Yerba Mate Napój Gazowany - Odkryj Orzeźwiającą Moc Natury
- Szczegóły
Yerba mate jest dobrze znane w naszym kraju, lecz nie wszyscy piją je regularnie. Ten ziołowy napar nazywany jest również herbatą jezuitów, misyjną lub paragwajską. Jego nazwa pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba - ziele i mati, co w języku keczua oznacza tykwę, w której parzy się ziele.
Napój yerba mate popularność zdobył w połowie XVII wieku, kiedy to misjonarze jezuiccy dotarli do Parany w Ameryce Południowej, miejsca zamieszkałego przez plemię Guarani. Odkryli oni, że rosnące tam wiecznie zielone liście są ulubioną używką miejscowej ludności. Przyrządzony z liści napój pobudzał umysł i łagodził uczucie głodu.
Napój przyrządzany jest z gałązek i listków ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis, St. Hillaire). Jest to wiecznie zielone drzewo, osiągające w stanie dzikim nawet do 15 m wysokości. Ostokrzew porasta tereny Paragwaju, Urugwaju, południowej części Brazylii oraz północnej Argentyny. Początkowo dziko rosnące, drzewo zostało „urynkowione” i zaczęło być uprawiane na plantacjach zakładanych na terenach dziewiczego lasu podzwrotnikowego bez stosowania środków chemicznych, a następnie eksportowane na cały świat.
Napój yerba mate najczęściej spożywany jest w formie naparów lub wywarów. Istnieje wiele wskazówek dotyczących właściwego zaparzania, które różnią się nieznacznie od siebie. Herbata z liści ostrokrzewu paragwajskiego, czyli yerba mate, jest bogatym źródłem guarany (kofeiny), która nie powoduje rozdrażnienia tak, jak kofeina zawarta w kawie.
Warto jednak pamiętać, że na zawartość kofeiny w naparze ma wpływ temperatura i warunki zaparzania liści. Wartość kofeiny waha się od 0,5 % do 2 %, co w dużej mierze zależy od danego gatunku. Działanie pobudzające „yerba” może trwać od 2,5 do około 5 godzin. Spożycie kofeiny jest bezpieczne, gdy jej dzienna dawka wynosi 100-400 mg.
Przeczytaj także: Woda gazowana z cukrem: prawda o zdrowiu
Yerba mate najlepiej przygotować w specjalnym naczyniu, nazywanym mate lub guampa. Herbaty yerba mate różnią się między sobą mocą, smakiem, ilością liści, miejscem pochodzenia i sposobem uprawy liści. Niektórzy smakosze dodają do naparu cukier lub miód, otrzymując mate dulce (słodkie mate), w przeciwieństwie do niesłodzonego mate amargo (gorzkie mate). Uważa się, że słodzone mate źle wpływa na naczynie wykonane z tykwy czy drewna, dlatego często przeznacza się na nie osobne naczynia.
Do słodzenia idelanie nadają się suszone liście stewii, rośliny która podobnie jak yerba mate pochodzi z Paragwaju. Stewia to naturalny słodzik - nie zawiera cukru i nie wpływa negatywnie na naczynie.
Kuchnie Świata oferują wysokiej jakości yerba mate. ChaiKola to lekko gazowany napój, którego produkcja oparta jest na autorskiej recepturze firmy Wild Grass. W składzie napoju ChaiKola znajdziemy wyłącznie naturalne składniki, bez dodatku konserwantów, tauryny czy sztucznych barwników. Napój niekonserwowany chemicznie.
Od 01.01.2024 wszystkie napoje w puszkach czy butelkach zawierające kofeinę powyżej 15 mg na 100 ml przeznaczone są dla osób pełnoletnich. Zakazem nie są objęte produkty, w których kofeina występuje naturalnie, np.
Produkt który należy do jednych z najbardziej popularnych napojów, które pojawiły się niedawno na rynku. Czym jest kombucha? Jest to napój który powstaje w procesie fermentacji przy udziale kultur kombuchy(grzybka). Wyróżnia go lekko kwaśny, herbaciany i delikatnie owocowy smak. Grzybek kombuchy powstaje z kultur kwasu octowego (mogą też być kultury kwasu mlekowego) oraz tzw. drożdży SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast).
Przeczytaj także: Butelki na wodę gazowaną: jaki plastik wybrać?
Czemu zawdzięcza swoją popularność? W jej składzie znajdziemy witaminy z grupy B i C, polifenole, błonnik czy składniki mineralne: potas, cynk, mangan, źelazo i miedź. Napój posiada właściwości przeciwbakteryjne ze względu na niskie pH , które zawdzięcza kwasowi octowemu. Zazwyczaj bazą do przygotowania kombuchy jest herbata, jednak w tym przypadku jest inaczej. Bazą do powstania napoju została argentyńska Yerba mate Natura Organica o certyfikowanej jakości. Aby doszło do procesu fermentacji niezbędne było dodanie cukru, w tym przypadku jest to bio cukier trzcinowy.
Napój ma lekko słomkowy kolor, jest lekko gazowany i cechuje go specyficzny smak oraz zapach. Napój Yerba Mate Kombucha Yerbee jest dostępny także w innych wersjach smakowych. W tym przypadku jest to klasyczna wersja bez aromatów. Przechowywać w temperaturze do 24 stopni Celsjusza. Yerba mate "święte ziele" Indian z Ameryki Południowej, jest zdrowsze od kawy i herbaty, daje mnóstwo energii i nie uzależnia.
Skład: woda, cukier, dwutlenek węgla, ekstrakt yerba mate, ekstrakt czarnej herbaty, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, naturalne aromaty. Napój niekonserwowany chemicznie.
Przeczytaj także: Walory zdrowotne i smakowe Cisowianki Lekko Gazowanej
tags: #yerba #mate #napój #gazowany #przepis