Woda Mineralna Magdalena w Szczawnicy: Skład i Właściwości Lecznicze
- Szczegóły
Szczawnica, znane uzdrowisko górskie typu zboczowego, od początku XIX wieku odgrywa istotną rolę w polskiej balneologii. Podstawowym profilem leczniczym uzdrowiska są przewlekłe nieswoiste zmiany zapalne dróg oddechowych oraz schorzenia alergiczne narządu oddechowego. Czynnikami warunkującymi leczenie tych schorzeń są walory lokalnego klimatu oraz właściwości wód leczniczych stosowanych w formie inhalacji i do picia.
Lecznicze wody mineralne występujące w uzdrowisku Szczawnica pochodzą z warstw szczawnickich (eocen dolny) i warstw magurskich (eocen środkowy). Dwutlenek węgla, występujący w kilku szczawnickich wodach, jest pochodzenia metamorficznego, powstaje w procesach dehydratacji i dekarbonizacji w ostatnim etapie działalności wulkanizmu andezytowego. Rozpuszczony w wodzie powoduje wzrost jej agresywności w stosunku do skał otaczających, wzbogacając ją w jony Ca2+, Mg2+ i inne.
Charakterystyka Źródła Magdalena
Źródło Magdalena znajduje się około 100 m poniżej Placu Dietla, na lewym brzegu potoku szczawnego, obecnie całkowicie przykrytego. Przy źródle Magdalena zlokalizowanym przy ul. Zdrojowej w Szczawnicy, wzniesiona została stylowa, podłużna drewniana altana z ażurowymi elementami. Zdrój ten został odkryty w 1839 roku.
Ujęcia wód szczawnickich są przeważnie płytkie, z wyjątkiem ujęć takich jak „PD-4”, „Jan”, „Józef” - o głębokości kilkudziesięciu metrów. Ujęcia te charakteryzują się niewielkimi zatwierdzonymi wydajnościami eksploatacyjnymi - min. 0,0008 m3/h („Magdalena”), 0,018 m3/h („Wanda”, „Józef”) max.
Skład Mineralny Wody Magdalena
Woda Magdalena to naturalna woda lecznicza, bardzo popularna ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Jest to woda mineralna o charakterze wodorowęglanowo-chlorkowo-sodowo-wapiennym, szczawa jodkowa.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Skład mineralny wód:
- kation sodowy (Na+) - 8060.0 mg/l
- kation potasowy (K+) - 19.8 mg/l
- kation wapniowy (Ca2+) - 130.8 mg/l
- kation magnezowy (Mg2+) - 338.7 mg/l
- kation litowy (Li+) - 0.9 mg/l
- kation strontowy (Sr2+) - 12.8 mg/l
- kation amonowy (NH4+) - 21.2 mg/l
- kation barowy (Br2+) - 11.9 mg/l
- anion chlorkowy (Cl-) - 6150.0 mg/l
- anion fluorkowy (F-) - 0.4 mg/l
- anion bromkowy (Br-) - 17.8 mg/l
- anion jodkowy (J-) - 6.4 mg/l
- anion siarczanowy (SO4-) - 15.3 mg/l
- anion wodorowęglowy (HCO3-) - 11910.0 mg/l
Średnie, najwyższe stężenie: HC03- stwierdzono w wodzie z ujęcia „Magdalena” (11785 mg/dm3), najniższe „Pitoniakówka B+C+D+G” (778 mg/dm3); Na+ - „Magdalena” (7760 mg/dm3) i „PD-4” (270 mg/dm3); Ca2+ - „Stefan” (215 mg/dm3) i „Pitoniakówka B+C+D+G” (58,12 mg/dm3); Mg2+ - „Magdalena” (225 mg/dm3) i „PD-4” (17,7 mg/dm3).
Woda ze wszystkich ujęć zawiera związki boru w znacznym stężeniu - od kilkunastu do kilkuset mg/dm3 HBO2 (dla przykładu 182 mg/dm3 „Józef”, 212 mg/dm3 „Wanda” i 481 mg/dm3 „Magdalena”). Zawartość kwasu metaborowego w wodzie z poszczególnych ujęć ulega wahaniom, stosownie do wahań ogólnej mineralizacji. Wahania te występują zwłaszcza w szczawach wodorowęglanowo-chlorkowo-sodowych, bromkowych, jodkowych, borowych („Magdalena”, „Wanda”, „Józef”).
W niektórych wodach np. „Wanda” i „Magdalena” występują także związki baru w stężeniu średnio 5,44-6,21 mg/dm3. Zarówno bar - w stężeniu> 1 mg/dm3 (ww. wody oraz „Józef”, „Pit.F”, „Jan”), jak też bor w stężeniu> 20 mg/dm3 oceniane są obecnie jako składniki potencjalnie szkodliwe dla zdrowia przy podawaniu ich drogą doustną.
Właściwości Lecznicze i Zastosowanie
Naturalne wody lecznicze występujące w Szczawnicy zwane są przez górali szczawami. Na tych wodach górale wypiekali chleb i ciasta (zastępowała im drożdże - głównie woda Stefan i Józefina), przygotowywali różne potrawy, a także używali ich w celach leczniczych. Po II wojnie światowej wody lecznicze zostały uznane za kopaliny. Jako że są to wody służące poprawie zdrowia ich skład i czystość bakteriologiczna zostały zbadane przez Państwowy Zakład Higieny.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Szczawnickie wody zaliczamy do wysokozmineralizowanych średnionasyconych dwutlenkiem węgla. Są to najczęściej szczawy wodorowęglanowo-chlorkowo-sodkowe, ale skład poszczególnych wód różni się między sobą na skutek przepływania przez różne rodzaje skał, a także zależy od nasączenia wodą przesiąkajacą z warstw płytszych do ujęcia.
Wody te można stosować na nadkwaśność, jak również niedokwaśność żołądka - decyduje o tym temperatura pitej wody.
Inne Źródła Wód Mineralnych w Szczawnicy
Uzdrowisko posiada 12 źródeł wód mineralnych. Obecnie dostępnych jest 9 źródeł wód, które najlepiej spożywać w przywróconej na historyczne miejsce i odnowionej Pijalni Wód Mineralnych przy Placu Dietla. Pierwsze sześć dostępne jest w pijalni na pl. Józefa Dietla w centrum uzdrowiska.
- Józefina: Najstarsze źródło, charakteryzuje się mineralizacją na poziomie 5g na litr.
- Stefan: Odkryte w 1828 roku, mineralizacja waha się od ponad 3g/dm3 do blisko 9g/dm3. Stosowany ze szczególnym uwzględnieniem alergii.
- Józef: Odkryte w 1986 roku, nazwane na cześć Józefa Szalaya.
- Jan: Ujęcie odkryte w 1869 roku, suma składników stałych wynosi 4 g/dm3. Wykorzystywana do kąpieli mineralnych i w leczeniu kamicy nerkowej.
- Helena: Znane od 1966 roku, dominują jony wodorowęglanowy, sodowy, chlorkowy i wapniowy.
- Wanda: Odkryte w latach 60 XIX wieku, zalecana przy otyłości, skazie moczanowej, nieżytach żołądka i jelit.
- Szymon: Odkryte w połowie XIX wieku, najbardziej wydajne źródło, wykorzystywane do kąpieli leczniczych.
- Pitoniakówka: Odkryte na początku ubiegłego wieku przez Jana Pitoniaka, mineralizacja wynosi 4g/dm3.
- Waleria: Odkryty w 1840 r. przez lekarza Onufrego Trembeckiego. Źródło nazwę zawdzięcza po imieniu jego żony.
Woda Szymon, Wanda i Pitoniakówka są ogólnodostępne.
Tabela: Skład Mineralny Wybranych Wód w Szczawnicy
Źródło | Charakterystyka |
---|---|
Magdalena | Woda mineralna swoista w charakterze wodorowęglanowo-chlorkowo-sodowo-wapiennym |
Wanda | Woda mineralna swoista w charakterze wodorowęglanowo-chlorkowo-sodowym |
Szymon | Woda mineralna swoista w charakterze wodorowęglanowo-chlorkowo-sodowo-wapniowym |
Pitoniakówka | Woda mineralna swoista w charakterze wodorowęglanowo-chlorkowo-sodowym |
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
tags: #woda #mineralna #magdalena #skład #mineralny