Właściwości wody niegazowanej i jej znaczenie dla zdrowia
- Szczegóły
Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Właściwe nawodnienie organizmu zapewnia utrzymanie stałej temperatury ciała, regulację gospodarki wodno-elektrolitowej i prawidłowy przebieg wszystkich reakcji metabolicznych.
Odwodnienie na poziomie 1% już wywołuje niepożądane objawy takie jak: zmęczenie, spadek sił fizycznych, kłopoty z koncentracją, obniżenie nastroju. Utrata płynów na poziomie 4% powoduje znacznie cięższe zaburzenia pracy organizmu (m.in. bóle głowy, wzrost temperatury, przyspieszony oddech), a jeśli ubytek wody przekroczy 8% może dojść nawet do zgonu.
Zapotrzebowanie na płyny różni się w zależności od wieku, płci, specyfiki diety, temperatury otoczenia i aktywności fizycznej. W normalnych warunkach zaleca się przyjmowanie 30 ml płynów na kilogram masy ciała.
Nie bez znaczenia jest również sposób picia wody. Dobrym nawykiem jest częste picie wody w ciągu dnia, małymi porcjami, ponieważ organizm nie jest w stanie efektywnie wykorzystać jednorazowo więcej niż dwóch szklanek wody.
Rodzaje wód mineralnych
W każdym sklepie dostępnych jest wiele rodzajów wód. Aby wybrać wodę o najkorzystniejszym działaniu, warto zapoznać się ze składem minerałów podanym na etykiecie.
Przeczytaj także: Woda gazowana z cukrem: prawda o zdrowiu
Wody mineralne ze względu na wysycenie składnikami dzielimy na:
- niskozmineralizowane (mineralizacja poniżej 500 mg na litr) - inaczej źródlane,
- średniozmineralizowane (mineralizacja między 500 a 1500 mg na litr),
- wysokozmineralizowane (mineralizacja powyżej 1500 mg na litr).
Wody źródlane
Naturalne wody źródlane mają niską zawartość minerałów, za to są najbardziej uniwersalne. Mogą je pić wszyscy, bez względu na wiek i stan zdrowia. Woda źródlana najbardziej polecana jest niemowlętom i małym dzieciom, ze względu na małą zawartość sodu i siarczanów (przygotowuje się na niej mleko modyfikowane i zupki dla niemowląt). Jest odpowiednia także dla seniorów, osób cierpiących na choroby nerek i osób o niskiej aktywności fizycznej. Woda ta nadaje się do parzenia herbaty lub przygotowywania posiłków, gdy nie mamy dostępu do dobrej jakości wody z kranu.
Woda średniozmineralizowana
Woda o średniej zawartości minerałów będzie odpowiednia dla większości osób dorosłych, które prowadzą umiarkowanie aktywny tryb życia. Ten rodzaj wody nie wpływa znacząco na równowagę elektrolityczną organizmu, dlatego bez obaw można gasić nią pragnienie. Wiele osób wybiera wody średniozmineralizowane ze względu na ich walory smakowe - nie są mdłe ani też zbyt wyraziste.
Woda wysokozmineralizowana
Woda o wysokiej zawartości składników mineralnych nie jest obojętna dla naszego organizmu, dlatego też nie każdy może ją pić bez ograniczeń. Przy wyborze wody należy kierować się potrzebami konkretnego organizmu. Wodę wysokozmineralizowaną powinny pić w szczególności osoby:
- z umiarkowanymi niedoborami minerałów (np. wapń, magnez),
- aktywne fizycznie,
- uprawiające intensywnie sport,
- pracujące fizycznie,
- podczas upałów,
- po utracie płynów podczas biegunki lub wymiotów.
Odpowiednio dobrana woda może stanowić dobre źródło minerałów, uzupełniając tym samym naszą dietę.
Przeczytaj także: Butelki na wodę gazowaną: jaki plastik wybrać?
Składniki mineralne w wodzie i ich znaczenie
Chociaż wody mineralne mogą zawierać nawet 70 różnych składników, w praktyce dla naszego zdrowia ma znaczenie dziesięć z nich: magnez, wapń, wodorowęglany, sód, chlorki, fluorki, siarczany, jod, żelazo, dwutlenek węgla. Pozostałe minerały np. brom, mangan, cynk czy miedź, występują zazwyczaj w śladowych ilościach, stąd też nie mają większego wpływu na organizm.
Magnez i wapń
Spośród wszystkich minerałów zawartych w wodzie największą uwagę należy zwracać na wapń i magnez. Picie wody bogatej w te pierwiastki może okazać się pomocne ze względu na ich niedobory występujące u przeciętnego Polaka. Szacuje się, że w naszej codziennej diecie brakuje około 100 mg magnezu i ponad 200 mg wapnia.
Magnez jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, układu nerwowego i immunologicznego. Chroni przed nowotworami, miażdżycą i kamicą nerkową. Zapobiega zaburzeniom w ciąży i wystąpieniu opóźnień rozwoju płodu. Pomaga w radzeniu sobie ze stresem, zmniejszając napięcie nerwowe i normując pracę serca. Niweluje także skutki wpływu zanieczyszczeń środowiska na organizm.
Wapń jest potrzebny do budowy kości i zębów, a także do prawidłowego funkcjonowania serca i systemu mięśniowo-nerwowego. Zapobiega nowotworom, osteoporozie, korzystnie wpływa na przemianę materii i leczenie stanów zapalnych.
Składniki te występują w wodzie w formie zjonizowanej i są łatwo przyswajane przez organizm. Wybierając wodę mineralną, warto więc spojrzeć na etykietę - w jednym litrze powinno znaleźć się około 50-100 mg magnezu i przynajmniej 150 mg wapnia.
Przeczytaj także: Puszyste Ciasto Zebra z Kakao
Wodorowęglany
Wodorowęglany alkalizują kwasy żołądkowe, czego efekty można odczuć bezpośrednio po wypiciu. Wody zawierające ich dużą ilość przynoszą ulgę osobom zmagającym się z nadkwaśnością żołądka. Wodorowęglany obniżają także poziom cukru we krwi i moczu, korzystnie oddziałują na poziom insuliny i regulują pH krwi. Z ich dobroczynnego działania skorzystają więc także osoby we wczesnych stadiach cukrzycy.
Wód, które zawierają więcej niż 600 mg wodorowęglanów na litr, powinny unikać osoby z niedokwasotą żołądka, a gdy ich poziom przekracza 2000 mg/l niewskazane jest spożycie także przez osoby zdrowe.
Sód
Ostatnio kładzie się duży nacisk na picie wody niskosodowej. Sód jest niezbędny dla naszego organizmu, jednak jego spożycie w naszej diecie znacznie przewyższa zalecane wartości. Zbyt wysoka podaż sodu powoduje zwiększenie wydalania wapnia z moczem, prowadząc do powstawania kamieni nerkowych.
Podniesienie stężenia sodu w osoczu (hipernatremia) może skutkować nerwowością, zaburzeniami orientacji, gorączką, wzmożonym napięciem mięśniowym, a nawet drgawkami. Chroniczne nadużywanie soli prowadzi do rozwoju nadciśnienia i zwiększa ryzyko udaru mózgu i raka żołądka.
Z drugiej strony niedobór sodu, który odpowiada za równowagę kwasowo-zasadową organizmu, powoduje osłabienie i zaburzenia trawienia. Z badań przeprowadzonych w 2007 r. wynika, że spożycie sodu na osobę wynosiło 12 g/dobę, czyli prawie 2,5 więcej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia.
Problemem jednak nie jest picie nieodpowiedniej wody mineralnej, lecz wszechobecna obecność soli w pożywieniu. Oprócz soli, którą świadomie dodajemy podczas gotowania, sód występuje w wędlinach, nabiale, pieczywie oraz wszelkich produktach przetworzonych, co sprawia, że bardzo łatwo przekraczamy zalecaną dobową dawkę. Woda, która zawiera 250 mg sodu na litr, dostarczyłaby nam zaledwie około 5% dobowego bilansu.
Niemniej jednak osoby, którym zalecono dietę bezsolną, powinny wybierać wody o niskiej zawartości sodu (max 20 mg/l). W sytuacjach gdy dużo się pocimy, np. podczas upałów, intensywnej pracy fizycznej czy uprawiania sportu, dobrym wyborem będzie woda o wyższej zawartości sodu - nawet do 1000 mg/l.
Chlorki
Chlorki zazwyczaj występują w wodzie w większych ilościach w duecie razem z sodem. Jon chlorkowy jest składnikiem soku żołądkowego, a w postaci chlorku sodu bierze udział w utrzymaniu ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych. Picie wód bogatych w chlorki, podobnie jak w przypadku sodu, ma znaczenie podczas upałów i dużej aktywności fizycznej.
Siarczki
Naturalne wody siarczanowe należą do wód leczniczych. Ich działanie na organizm to m.in.: poprawa przemiany materii, zwiększenie wydzielania żółci, obniżenie poziomu cukru we krwi i moczu, łagodzenie stanów zapalnych dróg moczowych. Żeby picie wody przyniosło oczekiwane efekty, należy wybierać wodę o zawartości siarczanów co najmniej 250 mg/l.
Wody zawierające dużo siarczanów (ponad 600 mg/l) mogą wywołać biegunki. Wysokie stężenie siarczanów nie jest zalecane dla osób cierpiących na niewydolność nerek i problemy z krążeniem. Przeciwwskazaniem są również stany zapalne i krwawienia z przewodu pokarmowego.
Jod i żelazo
Niestety mało jest wód, w których ilość jodu i żelaza pozwoliłaby uzupełnić niedobory w organizmie. Aby zauważyć pozytywne oddziaływanie tych pierwiastków, zawartość jodu powinna wynieść co najmniej 0,5 mg w litrze, natomiast żelaza - 1 mg na litr. Niedobór jodu prowadzi do niedoczynności tarczycy i powstawania wola. Podczas ciąży jego brak skutkuje zaburzeniami rozwoju płodu i ma niekorzystny wpływ na rozwój psychiczny dzieci. Niedobory żelaza powodują anemię - nieleczona wpływa negatywnie na funkcjonowanie całego organizmu.
Woda gazowana czy niegazowana?
Wbrew obiegowej opinii woda gazowana nie jest szkodliwa. Zdrowa osoba, która lubi musujące napoje, może po nią sięgać bez obaw. Wody gazowanej nie podajemy małym dzieciom. Powinni jej też unikać cierpiący na nadkwasotę, zaburzenia trawienia i choroby gardła. Taka woda ma pewne zalety - poprzez drażnienie kubków smakowych powoduje uczucie orzeźwienia i dobrze gasi pragnienie. Ponadto dwutlenek węgla ma działanie bakteriostatyczne, dzięki czemu po otwarciu woda gazowana dłużej nadaje się do spożycia.
Gdy wciąż nie jesteśmy pewni, którą wodę wybrać, warto sięgnąć po wodę średniozmineralizowaną lub pić na zmianę różne rodzaje wód. Osobne zagadnienie stanowią wody lecznicze, które powinny być traktowane jak farmaceutyki, a ich picie zalecone przez lekarza. Wprowadzone w ostatnich latach na rynek tzw. wody smakowe nie są polecane ze względu na dodatek cukru, słodzików, sztucznych aromatów i substancji konserwujących.
Woda butelkowana vs. woda z kranu
Dla niektórych każdy rodzaj wody jest taki sam - nieważne, czy jest to woda źródlana, czy mineralna; z kranu czy z butelki. Inni z kolei mają swoją jedyną, ulubioną wodę, którą starają się mieć zawsze pod ręką. W rzeczywistości woda wodzie nierówna - i warto wiedzieć, czym poszczególne jej rodzaje się charakteryzują.
Jeszcze parę lat temu mało kto nazwałby wodę z kranu zdrową. Trudno się dziwić - za kranówką ciągnęła się raczej zła sława z czasów, gdy woda z wodociągowych rur była nieraz mętna lub towarzyszył jej trudny do pomylenia zapach chloru. Stąd, jeśli ktoś chciał dbać o swoje zdrowie, to raczej decydował się na picie wody ze sklepu - naturalna woda mineralna w butelce nie mogła przecież zaszkodzić, prawda? Popularnym rozwiązaniem stały się także specjalne filtry, oczyszczające wodę z kranu.
Dzisiejsza kranówka nie jest wcale ostatnim wyborem, gdy porównujemy między sobą różne rodzaje wody pitnej. W wielu polskich miastach w kranach płynie woda nie tylko czysta i bezpieczna, ale także - smaczna. Jej jakość jest regulowana przez dosyć rygorystyczne przepisy (wymagające od kranówki takich samych standardów, jak w przypadku wody butelkowanej), a wodociągi pozostają pod stałym nadzorem sanepidu. A jak kranówka wypada w porównaniu z wodą butelkowaną? Zdaniem ekspertów - bardzo dobrze.
Niestety, nie zawsze jest tak pięknie. Dostęp do czystej, zdrowej kranówki nie jest wcale regułą. Wiele polskich gmin, jak wskazują raporty NIK-u, wciąż ma problemy z utrzymaniem jakości wody wodociągowej. Jednak pomimo sukcesu kranówki wciąż wielu z nas wybiera wodę butelkowaną. Dlaczego? Po części z pewnością ze względu na mnogość jej rodzajów. Na półkach sklepowych znajdziemy wody mineralne, źródlane i stołowe; możemy wybierać także pomiędzy wodą gazowaną i niegazowaną. Każda z nich oznacza nieco inne właściwości oraz odmienny smak - ci, którzy chcą rzeczywiście wiedzieć co piją bez wątpienia postawią właśnie na wodę w butelce.
To co sprawia, że woda butelkowana to dla niektórych najzdrowsza woda do picia, to zawartość minerałów. Każda woda naturalna (a w szczególności właśnie mineralna) nie tylko gasi pragnienie, ale także dostarcza organizmowi składników odżywczych oraz niezbędnych w prawidłowej diecie minerałów. Butelkowane wody mineralne zawierają w składzie m.in. magnez, żelazo oraz wapń - czyli kluczowe dla organizmu minerały.
Czy każda woda butelkowana jest zdrowsza, niż ta z kranu? Czym powinniśmy kierować się przy zakupie wody w butelce? Smakiem? Jak najbardziej - każda woda zostawia po sobie nieco inne wrażenia. Najważniejszy jest jednak bez wątpienia jej skład.
W sklepach spotkamy dwa główne rodzaje wód: źródlaną oraz mineralną. Woda źródlana cechuje się niską zawartością minerałów w składzie, a tym samym - nie ma takich właściwości zdrowotnych jak wody wysokomineralizowane. Jest za to lżejsza dla organizmu; więc jeśli chcemy przede wszystkim szybko uzupełnić płyny, a nie mamy dostępu do kranówki dobrej jakości, to właśnie woda źródlana będzie idealnym wyborem. Znacznie większe korzyści zdrowotne przynosi woda mineralna.
Trzeba jednak uważać - potocznie tej nazwy używa się w odniesieniu do… każdej wody butelkowanej. Dlatego jeśli zależy nam na bogatej w składniki mineralne wodzie, koniecznie zapoznajmy się ze składem podanym na etykiecie. Czego powinniśmy w nim szukać? Woda mineralna, ze względu na zawartość minerałów, jest świetnym uzupełnieniem diety. A do tego doskonale orzeźwia!
Jaka woda jest najzdrowsza?
Wiele osób zadaje sobie pytanie, jaka woda jest najzdrowsza. Odpowiedź tutaj nie jest jednoznaczna, bo wszystko zależy od potrzeb organizmu. Jednak specjaliści podkreślają, że chcąc skutecznie ugasić pragnienie, powinniśmy sięgać po te średnio- i wysokozmineralizowane wody mineralne. To właśnie one dostarczają cennych pierwiastków, które pomagają utrzymać równownowagę elektrolitową. Dlatego, zastanawiając się, jaka woda jest najzdrowsza do picia, warto wybierać te z odpowiednią zawartością magnezu, wapnia i potasu.
Wody gazowane nie zawsze kojarzymy ze zdrowiem - a to błąd, ponieważ swoimi właściwościami nie różni się niczym od wody niegazowanej! Oczywiście z wyjątkiem obecności dwutlenku węgla, który podrażnia kubki smakowe na języku i wywołuje poczucie orzeźwienia; miłośnicy napojów musujących na pewno powiedzą, że to właśnie woda gazowana najlepiej gasi pragnienie. Trzeba przy tym wspomnieć, że są grupy osób, które powinny pić jedynie wody niegazowane. Dotyczy to m.in. tych z nas, którzy mają problemy z trawieniem lub cierpią na choroby gardła.
Jaka jest najzdrowsza woda - gazowana czy niegazowana? Odpowiedź zależy od indywidualnych potrzeb. Dla większości, zwłaszcza osób z wrażliwym układem pokarmowym, to właśnie woda niegazowana uznawana jest za tę najzdrowszą. Jednak zarówno woda gazowana, jak i bez gazu, będą odpowiednie, jeśli mają właściwy skład mineralny.
Na to pytanie naprawdę nie tak łatwo jest znaleźć odpowiedź! Jednak bez dwóch zdań najważniejsze jest to, aby nasza woda była czysta oraz niepozbawiona składników mineralnych. Jeśli decydujemy się pić wodę z kranu, upewnijmy się że spełnia ona wszystkie standardy jakości. A jeśli wolimy wodę butelkowaną - czytajmy uważnie etykiety. Zatem, jaka woda jest najzdrowsza? Wiele z nas zadaje sobie to pytanie, poszukując optymalnego źródła nawodnienia. Warto sięgać po te wody, które zawierają odpowiednią ilość minerałów, takich jak magnez, wapń czy potas, wspierających pracę organizmu.
Najlepsze wody mineralne niegazowane
Najlepsza woda mineralna niegazowana - czołowych światowych marek Acqua Panna, Vittel , Cisowianka Classique:
- Acqua Panna to włoska woda o niskim poziomie kwasowości i niewielkiej zawartości soli mineralnych i doskonałym zrównoważeniu wszystkich składników. Pod względem smakowym jest lekka niczym piórko, przyjemnie delikatna i aksamitna. Jest rekomendowana przez Międzynarodowe i Polskie Stowarzyszenie Sommelierów do degustacji wykwintnych win.
- CISOWIANKA CLASSIQUE to woda mineralna średniozmineralizowana polecana dla diety ubogiej w sód. Jest wydobywana z ujęcia CISOWIANKA w Drzewcach k.Nałęczowa w Polsce.
- Vittel to wysoko gatunkowa francuska naturalna woda mineralna, wydobywana w uzdrowisku specjalizującym się w zabiegach leczniczych i upiększających Les Thermes de Vittel nieopodal malowniczego miasteczka Vittel w regionie Vosges w północno-wschodniej Francji.
tags: #woda #niegazowana #właściwości

