Woda Mineralna: Skład Chemiczny i Znaczenie dla Zdrowia
- Szczegóły
Woda stanowi ważny składnik żywych organizmów. W przypadku człowieka utrata 15% wody prowadzi do śmierci, a utrata 10% oznacza trwałe uszkodzenie organów. Jest niezbędna do utrzymania higieny ciała i otoczenia, przygotowywania posiłków czy obniżania temperatury organizmu podczas upałów. Pod względem chemicznym woda jest bardzo prostym związkiem zbudowanym z dwóch atomów wodoru i jednego atomu tlenu. Odzwierciedla to jej wzór chemiczny H20. Charakterystyczne są też jej temperatury zamarzania i wrzenia, gdyż wynoszą odpowiednio 0°C i 100°C. Te wartości stanowią podstawę do porównań z innymi związkami chemicznymi.
Woda znajdująca się w codziennym użytku nigdy nie ma czystej postaci. W przypadku wody mineralnej jej skład jest uzależniony od miejsca czerpania. Najczęściej znajduje się ono w konkretnym środowisku, w otoczeniu skał o określonym składzie, od których przejmuje minerały. Wody mineralne są wydobywane z wnętrza ziemi z pokładów izolowanych geologicznie od zewnętrznych źródeł zanieczyszczeń i mają stabilny skład chemiczny.
Skład Chemiczny Wody Mineralnej
Przy wyborze wody najważniejsze jest zapoznanie się z jej składem chemicznym umieszczonym na etykiecie. Na podstawie ilości zawartych w wodzie kationów i anionów poszczególnych związków chemicznych (magnezu, wapnia, wodorowęglanów, sodu i siarczanów) dobieramy taką, która najbardziej odpowiada naszym potrzebom. Wyszczególnione są tam aniony i kationy, czyli składniki mineralne rozpuszczalne w wodzie. Oprócz magnezu i wapnia duże znaczenie dla organizmu człowieka mają wodorowęglany. Alkalizują one kwasy żołądkowe i są dobre dla osób cierpiących na nadkwasotę. Bardzo dobre działanie wykazują także siarczany, gdy ich zawartość wynosi co najmniej 250 mg/l. Wpływają one pozytywnie na przemianę materii, zwiększają wydzielanie żółci. Kontrowersyjnym składnikiem wód jest sód. Występuje on w wielu wodach mineralnych w ilościach powyżej minimalnej wymaganej - 200 mg/l. Zapobiega odwodnieniu organizmu i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową. Jego brak w organizmie powoduje osłabienie i zaburzenia trawienne. Problem jednak w tym, że spożywamy go w nadmiernej ilości. Natomiast nie ma co szukać w wodach potasu, który istotnie jest bardzo potrzebny organizmowi, zwłaszcza do prawidłowego funkcjonowania serca.
Woda butelkowana oprócz dwóch cząsteczek wodoru (H) związanych z jedną cząsteczką tlenu (O) tworząc związek H2O zawiera inne składniki, które różnicują dostępne na rynku wody. Są to składniki mineralne, które decydują o wartości odżywczej wody oraz gazy. Woda zawiera także cenne dla zdrowia makro- i mikroelementy. Są to m.in. wapń, fosfor, magnez, sód, potas, siarka, żelazo, jod, cynk czy mangan.
Rodzaje Wód Mineralnych
Naturalna woda mineralna może być w różnym stopniu zmineralizowana. Nie sposób tutaj nie wspomnieć o rodzajach wód mineralnych i stopniu mineralizacji:
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
- niskozmineralizowane (do 500 mg/l)
- średniozmineralizowane (500-1500 mg/l)
- wysokozmineralizowane (powyżej 1500 mg/l)
Wpływ Składników Mineralnych na Zdrowie
Dzienne zapotrzebowanie organizmu na dany składnik zależy m.in. od wieku, płci, sposobu odżywiania, stanu zdrowia, ale także okresu ciąży i laktacji, warunków pracy czy aktywności fizycznej. Według doniesień specjalistów, pozytywny wpływ na nasz organizm mają te składniki, które pokrywają co najmniej 15% zalecanego dziennego zapotrzebowania. Jak się okazuje, woda mineralna, zwłaszcza wysokomineralizowana, dobrze dobrana do indywidualnych potrzeb i wypijana w odpowiednich ilościach, może dostarczać nawet do kilkudziesięciu procent minerałów zalecanych do spożycia w ciągu dnia. Przykładowo, codzienne picie wody bogatej w wapń może zwiększyć prewencję osteoporozy, a w przypadku magnezu - nadciśnienia i chorób układu krążenia.
Jednak ze względu na współobecność w niektórych wodach znacznych stężeń sodu i chlorków, regularne ich picie powinny ograniczać osoby z chorobami serca i nerek oraz z nadciśnieniem. W takich przypadkach zaleca się spożywanie wody średniozmineralizowanej.
Poniższa tabela przedstawia wpływ poszczególnych składników mineralnych zawartych w wodzie na organizm:
| Składnik Mineralny | Wpływ na Organizm |
|---|---|
| Sód | Reguluje gospodarkę elektrolitową, zapobiega odwodnieniu. |
| Potas | Reguluje pH komórki i ciśnienie osmotyczne, niezbędny do pracy układu krwionośnego, nerwowego i mięśniowego. |
| Wapń | Materiał budulcowy kości, bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych i regulacji układu krwionośnego. |
| Magnez | Uczestniczy w budowie kości oraz komórek, pomaga zachować poprawne działanie systemu nerwowego. |
| Chlorki | Utrzymuje właściwe ciśnienie osmotyczne krwi i płynów ustrojowych. |
| Siarczany | Działają korzystnie na przemianę materii, pracę wątroby i wytwarzanie żółci. |
| Wodorowęglany | Korzystne dla osób cierpiących na nadkwasotę, alkalizują sok żołądkowy, regulują pH krwi. |
Woda Mineralna a Kranówka i Woda Źródlana
Reklamy zachwalają butelkowane wody mineralne jako źródło zdrowej wody bogatej w składniki mineralne tak potrzebne przecież organizmowi człowieka. Czym jednak różnią się one od „zwykłej kranówki"?
W przeciwieństwie do butelkowanej, woda z kranu ma nieco inny zestaw pierwiastków i związków mineralnych. Woda transportowana siecią wodociągową do domów jest poddawana wielu zabiegom oczyszczającym i systematycznie badana. Picie wody z „kranu” jest obecnie znacznie lepszym rozwiązaniem niż kupowanie wody butelkowanej. Co ważniejsze, poziom czystości i skład wody w wielu regionach kraju pozwalają na jej spożywanie bez przegotowania. Dodatkowym udogodnieniem i sposobem na dalsze oczyszczenie wody jest instalacja dystrybutora z podłączeniem do sieci wodociągowej.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Mamy cztery rodzaje wód, które znajdziemy na półkach sklepowych w butelce: woda źródlana, mineralna, stołowa i lecznicza. Cechy trzech pierwszych zostały określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 2004r. Woda źródlana pochodzi z zasobów podziemnych, jest pierwotnie czysta. Tych cech nie musi posiadać woda kranowa, jednak pod względem właściwości i zawartości składników mineralnych praktycznie niczym się nie różni. Woda mineralna również jest pierwotnie czysta i pochodzi z zasobów podziemnych, a różnica między źródlaną polega na tym, że woda mineralna ma stabilny skład mineralny o specyficznych korzyściach zdrowotnych. Z kolei woda lecznicza jest wodą podziemną, nie zanieczyszczoną, ale o zmiennych cechach fizycznych i chemicznych co czyni ją narzędziem w profilaktyce zdrowia i leczeniu schorzeń pod nadzorem lekarza.
Woda mineralna różni się od wody źródlanej przede wszystkim składem oraz stopniem mineralizacji. Woda źródlana jest wydobywana z płytkich warstw wodonośnych, ma niską mineralizację (najczęściej poniżej 500 mg/l) i nie zawiera istotnych ilości pierwiastków niezbędnych dla zdrowia w takich stężeniach jak woda mineralna. Może być stosowana jako woda do codziennego picia, parzenia kawy czy przygotowywania posiłków, także dla niemowląt. Woda źródlana jest odpowiednia dla osób, które nie mają szczególnych potrzeb mineralnych lub muszą ograniczać spożycie niektórych pierwiastków, np. sodu.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
tags: #woda #mineralna #skład #chemiczny

