Woda Mineralna Jan: Właściwości i Skład Mineralny

Mineralna Woda Lecznicza Jan to wyjątkowy produkt, oferujący naturalne bogactwo składników mineralnych prosto ze źródła "Jan" w Krynicy-Zdroju.

Pochodzi ze Zdroju Jana usytuowanego u podnóża północnej części Góry Parkowej w Krynicy-Zdroju, na Polanie Janówka. To właśnie tutaj w połowie XX w., pracownik kąpielowy Jan Bojanowski odkrył kilkanaście wypływów wód leczniczych, z których trzy ujęte zostały w zdrój Jana, dzięki staraniom dr.

Woda Jan została poddana analizie fizyko-chemicznej w akredytowanym laboratorium, co potwierdza jej jakość.

Skład Wody Jana

W składzie Wody Jana znajdziemy:

  • Aniony: wodorowęglanowy - 329,50 mg/l, chlorkowy - 51,50 mg/l, siarczanowy - 39,75 mg/l
  • Kationy: wapniowy - 103,30 mg/l, magnezowy - 16,70 mg/l, sodowy - 15,76 mg/l, potasowy - 1,60 mg/l

Ogólna suma składników stałych to 821,47 mg/dm3, a zawartość dwutlenku w wodzie Jana to 1100 mg/dm3.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Właściwości Wody Jana

Woda Jana to silna hipoosmotyczna szczawa wodorowęglanowo-wapniowa z zawartością chlorków. Hipoosmotyczna szczawa wodorowęglanowo-wapniowa z zawartością chlorków o działaniu silnie moczopędnym.

Jest ona bardzo moczopędna, dlatego wskazaniem do picia Wody Jana jest terapia kamicy nerkowej. Urolodzy ustalili, że podawanie wody Jan wyraźnie potęguje wydalanie z moczem soli wapnia, fosforanów i magnezu, podstawowych budulców kamieni nerkowych.

Woda wypłukuje złogi, przeciwdziała zakażeniu dróg moczowych oraz nawrotowi kamicy. Ponadto regularne picie Wody Jana korzystnie wpływa na utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi, a także zwiększa stężenie potasu i wapnia w surowicy krwi.

Właściwości Wody Jana pozwalają na obniżenie poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi. W wodzie rozpuszczone są składniki mineralne, które po wypiciu biorą udział w gospodarce wodno-elektrolitowej.

Wskazania do stosowania Wody Jana:

  • Kamica nerkowa
  • Choroby nerek
  • Choroby dróg moczowych
  • Miażdżyca
  • Cukrzyca - w tym wypadku Wodę Jana należy pić razem z Wodą Zuber
  • Osteoporoza
  • Otyłość
  • Nadczynność tarczycy

Zastosowanie Wody Jana

Woda Jana znalazła zastosowanie w krenoterapii, jako element leczenia: osteoporozy; cukrzycy; otyłości; chorób nerek i dróg moczowych; nadczynności tarczycy.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

W określonych przypadkach można również wykonywać inhalacje z Wody Jana. Jest to możliwe w leczeniu: paradontozy; przewlekłych nieżytów alergicznych górnych dróg oddechowych; zanikowego nieżytu śluzówek.

Dawkowanie Wody Jana

Dawkowanie Wody Jana jest uzależnione od wskazań lekarza. Zawsze należy pić Wodę Jana ściśle według jego wskazówek i zaleceń.

Przyjęło się, że profilaktycznie można pić od 500 do 700 ml Wody Jana trzy raz w ciągu dnia. Należy pamiętać, aby spożywać ją ok. 30-45 minut przed posiłkiem. Podaną ilość Wody Jana można w indywidualnych przypadkach zwiększać.

Wodę Jana pijemy powoli, małymi łyczkami. Nie należy jej podgrzewać, gdyż może stracić wiele ze swoich właściwości biochemicznych, gdyż w wysokiej temperaturze składniki mineralne mogą ulec wytrąceniu. Dlatego też optymalna temperatura to ta na wypływie ze źródła.

Połączenie z Wodą Zuber

Wodę Jana można pić w połączeniu z wodą Zuber. W zależności do schorzenia należy je łączyć w odpowiedni sposób:

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

  • połączenie Wody Jana z wodą Zuber w stosunku 1:1, czyli np. 100 ml Wody Zuber na 100 ml Wody Jana stosuje się w terapii nieżytów nadkwaśnych.
  • połączenie Wody Jana z wodą Zuber w stosunku 1:3, czyli np. 200 ml Wody Zuber na 50 ml Wody Jana stosuje się w leczeniu chorego pęcherzyka żółciowego, chorób wątroby, trzustki, a także zaburzeń przemiany materii. Jest to szczególnie istotnie w przypadku dny moczanowej i w jednej z postaci kamicy.

Aby zmniejszyć zawartość dwutlenku węgla w wodzie, mieszankę Wody Jana i Wody Zuber można lekko podgrzać w łaźni wodnej do temperatury ok. 40 st. C. Pozwoli to uniknąć podrażnień śluzówki, co może nasilić działanie żółciopędne i żółciotwórcze.

Przechowywanie Wody Jana

Woda Jan powinna być przechowywana w temperaturze od 4 do 20 stopni Celsjusza, z dala od promieni słonecznych oraz mrozu. Można ją także lekko podgrzać, co czyni ją jeszcze bardziej komfortową do picia.

Widoczny w osad w Wodzie Jana jest zjawiskiem naturalnym.

Podsumowanie

Wybierając Wodę Jan, decydujesz się na produkt wysokiej jakości, charakteryzujący się szczególnym składem mineralnym. Woda Jan z Biedronki to naturalna mineralna woda lecznicza, której wyjątkowe właściwości zdrowotne przyciągają coraz większą uwagę. Regularne jej spożywanie przynosi wiele korzyści zdrowotnych, czyniąc ją interesującym wyborem dla osób z problemami nerkowymi oraz metabolicznymi.

Gdzie kupić Wodę Leczniczą Jan?

Poszukując wysokiej jakości wody leczniczej Jan, kluczowe jest zwrócenie uwagi na sprawdzone źródła dystrybucji, które gwarantują oryginalność produktu i jego właściwe przechowywanie. Woda Jan, ceniona za swoje unikalne właściwości zdrowotne, jest dostępna w wielu punktach sprzedaży, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Wśród nich warto wyróżnić takie platformy jak jedzpij.pl, marketbio.pl czy wodasklep.pl. Te sklepy często oferują szeroki asortyment, konkurencyjne ceny oraz możliwość wygodnej dostawy prosto do domu, co jest nieocenione dla osób regularnie korzystających z dobrodziejstw wody Jan.

Dostępne warianty opakowaniowe:

  • 0,5 litra
  • 1,5 litra
  • 3 litry

tags: #woda #mineralna #jan #właściwości #skład #mineralny

Popularne posty: