Herbata Gazowana Yerba Mate: Przepis na Orzeźwienie
- Szczegóły
Chłodna, pobudzająca i aromatyczna mrożona herbata to doskonały napój na każdą okazję. Domowa mrożona herbata to doskonały napój zarówno na spotkanie z przyjaciółmi, jak i na przyjęcie w ogrodzie czy urodziny dzieci. Orzeźwiającą ice tea w wielu różnych smakach można z łatwością przygotować w swojej kuchni z prostych składników dostępnych w każdym domu. Dzięki szerokiej dostępności różnorodnych herbacianych liści w sklepach, mrożona herbata w domu jest prosta do zrobienia i będzie charakteryzowała się głębokim, wielopoziomowym smakiem.
Warto od razu przygotować ją w dzbanku o grubym szkle i dnie, najlepiej o jak największej pojemności, by zmieścić odpowiednią ilość lodu, naparu, a także włożyć ewentualnie smakowe dodatki do mrożonej herbaty, jak kawałki owoców czy kwiaty i liście ziół. Warto poznać również jej inne warianty smakowe, które sprawdzą się zarówno podczas letnich przyjęć w ogrodzie, jak i dziecięcych urodzin czy w przerwie w trakcie home office!
Yerba Mate z Wodą Gazowaną: Eksperyment Smakowy
Pomysł z pozoru może wydawać się dziwny, ponieważ yerba mate i bąbelki lubią się i wiadomo to nie od dziś. Na rynku dostępne są różne napoje gazowane na bazie yerba mate. Są one jednak przygotowywane tak samo, jak napoje herbaciane w butelkach, czyli przy użyciu ekstraktu, który rozpuszczony jest w wodzie z różnymi dodatkami smakowymi, cukrem i regulatorem kwasowości. Jak zachowa się napar yerba mate w kontakcie z gazowaną wodą? Całkiem dobrze.
Doskonałym rozwiązaniem jest dodanie do przecedzonego naparu yerba mate wody gazowanej oraz, na przykład, soku z cytryny. Jeśli chodzi o zaparzenie yerba mate samą wodą sodową to również nie ma z tym problemu, choć trudno znaleźć jakieś źródła naukowe, które ilustrowałyby jakie składniki yerba mate przeszły do naparu, gdy w wodzie obecny był dwutlenek węgla. Nie dowiemy się jaka ilość kofeiny znajduje się w takim naparze, oraz czy gaz w wodzie wpływa na rozpuszczanie się w niej polifenoli.
Przede wszystkim zauważmy, że jeśli parzymy mate na ciepło, czyli podgrzewamy wodę gazowaną, traci ona gaz. Jeśli jednak chcemy przygotować zimną yerba mate, w stylu paragwajskim, używając wody gazowanej to musimy liczyć się z tym, że napar będzie różnił się od tego przygotowanego na bazie wody niegazowanej, tak samo jak różni się w smaku woda gazowana od zwykłej. Nasze terere będzie zwyczajnie musujące i będzie mogło odsłonić przed nami nowe walory smakowe.
Przeczytaj także: Kompletny przewodnik po gazowanej herbacie z kofeiną
Nie ma żadnych przeciwskazań, by przygotować mate na wodzie gazowanej czy to na ciepło czy na zimno. Zachęcamy do eksperymentów z yerba mate, ponieważ jest ona bardzo wdzięcznym materiałem do wszelkich prób i wzbogacania tradycyjnych przepisów o różne ciekawe dodatki, w tym o gaz. Z własnego doświadczenia powiedzieć możemy, że mate zaparzona zwykłą wodą i zmieszana z wodą gazowaną jest smaczna.
Przepisy na Mrożoną Herbatę Yerba Mate
W naszym sklepie znajdziesz herbaty idealne na lato - zielone liściaste, klasyczne czarne, kwiatowo-owocowe mieszanki, a nawet yerba mate stworzoną specjalnie do picia na zimno. Latem wszyscy szukamy jednego - orzeźwienia. I choć sklepowe półki uginają się od kolorowych butelek i puszek ze słodkimi napojami, to jednak domowa herbata mrożona ma nad nimi kilka mocnych punktów przewagi. Gdy robisz mrożoną herbatę w domu, wiesz dokładnie, co się w niej znajduje. Bez konserwantów, bez sztucznych barwników, bez tony cukru.
Mrożona herbata, szczególnie ta bez dodatku cukru, to świetna alternatywa dla słodkich napojów. Delikatnie pobudza, gasi pragnienie i dostarcza cennych mikroelementów.
Podstawowy przepis:
Zaparz, schłodź, dodaj lód. Proste, prawda? Ale jeśli masz czas, możesz pokusić się o wersję cold brew - czyli macerowanie liści w zimnej wodzie przez kilka godzin. Efekt? Gładki, delikatny napój z wyjątkowym aromatem.
Przepis na tereré:
Ostrokrzew paragwajski należy wsypać do naczynia w ilości trochę większej, niż ta, która potrzebna jest do przyrządzenia gorącego napoju, a następnie zalać jak najzimniejszą, lodowatą wodą. Najlepszy efekt uzyskamy poprzez dodanie kostek lodu. Niektórzy preferują namoczenie suszu gorącą wodą aby nasiąknął i dopiero dolewają lodowatą wodę.
Przeczytaj także: Woda gazowana z cukrem: prawda o zdrowiu
Wariacje smakowe:
- Dodatek mięty do tereré zwiększa jego orzeźwiający charakter, a także wspomaga redukcję stresu i poprawia samopoczucie.
- Bardzo dobrą metodą uzyskania yerba mate na zimno jest zalewanie suszu schłodzonymi sokami owocowymi.
Terere przepisy:
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody.
Lista przepisów:
- Tereré Lawendowa Bryza
- Granita Yerbowo-Ananasowa
- Tereré Spritz: owocowo-ziołowe orzeźwienie
- Tereré Mojito
- Tereré Kokosowa Stracciatella
Tereré Lawendowa Bryza
Lawendę albo się kocha albo się nienawidzi. My akurat lubimy ten smak, dlatego spróbowaliśmy zalać yerbę naparem cold brew z lawendy.
Składniki:
- 3 łyżki suszonej lawendy
- 700 ml wody
- Yerba Mate
- Kostki lodu
Przygotowanie:
- Na sam początek zalewamy lawendę wodą i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
- Następnie przygotowujemy klasycznie yerbę na zimno zalewając lawendowym naparem.
- Na wierzch suszu dajemy 2 kostki lodu i gotowe!
Granita Yerbowo-Ananasowa
Na sam początek przepis na nie do końca typowe terere, a bardziej na słynny napój granita na bazie yerby, do samodzielnego przyrządzenia w domu. Nic nie kojarzy się z wakacjami, jak kolorowa granita sprzedawana w budce w typowo turystycznej miejscowości. Do tego przepisu można schować bombillę do szuflady, a w zamian wyciągnąć coś do blendowania.
Przeczytaj także: Butelki na wodę gazowaną: jaki plastik wybrać?
Potrzebne składniki:
- Yerba Mate
- 250 g świeżego ananasa
- 250 g kostek lodu
- 100-150 ml schłodzonej yerby cold brew (przepis poniżej)
- średnia/duża gałązka świeżej mięty
Wywar Yerba Mate Cold Brew
- Do dużego naczynia (np. garnek) wsypujemy 10 łyżek stołowych suszu na 3l wody. Zalewamy zimną lub ewentualnie letnią wodą.
- Następnie garnek wstawiamy do lodówki na nie więcej niż 30 min.
- Po tym czasie wyciągamy naczynie z lodówki i napar należy przecedzić przez sitko. Tak przygotowaną yerbę można od razu podać do spożycia lub odcedzoną schować w lodówce.
Przygotowanie granity
- Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu, w którym będzie całość blendowana.
- Jeśli jest taka możliwość to należy ustawić dużą prędkość na ostrzach i blendować do uzyskania gęstej względnie jednolitej masy z pianką na wierzchu.
- Następnie całość przelewamy do ozdobnych szklanek i gotowe!
Tereré Spritz: owocowo-ziołowe orzeźwienie
W upalne dni świetnym sposobem na orzeźwienie są owoce i zioła, dlatego stworzyliśmy przepis na terere inspirowane popularnym ziołowo-cytrusowym drinkiem prosto z Włoch.
Składniki:
- Yerba Mate
- 1 grejpfrut
- 1 pomarańcza
- po 1 łyżeczce ziół: koper włoski, tymianek, skrzyp polny, szałwia i rozmaryn
- Schłodzona woda mineralna lekko gazowana
- 150 g kostek lodu
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności należy wsypać zioła do kubka i zalać do pełna wrzątkiem - odstawić na 10-15 min po czym odcedzić napar. Kubek z odcedzonym naparem odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym umieszczamy w lodówce.
- Z owoców wyciskamy sok i również odstawiamy do lodówki.
- 250 ml wody, pół kubeczka naparu ziołowego, kostki lodu umieszczamy w naczyniu do blendowania oraz blendujemy na najwyższych obrotach do rozdrobnienia kostek lodu.
- Następnie kosztujemy i w zależności od preferencji dolewamy ziół lub wody mineralnej.
- Tak przygotowanym miksem zalewamy klasycznie przyrządzoną Yerba Mate, po pierwszym zalaniu czekamy 5-10 min i cieszymy się wakacyjną pogodą z yerbowym drinkiem w dłoni.
Tereré Mojito
Podtrzymujemy koktajlowy klimat i tym razem prezentujemy Terere Mojito. Jak to mówi słynny kulinarny koneser: Robi wrażenie!
Składniki:
- 1-2 limonki
- 10-15 listków świeżej mięty
- 250 g lodu
- 250 ml wody mineralnej gazowanej
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- Yerba Mate
- opcjonalnie 50 ml rumu
Całość, poza yerbą blendujemy i zalewamy tym klasycznie przyrządzoną yerbę na zimno. Słodko-kwaśne orzeźwienie potrafi uratować w każdy upał!
Tereré Kokosowa Stracciatella
Ostatni przepis na dziś będzie świetnym pomysłem dla fanów Mate de Leche, czyli yerby zalanej mlekiem. Poza tym, kto nie skusiłby się na yerbkę z lodami?
Składniki:
- Prażona yerba (tostada)
- Mocno schłodzone mleko kokosowe
- Gałka lodów waniliowych
- Czekoladowe wiórki (dla ozdoby)
Przygotowanie:
- W naczynku z szerokim wylotem przyrządzamy tostadę, zalewając ją zmrożonym mlekiem kokosowym.
- Na wierzch umieszczamy gałkę lodów i posypujemy ją dla ozdoby wiórkami czekoladowymi.
- Następnie pozwalamy suszowi się zaparzyć przez ok. 10 min. (można na ten czas umieścić naczynko w lodówce), po czym cieszmy się słodko-kokosowym naparem prażonej Yerba Mate.
Jak Pić Tereré?
Tradycyjnym naczyniem do picia terere jest guampa - wykonywana najczęściej z bydlęcego rogu lub kopyta (często powleczonych skórą), ale również drewna (np. Palo Santo), ceramiki, metali. W naszym klimacie dobrze sprawdzi się naczynie z ceramiki, metalu lub naczynia wykonane z drzewa np. Palo Santo, Lapacho, Tacuara.
Jaka Yerba Mate do Tereré?
Najlepiej specjalnie do tego celu preparowane, czyli zawierające dość grubo cięte listki i znikomą ilość pyłu. Susz z przeznaczeniem do terere zazwyczaj leżakuje ok. 8 miesięcy, podczas gdy susze przeznaczone do zaparzania na gorąco co najmniej 12 miesięcy. Najlepiej oczywiście wybierać gatunki z „tereré” lub „bajo contenido de polvo” (z niską zawartością pyłu) w nazwie, ale bardzo dobre są też wszelakie odmiany aromatyzowane (szczególnie miętą i limonką), czy z dodatkiem suszonych ziół. Ze względu na dużą zawartość pyłu nie polecamy brazylijskich gatunków yerba mate przeznaczonych do chimarrao, czy mocno wędzone (np. La Merced Barbacua).
Podsumowanie
Yerba mate na zimno to idealny sposób na orzeźwienie w upalne dni. Eksperymentuj z różnymi dodatkami i ciesz się smakiem lata w każdym łyku!
tags: #herbata #gazowana #yerba #przepis

