Staropolanka: Skład, Właściwości i Korzyści Wody Mineralnej

Staropolanka to z natury wyjątkowa naturalna woda mineralna. Jest to woda wysokozmineralizowana, w której łączna ilość składników mineralnych w 1 l wynosi 2030 mg/l. Charakteryzuje się ona wysoką zawartością wapnia, optymalną ilością magnezu oraz dużą ilością wodorowęglanów, dlatego jest idealna dla osób chcących wzmocnić swój organizm oraz zniwelować stres.

Pijąc Staropolankę codziennie, idealnie nawadniasz swój organizm, dostarczając mu zrównoważonych ilości naturalnych składników mineralnych. Sięgaj po Staropolankę każdego dnia - dla orzeźwienia i dla zdrowia! Regularnie sięgaj po Staropolankę - pierwiastki w niej zawarte sprawią, że Twoje ciało odzyska równowagę. Popijaj ją regularnie, by dbać o siebie bez wysiłku - Twój organizm podziękuje Ci za to doskonałą formą. Nieważne, czy uprawiasz sport intensywnie, czy dopiero zaczynasz - z dobrą wodą każda aktywność będzie przyjemnością. Niezależnie od tego, czy trenujesz, czy pracujesz na wysokich obrotach - minerały zadbają o Ciebie najlepiej. Pamiętaj, że Twój organizm potrzebuje dostarczenia większych ilości składników mineralnych, które tracisz każdego dnia.

Staropolanka to woda dla wszystkich i można ją pić bez żadnych ograniczeń, dbając jednocześnie o zdrowie. Zawiera niepowtarzalną kompozycję minerałów, która wspomaga pracę ciała i umysłu. Pamiętaj, że Twój organizm składa się w 80% z wody, a zalecana dzienna dawka spożycia wody wynosi 2 l! Staropolanka 2000 to idealny wybór dla tych, którzy ciągle są w ruchu.

Składniki Mineralne i Ich Właściwości

Staropolska® jest źródłem wielu składników odżywczych, w tym magnezu i wapnia. Minerały te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a ich odpowiednie proporcje stanowią fundament do utrzymania zdrowia. Wody mineralne pozyskuje się z odwiertów głębinowych. Mają stały skład chemiczny i są dość bogate w minerały - to wody średnio lub wysoko zmineralizowane. Zasoby naturalnych wód mineralnych znajdują się głęboko pod ziemią. Dzięki temu są skutecznie izolowane od wszelkich zanieczyszczeń. Przez wiele setek lat wypłukiwały z okolicznych skał cenne dla zdrowia minerały i zawierają ich od 500 mg do ponad 10 000 mg w jednym litrze. Najczęściej są to: magnez, wapń, sód, siarczany, chlorki i węglany. Stężenie i proporcje tych dobroczynnych składników zależą od budowy geologicznej danego regionu.

Wapń

Wapń stanowi podstawę tkanki łącznej, kości i zębów. Wpływa również na pracę mięśni i przesyłanie sygnałów nerwowych, na koagulację krwi oraz reguluje pracę serca.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Magnez

Magnez stabilizuje funkcje układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek. Biorąc udział w przemianie węglowodanów, białek oraz tłuszczów, warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór komórek nerwowych mózgu. Zmniejsza też ich nadpobudliwość, działając na organizm uspokajająco. Poprawia pamięć i myślenie. Magnez jest odpowiedzialny za sprawne działanie układu naczyniowo-sercowego.

Sód

Sód to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki niemu, a także innym elektrolitom, serce może sprawnie pracować, a ciśnienie krwi jest na odpowiednim poziomie. Sód jest niezbędny do wymiany wody pomiędzy komórkami a substancją międzykomórkową. Sód to pierwiastek, który razem z potasem, magnezem i wapniem, należy do tzw. elektrolitów.

Potas

Potas reguluje ciśnienie osmotyczne i jest odpowiedzialny za przesyłanie impulsów nerwowych oraz za skurcze mięśni. Potas pomaga również w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie. Potas jest pierwiastkiem niezbędnym każdej komórce naszego ciała. Zapewnia im właściwy stopień nawodnienia, a także równowagę płynową pomiędzy ich wnętrzem a środowiskiem zewnętrznym. Potas odgrywa bardzo istotną rolę w układzie nerwowym. Odpowiada za powstawanie impulsów nerwowych, a tym samym wpływa m.in. na naszą zdolność myślenia czy zapamiętywania. Niemniej ważny jest wpływ potasu na pracę mięśni - ich siłę, wytrzymałość, zdolność regeneracji. Zależność ta dotyczy też mięśnia sercowego. Niedobór potasu w organizmie człowieka skutkuje ogólnym osłabieniem, zmęczeniem, sennością albo nadmierną nerwowością.

Wodorowęglany

Wodorowęglany to związki, które naturalnie występują w ludzkim organizmie. Jedną z ich najważniejszych funkcji jest utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej, która zmienia się pod wpływem procesów metabolicznych. Wodorowęglany mają właściwości alkalizujące - neutralizują kwasy. Zakwaszenie organizmu to problem, którym współcześnie dotyka wiele osób. Stres, nieprawidłowa dieta, używki, brak aktywności fizycznej to czynniki, które sprzyjają zaburzeniom równowagi kwasowo-zasadowej.

Chlorki i Siarka

Chlorki Cl- utrzymuje prawidłowe ciśnienie osmotyczne w komórkach. Siarka ma bardzo duże znaczenie w poprawnym funkcjonowaniu komórek, wchodzi również w skład wielu enzymów. Razem z sodem (Na+) jest składnikiem halitu (NaCl - sól kuchenna).

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Rodzaje Wód Mineralnych

W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów wód do picia. Niestety, jako konsumenci słabo rozróżniamy poszczególne rodzaje wód. Dzielimy je na dwie podstawowe grupy: wody gazowane lub niegazowane. Warto przede wszystkim przed zakupem zapoznać się ze składem chemicznym i innymi informacjami na etykiecie.

  • wody naturalne źródlane - Są wydobywane z krystalicznie czystych źródeł, z płytszych warstw podziemnych. To głównie wody zmineralizowane nisko, choć zdarzają się i średnio. Zawierają mniej niż 500 mg składników mineralnych w litrze. Ze względu na uwarunkowania geologiczne ich skład chemiczny może ulegać niewielkim zmianom.
  • wody naturalne mineralne - Wody mineralne pozyskuje się z odwiertów głębinowych. Mają stały skład chemiczny i są dość bogate w minerały - to wody średnio lub wysoko zmineralizowane. Zawierają pomiędzy 500-2000 mg składników mineralnych w litrze.
  • wody stołowe - Otrzymuje się je w wyniku zmieszania naturalnej wody źródlanej lub przefiltrowanej wodociągowej z różnymi składnikami mineralnymi lub z wodą mineralną. Ponieważ ich skład ulega w toku produkcji zmodyfikowaniu, określenie “naturalna” im nie przysługuje.
  • naturalne wody lecznicze - Pochodzą ze specjalnych źródeł leczniczych. Zawierają nie mniej niż 1000 mg składników mineralnych w litrze oraz co najmniej jeden składnik leczniczy w odpowiednim stężeniu, takim, które znacząco wpływa na funkcjonowanie organizmu.

Wody mineralne można podzielić ze względu na stopień mineralizacji na:

  • nisko zmineralizowane
  • średnio zmineralizowane
  • wysoko zmineralizowane

Woda Gazowana: Fakty i Mity

Wodę sztucznie nasyconą dwutlenkiem węgla (CO2) poleca się po wysiłku fizycznym. Szybciej niż niegazowana wchłania się z przewodu pokarmowego i pobudza produkcję moczu. Dzięki temu organizm łatwiej pozbywa się nagromadzonych w czasie wysiłku szkodliwych toksyn. Ale wody gazowanej nie zaleca się osobom z problemami żołądkowymi, takimi jak niestrawność, wzdęcia i nadkwasota, oraz rekonwalescentom po żółtaczce, ponieważ dwutlenek węgla ma właściwości drażniące śluzówkę przewodu pokarmowego. Lecz kilka łyków na pewno nam nie zaszkodzi, za to dobrze orzeźwi, bo dwutlenek węgla częściowo wchłania się do krwi, pobudzając układ krążenia i oddychania. Gaz ten utrudnia również rozwój bakterii, więc woda dłużej nadaje się do spożycia po otwarciu butelki.

Niektóre wody, na ogół lecznicze, np. Wielka Pieniawa zawierają dwutlenek węgla naturalnego pochodzenia. Ich stopień nasycenia gazem jest jednak stosunkowo niewielki - ok. 1500 mg na litr. Tych naturalnych bąbelków spod ziemi w ogóle nie musimy się obawiać. Dla porównania: niektóre wody sztucznie wzbogacone CO2 mogą mieć go nawet ponad 4 tys.

Staropolska® - Wyjątkowa Woda z Górnej Jury

Staropolska®, to woda mineralna wydobywana ze źródeł skalnych z pokładów Górnej Jury. Woda mineralna pochodząca z tego obszaru ma specyficzny skład mineralny, jak i właściwości zdrowotne. Dziś jesteśmy pewni, że źródło, z którego czerpiemy wodę mineralną Staropolska® ma wiele wyjątkowych cech. Otrzymujemy alkaliczną, pierwotnie czystą, zdrową bogatą w magnez i wapń wodę z pokładów Górnej Jury. Wyjątkowy smak tej wody został potwierdzony certyfikatem International Taste Institute. Woda Staropolska® otrzymała wysokie oceny za smak od sommelierów w Brukseli.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

Podczas produkcji wody Staropolska® stawiamy na jakość i zgodność produkcyjną. Dlatego też, nasz proces produkcyjny wody spełnia normy rynkowe. HACCP to system, który wyszukuje potencjalne zagrożenia, określając ewentualne kroki naprawcze. Staropolska® to jedna z najświeższych wód mineralnych na rynku, która korzystnie wpływa na wzrost energii oraz koncentracji. Jesteś osobą aktywną? Uprawiasz sport? Wykonujesz pracę fizyczną lub biurową? Jako woda mineralna średnio zmineralizowana i alkaliczna nadaje się do codziennego spożycia.

Informacje Dodatkowe

Naturalna woda mineralna Staropolanka to woda dla wszystkich i można ją pić bez ograniczeń dbając jednocześnie o zdrowie. Pijąc Staropolankę codziennie zapewnisz sobie stały dopływ nie tylko wody, ale również zrównoważonych ilości naturalnych składników mineralnych.
  • Przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
  • Chronić przed przemrożeniem i działaniem promieni słonecznych.
  • Może występować osad naturalnych związków mineralnych.

Nazwa produktu uregulowana prawnie: Woda średniozmineralizowana, zawierajająca wodorowęglany i wapń. Całkowicie odgazowana, napowietrzana i filtrowana.

Rodzaj opakowania: Folia kurczliwa

Informacje o recyklingu: Całe opakowanie - Nadające się do recyklingu

Składnik Wartość (mg/l)
Wapń (Ca++) ...
Magnez (Mg++) ...
Sód (Na+) ...
Potas (K+) ...
Wodorowęglany (HCO3-) ...
Chlorki (Cl-) ...
Siarczany (SO4--) ...
Suma składników mineralnych 2030

tags: #staropolanka #woda #mineralna #skład #i #właściwości

Popularne posty: