Uzdatnianie Ciepłych Wód Przemysłowych: Kompleksowy Przewodnik

Woda, z której korzystamy na co dzień, nie jest czystym związkiem H2O. Zawiera w sobie wiele substancji, mających wpływ nie tylko na jej właściwości organoleptyczne, ale również na stan gospodarstwa domowego, komfort użytkowania oraz nas samych. Mówiąc o zanieczyszczeniach wód, przyjmuje się, że są to wszystkie niekorzystne zmiany ich cech fizycznych, chemicznych oraz biologicznych.

Rodzaje Zanieczyszczeń Wody

Zanieczyszczenia wód można podzielić ze względu na ich pochodzenie.

  • Zanieczyszczenia fizyczne: To substancje stałe, które zazwyczaj występują w wodzie w formie zawiesin oraz cząstek koloidalnych. Wśród często pojawiających się można wymienić: cząstki obumarłych roślin, zwierząt, rozdrobnione cząsteczki gleby, substancje nierozpuszczalne, jak na przykład rdza.
  • Zanieczyszczenia chemiczne: Do grupy zanieczyszczeń chemicznych można zaliczyć substancje pochodzenia organicznego oraz nieorganicznego. Przedostają się do wód wraz ze ściekami czy zanieczyszczeniami pochodzącymi z rolnictwa, jak na przykład nawozy sztuczne.
  • Zanieczyszczenia biologiczne: W wodzie mogą znajdować się również bakterie oraz cała masa innych mikroorganizmów.

Można powiedzieć, że właściwie, co ujęcie wody, to nieco inny skład oraz właściwości organoleptyczne. Woda pochodząca z zakładów wodociągowych jest stale monitorowana przez odpowiedzialne za to służby. Jej skład podlega regularnym badaniom, by mieć pewność, że nie doszło do żadnych skażeń lub przekroczeń. Mimo to nie wszyscy odbiorcy są zadowoleni z właściwości organoleptycznych dostarczanej im wody. Przyczyną może być chlor oraz jego pochodne, czyli pozostałości po dezynfekcji. Sporadyczne są przypadki wystąpienia skażenia mikrobiologicznego.

Woda z własnego ujęcia w wielu przypadkach wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Warto jednak mieć na uwadze, że korzystanie z własnego ujęcia wody jest równoznaczne z poborem wody o nieznanym składzie. Jednym z najgroźniejszych kłopotów są mikroorganizmy. Stanowią bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia.

Wpływ Zanieczyszczeń na Zdrowie i Gospodarstwo Domowe

Przede wszystkim należy zacząć od wpływu zanieczyszczeń, jakie mogą znajdować się w wodzie na stan naszego organizmu. Największe negatywne konsekwencje może nieść oczywiście spożywanie wody zanieczyszczonej mikrobiologicznie. Wiele bakterii, mogących znajdować się w wodzie, jest odpowiedzialnych za wywoływanie dolegliwości układu pokarmowego, a nawet chorób zakaźnych. Usuwanie zanieczyszczeń mikrobiologicznych powinno być traktowane priorytetowo w stosunku do redukcji problemów z zanieczyszczeniami chemicznymi. Kłopoty zdrowotne w tym drugim przypadku występują zazwyczaj jako skutek uboczny długotrwałego spożywania wody o nieodpowiedniej jakości. Należy zwrócić szczególną uwagę na substancje wykazujące kumulujące właściwości toksyczne.

Przeczytaj także: Technologie oczyszczania wody: Przegląd

Wiele związków chemicznych przyczynia się do powstawania osadu, jaki pozostawia po sobie przepływająca woda. Powszechnym kłopotem w gospodarstwach domowych jest kamień kotłowy, ale także wytrącone żelazo i mangan. Zanieczyszczenia mają ogromny wpływ na zmianę właściwości organoleptycznych wody. Częstym kłopotem jest mętność oraz niewłaściwa barwa. To sprawia, że użytkownicy podejmują decyzję o zaprzestaniu korzystania z wody, zwłaszcza do celów spożywczych.

Analiza Wody - Pierwszy Krok do Poprawy Jakości

Jedyna droga do osiągnięcia krystalicznie czystej i bezpiecznej wody wiedzie przez analizę jej składu. Badanie wody jest istotne z kilku względów. Wyniki badania wody ilustrują dokładnie wykaz parametrów oraz ich wartość. To daje możliwość kompleksowej oceny rodzaju oraz stężenia zanieczyszczeń występujących w wodzie.

Osoby zgłaszające się z prośbą o dobór urządzeń filtracyjnych są w pierwszej kolejności pytane właśnie o przeprowadzenie badania wody. Badanie wody nie jest konieczne w przypadku wody wodociągowej. Takich informacji udziela zazwyczaj dostawca. Użytkownicy tego ujęcia decydują się na zlecenie analizy sporadycznie i jest to dyktowane raczej ciekawością. Najczęściej sprawdzanym parametrem w przypadku wody wodociągowej jest stopień twardości wody.

Zupełnie inaczej sytuacja wygląda w przypadku własnych ujęć. Tutaj kompleksowe badanie wody jest koniecznością. Jeśli głównym źródłem zaopatrzenia w wodę gospodarstwa domowego jest własne ujęcie, badanie wody należy wykonywać regularnie. Analiza wody pod kątem fizykochemicznym oraz mikrobiologicznym zalecana jest do przeprowadzenia minimum raz na 12 miesięcy.

Analiza wody, w większości przypadków, to pierwszy krok w stronę poprawy jakości wody, a co za tym idzie, zwiększenia bezpieczeństwa i komfortu korzystania z niej. Dzięki jej wynikom można bez trudu ustalić, jaki proces uzdatniania wody oraz jaka wydajność są potrzebne. Analiza wody jest procesem, podczas którego sprawdzane są różnorodne parametry wody. Wybór rodzaju analizy wody i badanych parametrów jest zależny od zleceniodawcy.

Przeczytaj także: Grupa Azoty Puławy - oczyszczanie wody

Typy Analiz Wody

Wyróżniamy dwa typy analizy wody: fizykochemiczną analizę wody oraz pod kątem występowania mikroorganizmów. Te badania zleca się oddzielnie. Wyniki analizy wody powinny być zgodne z zapisami norm przyjętych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

  • Analiza fizykochemiczna: Podczas analizy fizykochemicznej, jak sama nazwa może wskazywać, oceniane są właściwości fizyczne wody, jak smak, zapach, barwa oraz chemiczne. Jak wiadomo, woda rzadko jest czystym związkiem H2O. Zazwyczaj znajduje się w niej cała masa innych substancji chemicznych. Praktycznie każda z nich ma swój wpływ na odczucia organoleptyczne względem wody. Fizykochemiczna analiza wody jest szczególnie rekomendowana osobom, które zauważyły u siebie problem z wodą i chciałyby go zażegnać poprzez uzdatnianie.
  • Analiza mikrobiologiczna: Mikroorganizmy obecne w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi stanowią realne zagrożenie dla zdrowia. Mikrobiologiczna analiza wody pozwala ocenić, jakie bakterie bytują w wodzie oraz z jak dużą skalą skażenia mamy do czynienia. Podczas analizy wody sprawdzanych jest wiele parametrów. W większości przypadków analiza fizykochemiczna opiera się na przebadaniu dziesięciu parametrów wody. Warto wiedzieć, że nie wszystkie bakterie badane podczas tej analizy wody są chorobotwórcze.

Należy mieć na uwadze, że woda pochodząca z wodociągów podlega stałemu monitoringowi pod względem składu chemicznego oraz obecności mikroorganizmów. To właściciel ponosi pełną odpowiedzialność za jakość wody, z jakiej aktualnie korzysta. Kompleksową analizę wody można zlecić w lokalnym zakładzie sanepidu, jednak warto wziąć pod uwagę, że w tym przypadku stawki za przeprowadzenie badania będą prawdopodobnie najwyższe.

Pobieranie Próbek Wody do Analizy

Przygotowanie próbki przeznaczonej do analizy wody zazwyczaj leży po stronie zleceniodawcy. W obu przypadkach próbki należy pobierać z najczęściej wykorzystywanych ujęć (na przykład w kuchni lub łazience). Zimna woda powinna zostać pobrana ze szczelnego kranu czerpalnego bądź zaworu. Obie próbki powinny zostać dobrze zabezpieczone przed wtórnym zanieczyszczeniem, rozlaniem.

Wodę do analizy fizykochemicznej należy pobrać we wcześniej przygotowane w tym celu naczynie. Zazwyczaj poleca się 1,5 litrowe plastikowe butelki po wodzie, wcześniej dokładnie opłukane. Najpierw należy dobrze przygotować miejsce poboru próbki. Należy usunąć wszystkie zanieczyszczenia znajdujące się na wylocie kranu czerpalnego bądź zaworu. W kolejnym etapie trzeba dokładnie przepłukać instalację intensywnym strumieniem wody. Wodę spuszczać przez około 2-3 minuty strumieniem laminarnym. Przygotowany wcześniej pojemnik przepłukać badaną wodą, a następnie napełnić go całkowicie.

W zależności od usług placówki, wodę do badania musi pobrać zleceniodawca lub zajmuje się tym osoba wydelegowana z laboratorium. Pojemnik do poboru wody musi być odpowiednio wysterylizowany i zabezpieczony. Przygotowaniem naczynia zajmuje się zazwyczaj jednostka przeprowadzająca badania. Miejsce czerpania wody powinno zostać dokładnie zdezynfekowane za pomocą środka dezynfekującego lub opalania płomieniem. Następnie należy przepłukać instalację intensywnym strumieniem, a potem spuszczać wodę strumieniem laminarnym przez około 2-3 minuty. Jałową butelkę wcześniej przygotowaną przez laboratorium należy odwinąć z papieru. Korek należy wyjąć ujmując go przez papierowy kapturek. Butelka powinna zostać umieszczona tuż pod kranem czerpalnym, ale nie może dotykać jego wylotu.

Przeczytaj także: Przewodnik po uzdatnianiu wody szkłem

Zleceniodawcy często zastanawiają się, po co do analizy fizykochemicznej aż 1,5 litra wody. Otóż to badanie opiera się na kilku metodach pomiaru wartości. Ponadto niektóre z przeprowadzanych testów potrzebują nawet kilkukrotnego powtórzenia w celu doprecyzowania wartości. Ponadto czasem dodatkowo przeprowadzane są testy obciążeniowe wody.

Jak Dobrać Stację Uzdatniania Wody?

Choć wzorem chemicznym wody jest H2O, to o tej płynącej z naszych kranów z całą pewnością nie możemy powiedzieć, że ma tylko taki skład. Woda stanowi doskonały rozpuszczalnik, przez co zawiera w sobie szereg różnych substancji. Mowa tu o tych dobroczynnych dla zdrowia, jak minerały, ale również szkodliwych (pestycydy, związki chloru, azotany, mikroorganizmy). Niekiedy jakość wody wymaga poprawy. Można tego dokonać stosując odpowiednią stację uzdatniania.

Każde ujęcie, z którego pochodzi woda jest inne. Ta zasada obowiązuje nawet w przypadku wody wodociągowej. O tym z jakiej jakości wodą mamy do czynienia, świadczą jej właściwości fizyczne, chemiczne oraz mikrobiologiczne. Stan wody możemy ocenić na podstawie jej mętności, smaku, zapachu, barwy, ale również występujących związków chemicznych i drobnoustrojów. Do zmiany właściwości fizycznych, chemicznych oraz mikrobiologicznych wody przyczynia się odprowadzanie do niej substancji szkodliwych (nieorganicznych, organicznych, radioaktywnych).

W wodzie mogą znajdować się zanieczyszczenia pochodzenia naturalnego. Taka woda może być wzbogacona o: domieszki soli, mikroorganizmy, substancje organiczne. Kłopoty z nieodpowiednimi parametrami wody mogą wystąpić zarówno w przypadku czerpania wody z własnego ujęcia, jak i korzystania z sieci wodociągowej. Woda pitna powinna spełniać określone wymagania mikrobiologiczne, organoleptyczne, związane ze składem chemicznym, fizycznym oraz radiologicznym.

Każde państwo, w tym także nasz kraj, tworzy specjalne przepisy dotyczące norm, jakie powinna spełniać woda przeznaczona do spożycia przez ludzi. Takie dokumenty prawne są tworzone na podstawie wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia oraz Unii Europejskiej. Przede wszystkim o bezpieczeństwie wody przeznaczonej na cele spożywcze decyduje brak skażenia bakteriologicznego wody. Według obowiązujących dokumentów prawnych woda powinna być całkowicie pozbawiona bakterii takich jak: Escherichia coli oraz innych bakterii z grupy coli, Clostridium perfringens, bakterii z grupy Enterokoków. Wymienione bakterie stanowią zagrożenie dla zdrowia bądź świadczą o występowaniu innych mikroorganizmów, mających negatywny wpływ na organizm ludzki. Ich obecność świadczy o skażeniu wody odchodami. Ponadto wymagania określają ogólną liczbę bakterii w 100 ml wody.

Zupełnie inny rodzaj ryzyka stanowią zanieczyszczenia chemiczne, znajdujące się w wodzie. Niektóre substancje chemiczne obecne w podwyższonych stężeniach mogą nieść ze sobą zagrożenie związane z powikłaniami zdrowotnymi. Oprócz spełniania warunków związanych ze stanem bakteriologicznym i związkami chemicznymi, woda powinna też charakteryzować się odpowiednią jakością pod względem organoleptycznym. Musi mieć neutralny smak, zapach i barwę.

W przypadku wody wodociągowej nie należy obawiać się o skażenie mikrobiologiczne wody oraz występowanie przekroczonych stężeń związków chemicznych. To zakłady wodociągowe są zobowiązane, by dostarczać odbiorcom wodę najwyższej jakości, w pełni odpowiadającą obowiązującym w Polsce normom. Mimo dużych obostrzeń związanych z jakością wody, wielu jej użytkowników nie jest zadowolonych z efektów. Może to wynikać z kilku przyczyn. Przede wszystkim należy mieć na uwadze, że wodociągi odpowiadają za stan wody jedynie doprowadzanej do budynku. To oznacza, że nad stanem magistrali wewnątrz niego czuwa administracja. W wielu przypadkach rury są niewymieniane od lat, przechodzą nieprawidłową konserwację lub nie ma jej wcale.

Konsumenci wody wodociągowej nierzadko narzekają na obecność chloru w wodzie. Ta substancja ma negatywny wpływ na smak i zapach. Właściwości organoleptyczne mogą ulec zmianie już nawet przy obecności niewielkich ilości. Chlor oraz jego pochodne to najczęściej pozostałości dezynfekcji. Nie są to też substancje rekomendowane dla osób z wrażliwą skórą i alergiami. Regularne kąpiele w takiej wodzie przyczyniają się do nasilenia reakcji uczuleniowych, przesuszenia skóry, zaczerwienienia, swędzenia, powstawania niedoskonałości.

W wodzie wodociągowej może pojawić się jeszcze jeden mankament. Jest nim wysoki stopień twardości. Twarda woda nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, jednak znacznie obniża komfort użytkowania, przekłada się na wyższe rachunki, a osad, jaki po sobie pozostawia, jest niebezpieczeństwem dla domowych instalacji, sprzętów AGD.

O ile jakość wody wodociągowej wystarczy czasem jedynie doszlifować, by spełniała oczekiwana, o tyle z wodą z własnego ujęcia sytuacja wygląda zupełnie inaczej. W tym przypadku możemy mieć do czynienia z całą gamą różnych zanieczyszczeń chemicznych, ale również zagrożeniem ze strony drobnoustrojów. Tutaj należy podkreślić, że za jakość wody nie odpowiadają służby lecz sam właściciel ujęcia. Najczęstszymi przekroczeniami, z jakimi borykają się właściciele własnych ujęć są te dotyczące żelaza i manganu. Oprócz tego we znaki daje się wysoki stopień twardości wody, związki organiczne. Często kłopotem towarzyszącym wysokiemu stężeniu żelaza jest nieznośny zapach siarkowodoru. Właściciele studni, zwłaszcza ci mieszkający na wsi, uskarżają się także na problem azotanów występujących w wodzie.

Wymienniki Ciepła i Ich Zanieczyszczenia

Nagrzewnice, chłodnice, skraplacze, parowniki i inne aparaty, w których zachodzi przekazywanie ciepła w wyniku przepływu dwóch mas o różnych temperaturach nazywa się wymiennikami ciepła. Wymienniki, które wymieniają ciepło przez przegrodę nazywane są rekuperatorami.

Rodzaje Wymienników Ciepła

W zależności od wzajemnego położenia kierunków przepływu płynów wymieniających ciepło wymienniki dzielą się na:

  • współprądowe
  • przeciwprądowe
  • krzyżowe

Konstrukcje wymienników ciepła są bardzo zróżnicowane. W instalacjach chłodniczych stosowane są m. in. wymienniki:

  • płaszczowo - rurowe
  • płytowe
  • wężownicowe i spiralne
  • wieże wyparne i wentylatorowe chłodnie wieżowe

Przenikanie ciepła przez ściankę składa się z przejmowania ciepła przez płyn lub od płynu przez przegrodę stałą oraz z przewodzenia ciepła przez tę przegrodę.

Jeżeli ścianka płaska jednowarstwowa zostaje pokryta warstwą osadu, to wówczas zwiększa się jej opór cieplny przewodzenia, natomiast ścianka staje się ścianką dwuwarstwową. Każdą z warstw charakteryzuje inny współczynnik przewodzenia ciepła oraz grubość ścianki. W przypadku osadów tworzących się na powierzchni ścianki wymiennika ich grubość może być bardzo różna.

Wpływ Osadów na Działanie Wymiennika Ciepła

Problemy eksploatacyjne w wymiennikach ciepła stwarzają nie tylko zanieczyszczenia w postaci osadów mineralnych, ale również w postaci osadów biologicznych.

Zarówno jedne i drugie osady przyczyniają się do:

  • wzrostu oporów przepływu płynu
  • zatykania się rur i powierzchni przepływu płynu
  • zmniejszenia skuteczności wymiany ciepła

W skrajnych przypadkach powodują całkowite zatkanie się powierzchni przepływu płynu. Ponadto, w zależności od rodzaju substancji istnieje również ryzyko przyspieszonej degradacji materiału konstrukcyjnego, w tym przyspieszenia procesów korozyjnych.

Zanieczyszczenia wymienników ciepła są zatem przyczyną niestabilnej pracy układu i zwiększonej awaryjności. Problemy związane z występowaniem osadów są szczególnie zauważalne w układach wentylatorowych chłodni wieżowych.

Niezależnie od rodzaju wymiennika ciepła, w którym występują osady i zanieczyszczenia, należy liczyć się ze zwiększonymi kosztami energetycznymi w porównaniu z instalacjami, w których osady i zanieczyszczenia są usuwane, a wymienniki mają czyste powierzchnie wymiany ciepła. Straty energetyczne w instalacjach zanieczyszczonych spowodowane są koniecznością wydłużonego czasu pracy np. sprężarek, pomp, wentylatorów.

Obniżenie wydajności cieplnej spowodowanej zanieczyszczeniem powierzchni wymiennika ściśle koreluje ze stratami energetycznymi, powstającymi z uwagi na konieczność wprowadzania dodatkowej energii niezbędnej do utrzymania wartości początkowej wydajności cieplnej wymiennika.

Powyższe rozważania są czysto teoretycznymi rozważaniami opartymi na powszechnie znanych zależnościach wymiany ciepła dla wymienników przeponowych. Niestety, dokładne obliczenia dotyczące rzeczywistych warunków pracy wymienników i wpływu zanieczyszczenia ich powierzchni na wydajność cieplną zależą od wielu zmiennych, dlatego w tym zakresie wciąż realizowane są prace badawcze.

Wymagania dla Wody Chłodzącej

Odczyn wody chłodzącej jest jednym z decydujących czynników wpływających na szybkość korozji, dlatego woda ta powinna wykazywać właściwości lekko alkaliczne, tzn. mieć pH = 8,3 ÷ 10. Intensywność korozji elektrochemicznej zwiększa obecność soli w wodzie chłodzącej. Wśród substancji rozpuszczonych bardzo niebezpieczne są głównie siarczany i chlorki. Są to związki intensyfikujące korozyjny charakter wody w stosunku do metali. Ponadto siarczany mogą być powodem niszczenia betonowych elementów układu chłodniczego, którymi są np. zbiorniki akumulacyjne wody lodowej.

Głównym powodem wytrącania się osadów chemicznych na powierzchniach wymiany ciepła jest twardość węglanowa wody oraz nadmierne jej zasolenie.

Przyczyny Zanieczyszczeń Skraplaczy Wyparnych w Chłodnictwie

Skraplacze wyparne, wieże wyparne typu „otwartego” oraz wentylatorowe chłodnie wieżowe wykorzystują zjawisko wymiany ciepła pomiędzy opadającą wodą, a przepływającym powietrzem. Przepływ powietrza realizowany jest najczęściej w przeciwprądzie, czyli z dołu do góry.

Woda w obiegu skraplacza, w wyniku wymiany ciepła pomiędzy ośrodkami, schładza się o kilka stopni Celsjusza, tym samym ochładzając rurki wężownicy skraplacza amoniaku, wskutek odparowania wody z obiegu wodnego. W przypadku wieży chłodniczej schłodzona woda stanowi medium schładzające produkt, czy też poprzez wymiennik ciepła oddziałuje na inne zachodzące w układzie procesy.

W każdym z tych przypadków dochodzi do odparowania z obiegu pewnej ilości wody, co w konsekwencji powoduje wzrost stężenia rozpuszczonych w wodzie składników mineralnych. W wyniku zatężania składników mineralnych może dochodzić do wytrącania się z wody obiegowej osadów, przede wszystkim soli wapnia.

Jednym z podstawowych problemów eksploatacji skraplaczy, wież natryskowo - wyparnych oraz wentylatorowych chłodni wieżowych jest zarastanie osadami kamienia wodnego, wytrąconego z wody obiegowej, zewnętrznych powierzchni wymiany ciepła skraplaczy, wież wyparnych i wentylatorowych chłodni wieżowych.

Zjawisko zanieczyszczania osadami ścian i elementów grzejnych oraz elementów rozbryzgowych i demisterów powstaje w efekcie uzupełniania układu wodą surową, nieuzdatnioną, dostarczaną bezpośrednio ze studni lub z wodociągu, szczególnie w przypadku, gdy twardość tej wody jest wyższa od 2,8 mval/dm3. Obserwuje się wówczas systematyczne wypadanie trudno rozpuszczalnego osadu węglanu wapnia CaCO3 na ciepłych rurkach skraplacza.

W wodzie, w której występują w znacznej ilości siarczany, w wyniku reakcji z zawartymi w niej również związkami wapnia, może w pewnych przypadkach dochodzić do wytrącania się gipsu, tj. CaSO4.

Domowe Stacje Uzdatniania Wody

Woda jest niezbędna do życia - stanowi około 70% ludzkiego ciała. Co więcej codziennie powinniśmy spożywać co najmniej 2 litry. Choć woda wodociągowa zazwyczaj nadaje się do picia, nie zawsze jest w pełni zdrowa. Dodatkowo jej smak i zapach mogą niekiedy budzić zastrzeżenia. Właśnie z tego powodu warto zdecydować się na zakup domowej stacji uzdatniania wody.

Na Czym Polega Uzdatnianie Wody w Domu?

Uzdatnianie wody to proces poprawy jej jakości, dostosowując ją do określonego zastosowania. Może dotyczyć wody przeznaczonej do spożycia, a także wykorzystywanej w przemyśle, rolnictwie czy instalacjach grzewczych. Bez względu na to, czy wodę czerpiemy z ujęcia wodociągowego, czy z własnego, możemy w prosty sposób ją uzdatnić, montując przy naszej instalacji odpowiednie filtry i zmiękczacze wody.

Takie urządzenia do uzdatniania wody zdecydowanie poprawiają jej jakość i usuwają z niej nadmiar związków chemicznych, takich jak żelazo czy wapń. Zanim wybierzesz odpowiednią stację uzdatniania wody do domu, to najpierw musisz zbadać skład wody i dokładnie określić jej zanieczyszczenie oraz stopień twardości. Optymalnym rozwiązaniem jest zamontowanie zmiękczacza wody czy odpowiednich filtrów jeszcze na etapie budowy domu, żeby uchronić nowe sprzęty i instalacje przed zanieczyszczeniem oraz kamieniem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamontować tego typu urządzenia także w istniejącym budynku.

Dlaczego Warto Mieć Stację Uzdatniania Wody?

Jednym z podstawowych procesów uzdatniania wody jest jej zmiękczanie. Twarda woda powoduje osadzanie się kamienia na urządzeniach AGD i armaturze, co przyspiesza ich zużycie. Taki osad może zniszczyć armaturę łazienkową, urządzenia AGD, a nawet instalację grzewczą. Miękka woda to rozwiązanie o wielu zaletach. Przede wszystkim umożliwia zużywanie mniejszej ilości środków czystości. Przy miękkiej wodzie sprzątanie za pomocą detergentów jest dużo bardziej efektywne, ponieważ w twardej wodzie dużo gorzej rozpuszczają się środki czystości.

Korzyści z Uzdatniania Wody w Domu

  • Mniejsze zużycie środków czystości
  • Delikatniejsza woda dla skóry i włosów
  • Brak osadów z kamienia w kuchni, łazience oraz na sprzętach AGD
  • Ochrona instalacji grzewczej przed osadzaniem się kamienia

Domowa Stacja Uzdatniania Wody - Cena Zależna od Parametrów

Interesuje Cię własna stacja uzdatniania wody? Cena takiego urządzenia może różnić się w zależności od kilku czynników. Najważniejsze z nich to:

  • wydajność urządzenia - ile litrów wody jest w stanie oczyścić na dobę
  • liczba stopni filtracji
  • rodzaj zastosowanej technologii - np. filtracja mechaniczna, zmiękczanie, odżelazianie, lampa UV

Różnice w cenie wynikają też z poziomu automatyzacji i stopnia zaawansowania obsługi. Modele podstawowe są tańsze, ale wymagają częstszej konserwacji, natomiast droższe wersje oferują pełną automatyzację i są wygodne.

tags: #uzdatnianie #ciepłych #wód #przemysłowych

Popularne posty: