Woda do picia z wodorostów: Właściwości i korzyści
- Szczegóły
Algi morskie, potocznie nazywane wodorostami, stały się składnikiem potraw, suplementów diety i kosmetyków, dzięki swoim licznym właściwościom smakowym i prozdrowotnym. W serwisie Apteline.pl zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości - sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy.
Algi morskie - bogate źródło zdrowia
Algi morskie, inaczej glony, w ponad 80% składają się z wody i substancji śluzowych. Przede wszystkim są jednak źródłem aminokwasów egzogennych (potrzebujemy ich do prawidłowego funkcjonowania, ale nie jesteśmy w stanie sami ich wytworzyć w organizmie). Algi są dodatkowo bogatym źródłem witamin i minerałów, takich jak:
- Witaminy z grupy B
- Witamina C
- Witamina D
- Witamina E
- Jod
- Cynk
- Wapń
- Magnez
- Miedź
- Żelazo
- Brom
Ponadto są bogate w polifenole, czyli związki o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym). Oprócz tego w algach znajdują się białka, węglowodany, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas hialuronowy i siarczan chondroityny.
Właściwości alg morskich
Skład alg morskich determinuje wiele ich właściwości prozdrowotnych:
- Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo - są zatem bardzo dobrym suplementem we wspomaganiu leczenia wszelkiego rodzaju infekcji i stanów zapalnych, np. pochodzenia reumatycznego, łuszczycy czy osteoporozy.
- Osłaniają błony śluzowe - dzięki bardzo dużej zawartości wody i śluzów stanowią idealną ochronę dla błony śluzowej żołądka, wykorzystuje się je w leczeniu problemów z trawieniem czy choroby wrzodowej.
- Działają przeciwutleniająco - neutralizują szkodliwe wolne rodniki powodujące starzenie i niszczenie komórek, co jest wykorzystywane w kosmetykach, suplementacji wspomagającej odporność, koncentrację, pamięć i odporność na stres. Jako antyoksydanty algi działają też przeciwnowotworowo, przeciwmutagennie i przeciwgenotoksycznie.
- Regulują stężenie cholesterolu - w badaniach potwierdzono, że długotrwała suplementacja algami zmniejsza stężenie całkowitego cholesterolu, redukuje stężenie tzw. złego cholesterolu, czyli LDL i trójglicerydów, a zarazem zwiększa stężenie frakcji HDL, czyli dobrego cholesterolu. Dzięki temu algi mają tez działanie kardioprotekcyjne.
- Regulują stężenie glukozy i insuliny we krwi i tkankach - algi okazują się bardzo pomocne we wspomaganiu leczenia cukrzycy, zespołu metabolicznego, a także jako środek profilaktyczny przy miażdżycy.
Algi morskie do jedzenia i picia
Algi morskie stanowią wyjątkowo bogate źródło wielu składników odpowiedzialnych za utrzymanie zdrowego organizmu. Niektórzy zaliczają algi do tzw. superfood, czyli żywności, która wyróżnia się bardzo wysoką wartością odżywczą.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Do zdrowej diety warto włączyć olej z alg morskich. Do jego produkcji stosuje się algi Schizochytrium. Taki olej jest bogaty w kwasy omega-3, EPA i DHA. Ponadto jest to świetny sposób na dostarczenie nienasyconych kwasów tłuszczowych weganom i wegetarianom.
To przede wszystkim chlorella w postaci proszku do rozpuszczania - jest powszechnie dostępna w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. Ze względu na dość specyficzny smak można ją dodawać do koktajli, ewentualnie wmieszać do sałatek. Chlorella pozytywnie wpływa na układ immunologiczny, wspomaga procesy trawienne, reguluje poziom cholesterolu i oczyszcza organizm. Wspomaga leczenie cukrzycy i chorób reumatycznych. Sprawdza się także jako środek wspomagający odchudzanie. Podobne właściwości wykazuje spirulina - zielony proszek zsinic (długo zaliczanych do glonów, obecnie uznawanych za bakterie).
Właściwości alg w pielęgnacji skóry
Algi wchodzą w skład kosmetyków. Aplikacja alg na skórę pomaga w jej skutecznym nawilżeniu, ponieważ oddziałują one na metabolizm komórek skóry właściwej i naskórka, zatrzymując w nim wilgoć i odbudowując płaszcz hydrolipidowy. Ponadto algi regulują pracę gruczołów łojowych, a także rozjaśniają skórę i dodają jej blasku. Przyspieszają gojenie ran i odbudowę naskórka.
Przeciwstarzeniowe, nawilżające i regenerujące właściwości alg morskich są także wykorzystywane w kosmetyce. Algi są składnikiem zarówno kremów, jak i balsamów czy odżywek do włosów. Popularna jest też maseczka z alg morskich. Wszystko dzięki ich cennym składnikom, jak polifenole, witaminy, aminokwasy egzogenne, białka blokujące enzym rozkładający włókna elastynowe zawarte w skórze, mannitol i sorbitol regulujące pracę gruczołów wydzielniczych, głównie łojowych, kwas hialuronowy i siarczan chondroityny (wpływają na odpowiedni stopień nawilżenia i uelastycznienia skóry). Nienasycone kwasy tłuszczowe w algach odpowiadają z kolei za utrzymanie prawidłowej bariery lipidowej. Wspomniany agar pozyskiwany z alg służy zaś jako naturalny zagęstnik kosmetyków.
Inne korzyści zdrowotne
- Regulacja ciśnienia i ochrona serca - Makroglony (czyli te widoczne gołym okiem) okazują się być wyjątkowo bogatym źródłem bioaktywnych peptydów, które regulują ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu.
- Detoksykacja - Wodorosty dzięki swojej specyficznej budowie komórkowej wiążą i usuwają z organizmu toksyny, przede wszystkim te pochodzące z zewnątrz, ale także te, które są produktami przemiany materii. Na dodatek zawarty w nich błonnik uszczelnia ścianki jelit, co zapobiega wtórnym zatruciom.
- Zapobieganie pajączkom - Algi umacniają ściany naczyń włosowatych skóry, zapobiegając ich kruszeniu i nadmiernej przepuszczalności, co przeciwdziała mikrowylewom (tworzeniu się tzw. pajączków), ale także powstawaniu zastojów limfatycznych, obrzęków, a w rezultacie też cellulitu.
- Odmładzanie - Wodorosty świetnie chronią przed działaniem wolnych rodników - opóźniają procesy starzenia - a to wszystko dzięki ogromnej ilości antyoksydantów w nich zawartych. Stymulują także metabolizm komórek skóry właściwej (fibroblastów) odpowiedzialnych za odbudowę włókien kolagenowych i elastyny - utrzymujących skórę sprężystą i napiętą, co z kolei opóźnia pojawienie się zmarszczek.
- Ułatwiają odchudzanie - Algi uzbrojone są w duże ilości błonnika oraz jodu. Jak wiadomo, ten pierwszy zapobiega wchłanianiu tłuszczów i cukrów, syci, a także reguluje pracę jelit, natomiast jod przyspiesza procesy lipolizy, czyli rozpuszczania tłuszczów.
Przeciwwskazania do stosowania alg morskich
W niektórych przypadkach algi morskie bywają jednak przeciwwskazane:
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
- Nie mogą ich spożywać osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, choroby związane z krzepliwością krwi, a także chorzy na fenyloketonurię.
- Spiruliny powinny unikać kobiety w ciąży czy karmiące piersią.
- Osoby z zaburzeniami funkcjonowania tarczycy powinny przed zastosowaniem alg morskich skonsultować się z lekarzem - przez sporą zawartość jodu algi mogą pogorszyć pracę gruczołu.
- Nie poleca się podawać spiruliny czy chlorelli jako suplementów dla dzieci i młodzieży do 18. roku życia.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
tags: #woda #do #picia #z #wodorostów #właściwości

