Staropolanka Lekko Gazowana: Skład, Właściwości i Korzyści
- Szczegóły
Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wybierając wodę, warto zwrócić uwagę na jej skład i właściwości. Na rynku dostępne są różne rodzaje wód, w tym wody źródlane, mineralne i stołowe.
Wody naturalne źródlane są wydobywane z krystalicznie czystych źródeł, z płytszych warstw podziemnych. To głównie wody zmineralizowane nisko, choć zdarzają się i średnio. Zawierają mniej niż 500 mg składników mineralnych w litrze. Ze względu na uwarunkowania geologiczne ich skład chemiczny może ulegać niewielkim zmianom.
Wody naturalne mineralne pozyskuje się z odwiertów głębinowych. Mają stały skład chemiczny i są dość bogate w minerały - to wody średnio lub wysoko zmineralizowane. Zawierają pomiędzy 500-2000 mg składników mineralnych w litrze.
Wody stołowe otrzymuje się je w wyniku zmieszania naturalnej wody źródlanej lub przefiltrowanej wodociągowej z różnymi składnikami mineralnymi lub z wodą mineralną. Ponieważ ich skład ulega w toku produkcji zmodyfikowaniu, określenie “naturalna” im nie przysługuje.
Naturalne wody lecznicze pochodzą ze specjalnych źródeł leczniczych. Zawierają nie mniej niż 1000 mg składników mineralnych w litrze oraz co najmniej jeden składnik leczniczy w odpowiednim stężeniu, takim, które znacząco wpływa na funkcjonowanie organizmu.
Przeczytaj także: Skład mineralny Staropolanki – analiza
Staropolanka: Naturalna Woda Mineralna
Najkorzystniej w rankingu wypada naturalna woda mineralna Staropolska, w której stosunek magnezu do wapnia jest najbardziej zbliżony do przedstawionego w badaniach założenia.
Jak widać, najlepszy balans między składnikami oferuje naturalna woda mineralna Staropolska. Nie tylko zawiera największą ilość magnezu, ale także gwarantuje najlepszy stosunek między ilością magnezu i wapnia.
Przekonaj się jak smakuje naturalna woda mineralna Staropolska!
Składniki Mineralne w Wodzie
Zasoby naturalnych wód mineralnych znajdują się głęboko pod ziemią. Dzięki temu są skutecznie izolowane od wszelkich zanieczyszczeń. Przez wiele setek lat wypłukiwały z okolicznych skał cenne dla zdrowia minerały i zawierają ich od 500 mg do ponad 10 000 mg w jednym litrze. Najczęściej są to: magnez, wapń, sód, siarczany, chlorki i węglany. Stężenie i proporcje tych dobroczynnych składników zależą od budowy geologicznej danego regionu.
- nisko zmineralizowane.
- średnio zmineralizowane.
- wysoko zmineralizowane.
Magnez i Wapń: Kluczowe Biopierwiastki
Niezwykle ważne przy doborze odpowiedniej dla Nas wody jest składowa poszczególnych biopierwiastków. Dla osób pragnących uzupełnić niedobory wapnia polecamy wodę Staropolską, natomiast w przypadku problemów natury trawiennej zalecamy wybór wód o wysokim stężeniu wodorowęglanów.
Przeczytaj także: Staropolanka 2000: analiza składu
Dlaczego te dwa biopierwiastki są według nas najważniejszymi minerałami zawartymi w wodzie? Dzięki zrównoważonej diecie jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi wystarczającą ilość jodu, chloru i fluorków, natomiast wapń i magnez są składnikami najłatwiej wypłukującymi się z organizmu. Naukowcy odkryli, że pomimo zrównoważonej diety, naszemu organizmowi brakuje dziennie około 200 mg wapnia oraz 100 mg magnezu. Stres, pracoholizm oraz inne czynniki wpływają negatywnie na pracę naszego organizmu i proces wchłaniania się mikroelementów, dlatego warto wprowadzić do codziennej diety wodę bogatą w magnez i wapń. W naszym rankingu porównujemy ze sobą wody, uwzględniając zawartość tych dwóch cennych składników, ponieważ twoje zdrowie, a nie ogólna suma składników mineralnych, jest dla nas bardzo ważne.
Magnez w wodzie mineralnej to jeden z najważniejszych biopierwiastków, na który powinno się zwracać uwagę podczas zakupów. Odpowiednia ilość magnezu dostarczanego do naszego organizmu stabilizuje pracę układu nerwowego i szarych komórek. Magnez ma działanie uspokajające, dlatego rozsądne jego dawkowanie działa korzystnie na osoby pracujące w stresujących warunkach. Ma także wpływ na zdolność zapamiętywania oraz nasz układ krwionośny. Ilość magnezu w wodzie mineralnej ma olbrzymie znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia.
Sód i jego Rola
Sód jest równie ważnym dla naszego organizmu biopierwiastkiem odpowiedzialnym za utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej. Dostarczanie odpowiedniej ilości sodu do naszego organizmu jest kluczowe dla procesu termoregulacji i uzupełnienia płynów ustrojowych. Sód w wodzie mineralnej pomaga obniżyć ciśnienie krwi, dlatego utrzymywanie go na odpowiednim poziomie jest bardzo ważne dla osób z nadciśnieniem.
Woda Gazowana a NieGazowana
Wiele osób nie przepada za zwykłą, niegazowaną wodą, narzekając na brak smaku i orzeźwienia. Woda gazowana ma w sobie nieco więcej smaku od wersji bez bąbelków - jej odczyn jest lekko kwaśny, przez co dłużej zachowuje swoją świeżość. Jest ona doskonałym kompanem w walce z problemami natury jelitowej czy nadkwasotą żołądka, gdyż dwutlenek węgla hamuje proces rozwoju bakterii.
Warto wiedzieć, że to, czy woda mineralna jest gazowana czy niegazowana, nie ma bezpośredniego przełożenia na obecność składników mineralnych - woda niegazowana i gazowana tej samej marki będzie miała taki sam skład fizykochemiczny. Co się natomiast zmienia? Przede wszystkim odczynem pH wody (w stronę kwaśnego) oraz obecnością rozpuszczonego w niej dwutlenku węgla.
Przeczytaj także: Staropolanka: analiza składu mineralnego
Wodę sztucznie nasyconą dwutlenkiem węgla (CO2) poleca się po wysiłku fizycznym. Szybciej niż niegazowana wchłania się z przewodu pokarmowego i pobudza produkcję moczu. Dzięki temu organizm łatwiej pozbywa się nagromadzonych w czasie wysiłku szkodliwych toksyn. Ale wody gazowanej nie zaleca się osobom z problemami żołądkowymi, takimi jak niestrawność, wzdęcia i nadkwasota, oraz rekonwalescentom po żółtaczce, ponieważ dwutlenek węgla ma właściwości drażniące śluzówkę przewodu pokarmowego. Lecz kilka łyków na pewno nam nie zaszkodzi, za to dobrze orzeźwi, bo dwutlenek węgla częściowo wchłania się do krwi, pobudzając układ krążenia i oddychania. Gaz ten utrudnia również rozwój bakterii, więc woda dłużej nadaje się do spożycia po otwarciu butelki.
Rymanów Zdrój - Woda Źródlana
Uzdrowisko Rymanów usytuowane jest w jednym z najczystszych ekologicznie regionów Polski, z dala od dużych ośrodków miejskich, cechuje się wspaniałą nieskażoną przyrodą, bodźcowym klimatem i czystym powietrzem.
Od 2007 roku w Zakładzie Produkcji Wód w Rymanowie Zdroju rozlewana jest naturalna woda źródlana „Rymanów Zdrój” z ujęcia „Hubin” znajdującego się na obszarze leśnym. Ogólna mineralizacja: 474 mg/l.
Właściwości: orzeźwia i gasi pragnienie, woda niskosodowa- odpowiednia dla diety ubogiej w sód. Woda o doskonałych walorach fizykochemicznych i smakowych. Wskazana dla osób z chorobami serca, nadciśnieniem i cukrzycą. Ze względu na niewielką ilość sodu polecana do codziennego spożycia.
| Składnik | Wartość |
|---|---|
| Ogólna mineralizacja | 474 mg/l |
| Nasycenie CO2 | Lekko gazowana |
tags: #staropolanka #lekko #gazowana #skład #właściwości

