Woda Mineralna Źródlana: Definicja i Różnice
- Szczegóły
Woda to jeden z najważniejszych składników w organizmie i jej systematyczne uzupełnianie jest bardzo ważne, aby utrzymać odpowiednie nawodnienie i uniknąć przykrych dla zdrowia konsekwencji. W sprzedaży znajdziemy szeroki wybór różnego rodzaju wód, wśród których znajdziemy wodę mineralną oraz wodę źródlaną. Wiele osób zastanawia się, jaka woda jest najlepsza, i czy lepiej pić wodę mineralną, czy źródlaną. W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.
Rodzaje wody pitnej a wpływ na zdrowie
Kwestią bezsporną jest to, że właściwe nawadnianie w ciągu dnia to jedno z kluczowych działań profilaktycznych ukierunkowanych na utrzymanie organizmu w dobrej kondycji. Osoba dorosła powinna pić przynajmniej dwa litry wody w ciągu dnia. W upalne dni, a także u osób aktywnych fizycznie zapotrzebowanie jest większe. Istnieje jednak wiele mitów na temat poszczególnych rodzajów wody. Wiele osób jest przekonanych o tym, że woda butelkowana jest znacznie zdrowsza od wody z kranu. Jak się okazuje, wcale nie musi tak być, o ile tylko "kranówka" w naszym domu spełnia normy i nie zawiera niebezpiecznych zanieczyszczeń.
Woda z kranu ("Kranówka") - jak wpływa na zdrowie?
Woda z kranu może nawadniać organizm w podobnym stopniu, co woda źródlana i mineralna. Ma niższą zawartość minerałów, ale różnica ta nie jest tak duża, jak mogłoby się wydawać. Wiele osób ma jednak obawy o to, czy "kranówka" nadaje się do picia. Tutaj wiele zależy od lokalizacji, w której mieszkamy. Jeśli chodzi o wodę pochodzącą z wodociągów, tutaj w większości przypadków nie ma obaw. Musi ona spełniać określone normy i jest zdatna do spożycia. Lokalne wodociągi regularnie publikują zresztą raporty dotyczące jakości wody. Zdarza się jednak, że woda z kranu ma dziwne zabarwienie i brzydko pachnie. W wielu sytuacjach nie jest to jednak wina wodociągów, a bardzo starych i zużytych rur, które doprowadzają wodę do kranu.
Sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, jeśli chodzi o wodę ze studni. Z taką wodą często spotkamy się w domach jednorodzinnych. Tutaj wszystko zależy od źródła, warunków glebowych, jak również sposobu wykonania studni. Jakość wody można sprawdzić z pomocą prostych testów paskowych oraz testerów elektronicznych. Można również zlecić badanie jakości wody w laboratorium, co wiąże się już z nieco większym wydatkiem, ale w zamian oferuje najwięcej informacji o naszej wodzie.
Warto również nadmienić, że jakość wody z kranu można łatwo poprawić. Dostępne są specjalne dzbanki i butelki filtrujące. Można również zastosować specjalny system filtrowy, który oczyszcza wodę, zanim ta popłynie z kranu. Zalety? Taka woda często nawadnia równie dobrze, co woda butelkowana, a ponadto jest dużo tańsza. Kolejny plus to ekologia, ponieważ nie generujemy dodatkowych odpadów plastikowych. A jeśli zależy nam na określonych minerałach, zawsze możemy do takiej wody dodać elektrolity w formie proszków czy tabletek musujących.
Przeczytaj także: Osmoza: Definicja i zastosowania
Woda źródlana - wpływ na zdrowie
Woda źródlana jest pozyskiwana z płytkich źródeł podziemnych. Zawartość minerałów w takiej wodzie zwykle nie przekracza 500 mg na litr. Odznacza się łagodnym smakiem. Dobrze zaspokaja pragnienie i jest bezpieczna przy regularnym spożywaniu. Jeśli nie zależy nam na uzupełnianiu niedoborów wybranych minerałów, woda źródlana w zupełności wystarczy do prawidłowego nawadniania organizmu. Innymi słowy, woda źródlana nie różni się właściwościami i składem mineralnym od kranówki.
Woda mineralna a wpływ na zdrowie
Woda mineralna jest pozyskiwana z głębszych źródeł, w porównaniu z wodą źródlaną. Odznacza się także wyższą zawartością minerałów. W zależności od dokładnego stopnia zmineralizowania wyróżnić możemy:
- Wody niskozmineralizowane: do 500 mg na litr
- Wody średniozmineralizowane: od 501 do 1500 mg na litr
- Wody wysokozmineralizowane: powyżej 1500 mg na litr
Woda niskozmineralizowana nie różni się zatem od wody źródlanej. Większość butelkowanych wód mineralnych to wody średniozmineralizowane. Ich atutem jest to, że zawartość minerałów musi odpowiadać informacji zawartej na etykiecie. Naturalne wody mineralne muszą być również wpisane na listę GIS.
Wody średniozmineralizowane zawierają więcej minerałów względem wody z kranu, a co za tym idzie, może nieco lepiej nawadniać. Jakie minerały najczęściej oferuje woda mineralna? Są to: magnez, wapń, potas, sód, siarczany, chlorki, fluorki, jodki oraz żelazo. Woda mineralna może zawierać nawet 70 różnych minerałów, ale większość z nich występuje w śladowych ilościach. Z kolei wody wysokozmineralizowane to już wody lecznicze wykorzystywane w leczeniu określonych chorób i dolegliwości, a także przy wzmożonym zapotrzebowaniu na składniki mineralne. Ze względu na skład mineralny wyróżnić możemy np.: szczawy, wody krzemowe, wody jodkowe, wody chlorkowe, czy też wody siarczanowe. Woda wysokozmineralizowana nie jest zalecana jako główne źródło nawodnienia. Jest raczej uzupełnieniem dla innych wód, a stosuje się ją w określonych celach i w ograniczonych ilościach.
Tabela: Zawartość minerałów w wodach
| Rodzaj wody | Zawartość minerałów (mg/l) |
|---|---|
| Woda źródlana | Do 500 |
| Woda niskozmineralizowana | Do 500 |
| Woda średniozmineralizowana | 501 - 1500 |
| Woda wysokozmineralizowana | Powyżej 1500 |
Woda destylowana a zdrowie
Woda destylowana to woda, z której usunięto wszelkie zanieczyszczenia, ale również minerały, w procesie destylacji. Jest to najczystszy rodzaj wody. Ze względu na brak minerałów, woda destylowana nawadnia nieco słabiej, aniżeli inne wody. Z tego też powodu nie jest ona zalecana do spożycia. Ten rodzaj wody jest wykorzystywany głównie w przemyśle, np. przy produkcji kosmetyków.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Woda alkaliczna
Wiele mitów urosło wokół wody alkalicznej. Jej zwolennicy twierdzą, że taka woda ze względu na wyższy poziom pH (powyżej 8) niweluje ryzyko zakwaszenia organizmu. W praktyce jednak, z realnym "zakwaszeniem" organizmu mamy do czynienia jedynie w przypadku kwasicy metabolicznej, która jest stanem zagrażającym życiu. Możemy również spotkać się z twierdzeniami, że woda alkaliczna może wykazywać działanie lecznicze przy takich chorobach, jak np. cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze. W praktyce nie ma jednak dostatecznie mocnych dowodów naukowych, które faktycznie potwierdzałyby leczniczy wpływ wody alkalicznej na organizm. Za to istnieje sporo przeciwwskazań do jej spożycia: zaburzenia pracy nerek, bezkwasowość, przyjmowanie niektórych leków (woda alkaliczna może osłabić ich działanie). Tego rodzaju wody nie poleca się także dzieciom i osobom starszym.
Różnica między wodą źródlaną a mineralną
Woda wodzie nie równa. Z perspektywy klienta poszczególne wody butelkowane mogą różnić się marką lub ceną, jednak jest jeszcze różnica znacznie istotniejsza - w ich rodzaju i składzie. Woda mineralna może, lecz nie musi, charakteryzować się wysoką zawartością minerałów. Jednak jej zaletą jest stabilny skład minerałów. Ze względu na składniki mineralne, napoje te dzielimy na wysoko-, nisko- i średniozmineralizowane.
Kranówka
Woda z kranu niestety wciąż źle się kojarzy. Pojawiające się w niektórych miastach kampanie zachęcające do picia wody z kranu, skłaniają się do głębszej refleksji i obalaniu mitów na temat kranówki. Woda z kranu jest bezpieczna pod względem mikrobiologicznym i fizykochemicznym. Jej jakość podlega rygorystycznym normom, woda opuszczająca wodociągi nadaje się do spożycia. Woda z kranu jest twarda, co oznacza, że zawiera składniki mineralne, w tym wapń i magnez. Pod względem zawartości minerałów kranówka jest zbliżona do wód źródlanych. Woda z kranu jest uzdatniania. Jej źródłem są zazwyczaj rzeki, które mogą być zanieczyszczone pestycydami, metalami ciężkimi lub bakteriami. Zanim woda trafi do mieszkań, jest uzdatniania. Jednym z etapów dezynfekcji jest chlorowanie - stąd właśnie bierze się nieprzyjemny dla wielu z nas zapach wody.
Woda z butelki
Wciąż dla wielu Polaków woda z butelki kojarzy się ze zdrową wodą bogatą w minerały. Jednak woda butelkowana, zwłaszcza nisko zmineralizowana, nie jest aż tak bogatym źródłem minerałów jak mogłoby się wydawać. Fundacja Pro-Test poczyniła pewne obliczenia, według których wynika, że, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń, które średnio wynosi 1000 mg, musielibyśmy wypić prawie 23 l wody Żywiec Zdrój lub Kropli Beskidu albo ponad 9 l Nałęczowianki lub blisko 5 l Muszynianki. Zapotrzebowanie na magnez (300 mg) pokryłoby natomiast wypicie dziennie ponad 54 l wody Żywiec Zdrój, 15,5 l Kropli Beskidu, niemal 14 l Nałęczowianki lub prawie 2,5 l Muszynianki.
W butelce czy z kranu? Która lepsza?
Niestety jednoznacznej odpowiedzi nie ma, natomiast każda z wód ma swoje wady i zalety. Zanim podejmiesz decyzję, którą wodę warto włączyć do swojego jadłospisu, pamiętaj, że woda służy głównie do nawodnienia, nie należy jej traktować jako głównego źródła minerałów.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Woda mineralna czy źródlana - którą warto pić?
Woda mineralna i woda źródlana różnią się składem chemicznym i pochodzeniem, ale nie można jednoznacznie stwierdzić, która z nich jest “zdrowsza”. Odpowiedź na to pytanie zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb. Wodę źródlaną można pić bez ograniczeń i podawać kobietom w ciąży oraz małym dzieciom. Natomiast woda mineralna sprawdzi się lepiej w przypadku gdy potrzebujemy uzupełnienia ważnych dla zdrowia minerałów. Najważniejsze, aby wybierać wodę wysokiej jakości, spełniającą lokalne normy i standardy bezpieczeństwa.
tags: #woda #mineralna #źródlana #definicja #różnice

