Dlaczego Zimna Woda Gazowana Smakuje Lepiej?

Pierwszą butelkę wody gazowanej wyprodukowano w 1767 roku. Od tego czasu jej popularność nie maleje. Co sprawia, że ludzie tak bardzo lubią pić napoje z dodatkiem dwutlenku węgla?

Rozpad baniek na języku

Uczucie towarzyszące piciu napojów gazowanych ludzie opisują jako rozpad tysięcy drobnych baniek na języku. Zjawisko nie jest jeszcze do końca wytłumaczone. Naukowcy przeprowadzili jednak doświadczenie i poprosili ochotników, by spożyli napój gazowany w komorach ciśnieniowych, gdzie pęcherzyki nie mogą pękać. Wrażenie było takie samo.

Chemicznie rzecz ujmując, po dodaniu CO2 do wody utworzy się kwas węglowy, wykrywany przez kwaśne receptory zlokalizowane na języku. Następnie grupa enzymów znajdujących się na tych sensorach reaguje z kwasem powodując reakcję wywierającą trzaski.

Jednak, jeśli nauce obce byłyby ludzkie przyzwyczajenia smakowe, picie wody gazowanej byłoby wręcz odpychające, bo dwutlenek węgla uaktywnia receptory bólu na języku. Więc tak naprawdę powinniśmy cierpieć z powodu spożywania napojów gazowanych. Podobnie jest z wrażeniem chłodu, które odczuwamy podczas picia. Czym więcej dwutlenku węgla, tym napój wydaje się być bardziej zimny, a ludzie zazwyczaj nie lubią pić zimnych napojów. Dlatego ten proces nie jest dla naukowców wytłumaczalny.

"Zepsuta" woda gazowana?

- Staraliśmy się poić myszy wodą gazowaną i bardzo się im nie spodobało. To wskazuje, że zjawisko, jakie zachodzi podczas picia, nie przyciąga wszystkich ssaków - powiedział Nicholas Ryba z National Institute of Dental and Craniofacial Research.

Przeczytaj także: Korzyści z Używania Nawilżacza Powietrza

- Zwierzęta w prezencie od ewolucji dostały więcej systemów wykrywających CO2, by lepiej go wykrywać w gnijącym jedzeniu. Dlatego nie smakuje im woda sodowa. W przeciwieństwie do zwierząt, ludzie nie posiadają tylu receptorów, więc nie czują "zepsucia" w napojach i ze względu na ich orzeźwiający charakter, często po nie sięgają .

Moc minerałów w wodzie

Bezbarwna, bezwonna i pozbawiona smaku? To tylko pozory. Woda, choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, może smakować rozmaicie: słodkawo, gorzko, metalicznie, a nawet mieć posmak… zgniłego jajka. Wszystko zależy od kilku czynników, m.in. występujących w niej minerałów, źródła wydobywania, a nawet temperatury.

Tych, którym wydaje się, że woda nie ma smaku, zaskoczyć może informacja o stosunkowo nowym na rynku zawodzie hydrosommeliera, czyli sommeliera wody. To specjalista, który zajmuje się doborem i oceną wód pod kątem ich smaku, zapachu oraz odpowiedniego zestawienia z potrawami. Zwykle pracuje w ekskluzywnych restauracjach.

Woda bowiem, tak jak wino, może mieć rozmaite walory smakowe i w związku z tym pasować do różnego typu jedzenia, np. uważa się, że do sałatki idealna będzie woda o niskiej mineralizacji, do dań włoskich - z posmakiem ziemistości, a do owoców morza - ta o posmaku "zimnej deszczówki". Co więc nadaje wodzie tak różne smaki? Najważniejszy aspekt to ten związany z występującymi w niej minerałami.

- Wydawać by się mogło, że woda jest neutralna smakowo, jednak to nieprawda. Gdy sięgamy po różne wody, np. taką z kranu i butelkowaną mineralną, możemy wyczuć, że smakują inaczej. Każda różni się bowiem składem minerałów. Wody często mają gorzkawy posmak, na które nasze kubki smakowe są mocno wyczulone. To taka adaptacja ewolucyjna człowieka, bo gorzki smak z reguły mają też… trucizny - wyjaśnia dietetyczka kliniczna Beata Ossowska-Dorosz.

Przeczytaj także: Jakość powietrza w Polsce: Analiza

W przypadku minerałów występujących w wodzie o truciznach jednak nie może być mowy - związki te, w odpowiednich ilościach, zwykle pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Ich natężenie w wodzie będzie natomiast sprawiało, że stanie się ona bardziej słodka lub słona.

- Na przykład jeżeli mamy w wodzie większą obecność wapnia czy magnezu, to może ona być troszkę bardziej gorzkawa, cierpka, a czasami nawet słodkawa. Natomiast jeżeli w wodzie będzie na przykład większa zawartość sodu, wyczujemy, że jest bardziej słona. Mamy też wody mineralne, które są źródłem żelaza czy siarki - one mają bardzo charakterystyczny, specyficzny smak: metaliczny albo taki trochę jajeczny - wyjaśnia ekspertka.

Szczególnie w tym ostatnim przypadku, poza smakiem, możemy zauważyć, że woda inaczej pachnie. Największe natężenie minerałów, a tym samym smaku i zapachu, widoczne jest w przypadku wód wydobywanych z dużych głębokości.

- Kluczowe jest miejsce wydobywania wody. Na przykład wody ze źródeł górskich będą miały zdecydowanie mniejszą zawartość minerałów, a więc będą, nazwijmy to, lżejsze smakowo. Natomiast te wody, które są wydobywane z głębszych pokładów, gdzie cyrkulacja jest troszkę mniejsza, a oddziaływanie minerałów większe, mogą być bardziej wyraziste, a ich smak bardziej charakterystyczny - mówi Ossowska-Dorosz.

