Puszysty Omlet: Sekret Idealnego Śniadania
- Szczegóły
Omlet to danie idealne i uniwersalne. Często jemy go na śniadanie, ale również na kolację czy lunch. Można go też serwować w wersji na słodko i na słono. Ale co zrobić, by smakował idealnie i był puszysty? Stworzenie omleta z pozoru wydaje się prostym zdaniem. Tak naprawdę, by był idealny, trzeba się naprawdę postarać.
Jajka są bardzo zdrowe i można z nich "wyczarować" bardzo wiele potraw. Dodajemy je nie tylko do ciast i tworzymy z nich tradycyjną jajecznicę, ale też przepyszne omlety. To danie bardzo pożywne, które dodatkowo dodaje nam energii na cały dzień.
Istnieje co najmniej kilka sposób przyrządzania omletu. Część osób dodaje do niego mleko, śmietankę lub wodę gazowaną, część doprawia go mąką. Wszystkie te składniki są całkowicie zbędne w klasycznym i dobrze przygotowanym omlecie.
Sekretny Składnik Puszystości
Co więc zrobić, aby omlet nie opadł? Tajemnica tkwi w jednym ze składników, który jest często pomijany, a który gwarantuje, że omlet będzie pyszny i lekki. My dodatkowo sugerujemy użycie dodatkowego składnika, który sprawi, że będzie niezwykle puszysty! Dodatek, który sugerujemy jest powszechnie dostępny i znany każdemu z nas.
Chodzi o wodę gazowaną, to właśnie dzięki niej omlety wyjdą lekkie, delikatne i przede wszystkim puszyste. Danie nie zyska dodatkowych kalorii, lecz objętości i lekkości.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Przepis na Puszysty Omlet z Wodą Gazowaną
Oto sprawdzony przepis, który pozwoli Ci przygotować idealny, puszysty omlet:
Składniki:
- 2 jajka
- Szczypta soli
- 3/4 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mąki (pszennej lub razowej)
- Łyżka mleka (opcjonalnie, dla kremowej konsystencji)
- 2 łyżki wody gazowanej (sekretny składnik!)
Sposób Wykonania:
- Na początku należy oddzielić białka od żółtek.
- Następnie białka ubijamy z solą na sztywną pianę - to bardzo istotne! Białka ubijaj tak chwilę, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Sztywne białko gotowe na dodanie cukru wygląda jak piana z kąpieli w wannie.
- Do żółtek dolewamy wodę gazowaną i stopniowo dodajemy je do ubitej piany.
- Mąkę i opcjonalnie mleko dodajemy na samym końcu.
- Na patelni podgrzewamy olej kokosowy, a następnie wylewamy ciasto i smażymy około 2-3 minut z każdej strony.
- Przy obracaniu omleta bardzo pomocna będzie szeroka łopatka. Można też wyposażyć się w specjalną dwustronną patelnię.
Tak przygotowany omlet (który właśnie dzięki dodatkowi wody gazowanej będzie puszysty) można serwować z szynką i rukolą, ale też posypać sezonowymi owocami i startą, gorzką czekoladą. Taki omlet można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Wybór dodatków należy wyłącznie do Ciebie i Twoich upodobań.
Dodatkowe Wskazówki
- Najlepszym, choć czasochłonnym sposobem na puszysty omlet, jest osobne ubicie białka i żółtek. Ubite białko i żółtka delikatnie mieszamy ze sobą a następnie wylewamy na patelnie.
- Do jajek warto dodać łyżeczkę soli, chyba, że zamierzamy przygotowywać omlet na słodko.
- Pamiętaj, że kluczem do uzyskania puszystego omletu jest delikatne mieszanie i przesuwanie jajek na patelni.
- Nie przesadzaj z ilością składników, aby omlet nie był zbyt ciężki.
- Po pierwsze jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Jeśli przechowujesz jajka w lodówce - wyjmij je odpowiednio wcześniej.
Wariacje na Temat Omletu
W artykule zostaną przedstawione różne warianty omletów, w tym omlety z serem, szynką, warzywami oraz ziołami. Czytelnicy dowiedzą się, jakie składniki najlepiej się sprawdzą oraz jak przygotować omlet krok po kroku. Do omletu możemy wrzucić także świeże warzywa, jak pomidor, groszek, kukurydza czy liście szpinaku.
Gotowy puszysty omlet możemy podawać z domową konfiturą na słodko, lub z dodatkami typu szynka, bekon, zielona cebulka. Możemy także zdecydować się na zapieczenie części składników w omlecie, mieszając je z jajkami na patelni.
Omlet na Słodko
Dla niektórych hasło: omlet przepisy kojarzy się wyłącznie z omletem z warzywami lub nawet z kurczakiem. Dla mnie jednak omlet to w pierwszej kolejności przepis na omlety na słodko. Na omlety przepis jest naprawdę prosty i wystarczy przestrzegać zasad szykowania oraz proporcji, by zrobić idealny i puszysty omlet.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Ponieważ jest to omlet przepis na słodko, to postawiłam bardziej na słodkie dodatki. Dostaję bardzo dużo pytań o to właśnie jak sie robi omleta, czy też zwyczajnie, jak zrobic omleta by był puszysty i nie za suchy.
Omlet na słodko z bananem i miodem lub syropem, czy też omlety z dżemem i jogurtem, to prawdziwa rozkosz. Albo też jak się robi omlety bez owoców. Tutaj wystarczy nawet sam jogurt z cukrem pudrem i cynamonem lub bita śmietana i też będzie pyszne.
Omlety na słodko podaję z zazwyczaj z ulubionymi owocami oraz z jogurtem naturalnym i listkami mięty. Poza sezonem można sięgnąć po dżemy, banany, owoce z puszki oraz owoce mrożone.
Omlet Francuski
Śniadania na bazie jajek to jedna z moich ulubionych kategorii śniadaniowych. Pożywne, smaczne, łatwe wykonaniu i zazwyczaj na ciepło. Jedno z łatwiejszych śniadań tego typu to omlet francuski - jajka i masło to zawsze idealne połączenie. Ten nieskomplikowany omlet zabierze Cię w kulinarną podróż do romantycznej Francji. Delikatne podrzucanie to jedyna metoda, by delikatny omlet się nie połamał.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
tags: #puszysty #omlet #przepis #woda #gazowana

