Przepis na chrupiące gofry z wodą gazowaną krok po kroku
- Szczegóły
Poznaj prosty przepis na gofry, które są idealnie rumiane i chrupiące. Nie musisz już szukać sprawdzonego sposobu na to, jak zrobić ciasto na gofry. Te gofry smakują dosłownie jak z budki. Chrupiące gofry to świetny pomysł na śniadanie lub na pyszną kolację. Jeśli lubicie gofry, to gwarantuję Wam, że znikną w kilka minut od razu po wyjęciu z gofrownicy.
Mój przepis na chrupiące gofry jest prosty, ale trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad. Jedna z nich jest taka, że nie wolno zaglądać do gofrów w trakcie pieczenia. Jest to kluczowe przy przepisie na ciasto na gofry chrupiące. Inaczej gofry zaczynają się pocić a temperatura w grzałkach spadać. Ważne jest też to, by nie zostawiać ciasta na długo bez pieczenia.
Chrupiące gofry kojarzą się z wakacjami nad morzem, ale możesz przygotować je w domu! Sekret tkwi w odpowiednim przepisie, technice pieczenia i kilku trikach. Przygotowanie idealnych, chrupiących gofrów w domu to sztuka, którą można opanować dzięki odpowiedniemu przepisowi i technice.
Moje ciasto na gofry wychodzi bardzo puszyste i podczas smażenia jeszcze wyrasta. Ponieważ do ciasta dodajemy jeszcze olej, to wychodzą nam perfekcyjne, gofry chrupiące. Moje ciasto n a gofry łatwo jest zapamiętać. Są to bowiem bardzo popularne i łatwo dostępne składniki. Niektórzy myślą, że przepis na chrupiące gofry musi być skomplikowany a do tego chrupiące gofry wyjdą tylko wtedy, gdy będziemy mieć profesjonalną gofrownicę. Mój prosty przepis na gofry jest taki, że każdy sobie z nim poradzi.
Składniki i przygotowanie ciasta
Wszystkie składniki na gofry powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej jajka oraz mleko wyciągnąć wcześniej z lodówki. Ewentualnie mleko można podgrzać do letniej temperatury a jajka umyć pod bieżącą ciepłą wodą, by nieco się ociepliły. Warto też na początku odmierzyć sobie wszystkie składniki, co znacznie ułatwia i przyspiesza robienie gofrów.
Przeczytaj także: Woda Różana dla Zdrowej Skóry
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka umieść w suchej i czystej metalowej lub szklanej misce. Żółtka zaś umieść w drugim naczyniu.
- Do naczynia z żółtkami wlej też lekko ciepłe mleko oraz dodaj 1/3 szklankę oleju roślinnego o delikatnym i neutralnym smaku. Może to być olej rzepakowy, ryżowy lub olej z pestek winogron.
- Do miski z białkami dodaj szczyptę soli. Białka ubij na sztywno. Zacznij od niskich obrotów miksera i stopniowo zwiększaj je do maksymalnych.
- Gdy białka zrobią się białe i puszyste (już po minucie ubijania) możesz dodać łyżeczkę cukru. Białka z cukrem ubijaj dalej, aż zrobią się idealnie białe i puszyste. Będzie to trwało jedną do dwóch minut.
- Do miski z ciastem dodawaj stopniowo po łyżce ubitej piany. Delikatnie mieszaj całość po każdej dodanej łyżce. Równie delikatnie zrobi to robot kuchenny Bosch. Ma wygodną misę i jest wielofunkcyjny.
Aby zrobić chrupiące gofry, które będą idealnie puszyste i wyrośnięte należy pamiętać o tym, by w cieście znalazł się cukier. Cukier podczas pieczenia krystalizuje się i gofry są bardziej chrupiące. Nie można też za często zaglądać go gofrów w trakcie pieczenia, by nie powodować parowania. Należy też sprawnie piec gofry w gofrownicy.
Sekret chrupiących gofrów tkwi w odpowiednim połączeniu składników. Woda gazowana nadaje ciastu lekkości i pomaga uzyskać chrupiącą strukturę. Bąbelki dwutlenku węgla tworzą małe pęcherzyki powietrza w cieście, które podczas pieczenia rozszerzają się. Olej rzepakowy nawilża i pomaga w uzyskaniu złocistego koloru. W przeciwieństwie do masła olej pozostaje płynny w temperaturze pokojowej, co przyczynia się do uzyskania bardziej chrupiącej tekstury. Oddzielenie białek od żółtek i ubicie ich na sztywną pianę to kluczowy krok, który gwarantuje puszysty środek gofrów. Samo przygotowanie ciasta to dopiero połowa sukcesu. Równie ważna jest technika pieczenia.
Tajemnica chrupkości gofrów tkwi w tym, że białka nie mogą opaść - to one odpowiadają za charakterystyczną strukturę przysmaku. Dlatego przygotuj ciasto bezpośrednio przed pieczeniem. Lepiej zrobić je w dwóch porcjach niż pozwolić na opadnięcie białek.
Wszystkie suche składniki (tj. mąkę pszenną tortową, cukier zwykły (opcjonalnie jeśli robimy gofry bez słodkich dodatków), cukier waniliowy, proszek do pieczenia) połączyć ze sobą dokładnie, by proszek do pieczenia był koniecznie równomiernie rozprowadzony w cieście. Następnie dodać mleko (lub mleko i wodę), olej oraz żółtka jajek, dokładnie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej lub mikserem. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wmieszać je w ciasto za pomocą łyżki lub szpatułki, starając się, by nie pozbawić ciasta puszystości.
Pieczenie gofrów
Aby gofry wyszły pyszne i chrupiące bardzo ważna jest gofrownica oraz jej prawidłowe używanie. Trzeba ją dobrze nagrzać i odrobinę natłuścić przed szykowaniem gofrów. Najważniejsze jest jednak dobrze napowietrzone ciasto na gofry. Gofry szykowane z idealnie dobranych składników a do tego prawidłowo wymieszane ciasto, to już naprawdę połowa sukcesu. Moje ulubione ciasto na gofry powinno mieć lekko waniliowy, maślany i mleczny zapach.
Przeczytaj także: Domowa woda mineralna z cytryną
- Przed nagrzaniem gofrownicy umyj/przetrzyj dokładnie i osusz płytki grzewcze. Następnie posmaruj je odrobiną oleju. Robisz to jednak tylko przy pierwszym pieczeniu gofrów.
- Czyste płytki gofrownicy bardzo delikatnie wysmaruj olejem (tylko do pierwszej serii gofrów).
- Zamknij gofrownicę i nagrzej ją do maksymalnej mocy.
- Przy pomocy średniej chochli lub łyżki stołowej nakładaj porcje na wyznaczone płytki w gofrownicy. Ciasto jest dość sztywne, więc nie powinno wypływać poza płytki grzewcze.
- Rozgrzej gofrownicę do maksymalnej temperatury przed wlaniem ciasta. Czas pieczenia powinien wynosić od 3 do 5 minut, w zależności od mocy urządzenia.
- Bardzo ważne jest, by nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia gofrów. A przynajmniej nie robić tego za często, ponieważ to jedna z przyczyn nieudanych wypieków. Tak samo, jak nie otwieramy piekarnika, gdy pieczemy ciasto.
- Po pierwszych gofrach sprawdź ile czasu potrzebowały one, by być idealnie podpieczone. Każde kolejne gofry piecz tak samo długo.
Gofry piecz zawsze do lekkiego zarumienienia. Każda gofrownica jest inna, więc musisz dobrze poznać swój sprzęt.
Gofrownicę (najlepiej taką o mocy powyżej 1000 W i z ciężką pokrywą) rozgrzać, natłuścić olejem (tylko przed smażeniem pierwszej partii gofrów). Za pomocą chochli nalewać porcję ciasta na gofrownicę. Smażyć gofry na złoty kolor przez kilka minut, starając się nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia.
Należy również pamiętać, że gofrownica musi być porządnie nagrzana (ja daje mojej 5-10 minut, by nabrała odpowiedniej temperatury), jeśli chcemy by gofry wyszły chrupiące, a nie gumowe. Następnie, aby wafle były chrupiące, najlepiej studzić je na kratce.
Przed pieczeniem gofrownica umyć być dokładnie umyta i osuszona, a przed pierwszą porcją gofrów również równomiernie posmarowana olejem. Ja wykorzystuję olej rzepakowy i smaruję kratki gofrownicy za pomocą silikonowego pędzelka. Kolejno zamykam pokrywę i czekam 5-10 minut, by równomiernie się rozgrzała. Ten etap często robię już przed przygotowaniem ciasta. Tak, że, gdy tylko skończę robić ciasto na gofry, to moja gofrownica jest już idealnie rozgrzana. To bardzo ważny element robienia gofrów. Źle nagrzana gofrownica, to niestety słabo wypieczone gofry. Do kolejnych sztuk już nie natłuszczam sprzętu.
Kolejna sprawa, to gofry powinno się piec od razu po przygotowaniu ciasta. Im dłużej ciasto na gofry będzie stało, tym więcej pęcherzyków powietrza utraci, a co za tym idzie, gofry wyjdą mniej puszyste, a bardziej zbite - a tego efektu jednak lepiej uniknąć.
Przeczytaj także: Jak zrobić smaczną lemoniadę?
Studzenie i serwowanie
Jeśli nie planujesz zjeść gofrów od razu po wyjęciu ich z gofrownicy, to koniecznie jest umieszczenie ich na kratce do wypieków. Wówczas zachowają swoją kruchość i nie zrobią się miękkie. Ulubione dodatki kładź zawsze przed zjedzeniem gofrów.
Po upieczeniu studź gofry na kratce - zapobiegnie to gromadzeniu się wilgoci i zachowa chrupkość.
Pamiętaj również, żeby od razu przełożyć je po przyrządzeniu na kratkę do studzenia.
Pamiętaj też o tym, że gorących gofrów nie można układać jeden na drugim. Wtedy masz gwarantowane, że zmiękną i będą byle jakie. Każdą porcję po upieczeniu przekładam do nagrzanego piekarnika. Wtedy wszystkie są ciepłe i chrupiące, a my możemy całą rodziną wspólnie cieszyć się ich smakiem.
Te pyszne chrupiące wafle można podawać np. z bitą śmietaną, dżemem lub z ulubionymi owocami, na które mamy akurat sezon. Pysznie smakują także polane czekoladą lub sosem karmelowym. Gofry warto poddawać z ulubionymi owocami, u mnie w domu bardzo lubimy jeść gofry z polskimi truskawkami, borówką amerykańską czy malinami. Do tego bita śmietana i odrobina czekolady do posypania! Tak przygotowane gofry znikają dosłownie w kilka minut!
Chrupiące, złociste gofry są pyszne same w sobie, ale odpowiednio dobrane dodatki mogą przemienić je w prawdziwe kulinarne arcydzieło.
Przykłady dodatków:
- Bita śmietana i świeże owoce
- Syrop klonowy lub miód
- Dżem lub konfitura
- Lody waniliowe
- Krem mascarpone z pistacjami
- Sos karmelowy z solą morską
tags: #przepis #na #chrupiące #gofry #z #wodą

