Woda destylowana, pierwiastek, związek czy mieszanina?
- Szczegóły
Otaczająca nas materia to substancje lub mieszaniny substancji. Przekształcenie substancji w mieszaniny lub odwrotnie odbywa się w wyniku procesów fizycznych: mieszania i rozdzielania. Substancje to pierwiastki chemiczne i związki chemiczne. Ich wzajemne przekształcanie odbywa się na drodze reakcji chemicznych.
Związki chemiczne i pierwiastki
Woda jest substancją złożoną z cząsteczek wody, a te zbudowane są z atomów wodoru i tlenu. Cząsteczka wody jest związkiem chemicznym o wzorze H2O. Jest jedną z najpowszechniej występujących w przyrodzie substancji.
Jeszcze do końca XVIII wieku uważano wodę za osobny pierwiastek chemiczny. W 1791 roku Cavendish udowodnił, iż woda tworzy się w procesie spalania wodoru, który od tego procesu wziął swą nazwę (hydrogenium = hedor (woda) + genos (pochodzenie)).
Woda może występować w trzech stanach skupienia: stałym (lód), ciekłym (woda) i gazowym (para wodna). Temperatura wrzenia wody przy ciśnieniu normalnym wynosi 100°C, a temperatura topnienia 0°C. Gęstość wody jest równa 1 g/cm3.
Rodzaje wody
- Woda destylowana - naturalna woda poddana procesowi destylacji, pozbawiona jakichkolwiek domieszek innych substancji.
- Woda mineralna - jest to woda zawierająca rozpuszczone substancje mineralne.
- Woda pitna - woda zdatna do bezpośredniego spożycia, zawierająca nie więcej niż 0,06% związków mineralnych i oczyszczona z bakterii i substancji szkodliwych.
- Woda stołowa - jest to rodzaj wody mineralnej, o małej zawartości składników mineralnych, przeznaczona do picia.
- Woda lecznicza - jest to woda mineralna o zawartości do 6% składników mineralnych, wykazująca właściwości lecznicze.
- Woda sodowa - chemicznie to wodny roztwór kwasu węglowego. Woda jaka używa się to mineralna bądź źródlana.
Mieszaniny
Mieszanina to co najmniej dwie substancje, które można ze sobą mieszać (proces fizyczny) w dowolnych proporcjach.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
W życiu codziennym rzadko spotykamy czyste substancje, często natomiast - ich mieszaniny, jak np.: herbata, mleko, leki, napoje gazowane, benzyna, nafta, pasta do zębów, galaretka, ketchup, powietrze czy stopy metali, np. brąz.
Składnikami powietrza są: tlen, azot, tlenek węgla(IV) (dwutlenek węgla), para wodna i inne gazy. Powietrze jest mieszaniną.
Rodzaje mieszanin
W niektórych mieszaninach składników nie widać (roztwór soli w wodzie), w innych łatwo je zauważyć (piasek z wodą). Wyróżniamy:
- mieszaniny jednorodne
- mieszaniny niejednorodne, w których składniki możemy rozróżnić gołym okiem lub za pomocą prostych przyrządów optycznych
Przykłady mieszanin w naszym otoczeniu:
- Woda w akwarium jako mieszanina wody, soli mineralnych i powietrza.
- Kawa na stoliku jako mieszanina granulek kawy, wody, cukru i mleka.
- Woda mineralna jako mieszanina wody, składników mineralnych oraz gazowego dwutlenku węgla.
- Powietrze jako mieszanina tlenu, azotu, argonu i innych gazów.
- Galaretka na blacie kuchennym jako mieszanina wody, żelatyny, barwnika i kwasku cytrynowego.
- Masa ciasta do gofrów przed upieczeniem jako mieszanina mąki, mleka, drożdży i cukru.
- Sos pomidorowy jako mieszanina koncentratu pomidorowego, cukru, octu, kwasku cytrynowego i przypraw.
Mieszanina a związek chemiczny
Najważniejsze różnice między mieszaniną a związkiem chemicznym:
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
| Cecha | Mieszanina | Związek chemiczny |
|---|---|---|
| Skład | Zmienny, możliwości zmiany ilości każdej substancji | Ściśle określony skład chemiczny |
| Połączenie | Substancje niepołączone, wymieszane | Pierwiastki połączone za pomocą wiązania chemicznego |
| Właściwości | Zachowanie przez każdą substancję jej właściwości | Właściwości odmienne od właściwości poszczególnych pierwiastków |
| Rozdzielanie | Możliwość rozdzielenia składników metodami fizycznymi | Brak możliwości rozłożenia na pierwiastki w wyniku reakcji chemicznych |
| Przykłady | Powietrze, woda morska | Woda, tlenek magnezu |
Właściwości mieszanin na przykładzie lemoniady
Lemoniada jest przykładem mieszaniny. Składa się z wody, soku z cytryny i cukru. Właściwości lemoniady zależą od proporcji użytych składników.
Przebieg doświadczenia:
- Do pierwszej szklanki wyciśnięto jedną cytrynę, dodano łyżeczkę cukru i napełniono szklankę wodą do pełna, a następnie całość zamieszano.
- Do drugiej szklanki wyciśnięto pół cytryny, dodano dwie łyżeczki cukru i napełniono szklankę wodą do pełna, całość zamieszano.
- Do trzeciej szklanki dodano łyżeczkę soku z cytryny, trzy łyżeczki cukru, napełniono szklankę wodą do pełna i zamieszano.
- Następnie zbadano smak przygotowanych lemoniad.
Obserwacje:
Lemoniady różnią się smakiem i kolorem. Pierwsza ma barwę żółtą i bardzo kwaśny smak. Druga ma barwę lekko żółtą i słodko‑kwaśny smak. Trzecia jest praktycznie bezbarwna i bardzo słodka w smaku.
Wnioski:
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Po zmieszaniu wszystkich składników, w każdym przypadku otrzymujemy lemoniadę. Jeżeli do jej przygotowania użyjemy więcej soku z cytryny, będzie po prostu bardziej kwaśna. Jeśli zaś dodamy więcej cukru, będzie słodsza, ale nadal pozostanie lemoniadą. Właściwości mieszaniny zależą od właściwości i proporcji użytych składników.
Czy wszystkie substancje rozpuszczają się w wodzie?
Hipoteza: Nie wszystkie substancje rozpuszczają się w wodzie.
Przebieg doświadczenia:
- Do pięciu zlewek wlano wodę do połowy ich objętości.
- Do każdej zlewki dodano kolejno: do pierwszej sól, do drugiej kredę, do trzeciej olej, do czwartej piasek, a do piątej cukier.
- Przygotowane mieszaniny zamieszano za pomocą pręcików szklanych.
- Następnie określono wygląd poszczególnych mieszanin.
Obserwacje:
Spośród badanych substancji, tylko sól kamienna i cukier rozpuszczają się w wodzie. Olej, kreda i piasek nie rozpuszczają się w wodzie.
Wnioski:
Nie wszystkie substancje rozpuszczają się w wodzie.
tags: #woda #destylowana #pierwiastek #związek #mieszanina

