Woda Mineralna Gazowana Polaris 2: Skład i Właściwości

Na rynku znajduje się szeroki wybór wód butelkowanych, a woda to dużo bardziej złożona substancja, niż mogłoby się wydawać. Wzrost świadomości ludzi w zakresie zdrowego odżywiania się powoduje, że coraz więcej uwagi poświęca się nie tylko na to, ile wody spożywamy, ale jaka jest jej jakość i konkretne parametry.

Rodzaje Wód Butelkowanych

Wśród wielu dostępnych opcji, wyróżniamy wodę mineralną, źródlaną oraz stołową:

  • Woda mineralna: Pochodzi z naturalnych ujęć lub odwiertów. Charakteryzuje się stałym składem chemicznym i jest bogata w minerały, gdyż zawiera co najmniej 1000mg/l składników mineralnych.
  • Woda źródlana: Wydobywana jest z krystalicznie czystych źródeł, ale z płytszych warstw podziemnych. Charakteryzuje się niższą zawartością składników mineralnych, gdyż zawiera do 500mg/l.
  • Woda stołowa: Powstaje w wyniku zmieszania naturalnej wody źródlanej lub przefiltrowanej wodociągowej z różnymi składnikami mineralnymi lub z wodą mineralną. Ich skład ulega w toku produkcji zmodyfikowaniu. Określenie "naturalna" im nie przysługuje.

Podział Wód Mineralnych Ze Względu na Stopień Mineralizacji

  • Woda wysokozmineralizowana: O sumie składników mineralnych powyżej 1500 mg/l. Woda ta bogata jest w jony sodu, fluoru, chloru oraz wapnia i magnezu. Składniki mineralne niwelują niedobory w organizmie, które powodują różne choroby i schorzenia.
  • Woda średniozmineralizowana: O zawartości soli mineralnych na poziomie pomiędzy 500 - 1500 mg/l. Cechuje się tym, że nie narusza równowagi elektrolitycznej w organizmie, jest bogata w chlorki wapnia, uboga w jony sodu.
  • Woda niskozmineralizowana: Ogólna zawartość soli mineralnych do 500 mg/l. Taka woda nie ma znaczenia dla organizmu człowieka, można ją pić w celu ugaszenia pragnienia, ale w niewielkiej ilości, ponieważ zbyt duża ilość nie jest korzystna dla zdrowia.

Woda Alkaliczna - Czym Się Różni?

Woda alkaliczna jest to woda, która charakteryzuje się wysokim pH. Najogólniej rzecz ujmując, wskaźnik pH pozwala na określenie, czy mamy do czynienia z roztworem kwaśnym (pH 0-6), obojętnym (pH 7) czy zasadowym (pH powyżej 7,5). Chemicznie czysta woda ma pH o wartości 7. Wodę alkaliczną cechuje pH powyżej 7,5. pH spożywanej wody powinno być wyższe niż 7,4, ponieważ większość płynów naszego ciała musi utrzymać równowagę pH na poziomie 7,4. Jest to odczyn ludzkiej krwi. Idealnie by było, gdyby woda, którą pijemy na co dzień miała wartość pH w granicach 7,5 - 9,5.

Korzyści z Picia Wody Alkalicznej

  1. Przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmowi i odkwasza środowisko wewnętrzne
  2. Poprawia nastrój i działa antystresowo
  3. Dodaje energii i przeciwdziała przewlekłemu zmęczeniu
  4. Zwiększa wigor i libido
  5. Jest silnym antyutleniaczem - spowalnia procesy starzenia się
  6. Odmładza organizm i przeciwdziała starzeniu się komórek
  7. Poprawia przemianę materii i sprzyja odchudzaniu
  8. Wspomaga sprawne usuwanie toksyn
  9. Dotlenia komórki

Wybór Wody Mineralnej - Na Co Zwrócić Uwagę?

Rodzaj wody powinien być dobierany według indywidualnych potrzeb organizmu. Wodę źródlaną zaleca się niemowlętom i dzieciom, zaś osoby z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą lub chorobą serca powinny unikać wody z dużą ilością sodu, wybierając tą z wysokim stężeniem magnezu. Zaś ludzie cierpiący na refluks żołądkowy lub nadkwasotę powinny sięgać po wodę z dużą ilości wodorowęglanów, gdyż neutralizują one kwasy żołądkowe i przynoszą szybkie ukojenie podczas zgagi. Wodę zawierającą wysokie stężenie potasu i sodu w celu uzupełnienia minerałów powinny wybierać osoby pracujące w wysokich temperaturach oraz fizycznie. Jeżeli chodzi o to czy ma to być woda gazowana lub nie, należy to do indywidualnych upodobań, gdyż nie ma to większego wpływu na nasze zdrowie.

Wybierając wodę na półce sklepowej, nie powinniśmy sugerować się reklamą oraz ceną, ale etykietą znajdującą się na butelce. Warto również zwrócić uwagę na to, że woda w butelce w większości przypadków sprzedawana jest w plastikowych opakowaniach, które mają negatywny wpływ na zdrowie człowieka.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Badania naukowe mówią, że obecne w plastiku ftalany i fenole z bisfenolem mają negatywny wpływ na gospodarkę hormonalną człowieka i bezpośrednio przyczyniają się do zmniejszenia płodności osób, które są narażone na ich działanie. Ftalany obecne w plastiku są szczególnie niebezpieczne, tym bardziej, gdy plastik narażony jest na działanie światła i wysokiej temperatury dlatego też nigdy nie należy zostawiać butelki np. na siedzeniu w samochodzie. Poza tym warto wiedzieć, że po otwarciu butelki, woda nie powinna być pozostawiana do picia na dłuższy okres czasu. Otwarcie powoduje kontakt wody z powietrzem, co daje początek procesów psucia.

Ranking Wód Mineralnych

Od dobrych kilku lat ranking wód mineralnych w Polsce się zmienia. Powstają nowi producenci, przykłada się coraz większą uwagę na stopień mineralizacji oraz czystości wody. Na butelce wody stołowej oraz źródlanej muszą zostać podane informacje na temat źródła pochodzenia oraz podstawowe wartości odżywcze (wartości energetyczne).

Sięgając po wodę w celu nawodnienia, najczęściej wybieramy tę bez gazu - Kroplę Beskidu, Żywiec Zdrój czy Górską Naturę. Trzeba jednak pamiętać, że te wody posiadają mało biopierwiastków, a więc są mniej korzystne dla organizmu aniżeli wody mineralizowane. Decydując się na wodę niegazowaną, warto spojrzeć w bieżące statystki określające jakość danych wód.

Wody wysokomineralizowane mają charakterystyczny smak minerałów, który nie każdemu przypadnie go gustu, dlatego nasycane są dwutlenkiem węgla dla poprawy ich smaku. W naszym rankingu wód mineralnych niegazowanych wybraliśmy wody, które są nisko albo szczątkowo nasycone dwutlenkiem węgla.

Najkorzystniejsza cenowy jest woda Polaris dostępna w sklepie Biedronka, jednakże w porównaniu z innymi wodami wypada ona bardzo słabo, ponieważ stosunek magnezu do wapnia jest nieodpowiedni. Najkorzystniej w rankingu wypada naturalna woda mineralna Staropolska, w której stosunek magnezu do wapnia jest najbardziej zbliżony do przedstawionego w badaniach założenia.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Dla osób pragnących uzupełnić niedobory wapnia polecamy wodę Staropolską, natomiast w przypadku problemów natury trawiennej zalecamy wybór wód o wysokim stężeniu wodorowęglanów. Wody mineralne z tej kategorii są zalecane do picia dla osób niemal w każdym wieku. Taka naturalna woda mineralna jest zdatna do picia przez cały dzień i stanowi doskonały sposób na uzupełnienie zdrowej diety, ponieważ ilość zawartych w niej biopierwiastków jest wywarzony.

Woda Gazowana a Nie Gazowana

Warto wiedzieć, że to, czy woda mineralna jest gazowana czy niegazowana, nie ma bezpośredniego przełożenia na obecność składników mineralnych - woda niegazowana i gazowana tej samej marki będzie miała taki sam skład fizykochemiczny. Co się natomiast zmienia? Przede wszystkim odczynem pH wody (w stronę kwaśnego) oraz obecnością rozpuszczonego w niej dwutlenku węgla.

Składniki Mineralne w Wodzie

Zawartość minerałów w wodzie mineralnej jest niezwykle ważna, jeżeli chcemy zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Jeżeli chcemy doładować nasz organizm, wydajnie pracować, być skupionym i uważnym, powinniśmy wybierać wodę mineralną bogatą w życiodajne składniki.

Oprócz dwóch cząsteczek wodoru (H) związanych z jedną cząsteczką tlenu (O) tworząc związek H2O zawiera inne składniki, które różnicują dostępne na rynku wody. Są to składniki mineralne, które decydują o wartości odżywczej wody oraz gazy.

  • Sód: Pierwiastek reguluje gospodarkę elektrolitową, zapobiega odwodnieniu, a brak może powodować zmęczenie i zaburzenia trawienia. Zawartość sodu w butelce wody to średnio 200mg/l.
  • Potas: Reguluje pH komórki i ciśnienie osmotyczne. Jest niezbędny do pracy zwłaszcza układu krwionośnego, nerwowego i mięśniowego.
  • Wapń: Jest materiałem budulcowym kości, bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych i regulacji układu krwionośnego, kurczliwości mięśni i aktywacji enzymów.
  • Magnez: Pierwiastek ten uczestniczy w budowie kości oraz komórek, zwłaszcza komórek mięśni. Pomaga zachować poprawne działanie systemu nerwowego i uczestniczy w budowie wielu enzymów.
  • Anion chlorkowy: Jest obecny w soku żołądkowym w postaci kwasu solnego, a jako chlorek sodu pozwala utrzymać właściwe ciśnienie osmotyczne krwi i płynów ustrojowych.
  • Siarka: Jest niezbędna do działania wielu enzymów. Z kolei występując w formie związków - siarczanów działają korzystnie na przemianę materii, pracę wątroby i wytwarzanie żółci.
  • Wodorowęglany: Są korzystne dla osób cierpiących na nadkwasotę, alkalizując sok żołądkowy. Podobnie jak siarczany pomagają kontrolować gospodarkę cukrową, obniżając zawartość cukru we krwi i moczu.

Podsumowanie

Wybór najlepszej wody do picia zależy od indywidualnych potrzeb i preferencji. Należy zwrócić uwagę na skład chemiczny wody, zawartość minerałów, pH oraz źródło pochodzenia. Pamiętajmy, aby wybierać wodę świadomie, kierując się nie tylko smakiem, ale także korzyściami zdrowotnymi i świadomością ekologiczną.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

tags: #woda #mineralna #gazowana #polaris #2 #skład

Popularne posty: