidora lub z kiełkami.

Krem z dyni z grzankami

Dynię pokrój w kostkę. Wymieszaj w misce z wszystkimi przyprawami. Piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, aż grzanki się zarumienią. Dodaj kmin rzymski, gałkę muszkatołową, jeszcze trochę soli. Zmiksuj blenderem na krem. Nalej do miseczek i udekoruj grzankami. Zupę możesz też zawekować w słoikach i zostawić na zapas, gdy nie będziesz mieć czasu na gotowanie.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Tom kha kai - tajska zupa kokosowa

Tom kha kai to dobrze znana tajska zupa. Dzięki tym ziołom i mleku kokosowemu TerraSana możesz przygotować pyszną zupę w 15 minut. Wskazówka: liście limonki są cudownie aromatyczne. Nie możesz ich znaleźć? Zmiażdż łodygi trawy cytrynowej. Przekrój je wzdłuż na pół. Zetrzyj imbir. Drobno posiekaj papryczkę chili. Wyciśnij przez praskę czosnek. Posiekaj cebulę tak drobno, jak to możliwe. Umieść olej kokosowy w garnku wraz z cebulą, imbirem, papryczką chili i czosnkiem. Gotuj przez 2 minuty. Dodaj pastę curry i gotuj przez kolejną minutę. Dodaj wodę. Wlej mleko kokosowe, liście limonki i trawę cytrynową. Duś delikatnie przez 10 minut. Dopraw tamari. Spróbuj i dopraw wg uznania. Podziel zupę na 3-4 miseczki. Udekoruj kiełkami fasoli i kolendrą. Nie jedz liści limonki!

Pizza z boczniakami

Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej, kawałek ciasta, sól i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie dodajemy oliwę energicznie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość. Resztę ciasta przekładamy do metalowej lub szklanej miski i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki. Ciasto możemy przechowywać w lodówce spokojnie 7 dni, fermentacja drożdżowa będzie powoli zachodzić. Na godzinę przed użyciem ciasto wyciągamy z lodówki. Wyjętą z lodówki porcję ciasta układamy na blacie posypanym semoliną. Ciasto również lekko posypujemy. Przykrywamy folią spożywczą. Wyrośnięte ciasto rozpłaszczamy dłońmi. Następnie obracając na blacie i formując dłonią nadajemy mu okrągły kształt i pożądaną grubość. Z ciasta formujemy cienkie okrągłe placki. Ciasto przekładamy na szpachelkę. Przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy na bok i przygotowujemy składniki do obłożenia pizzy. Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami. Każdy placek cienko smarujemy sosem, posypujemy serem pecorino, układamy cebulę, boczniaki pokrojone w cienkie paski, plasterki czosnku. Gotowa pizza mimo z dużą ilością składników, jest chrupiąca puszysta i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu.

Ogórki kiszone z cytryną po turecku

Przepis pochodzi z kuchni tureckiej, to jeden z najbardziej popularnych sposobów kiszenia ogórków w Turcji. Ogórki kiszone z cytryną po turecku nazywają się sirkesiz limonlu salatalık turşusu. Ogórki namoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny (aby były jędrne). Cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Jedną pokroić w plasterki, usuwając pestki, a z pozostałych wycisnąć sok (po jednej na każdy słoik). Czosnek obrać z łupin i pokroić w cienkie plasterki, po 2 ząbki do każdego słoika. Odcedzić ogórki i poukładać je ciasno w słoikach, przekładając plasterkami cytryny i pokrojonymi ząbkami czosnku. Do każdego słoika dodać suche ziarenko ciecierzycy i płaską łyżkę soli, następnie do każdego słoika wlać sok wyciśnięty z jednej małej cytryny. Słoiki dopełnić chłodną wodą, zakręcić i postawić (najlepiej na tacy, bo podczas fermentacji mogą podciekać) w spokojnym, zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej. Nie należy otwierać słoików podczas kiszenia. Ogórki kiszą się około 3 tygodni w temperaturze pokojowej.

Chow Mein z kurczakiem

Chow Mein to chiński makaron pszenny w postaci płaskich nitek. Bardzo prosty w użyciu: gotowy w 3 minuty. Sycący i smaczny, stosowany jest powszechnie w kuchniach Azji. To doskonała baza dla wielu potraw. Można więc puścić kulinarne wodze wyobraźni i skomponować wyjątkowy posiłek dla siebie i znajomych.

Składniki:

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

  • 200 g makaronu Chow Mein House of Asia
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 2 filiżanki pokrojonej cebuli, papryki, mieszankę kiełków
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego House of Asia
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego House of Asia
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki dresingu ryżowego House of Asia
  • 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek House of Asia
  • parę kropli oleju sezamowego House of Asia
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru Thai Heritage

Przygotowanie:

Mięso tniemy w cienkie, podłużne paseczki i marynujemy min. 1/2 godziny w sosie sojowym i mące. Przygotowujemy makaron. Rozgrzewamy wok. Na gorącym oleju krótko podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy mięso, po 2 minutach makaron, po kolejnych dwóch - warzywa. Następnie dolewamy sos, 1/3 szklanki wody. Całość przykrywamy i dusimy jeszcze minutę.

Amarantus - właściwości i zastosowanie

Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Dawniej ceniony był przez Majów, Azteków i Inków za swoje wyjątkowe właściwości. Zawarty w nasionach amarantusa fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Żywność funkcjonalna - to żywność zawierająca substancje bioaktywne, takie jak błonnik, pro- i prebiotyki, witaminy, składniki mineralne i inne.

Wartości odżywcze w 100 g produktu:

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

Wartość odżywcza Zawartość
Wartość energetyczna 1547 kJ / 367 kcal
Tłuszcz 7,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,5 g
Węglowodany 59,0 g
w tym cukry 1,7 g
Błonnik 6,7 g
Białko 13,6 g
Sól 0,01 g
Witamina B6 0,60 mg (43%)*
Kwas foliowy 82 µg (41%)*
Kwas pantotenowy 1,5 mg (25%)*
Potas 508 mg (25%)*
Magnez 248 mg (66%)*
Fosfor 557 mg (80%)*
Żelazo 7,6 mg (54%)*
Cynk 2,9 mg (29%)*
Wapń 159 mg (20%)*

* % Referencyjnych Wartości Spożycia dla osoby dorosłej

Ziarno amarantusa wsypać do wody w proporcji 1:1½ i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Nasiona amarantusa gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Odcedzić na sitku o małych oczkach. Warzywa umyć. Sparzyć pomidory i obrać ze skórki. Wszystkie składniki posiekać bardzo drobno. Dodać oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny oraz czosnek i wymieszać z ugotowanymi nasionami amarantusa.

tags: #woda #primavera #zrodlana #gazowana #zabka #skład

Popularne posty: