Skorupki Jaj – Niezwykłe Zastosowanie w Pielęgnacji Roślin i Wzbogacaniu Wody Mineralnej

Jaja są najbardziej wartościowym produktem spożywczym spośród dostępnych środków żywnościowych. Jajka - to prawdziwa kopalnia witamin (A, z grupy B, D, E, H) i minerałów (fosfor, siarka, magnez, potas, sód, mangan, cynk, miedź, krzem, chlor, jod, fluor, żelazo). Dostarczają niemal wszystkich składników pokarmowych niezbędnych do życia, z wyjątkiem witaminy C.

Nieprzypadkowo. Skorupka jajka to przede wszystkim doskonałe źródło wapnia o doskonałej przyswajalności, a także miedzi, żelaza, fluoru, manganu, cynku, krzemu.

Skorupki Jaj Jako Źródło Wapnia

Wapń jest niezbędny do funkcjonowania naszego organizmu. Niedobór tego składnika może skutkować osłabieniem zębów i kości, a co za tym idzie osteoporozą. W codziennej diecie nie może więc zabraknąć produktów bogatych w wapń - nabiału, ryb, migdałów. To jednak może okazać się za mało. Doskonałym źródłem wapnia są skorupki jaj.

Skorupki jaj są dobrym źródłem węglanu wapnia pochodzenia zwierzęcego. W porównaniu do syntetycznego węglanu wapnia zawierają podobną ilość wapnia, ale więcej strontu i selenu. Wyróżniają się także niską zawartością szkodliwych metali, m.in.

Wyniki badań sugerują, iż wapń pochodzący ze skorup jaj kurzych może być skuteczniejszy w zapobieganiu spadkowi gęstości mineralnej kości niż tradycyjne suplementy.

Przeczytaj także: Gofry na wodzie gazowanej - przepis

Skorupki Jaj Na Odbudowę Chrząstki Stawowej

Skorupa jaja kurzego powstaje w organizmie kury w procesie biomineralizacji. Jej zadaniem jest ochrona rozwijającego się zarodka przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, umożliwienie mu prawidłowej wymiany gazowej i dostarczenie niezbędnych do rozwoju związków mineralnych, głównie soli wapnia.

Wewnątrz każdej skorupki znajduje się biała, wyściełająca ją błona. Składa się ona z cennych substancji: przede wszystkim białka, ale również w 25 procentach z kolagenu, kwasu hialuronowego, glukozaminy oraz siarczanu chondroityny. Są to podstawowe składniki zalecane osobom, którym dokucza choroba zwyrodnieniowa stawów.

Amerykańscy badacze potwierdzili, że skorupkoterapia bardzo korzystnie wpływa na stawy. Efekt działania zbadano na grupie pacjentów z chorymi stawami. Przez 30 dni każdy uczestnik otrzymywał niewielką dzienną dawkę ( 500 mg) błonki ze skorupki jaja. Po siedmiu dniach 27 procent pacjentów zauważyło większą giętkość stawów. Po trzydziestu dniach liczba ta wzrosła do 43 proc., a odczuwalny dyskomfort w stawach zmniejszył się o 72 procent. W badaniach nie zostały wykazane żadne efekty uboczne - nie zauważono bólów żołądka, krwawień czy problemów z wątrobą. Błona skorupki jajka jest całkowicie naturalna.

Proszek wapniowy zwiększa gęstość kości, stymuluje odbudowę chrząstki stawowej oraz łagodzi bóle reumatyczne. Wspomaga także odchudzanie, ponieważ ogranicza wchłaniania tłuszczu.

Stront w Terapii Osteoporozy

Badania wykazały, iż skorupy jaja kurzego zawierają nie tylko sole wapnia, ale również niewielkie ilości pierwiastków, takich jak selen, cynk, miedź i stront. Szczególnie interesujący wydaje się właśnie stront, ze względu na to, że jest stosowany od wielu lat w terapii osteoporozy.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Stront jest czynnikiem wykazującym podwójne działanie: hamujące w stosunku do komórek kościogubnych i pobudzające czynności komórek kościotwórczych.

Jak Przygotować Proszek Ze Skorupy Jaja?

Eksperci ostrzegają jednak, że trzeba mieć pewność co do czystości środowiska, w którym przebywała kura nioska i paszy którą była karmiona. Jak przygotować skorupę jaja kurzego do spożycia? Jajo dokładnie umyć ciepłą wodą z detergentem, środek jaja zużyć np. do jajecznicy lub do ciasta , zaś skorupkę zalać wrzątkiem i chwilę odczekać. Następnie odcedź i rozłóż na blasze do pieczenia. Zostaw na noc do wyschnięcia. Rano wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10 minut. Skorupki zmiel w młynku do kawy lub utrzyj w moździerzu. Przechowuj w słoiku. Proszek można dodawać do koktajli, zup, sosów sałatkowych, omletów, a nawet porannej kawy. Wapń zneutralizuje kwasowy odczyn naparu. Dzięki temu będzie on łagodniejszy w smaku i bardziej przyjazny dla żołądka.Jeść proszek dosypując go do różnych potraw.

Eliksir Wapniowy

Skorupki jajek mogą także wspomóc układ odpornościowy oraz oczyścić krew. Umyj i sparz 6 skorupek. Rozgnieć je, zalej 3 litrami przegotowanej wody i odstaw na 7 dni do lodówki. Pij szklankę tak przygotowanej wody dziennie i pożegnaj się z infekcjami. Możesz dodać sok z cytryny i miód. Kurację powtarzaj co kilka miesięcy.

Jeśli zmagasz się z bólem stawów, również możesz sięgnąć po skorupki jaj. Zawarte w nich cenne substancje takie jak glukozamina, kwas hialuronowy, kolagen oraz chondroityna poprawią stan stawów i przyniosą ulgę. Wyszorowaną i wyparzoną skorupkę pokrusz i wsyp do słoika. Zalej ją octem jabłkowym, zakręć i odstaw w ciemne miejsce na ok. 2 dni. Po tym czasie skorupka się rozpuści.

Skorupki Jaj W Pielęgnacji Roślin

Zima niebawem się skończy, a rośliny wznowią wegetację. I to nie tylko te ogrodowe, lecz także doniczkowe. Warto je zatem zacząć zasilać już w pierwszych dniach marca, by w nowy sezon weszły wzmocnione. Skorupki jaj po wysuszeniu, np. na kaloryferze, kruszymy z wykorzystaniem wałka do ciasta lub tłuczka i mieszamy z wierzchnią warstwą podłoża. Można je również namoczyć w wodzie i podlewać kwiaty gotowym płynem. Ponieważ skorupki są bogate w azot i węglan wapnia, stosujemy je tylko do zasilania roślin preferujących zasadowy lub obojętny odczyn pH gleby. Nie powinno się ich używać do nawożenia m.in.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Nawożenie roślin zmielonymi skorupkami z jaj to znana od lat skuteczna metoda dostarczania im cennych minerałów, w szczególności wapnia. Ze skorupek po gotowanych jajkach należy usunąć wszelkie pozostałości białka, a następnie bardzo drobno pokruszyć je w moździerzu lub zmielić w młynku.

Pamiętajmy, że nawóz ze skorupek jaj nie nadaje się do wszystkich gatunków roślin. Jest doskonały dla gatunków preferujących obojętny lub zasadowy odczyn podłoża.

Woda Mineralna Jako Nawóz

Jedną z najlepszych i najszybszych metod wzbogacania gleby jest stosowanie wody mineralnej. Woda ta jest zasobna w liczne związki w niewielkim stężeniu, dlatego rośliny mogą je pobierać w ilościach odpowiednich, bez obaw ich przedawkowania. Oczywiście do zasilania kwiatów stosujemy wodę niegazowaną bądź pozbawioną gazu.

To najprostszy naturalny nawóz. Jest to najszybszy i bezpieczny dla roślin sposób dostarczenia im niezbędnych do życia pierwiastków. Substancje mineralne występują w wodach mineralnych w na tyle niskich stężeniach, że nie są w stanie zaszkodzić roślinom.

Świetnie więc wzbogaci podłoże w doniczce i przyczyni się do poprawy jego struktury, a także będzie stanowić dobre źródło substancji odżywczych dla storczyków.

Podsumowanie

Skorupki jaj i woda mineralna to cenne, naturalne zasoby, które można wykorzystać zarówno dla zdrowia człowieka, jak i w pielęgnacji roślin. Warto pamiętać o ich właściwościach i włączyć je do codziennej rutyny.

Zastosowanie Skorupek Jaj
Zastosowanie Korzyści
Źródło wapnia Wzmacnia kości i zęby
Odbudowa chrząstki stawowej Łagodzi bóle reumatyczne
Terapia osteoporozy Hamuje komórki kościogubne
Nawóz dla roślin Wzbogaca glebę w wapń i inne minerały
Woda mineralna dla roślin Dostarcza mikroelementów

tags: #skorupki #jajek #zastosowanie #woda #mineralna

Popularne posty: