Woda destylowana, pierwiastek, związek czy mieszanina?

Otaczająca nas materia to substancje lub mieszaniny substancji. Przekształcenie substancji w mieszaniny lub odwrotnie odbywa się w wyniku procesów fizycznych: mieszania i rozdzielania. Substancje to pierwiastki chemiczne i związki chemiczne. Ich wzajemne przekształcanie odbywa się na drodze reakcji chemicznych.

Związki chemiczne i pierwiastki

Woda jest substancją złożoną z cząsteczek wody, a te zbudowane są z atomów wodoru i tlenu. Cząsteczka wody jest związkiem chemicznym o wzorze H2O. Jest jedną z najpowszechniej występujących w przyrodzie substancji.

Jeszcze do końca XVIII wieku uważano wodę za osobny pierwiastek chemiczny. W 1791 roku Cavendish udowodnił, iż woda tworzy się w procesie spalania wodoru, który od tego procesu wziął swą nazwę (hydrogenium = hedor (woda) + genos (pochodzenie)).

Woda może występować w trzech stanach skupienia: stałym (lód), ciekłym (woda) i gazowym (para wodna). Temperatura wrzenia wody przy ciśnieniu normalnym wynosi 100°C, a temperatura topnienia 0°C. Gęstość wody jest równa 1 g/cm3.

Rodzaje wody

  • Woda destylowana - naturalna woda poddana procesowi destylacji, pozbawiona jakichkolwiek domieszek innych substancji.
  • Woda mineralna - jest to woda zawierająca rozpuszczone substancje mineralne.
  • Woda pitna - woda zdatna do bezpośredniego spożycia, zawierająca nie więcej niż 0,06% związków mineralnych i oczyszczona z bakterii i substancji szkodliwych.
  • Woda stołowa - jest to rodzaj wody mineralnej, o małej zawartości składników mineralnych, przeznaczona do picia.
  • Woda lecznicza - jest to woda mineralna o zawartości do 6% składników mineralnych, wykazująca właściwości lecznicze.
  • Woda sodowa - chemicznie to wodny roztwór kwasu węglowego. Woda jaka używa się to mineralna bądź źródlana.

Mieszaniny

Mieszanina to co najmniej dwie substancje, które można ze sobą mieszać (proces fizyczny) w dowolnych proporcjach.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

W życiu codziennym rzadko spotykamy czyste substancje, często natomiast - ich mieszaniny, jak np.: herbata, mleko, leki, napoje gazowane, benzyna, nafta, pasta do zębów, galaretka, ketchup, powietrze czy stopy metali, np. brąz.

Składnikami powietrza są: tlen, azot, tlenek węgla(IV) (dwutlenek węgla), para wodna i inne gazy. Powietrze jest mieszaniną.

Rodzaje mieszanin

W niektórych mieszaninach składników nie widać (roztwór soli w wodzie), w innych łatwo je zauważyć (piasek z wodą). Wyróżniamy:

  • mieszaniny jednorodne
  • mieszaniny niejednorodne, w których składniki możemy rozróżnić gołym okiem lub za pomocą prostych przyrządów optycznych

Przykłady mieszanin w naszym otoczeniu:

  • Woda w akwarium jako mieszanina wody, soli mineralnych i powietrza.
  • Kawa na stoliku jako mieszanina granulek kawy, wody, cukru i mleka.
  • Woda mineralna jako mieszanina wody, składników mineralnych oraz gazowego dwutlenku węgla.
  • Powietrze jako mieszanina tlenu, azotu, argonu i innych gazów.
  • Galaretka na blacie kuchennym jako mieszanina wody, żelatyny, barwnika i kwasku cytrynowego.
  • Masa ciasta do gofrów przed upieczeniem jako mieszanina mąki, mleka, drożdży i cukru.
  • Sos pomidorowy jako mieszanina koncentratu pomidorowego, cukru, octu, kwasku cytrynowego i przypraw.

Mieszanina a związek chemiczny

Najważniejsze różnice między mieszaniną a związkiem chemicznym:

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Cecha Mieszanina Związek chemiczny
Skład Zmienny, możliwości zmiany ilości każdej substancji Ściśle określony skład chemiczny
Połączenie Substancje niepołączone, wymieszane Pierwiastki połączone za pomocą wiązania chemicznego
Właściwości Zachowanie przez każdą substancję jej właściwości Właściwości odmienne od właściwości poszczególnych pierwiastków
Rozdzielanie Możliwość rozdzielenia składników metodami fizycznymi Brak możliwości rozłożenia na pierwiastki w wyniku reakcji chemicznych
Przykłady Powietrze, woda morska Woda, tlenek magnezu

Właściwości mieszanin na przykładzie lemoniady

Lemoniada jest przykładem mieszaniny. Składa się z wody, soku z cytryny i cukru. Właściwości lemoniady zależą od proporcji użytych składników.

Przebieg doświadczenia:

  1. Do pierwszej szklanki wyciśnięto jedną cytrynę, dodano łyżeczkę cukru i napełniono szklankę wodą do pełna, a następnie całość zamieszano.
  2. Do drugiej szklanki wyciśnięto pół cytryny, dodano dwie łyżeczki cukru i napełniono szklankę wodą do pełna, całość zamieszano.
  3. Do trzeciej szklanki dodano łyżeczkę soku z cytryny, trzy łyżeczki cukru, napełniono szklankę wodą do pełna i zamieszano.
  4. Następnie zbadano smak przygotowanych lemoniad.

Obserwacje:

Lemoniady różnią się smakiem i kolorem. Pierwsza ma barwę żółtą i bardzo kwaśny smak. Druga ma barwę lekko żółtą i słodko‑kwaśny smak. Trzecia jest praktycznie bezbarwna i bardzo słodka w smaku.

Wnioski:

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

Po zmieszaniu wszystkich składników, w każdym przypadku otrzymujemy lemoniadę. Jeżeli do jej przygotowania użyjemy więcej soku z cytryny, będzie po prostu bardziej kwaśna. Jeśli zaś dodamy więcej cukru, będzie słodsza, ale nadal pozostanie lemoniadą. Właściwości mieszaniny zależą od właściwości i proporcji użytych składników.

Czy wszystkie substancje rozpuszczają się w wodzie?

Hipoteza: Nie wszystkie substancje rozpuszczają się w wodzie.

Przebieg doświadczenia:

  1. Do pięciu zlewek wlano wodę do połowy ich objętości.
  2. Do każdej zlewki dodano kolejno: do pierwszej sól, do drugiej kredę, do trzeciej olej, do czwartej piasek, a do piątej cukier.
  3. Przygotowane mieszaniny zamieszano za pomocą pręcików szklanych.
  4. Następnie określono wygląd poszczególnych mieszanin.

Obserwacje:

Spośród badanych substancji, tylko sól kamienna i cukier rozpuszczają się w wodzie. Olej, kreda i piasek nie rozpuszczają się w wodzie.

Wnioski:

Nie wszystkie substancje rozpuszczają się w wodzie.

tags: #woda #destylowana #pierwiastek #związek #mieszanina

Popularne posty: