Osmoza: Definicja, Znaczenie i Zastosowanie
- Szczegóły
Osmoza to zjawisko fizyczne, które odgrywa kluczową rolę w życiu organizmów. Polega na spontanicznym przenikaniu rozpuszczalnika, najczęściej wody, przez błonę półprzepuszczalną. Proces ten ma na celu wyrównanie stężeń substancji rozpuszczonej po obu stronach błony, co jest niezbędne dla zachowania równowagi biologicznej. Osmoza wpływa na wiele procesów, od transportu wody w roślinach po regulację równowagi wodnej w organizmach zwierzęcych.
Definicja Osmozy
Osmoza - zjawisko fizyczne polegające na samorzutnym przenikaniu, czyli dyfuzji cząsteczek wody przez błonę selektywnie przepuszczalną (np. błonę komórkową) zgodnie z gradientem potencjału chemicznego - z roztworu o niższym stężeniu substancji rozpuszczonej (wyższym stężeniu wody) (roztworu hipotonicznego) do roztworu o niższym stężeniu wody (wyższym stężeniu substancji rozpuszczonej) (roztworu hipertonicznego), które dąży do wyrównania stężeń roztworów po obu stronach błony.
Mechanizm działania osmozy
Osmoza (z gr. ōsmós - popchnięcie) jest zjawiskiem fizycznym polegającym na samorzutnym przenikaniu, czyli dyfuzji wolnych cząsteczek wody przez błonę selektywnie przepuszczalną (np. błonę komórkową) zgodnie z gradientem jej potencjału chemicznego. Przepływ wody przez błonę odbywa się więc od roztworu rozcieńczonego o wyższym potencjale chemicznym wody (wyższym stężeniu wody i niższym stężeniu substancji rozpuszczonej) (tzw. roztworu hipotonicznego/hipoosmotycznego) do roztworu bardziej stężonego o niższym potencjale chemicznym wody (niższym stężeniu wody i wyższym stężeniu substancji rozpuszczonej) (tzw. roztworu hipertonicznego/hiperosmotycznego).
Osmoza ustaje po niemal całkowitym wyrównaniu się stężeń roztworów po obu stronach błony selektywnie przepuszczalnej. Dyfuzja cząsteczek wody przez błonę jest rodzajem transportu biernego nie wymagającego dodatkowych nakładów energetycznych ze strony komórki, odbywającego się przy udziale białek transportowych zwanych akwaporynami. Siłę napędową osmozy stanowi różnica potencjałów chemicznych między roztworami, która w roztworze hipertonicznym wywołuje ciśnienie hydrostatyczne równoważące niższy potencjał chemiczny wody i przeciwdziałające dalszemu przenikaniu cząsteczek wody przez błonę (tzw. ciśnienie osmotyczne, π).
Ciśnienie osmotyczne (π) dla roztworu doskonałego (idealnego) i czystego rozpuszczalnika (silnie rozcieńczonego roztworu wodnego) opisuje poniższe równanie:
Przeczytaj także: Proces filtracji krwi w organizmie
π=cRT
gdzie:
- c - stężenie molowe substancji rozpuszczonej [mol/dm³]
- R - stała gazowa [J/mol·K] (R=8,314 J/mol·K)
- T - temperatura [K]
Roztwory stężone zawierające dużą ilość substancji rozpuszczonych i niewielką ilość wody (roztwory hipertoniczne) zgodnie z powyższą zależnością wywierają więc znacznie większe ciśnienie osmotyczne niż roztwory rozcieńczone składające się ze niewielkich ilości substancji rozpuszczonych i dużej ilości wody (roztwory hipotoniczne). Osmoza może zostać przerwana pod wpływem wzrostu ciśnienia w roztworze hipertonicznym.
Istnieje również możliwość zmiany kierunku przemieszczania się cząsteczek wody przy przyłożeniu ciśnienia o znacznie większej wartości i skierowanego przeciwnie niż panujące w układzie ciśnienie osmotyczne. Proces ten, zwany osmozą odwróconą, wykorzystywany jest do odsalania wody morskiej.
Porównanie osmozy i osmozy odwróconej
Osmoza odpowiada za utrzymywanie równowagi wodnej i prawidłowego stężenia substancji rozpuszczonych (np. jonów nieorganicznych, cukrów) w komórkach roślinnych i zwierzęcych niezależnie od zmieniających się warunków środowiska zewnętrznego. Warunki te zależą od toniczności roztworu otaczającego komórkę (zdolności roztworu do stymulacji pobierania lub oddawania wody przez komórkę), która warunkowana jest zarówno przez stężenie substancji rozpuszczonej, jak i przepuszczalność błony komórkowej komórki roślinnej lub zwierzęcej.
Przeczytaj także: Poradnik czyszczenia filtra Stihl MS 290
Środowisko zewnętrzne, w zależności od swej toniczności, wywiera określony wpływ na równowagę wodną komórki:
- środowisko izotoniczne (izoosmotyczne) - stężenie substancji rozpuszczonej i wody jest równe stężeniu tych składników we wnętrzu komórki (cechują się takim samym potencjałem chemicznym wody i ciśnieniem osmotycznym); woda przemieszcza się swobodnie przez błonę w obydwu kierunkach - objętość komórki nie ulega zmianie;
- środowisko hipotoniczne (hipoosmotyczne) - stężenie substancji rozpuszczonej jest niższe natomiast stężenie wody jest wyższe niż stężenie tych składników we wnętrzu komórki (otoczenie zewnętrzne cechuje się wyższym potencjałem chemicznym wody i niższym ciśnieniem osmotycznym); woda przenika przez błonę do wnętrza komórki, zwiększając jej objętość - komórka pęcznieje i ostatecznie ulega rozpadowi (lizie);
- środowisko hipertoniczne (hiperosmotyczne) - stężenie substancji rozpuszczonej jest wyższe natomiast stężenie wody jest niższe niż stężenie tych składników we wnętrzu komórki (otoczenie zewnętrzne cechuje się niższym potencjałem chemicznym wody i wyższym ciśnieniem osmotycznym); woda przenika przez błonę na zewnątrz komórki, powodując kurczenie się komórki lub jej zawartości (protoplastu) i rozpad komórki.
Rośliny i zwierzęta wykształciły szereg adaptacji przeciwdziałających nadmiernej utracie bądź gromadzeniu wody w ich organizmach, czego przykłady stanowią ściana komórkowa u roślin, kurczliwe wodniczki tętniące u słodkowodnych protistów lub mechanizmy regulacji ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych (osmoregulacji) występujące u zwierząt.
Wpływ osmozy na równowagę wodną komórek roślinnych i zwierzęcych
Większość gatunków roślin występuje w środowiskach hipotonicznych - siedliskach wód słodkich i słonawych oraz siedliskach lądowych zasilanych wodą pochodzącą z opadów atmosferycznych (np. wodą deszczową). Rośliny utrzymują swą równowagę wodną dzięki obecności sztywnej ściany komórkowej, która chroni je przed wnikaniem nadmiernych ilości wody. Cząsteczki wody wnikające na drodze osmozy do komórki powodują pęcznienie jej protoplastu (żywej części komórki otoczonej błoną komórkową) do momentu, w którym zaczyna on wywierać nacisk na ścianę komórkową. Ściana komórkowa wywiera wówczas na protoplast ciśnienie wsteczne (tzw. ciśnienie turgorowe) równoważące ciśnienie osmotyczne panujące we wnętrzu komórki, co uniemożliwia dalsze pobieranie wody.
Osmoza odpowiada za pobieranie (absorpcję) wody z roztworu glebowego i jej transport do nadziemnych części roślin. Ciśnienie turgorowe warunkuje sztywność tkanek łodygi oraz rozwiniętą postać liści umożliwiające utrzymywanie określonego kształtu i pozycji rośliny; pełni również istotną rolę w regulacji wymiany gazowej w aparatach szparkowych (otwieranie i zamykanie szparek). Rośliny żyjące w środowiskach hipertonicznych, np. siedliskach słonowodnych (morzach, oceanach) lub słonych siedliskach lądowych (np. solniskach przybrzeżnych i śródlądowych, obszarach pustynnych i półpustynnych), są stale narażone na utratę wody przenikającej na drodze osmozy na zewnątrz komórki.
Zaburzenie równowagi wodnej skutkuje plazmolizą (kurczeniem się protoplastu i jego odstawaniem od ściany komórkowej), co prowadzi do zasychania i śmierci rośliny. Rośliny morskie przystosowały się do życia w wodach o dużym zasoleniu dzięki koncentracji dużych ilości substancji rozpuszczonych w cytozolu (np. jonów soli) co sprawia, że ich komórki są izotoniczne (izoosmotyczne) w stosunku do otoczenia. Rośliny słonolubne (słonorośla) rozwiązały problem ciągłej utraty wody dzięki utrzymywaniu wysokiego ciśnienia osmotycznego soku komórkowego wypełniającego wakuole (wysokiego stężenia substancji rozpuszczonych), gromadzeniu wody w tkankach lub usuwaniu nadmiaru jonów soli na zewnątrz organizmu dzięki wyspecjalizowanym gruczołom solnym na liściach.
Przeczytaj także: Zastosowania wody destylowanej i wodociągowej
Ciśnienie turgorowe warunkuje sztywność tkanek łodygi i rozwiniętą postać liści
Osmoza stanowi podstawę gospodarki wodno-elektrolitowej organizmów zwierzęcych za pośrednictwem różnorodnych mechanizmów osmoregulacyjnych (tzw. osmoregulacji), które polegają na utrzymywaniu względnej równowagi wodnej i regulacji ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych, czyli stężenia substancji rozpuszczonych (np. jonów nieorganicznych). Komórki zwierzęce, w odróżnieniu od komórek roślinnych, nie posiadają ściany komórkowej, w związku z czym zwierzęta narażone są zarówno na wnikanie nadmiernych ilości wody do organizmu (środowiska hipotoniczne) jak i jej nadmierną utratę (środowiska hipertoniczne).
Zwierzęta słodkowodne zasiedlające środowiska hipotoniczne charakteryzują się wyższym stężeniem osmotycznym płynów ustrojowych organizmu (czyli wyższym stężeniem substancji rozpuszczonych) w porównaniu do otaczającej je wody. Zwierzęta te narażone są w związku z tym na nieustanny napływ cząsteczek wody w procesie osmozy (przez skrzela, skórę, podczas pobierania pokarmu) i utratę jonów soli na drodze dyfuzji. Ryby słodkowodne utrzymują równowagę wodną i prawidłowe ciśnienie osmotyczne płynów ustrojowych organizmu dzięki całkowitemu ograniczeniu picia wody i wydalaniu dużych ilości rozcieńczonego moczu oraz pobieraniu (absorpcji) utraconych jonów soli z otoczenia (wraz z pożywieniem lub za pomocą wyspecjalizowanych komórek zlokalizowanych na listkach skrzelowych, tzw. jonocytów).
Zwierzęta morskie i oceaniczne zasiedlające środowiska hipertoniczne cechują się niższym ciśnieniem osmotycznym płynów ustrojowych organizmu (czyli niższym stężeniem substancji rozpuszczonych) w porównaniu do swego otoczenia, w związku z czym narażone są na ciągłą utratę wody i wnikanie nadmiernych ilości jonów soli. Zwierzęta te utrzymują równowagę wodną i odpowiednie ciśnienie osmotyczne płynów ustrojowych na dwa różne sposoby. Osmokonformery (większość bezkręgowców) są izoosmotyczne względem wody słonej dzięki koncentracji dużych ilości substancji rozpuszczonych w komórkach ciała. Osmoregulatory (niektóre bezkręgowce, większość kręgowców) reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową dzięki piciu wody i wydalaniu niewielkich ilości moczu oraz eliminowaniu jonów soli przez skrzela i nerki bądź gruczoły solne (np. gruczoły nosowe albatrosów i legwanów morskich).
Znaczenie i zastosowanie osmozy
Osmoza ma wiele praktycznych zastosowań zarówno w przemyśle, jak i przyrodzie. Przyjrzyjmy się bliżej niektórym zastosowaniom i przypadkom osmozy wokół nas.
Konserwowanie żywności
Osmoza to odwieczna technika służąca do konserwowania mięsa. Zazwyczaj proces ten określany jest jako „ solanka ” - mięso jest krojone na mniejsze kawałki, a następnie zamykane w bardzo stężonym roztworze słonej wody. W ciągu kilku dni lub tygodni woda w mięsie zmieni się z niskiego stężenia substancji rozpuszczonej (w mięsie) do wysokiego stężenia substancji rozpuszczonej (w roztworze słonej wody). Utrata wody sprawia, że mięso staje się niegościnnym miejscem dla rozwoju bakterii, co pomaga w konserwacji mięsa.
Naturalny proces roślinny
Osmoza jest tym, co pozwala roślinom przetrwać. W szczególności proces osmozy pobiera wodę z korzeni rośliny do liści. Osiąga się to za pomocą gradientu soli. Najniższa część rośliny, czyli korzenie, mają najmniej soli. Najwyższa część rośliny, liście, ma najwyższe stężenie soli. To powoduje, że woda jest stale wciągana w górę w kierunku liści.
Rośliny wykorzystują również osmozę do innych celów. Wyspecjalizowane komórki, zwane „ komórkami ochronnymi ”, rosną i kurczą się w odpowiedzi na ilość wody w roślinie. Kiedy roślina jest nasączona wodą, jej komórki pęcznieją i tworzą w liściu maleńkie otwory. Pozwala to na ucieczkę wody. Kiedy roślina ma mało wody, komórki kurczą się, powodując zamknięcie tego samego otworu, oszczędzając w ten sposób wodę.
Wchłanianie wody
Pijemy wodę, ale także nasze komórki wchłaniają ją przez osmozę w taki sam sposób, jak robią to korzenie roślin. Wraz ze wzrostem stężenia produktów przemiany materii w komórce wzrasta ciśnienie osmotyczne między wnętrzem i zewnętrzem ściany komórkowej, która jest błoną półprzepuszczalną, a komórka wchłania wodę z krwi, która jest bardziej rozcieńczonym roztworem niż w przypadku cytoplazma komórki. Nawet podstawowe składniki odżywcze i minerały są przenoszone przez osmozę do komórek.
Osmoza - ciekawostki
- Czy kiedykolwiek próbowałeś moczyć suszone owoce w wodzie, co wtedy się stało? Cóż, gdy namoczymy suszone owoce w wodzie, pęcznieją i to wszystko dzieje się z powodu osmozy.
- Kiedy siedzimy w wannie lub zanurzamy na dłuższą chwilę palce w wodzie, skóra pomarszczy się. Jest to także spowodowane osmozą. Skóra naszych palców wchłania wodę i powiększa się co prowadzi do jej pomarszczenia.
- Zwykle odczuwamy pragnienie po zjedzeniu słonego jedzenia. Sól jest substancją rozpuszczoną i po spożyciu dużej ilości nasze komórki zostają skoncentrowane solą, która wyzwala proces pragnienia. Tak więc nasze komórki chłoną wodę i czujemy się spragnieni, a więc zaczynamy pić wodę.
- W przypadku bólu gardła komórki i tkanki otaczające gardło są spuchnięte z powodu nadmiaru wody. Słona woda, której używamy do płukania gardła, ma mniejsze stężenie wody niż komórki gardła. Tak więc cząsteczki wody przemieszczają się ze spuchniętych komórek gardła do słonej wody: zmniejszenie bólu i obrzęku.
- Miękkie soczewki kontaktowe składają się z materiałów półprzepuszczalnych. Jeśli nosisz soczewki kontaktowe po przechowywaniu ich w sterylnym roztworze soli fizjologicznej, stężenie soli w soczewkach odpowiada zawartości soli w naturalnym płynie nawilżającym oczy, soczewki więc pozostają wilgotne, miękkie i wygodne. Jeśli przechowujesz soczewki w wodzie destylowanej, stężenie soli w płynie oka jest wyższe i woda wypływa z soczewek; powoli je wysuszając.
- Nerki są ważnym organem naszego organizmu, który pomaga w usuwaniu odpadów i materiałów toksycznych. Osmoza ma na celu odzyskanie wody z odpadów. Dializa nerek jest przykładem osmozy. W tym procesie dializator usuwa produkty przemiany materii z krwi pacjenta przez membranę dializacyjną (działa jak membrana półprzepuszczalna) i przekazuje je do zbiornika roztworu dializacyjnego. Czerwone krwinki, które są większe, nie mogą przejść przez błonę i są zatrzymywane we krwi.
Transport przez błony
Transport przez błony komórkowe to kluczowy proces umożliwiający wymianę substancji między komórką a jej otoczeniem. Od tego transportu zależy prawidłowe funkcjonowanie komórki. Transport przez błony biologiczne jest niezbędny dla życia komórki. Transport bierny zachodzi zgodnie z gradientem stężeń i nie wymaga nakładu energii. Występuje w dwóch formach: dyfuzja prosta i dyfuzja ułatwiona. W dyfuzji prostej nie uczestniczą białka transportujące - to sposób transportu małych cząstek niepolarnych (np. O₂, CO₂) oraz polarnych bez ładunku (H₂O). Dyfuzja ułatwiona wymaga obecności białek transportujących (nośnikowych lub kanałowych) i służy do przemieszczania niektórych jonów i większych cząstek bez ładunku, jak glukoza.
Osmoza to odmiana dyfuzji prostej, w której rozpuszczalnik (najczęściej woda) przenika przez błonę biologiczną z roztworu o wyższym stężeniu do roztworu o niższym stężeniu. Roztwory dzielimy ze względu na ich toniczność - zdolność do powodowania poboru lub utraty wody przez komórkę. Komórki zwierzęce i roślinne inaczej reagują na roztwory o różnej toniczności. Komórka zwierzęca w roztworze hipertonicznym kurczy się i może ulec rozpadowi, a w hipotonicznymm - pęcznieje i może pęknąć. Komórka roślinna w roztworze hipertonicznym oddaje wodę, co powoduje zjawisko plazmolizy - odstawanie protoplastu od sztywnej ściany komórkowej.
Transport ze zmianami w strukturze błony obejmuje procesy, w których uczestniczą pęcherzyki błonowe. Endocytoza to transport substancji do wnętrza komórki za pomocą pęcherzyków tworzonych z błony komórkowej. Jest metodą odżywiania niektórych organizmów. Endocytoza rodzaje to m.in. pinocytoza (transport płynów i małych cząstek) oraz fagocytoza (transport dużych cząstek i szczątków komórek). Egzocytoza działa w przeciwnym kierunku - służy do transportu substancji na zewnątrz komórki. Pęcherzyki powstają przy udziale błon cytoplazmatycznych, a ich błona łączy się z błoną komórkową, uwalniając zawartość. Egzocytoza konstytutywna umożliwia wydzielanie lipidów i białek potrzebnych do budowy komórki, a także hormonów, śluzów i enzymów trawiennych.
Tabela: Wpływ osmozy na komórki w zależności od toniczności roztworu
| Rodzaj roztworu | Stężenie substancji rozpuszczonej | Wpływ na komórkę zwierzęcą | Wpływ na komórkę roślinną |
|---|---|---|---|
| Izotoniczny | Równe stężeniu w komórce | Brak zmian | Brak zmian |
| Hipotoniczny | Niższe niż w komórce | Pęcznienie, ryzyko pęknięcia | Pęcznienie, turgor |
| Hipertoniczny | Wyższe niż w komórce | Kurczenie się | Plazmoliza |
tags: #wyjaśnij #osmoza #i #omów #znaczenie #definicja