Temperatura a smak wody

Smak wody zależy nie tylko od obecnych w niej związków chemicznych, ale także od jej temperatury. Najlepiej smakuje, gdy ma od 5 do 10 stopni Celsjusza. Dlaczego?

Przeczytaj także: Napoje gazowane: Pepsi i gaz

- Ciepło może uwydatniać smak minerałów zawartych w wodzie. Gdy jest ona zimna, smak jest mniej wyrazisty. Jeśli więc chcemy pić wodę bardziej neutralną smakowo, sięgajmy po schłodzoną - radzi ekspertka. - Ciekawostką jest jednak, że podgrzanie wody mineralnej nie wpływa na minerały, bo większość z nich jest stabilna pod kątem temperatury.

Nawodnienie organizmu

Organizm człowieka składa się w około 75% z wody, która odpowiada za wszystkie funkcje życiowe. Zawartość wody maleje z wiekiem i procentowym udziałem tkanki tłuszczowej. Mięśnie gromadzą więcej wody niż tłuszcz, dlatego ze względu na budowę anatomiczną ciało kobiety zawiesza mniej cząsteczek wody. Poznaj znaczenie wody dla organizmu i sposób na jego najlepsze nawodnienie.

Woda jest doskonałym wyborem, aby nawodnić organizm, ponieważ nie zwiększa liczby przyjmowanych kalorii. W większości sytuacji picie wody jest wystarczające, aby optymalnie nawodnić organizm.

Wody wysoko mineralizowane, zawierające powyżej 1500 mg składników mineralnych na litr, są zalecane dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Dla większości zdrowych osób o umiarkowanej aktywności odpowiednia będzie woda stołowa, średnio-zmineralizowana (500-1500 mg składników mineralnych na litr) lub woda z kranu. W zdecydowanej większości polskich domów woda z kranu jest bezpieczna do spożycia, jednak filtr może poprawić jej smak i zapach.

Jeśli preferujesz gazowaną wodę, sięgaj po nią bez obaw. Woda gazowana nie jest szkodliwa. Nie powinno się jej jednak podawać małym dzieciom.

Jak uniknąć odwodnienia zimą?

Zimą, kiedy nasze pragnienie jest mniejsze, łatwo o odwodnienie. Aby temu zapobiec:

  • Pij regularnie wodę, nawet jeśli nie czujesz pragnienia.
  • Sięgaj po wodę gazowaną, jeśli wolisz jej smak.
  • Monitoruj ilość wypijanych płynów.
  • Uzupełniaj elektrolity, szczególnie po wysiłku fizycznym.
  • Pamiętaj o nawadniających napojach, takich jak herbaty ziołowe czy zupy.

SodaStream - gazowana woda w domu

Jeżeli nie przepadasz za niegazowaną wodą lub szybko ci się nudzi, nie ma problemu! Sięgaj od czasu do czasu po wodę z bąbelkami. Nawadnia tak dobrze jak kranówka, a znacznie lepiej smakuje. Do tego można ją łatwo przygotować samemu.

Z saturatorem do gazowania wody SodaStream musującą wodę masz gotową w kilka chwil bez wychodzenia z domu. Konieczność pójścia do sklepu i dźwigania ciężkich zgrzewek nie jest już wymówką.

Jak to działa? Bardzo prosto! Uzupełniasz butelkę kranówką do wyznaczonego poziomu, montujesz w urządzeniu i gazujesz za pomocą przycisku lub dźwigni. Jedyne, czego potrzebujesz, to woda z kranu i pełny nabój z CO2. Zadbaj o to, aby zawsze mieć zapas cylindrów na wypadek silnego pragnienia!

Według zaleceń PZH zapotrzebowanie dla zdrowej osoby dorosłej wynosi: 2 l dla kobiet oraz 2,5 l dla mężczyzn. Przekłada się to na około 8-10 szklanek dziennie. A jeżeli chętniej liczysz codzienne kalorie niż szklanki wody? Wtedy na każdą spożytą kalorię staraj się wypijać 1 ml wody. Jeszcze inną metodą jest przyjmowanie ok. 30 ml płynów na kilogram masy ciała.

Pamiętaj jednocześnie, aby ogólne zalecenia traktować jako wskazówkę. Przede wszystkim słuchaj zaś swojego ciała. Jeżeli pomimo wypicia 2 l wody, stale odczuwasz pragnienie, może to oznaczać, że straciłeś więcej wody i trzeba uzupełnić niedobór. Zimą większe zapotrzebowanie na płyny jest stanem naturalnym. Zwłaszcza gdy przebywasz długi czas na mroźnym powietrzu i w intensywnie ogrzewanych pomieszczeniach. Takie warunki szczególnie sprzyjają utracie wody.

Jaki smak wody powinien nas zaniepokoić?

Wbrew powszechnej opinii woda mineralna może się zepsuć. Dzieje się tak rzadko i zwykle pod wpływem zanieczyszczeń mikrobiologicznych lub z powodu jej niewłaściwego przechowywania (np. wystawianie wody w plastikowych butelkach na słońce).

Taka woda może po otwarciu nietypowo pachnieć lub smakować. Co powinno zwrócić naszą uwagę?

  • Metaliczny posmak
  • Wyczuwalny chlor
  • Smak stęchlizny
  • Ziemisty posmak

Może to świadczyć o zanieczyszczeniach chemicznych lub bakteryjnych albo o kiepskim stanie instalacji wodnej. Jeżeli wyczujemy takie smaki, to takiej wody nie wolno nam pić.

tags: #dlaczego #zimna #woda #gazowana #smakuje #lepiej

Popularne posty: