Trująca woda mineralna CO2: Przyczyny i zagrożenia
- Szczegóły
Woda mineralna, ceniona za swoje walory zdrowotne, powinna być czysta i bezpieczna do spożycia. Niestety, zdarzają się sytuacje, w których woda ta może stać się źródłem zagrożenia dla zdrowia.
Zanieczyszczenie wody mineralnej - przyczyny i skutki
Niedawno sieć sklepów Auchan opublikowała pilne ostrzeżenie dotyczące partii wody Ustronianka Premium niegazowana 700 ml, w której wykryto bakterie z grupy coli, w tym E.coli. Decyzja o wycofaniu produktu została podjęta w trosce o bezpieczeństwo klientów.
Wycofanie dotyczy konkretnej partii: Woda Ustronianka Premium niegazowana 700 ml, producent Ustronianka, kod EAN 5902403023066, numer partii 11.04.2026 U03042.
Auchan apeluje do klientów, którzy zakupili ten produkt, by go nie spożywali. Wadliwy produkt można zwrócić w sklepie, gdzie został zakupiony - sieć zapewnia pełny zwrot kosztów.
Bakterie coli mogą powodować zatrucia pokarmowe objawiające się bólem brzucha, nudnościami i biegunką.
Przeczytaj także: Incydenty z wodą mineralną
Klienci mogą zwrócić produkt w sklepie, w którym został zakupiony, lub wyrzucić go. Auchan zapewnia, że "produkt zwrócony zostanie całkowicie zrefundowany" - informuje Auchan Polska.
Woda gazowana - orzeźwienie z ograniczeniami?
Woda gazowana powstaje przez wysycenie wody niegazowanej źródlanej lub mineralnej dwutlenkiem węgla. Wyróżnić można wody gazowane niskonasycone ( stężenie dwutlenku węgla - CO2 do 1500ml/L), średnionasycone ( zawartość CO2 od 1500 do 4000mg/L) oraz wysokonasycone ( o stężeniu CO2 powyżej 4000ml/L).
Woda gazowana od wody niegazowanej różni się jedynie obecnością dwutlenku węgla, z tego względu drażni dodatkowo kubki smakowe, co wywołuje uczucie orzeźwienia, a ponadto woda gazowana lepiej gasi pragnienie.
Woda gazowana jest też bardziej bezpieczna pod względem bakteriologicznym od wody niegazowanej. Obecny bowiem w wodzie gazowanej dwutlenek węgla działa bakteriostatycznie, co utrudnia rozwój flory bakteryjnej.
Dodatkowo dwutlenek węgla wspomaga procesy trawienne, korzystnie oddziałuje przy niedokwaśności, wpływa też na mechaniczne usuwanie bakterii i resztek pokarmowych ze światła jelita.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Zatem wybór między wodą gazowaną a niegazowaną to kwestia indywidualnych preferencji. Woda gazowana w żadne sposób nie szkodzi zdrowej osobie.
Jednak picie takiej wody w nadmiarze wywołuje pewne skutki uboczne. To między innymi: wzdęcia, uczucie sytości, pobudzenie i niekorzystny wpływ na nerki.
Woda gazowana zwykle nie szkodzi zdrowym osobom, jednak może wywołać nieprzyjemne dolegliwości u osób z chorobami przewlekłymi, np.zmagających się z zespołem jelita drażliwego, refluksem czy innymi problemami układu pokarmowego. Zrezygnować z takiej wody powinny osoby, które często miewają infekcje układu oddechowego, np. zapalenie krtani, strun głosowych. Dwutlenek węgla w wodzie może dodatkowo podrażniać śluzówkę.
Przeciwwskazana jest w niektórych przypadkach ze względu na schorzenia takie, jak: nadkwasota, zaburzenia trawienia (zespół jelita drażliwego, choroba wrzodowa żołądka, wzdęcia), choroby gardła czy strun głosowych.
Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu a woda
W warunkach fizjologicznych pH krwi wynosi 7,35-7,45. W utrzymaniu odpowiedniego pH krwi i ustroju biorą udział: układy buforowe krwi i tkanek, płuca, nerki, wątroba, przewód pokarmowy oraz kości. O równowagę kwasowo-zasadową dba nasz organizm, czy więc powinniśmy dodatkowo się nią martwić?
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
pH 7 = obojętne, im niższe pH tym bardziej kwasowe (poniżej 7 do 0), im wyższe tym bardziej zasadowe (powyżej 7 do 14)
Kwasica metaboliczna - zmniejszenie zasad w organizmie, które powoduje obniżenie pH krwi. Przyczyny: nadmierne wytwarzanie endogennych nielotnych kwasów (np. kwasy ketonowe w cukrzycy lub głodzeniu), utrata zasad przez przewód pokarmowy przez przewlekłe biegunki lub z moczem, zatrucie etanolem, metanolem i salicylanami.
W celu przywrócenia prawidłowego pH organizm uruchamia procesy kompensacyjne. W ciągu 15-30 minut dochodzi do hiperwentylacji (obniża się zawartość CO2 w organizmie, a pH wzrasta). W sytuacji zaawansowanej kwasicy niezbędna jest pomoc lekarska, w takich sytuacjach pacjent przebywa w szpitalu.
Zasadowica metaboliczna jest sytuacją odwrotną, gdzie organizm nie jest w stanie pozbyć się nadmiaru substancji o charakterze zasadowym [1]. Do powyższych zaburzeń dochodzi jedynie w konsekwencji poważnych chorób.
Dieta nie jest w stanie wpłynąć na rozwój zaburzeń gospodarki kwasowo-zasadowej. Pomimo tego nie warto stosować diety, która zawiera tylko produkty o charakterze zasadowym, gdyż znacznie podwyższy to pH moczu, a w takim środowisku łatwiej o infekcje układu moczowego [2].
Dieta zasadowa opiera się na spożywaniu większej ilości warzyw i owoców, a mniejszej ilości białka. Celem diety o charakterze zasadowym (alkalicznej/odkwaszającej) miałoby być odkwaszenie organizmu, czyli obniżenie jego pH. Jednak potwierdzone jest, że dieta taka nie jest w stanie zmienić ogólnoustrojowego pH.
Badania potwierdzają, że diety nie zmieniają pH krwi, mogą zmieniać jedynie pH moczu - o średnio 1,02 [2].
Warzywa i owoce są ważnym elementem diety w profilaktyce nowotworów. Nie wynika to z ich charakteru zasadowego, lecz z zawartości w nich witamin i mikroelementów, a także błonnika pokarmowego, którego działanie przeciwnowotworowe względem raka jelita grubego jest udowodnione [6].
Produkty potencjalnie zakwaszające i odkwaszające
- Odkwaszające: owoce, warzywa, soki owocowe, ziemniaki, napoje bogate w zasady i o niskiej zawartości fosforu - wino czerwone, białe, woda sodowa mineralna), orzechy włoskie, zioła.
- Zakwaszające: produkty zbożowe, mięso, nabiał, ryby, napoje o niskiej zawartości zasad i fosforu - jasne piwa, kakao, cukier, słodycze, dżemy, produkty z białej mąki, słodkie napoje, orzeszki ziemne, napoje alkoholowe [7].
Wpływ diety na kości
Nie ma dowodów na to, że zmniejszenie obciążenia organizmu kwasami z diety poprawia stan kości [2]. Najnowsze badania w tym zakresie wykazują, że ważniejszymi czynnikami rozwoju osteoporozy są: wiek, płeć, rasa, aktywność fizyczna niż charakter kwasowy lub zasadowy diety [8].
Uważa się, że fosforany w diecie zmniejszają wydalanie wapnia z moczem, natomiast to nie zapobiega to utracie masy kostnej [7]. Czyli ,,produkty zakwaszające’’ nie spowodują osteoporozy.
Dieta o charakterze kwasowym a ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2
W badaniach z 2014 roku nie udowodniono związku pomiędzy obciążeniem organizmu dietą o charakterze kwasotwórczym a ryzykiem cukrzycy typu 2 oraz nadciśnieniem tętniczym [5].
Badanie z 2017 roku sugeruje, że obciążenie kwasami zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Jednak w badaniu tym nie sprawdzono stanu nerek pacjentów. Co może znacznie zaburzać wyniki, gdyż możliwe, że tylko u pacjentów z nieprawidłową funkcją nerek wykazano większe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, a nie u osób zdrowych. Aby ocenić słuszność tych stwierdzeń, konieczne są kolejne badania [9].
Promowanie produktów alkalizujących a nowotwory
Media i sprzedawcy promują wody lub proszki, które miałyby alkalizować napoje, a także polecają diety alkaliczne. Aktualnie ,,rynek produktów alkalicznych’’ oferuje nam też suplementy, maszyny do alkalizacji wody, specjalne wody zasadowe. Najczęściej takie produkty są promowane jako zapobiegające wystąpieniu raka.
W badaniu z 2016 roku zostało udowodnione, że promowanie takich diet i wód wśród społeczeństwa w celu zapobiegania raka jest nieuzasadnione [2]. Nie ma żadnych dowodów na to, że ,,dieta odkwaszająca’’ zapobiega występowaniu nowotworów lub je leczy.
Dodatkowo wykazano, że spożywanie wody alkalicznej nie jest obojętne dla zdrowia. Zamiana zwykłej wody na wodę zasadową powoduje: zahamowanie wydzielania żołądkowego (pH w żołądku powinno wynosić 1,35-3,5 dla prawidłowego trawienia), zmniejszone opróżnianie pęcherzyka żołądkowego a nawet reakcje toksyczne. W badaniach na szczurach powodowała martwicę serca i ograniczenie wzrostu. Promowanie takiej wody nie jest poparte naukowo i może być wysoce szkodliwe [2,3].
Woda z kranu - alternatywa dla wody butelkowanej?
W ostatnich latach systemy uzdatniające przeszły jednak gruntowaną modernizację. Dzięki temu jakość kranówki uległa diametralnej poprawie. Według Głównego Inspektora Sanitarnego aż 99,7% domów zasila dziś woda zdatna do picia.
Obecnie wodą z kranu najlepszej jakości możemy raczyć się w największych miastach w Polsce, m.in. Trójmieście, Krakowie, Poznaniu, Łodzi, Warszawie, Katowicach. Mieszkańcy wielu mniejszych ośrodków nie powinni czuć się jednak pokrzywdzeni. Problem zanieczyszczeń zewnętrznych w wodzie jest niezwykle rzadki - stanowi zaledwie 0,3%.
Skład wody z kranu
Jak dowiadujemy się z Rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia, skład wody z kranu nie różni się od tego w butelkach, a nierzadko wypada korzystniej pod względem stężenia minerałów. Obejmuje m.in. cenne dla naszego organizmu: wapń, magnez, fosfor, sód, siarkę, miedź oraz potas.
Tylko nieliczne produkty na rynku zawierają minimum 1000 miligramów składników mineralnych na litr, czyli tyle, ile powinna mieć „prawdziwa” woda mineralna. A to jeszcze nie wszystko, bo na przykład skład wody z kranu w Krakowie i Trójmieście jest nawet kilkakrotnie bogatszy w magnez i wapń niż wody źródlanej dostępnej w sklepach.
Woda z kranu - infografika
Picie wody z kranu przynosi zyski także planecie. Produkcja jednej plastikowej butelki często jednorazowego użytku emituje do atmosfery 0,5 kg dwutlenku węgla i zużywa 26 l wody.
Wymówką dla kupowania wody w butelkach nie jest już nawet upodobanie do wody gazowanej, która stanowi 50% wszystkich sprzedawanych wód butelkowanych w Polsce. Korzystając z ekspresu SodaStream, da się bowiem przygotować wodę z kranu gazowaną w domowych warunkach o ulubionym poziomie nagazowania.
Wiele osób, nawet jeśli decyduje się na picie wody z kranu, obawia się spożywać ją bezpośrednio. Jak pokazują badania TNS Polska, 18% Polaków regularnie przygotowuje i filtruje kranówkę. Może wydawać się dzięki temu zdrowsza. W rzeczywistości przetworzona woda z kranu do picia traci cenne minerały.
Odpowiedź na pytanie, czy można pić wodę z kranu, brzmi negatywnie tak naprawdę tylko w jednym, dość oczywistym przypadku - kiedy kranówka ma mętną konsystencję i brudny kolor. Krótkotrwale z tym zjawiskiem spotkał się pewnie każdy z nas po pracach kanalizacyjnych. Jeżeli jednak woda z kranu utrzymuje się w tym stanie dłużej lub sytuacja często się powtarza, może to wskazywać na korozję rur.
Jak sprawdzić jakość wody z kranu?
Jeśli jednak nie masz pewności, czy w Twoim kranie płynie woda zdatna do picia, nadal nie musisz wybierać plastikowych butelek. Wystarczy zapytać o jej jakość w lokalnym oddziale sanepidu lub zakładzie wodociągowym.
Warto przy tym wiedzieć, że woda z kranu do picia jest regularnie kontrolowana przez przedsiębiorstwa wodociągowe i sanepid. Monitorują jej stan pod względem bakteriologicznym i fizykochemicznym.
Filtrowanie wody - czy ma sens?
Kupując butelkę z wodą mineralną bez znaczenia, czy mowa o butelce półlitrowej, litrowej czy półtoralitrowej, zużywamy nie tylko to, co zostało do niej wlane, ale także to, co wykorzystano do jej produkcji. Kupując zgrzewkę wody mineralnej, zużywamy tyle wody, ile przeciętny człowiek wypija przez miesiąc.
Lekarze i dietetycy zalecają nawadnianie organizmu czystą wodą w czystej, nieprzetworzonej postaci wolnej od substancji chemicznych. Większość specjalistycznych napojów izotonicznych ma w swoim składzie konserwanty, substancje słodzące, barwniki i kofeinę. Natomiast wody mineralne niczym się nie różnią od wody z kranu również, są wzbogacone związkami chemicznymi.
Początkiem życia jest czysta woda. Bez wody nie ma kompletnie niczego. Woda uczestniczy absolutnie we wszystkich reakcjach chemicznych naszego organizmu, a brak powoduje spore komplikacje z naszym zdrowiem.
W organizmie człowieka jest potrzebna woda, ponieważ nasze ciało składa się z około 70% z wody a poszczególne organy takie jak mózg z 75%, mięśniem 75%, płuca 86%, krew 90%, wątroba 86%, szkielet 22%, tkanka tłuszczowa 10%.
Woda jest absolutnie najważniejsza, bez wody nie zachodzi nic. Woda transportuje substancje odżywcze, transportuje tlen, hormony i enzymy. Czysta woda gasi pragnienie i działa prozdrowotnie w stanie czystym, niezanieczyszczonym i nieprzetworzonym.
Prawidłowe nawodnienie usuwa nagromadzone masy kałowe oraz rozpuszcza te już zgromadzone. Natomiast gdy brakuje nam wody, organizm broni się przed odwodnieniem zatrzymując jej resztki w jelitach i w ten sposób dochodzi do zaparć.
Woda a mózg
Kiedy tracisz koncentrację w trakcie pracy i ciężko ci się połapać w natłoku zadań, rozważ zamianę kubka z kawą zalegającego na twoim biurku na butelkę z wodą. Nawet lekkie odwodnienie na poziomie 1 % wagi twojego ciała może spowalniać pracę mózgu, utrudniając funkcjonowanie na pełnych obrotach.
Mózg składa się z wody w około 75% i bez wody nie potrafi funkcjonować prawidłowo brak odpowiedniego nawodnienia, obniżone zostaje przewodnictwo impulsów nerwowych. Odwodnienie może wpływać na strukturę i funkcję mózgu. Bierze również udział w produkcji hormonów i neuroprzekaźników. Długotrwałe odwodnienie może prowadzić do problemów z myśleniem i rozumowaniem.
Woda a ból głowy
Badania wykazały, że odwodnienie tkanki mózgowej to jedna z popularnych przyczyn bólu głowy, a nawet jeśli to nie twój przypadek, uzupełnienie płynów w organizmie znacznie zmniejszy natężenie bólu. Bardzo często, to właśnie pierwsze sygnały świadczące o niewystarczającym poziomie wody w organizmie!
Woda a detoks
Czysta woda ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Woda z pośród wielu właściwości ma za zadanie wypłukać toksyny nagromadzone w organizmie, które mają niekorzystny, wpływ na funkcjonowanie wszystkich ważnych organów wewnętrznych i skórę.
Gdy organizm jest dobrze nawodniony, regularnie oczyszcza organizm z toksyn, bo jest wiadome że woda jest najlepszym rozpuszczalnikiem pełni rolę transportera odpowiedzialnego za usuwanie biotoksyn z organizmu. Większość toksyn zawartych w naszym organizmie jest rozpuszczalna w wodzie i wydostaje się na zewnątrz razem z moczem i potem.
tags: #trująca #woda #mineralna #co2 #przyczyny

