Właściwości i Skład Wody Mineralnej Saguaro

Z określeniem „Woda to źródło życia” spotkałeś się na pewno już nie raz. Nie ma smaku, zapachu, koloru ani kalorii, a jednak jest nam niezbędna do życia. Jest jednym z podstawowych składników organizmu, ponieważ stanowi około 60% masy ciała dorosłego człowieka! Stan nawodnienia organizmu jest miernikiem jego ogólnej kondycji. Lekarze i dietetycy zalecają, aby nie zapominać o odpowiednim nawodnieniu i przyjmować odpowiednie ilości płynów.

Tak jak już wcześniej wspomniałam, woda jest składnikiem każdej komórki naszego organizmu, a więc jest dla nas bardzo ważna. Najwięcej wody znajduje się w płynach ustrojowych. mięśnie w 75%. Człowiek może nie jeść nawet przez miesiąc, ale bez przyjmowania płynów wytrzyma ok.7dni, po czym umiera z odwodnienia. U zdrowego człowieka nawet niewielki niedobór wody prowadzi do zaburzeń procesów metabolicznych i osłabienia mechanizmu usuwania niebezpiecznych toksyn. Bez niej niemożliwe byłoby usunięcie końcowych produktów przemiany materii, w efekcie czego uleglibyśmy zatruciu.

W efekcie picia zbyt małej ilości wody u kobiet pojawia się problem ze zrzuceniem zbędnych kilogramów, a na udach i pośladkach tworzy się niechciana „pomarańczowa skórka”. Należy pamiętać, że woda jest sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę. Dzięki dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości płynów nasze odchudzanie przebiega sprawniej, a tkanka tłuszczowa jest spalana zdecydowanie szybciej. Nawet o kilka procent. Spożycie wody tuż przed zjedzeniem posiłku sprawi, że żołądek zwiększy swoją objętość i szybciej zostanie pobudzony w mózgu ośrodek sytości, który będzie hamował spożycie większej ilości pokarmu. Podobne działanie wykazuje picie wody pomiędzy posiłkami. Reasumując, im więcej pijemy, tym mniej jemy, a woda nie zawiera kalorii!

Woda jest konieczna nie tylko do spalania nadmiernej ilości kalorii, ale także do usuwania z ustroju toksycznych produktów metabolizmu. Gdy się odchudzasz, pozbywasz się nie tylko zbędnej tkanki tłuszczowej, ale i szkodliwych substancji, które są filtrowane przez nerki i wydalane z organizmu wraz z moczem. U osób na redukcji pijących niedostateczną ilość płynów w ciągu dnia często występują problemy z niemożliwością lub trudnościami w pozbyciu się nadmiernej masy ciała. Organizm,który nie otrzymuje wystarczającej ilości płynów, w ramach reakcji obronnej zaczyna gromadzić każdą kroplę, którą mu się dostarczy. Aby zapobiec niedoborom wody w organizmie, przyjmuje się, że każdy człowiek powinien wypijać ok.2l płynów dziennie. Można to jednak dokładniej wyliczyć. Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie powinno kształtować się na poziomie 30ml/kg masy ciała. Chcąc zapewnić sobie pełne nawodnienie i określić swoje indywidualne zapotrzebowanie na płyny, należy 30ml pomnożyć przez aktualną masę ciała.

Bardzo ważne jest picie wody zaraz po przebudzeniu. Właśnie wtedy powinniśmy dostarczyć organizmowi pierwszą solidną porcję płynów. Wiem, wydaje się sporo.., ale liczne badania dowodzą, że wzrost poziomu nawodnienia bezpośrednio przekłada się na zwiększoną kondycję fizyczną i psychiczną naszego organizmu. Regularne picie ok.0,5 l wody na czczo zwiększa przepływ krwi w skórze, która w efekcie odzyskuje utraconą jędrność i blask. Pamiętaj, że toksyny nagromadzone wewnątrz organizmu uwidaczniają się w stanie naszej skóry, a więc im bardziej nawilżony organizm, tym mniej problemów z jej wyglądem. nawadniania też jest ważny. Wodę najlepiej pić niewielkimi łykami, co kilka chwili. Tym, którzy mogliby mieć problem z wprowadzeniem właściwej ilości wody do organizmu,proponuję, aby postarali się zrobić to stopniowo. Zacząć od 2-3 szklanek dziennie i sukcesywnie zwiększać spożycie o 1 szklankę tygodniowo.

Przeczytaj także: Woda mineralna smakuje rdzą – co robić?

Jaką Wodę Pić Najlepiej? Mineralna Czy Źródlana?

Odwiedzając w markecie alejkę z wodami, można dostać zawrotu głowy. Wiele osób sugeruje się reklamą bądź po prostu wkłada do koszyka pierwszą butelkę z brzegu. Niekiedy o wyborze wody decyduje zasobność naszego portfela. Bywa różnie. Warto jednak wiedzieć, że dostępne w sprzedaży wody znacznie różnią się między sobą. Wody butelkowane potocznie nazywane „mineralnymi”, to wody naturalne pochodzące ze źródeł podziemnych. Wody te płyną sobie bardzo głęboko pod ziemią, pozyskując sole mineralne z rozpuszczania minerałów lub skał, przez które przepływają. Im woda płynie głębiej, tym więcej minerałów pozyskuje. Każda butelka powinna posiadać informacje o swoim pochodzeniu, czyli ujęcia, z którego została wydobyta. Tak naprawdę nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Aby określić, jaka woda będzie dla nas najlepsza, trzeba wziąć pod uwagę nasz stan zdrowia i styl życia.

Woda może wpływać na zawartość biopierwiastków w naszym organizmie. Dzieje się tak dlatego, że minerały w niej zawarte występują w formie zjonizowanej, łatwo przyswajalnej. Wody o niewielkiej zawartości minerałów, inaczej źródlane, to wody, w których zawartość składników mineralnych nie przekracza 500mg/l. Można ją pić bez większych ograniczeń. To woda podziemna, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Nie różni się składem mineralnym od wody, którą mamy w kranie. Z tymże „kranówka” nie musi być podziemna i pierwotnie czysta, dlatego wymaga uzdatniania (np. chlorowania). Wody źródlane mogą pić osoby w każdym wieku, osoby starsze, zdrowi i chorzy, kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci. Osoby na diecie niskosodowej też powinny pić taką wodę. Może być również wykorzystywana do przygotowywania posiłków w naszej kuchni. Zalecana jest do gotowania kaszek, dań dla dzieci, przyrządzania zimnych i gorących napojów. Świetnie nadaje się do parzenia herbaty i kawy, a w lecie przygotujmy z niej zdrowsze kostki lodu. Jednakże takiej wody nie traktujemy jako dostawcy minerałów do naszego organizmu.

Jeśli chodzi o klasyfikacje wód mineralnych, to możemy je podzielić w zależności od minerałów w niej zawartych. Wody mineralne zawierają więcej cennych składników, tj. magnez, wapń, sód czy żelazo, od wód źródlanych. Ich zawartość wynosi powyżej 500mg/l. Ze względu na wyższą zawartość minerałów wody mineralne posiadają intensywniejszy smak i cechuje je wyższa twardość. Im więcej w wodzie składników mineralnych, tym jej smak staje bardziej wyrazisty. Wody mineralne średniozmineralizowane są przeznaczone dla osób, które nie borykają się z większymi problemami zdrowotnymi. Polecane są dla kobiet w ciąży czy osób o umiarkowanej i zwiększonej aktywności fizycznej. Takie wody mogą być wybierane przez osoby z zaburzeniami gospodarki wapniowej, chore na osteoporozę, z chorobami układu krążenia oraz z problemami układu trawiennego i dolegliwościami żołądkowymi. Osoby borykające się z nadciśnieniem lub będące na diecie ubogiej w sód powinny pamiętać, aby wybierać wodę niskosodową, czyli taką, gdzie zawartość sodu jest poniżej 20 mg/l.

Wody wysokozmineralizowane zawierają powyżej 1500mg minerałów/li nie są wodami do codziennego użytkowania. Nie wolno przesadzać z ich piciem, ponieważ mogą powodować niebezpieczną kumulację biopierwiastków w organizmie i doprowadzić np. do kamicy nerkowej. Poza tym wody te zwykle posiadają znaczne ilości chlorku sodu, który przyczynia się do wzrostu ciśnienia krwi i tworzenia się obrzęków(zatrzymuje wodę w organizmie). Dlatego też z ich dobrodziejstwa powinniśmy korzystać z rozwagą. Takiej wody nie używamy do gotowania, ponieważ wytrąca się dużo kamienia. Wody wysokozmineralizowane są przeznaczone dla osób intensywnie trenujących, wykonujących ciężką pracę fizyczną oraz pracujących w wysokiej temperaturze. Warto ją popijać w upalne dni, ponieważ wraz z potem tracimy cenne minerały, zwłaszcza sód, który jest bardzo ważny dla pracy mięśni. Nie oznacza to, że osoby prowadzące umiarkowany tryb życia nie mogą pić wody o dużej ilości składników mineralnych. Po prostu powinny ją pić w mniejszych ilościach, co jakiś czas. Dzięki temu zapewnią sobie właściwą podaż cennych minerałów, nie narażając się na schorzenia powodowane ich nadmiarem.

Woda Kranowa

To jedno z najczęstszych w ostatnim czasie pytań, które słyszę odnośnie wody. Woda kranowa nie różni się źródłem pochodzenia od wody źródlanej czy mineralnej, natomiast podlega ona innym procesom oczyszczania. Zanim trafi do sieci wodociągowej do jej dezynfekcji stosuje się m.in.chlor. Wielu ekspertów przestrzega przed jego szkodliwym wpływem na organizm. Może on wchodzić w reakcje z zanieczyszczeniami obecnymi w wodzie, co w konsekwencji prowadzi do tworzenia szkodliwych dla organizmu związków, tj. trihalometany, kwasy halogenooctowe, halogenoketony, wykazujące działanie potencjalnie rakotwórcze i teratogenne.

Przeczytaj także: Właściwości i skład wody Saguaro

Jeśli chodzi o jakość naszej „kranówki”, to bywa z tym różnie. Zależnie od miejsca zamieszkania. Na skład wody ma wpływ instalacja wodna, czyli rury, którymi woda płynie do naszych domów. Niestety w niektórych miastach jest po prostu przestarzała. Gdy odkręcamy kurek, pod wpływem ciśnienia odrywają się drobinki np. rdzy i trafiają do naszych potraw. Jeśli masz wątpliwości co do jakości wody w swoim kranie, poddaj ją procesowi filtracji. Najlepszym rozwiązaniem będzie tu użycie filtrów węglowych. Oczyszczają one wodę z niepożądanych, potencjalnie szkodliwych substancji, tj. chloru, ołowiu czy miedzi. Takiej wody nie powinny pić dzieci, kobiety w ciąży, matki karmiące, osoby w starszym wieku oraz o obniżonej odporności i chorujące przewlekle.

Woda Gazowana

Wybór wody gazowanej czy niegazowanej to kwestia osobistych preferencji. Zawarty w niej gaz ma działanie bakteriostatyczne i konserwujące ‒ przedłuża trwałość wody. Dwutlenek węgla, który jest naturalnym składnikiem wody, wpływa korzystnie na jej skład chemiczny i kwasowość. Etykieta mówi o naturalnej zawartości (lub naturalnym) CO2. Obecność dwutlenku węgla w wodzie przyczynia się do obniżenie pH wody. Dwutlenek węgla ma działanie bakteriostatyczne i nie dopuszcza do mnożenia się bakterii, dlatego woda gazowana jest bardziej pewna pod względem bakteriologicznym, niż woda niegazowana, łatwiej rozwija się flora bakteryjna.

Woda Stołowa

Oprócz wód mineralnych i źródlanych, na sklepowych półkach możemy spotkać wodę stołową, która nie posiada właściwości fizjologicznych, jak np. naturalne wody mineralne.

Ulepszanie Smaku Wody

Jeśli naprawdę nie przekonuje Cię czysta woda, po przegotowaniu, przefiltrowaniu lub z butelki, możesz ją na zdrowo „ulepszyć”. Dodaj do niej plaster cytryny, limonki, pomarańczy, jabłka, 2-3 truskawki lub innego orzeźwiającego owocu. Jej smak wyostrzysz także liśćmi mięty, trawą cytrynową czy plastrem imbiru. Nie dosładzaj wody, która sama w sobie nie dostarcza kalorii do naszego organizmu. Staraj się unikać sklepowych wód smakowych. Można w nich znaleźć substancje barwiące, smakowe i zapachowe, a także cukier. Niestety pomimo kuszącego smaku i aromatu nie służą naszemu organizmowi.

Ogólne Zalecenia Dotyczące Picia Wody

Dla utrzymania homeostazy ustrojowej potrzebne jest odpowiednie nawodnienie. Przeciętna zdrowa osoba powinna wypijać od 2 do 3 l płynów w ciągu dnia, włącznie z wodą zawartą w pożywieniu (zupy, koktajle, warzywa, owoce, desery itp.). Oczywiście zachęcam do obliczenia własnego zapotrzebowania na płyny. Pić powinno się powoli, małymi łykami. Wodę źródlaną, o niskiej zawartości składników mineralnych może pić praktycznie każdy, niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Natomiast wody mineralne powinny być dobrane indywidualnie. Potencjalnie najlepszym wyborem wydaje się korzystanie z butelek szklanych, których dostępność na rynku jest obecnie znikoma.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Kupowanie wody z dostawą pod drzwi w sklepie internetowym to wygoda i oszczędność czasu. Dzięki zakupom wody online, nie musimy martwić się o transport ciężkich opakowań wody, co jest szczególnie ważne dla osób mieszkających w wysokich budynkach bez windy lub dla tych, którzy z różnych przyczyn mają ograniczoną mobilność. Dodatkowo, kupując wodę online, mamy możliwość wyboru z szerokiego asortymentu różnych marek i rodzajów wody, co ułatwia dopasowanie produktu do indywidualnych potrzeb i preferencji smakowych. Składanie zamówień przez Internet jest intuicyjne i szybkie, a opcja śledzenia zamówienia na bieżąco zwiększa komfort zakupów.

Wybór Wody: Na Co Zwracać Uwagę?

Wybór najlepszej wody do picia zależy od indywidualnych potrzeb i preferencji, ale istnieje kilka kluczowych czynników, które warto wziąć pod uwagę. Przede wszystkim, należy zwrócić uwagę na skład chemiczny wody, sprawdzając zawartość minerałów takich jak magnez, wapń, sód i potas, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ważne jest, aby woda była dobrze zbilansowana i nie zawierała zbyt wysokiego stężenia żadnego z minerałów, co mogłoby prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych. Drugim istotnym aspektem jest pH wody; najlepiej, gdy jest ono zbliżone do neutralnego, czyli w okolicach 7, ponieważ woda zbyt kwaśna lub zasadowa może wpływać na równowagę pH organizmu. Ponadto, warto zwrócić uwagę na źródło pochodzenia wody - czy jest to woda źródlana, mineralna, czy też artezyjska, gdyż każdy typ ma nieco inne właściwości i korzyści zdrowotne.

Ważna jest również czystość wody, dlatego zaleca się wybieranie produktów, które przeszły rygorystyczne procesy filtracji i są regularnie testowane pod kątem obecności zanieczyszczeń oraz bakterii. Dla osób, które preferują wodę gazowaną, kluczowe będzie znalezienie takiej, która ma delikatne nasycenie, aby nie prowadziło to do niepożądanych efektów, jak wzdęcia czy dyskomfort. Nie bez znaczenia jest także kwestia opakowania - coraz więcej konsumentów decyduje się na wody w butelkach szklanych lub w opakowaniach przyjaznych dla środowiska, co ma pozytywny wpływ na naszą planetę. Ostatecznie, decydując się na zakup wody do picia, warto kierować się nie tylko jej składem i korzyściami zdrowotnymi, ale także własnymi doświadczeniami smakowymi oraz świadomością ekologiczną, co pozwoli na wybór produktu najbardziej odpowiadającego naszym potrzebom i wartościom.

Woda Saguaro w Lidl

Woda jest istotnym elementem naszej diety. W Lidlu dostępna jest szeroka oferta wód marki Saguaro: wody o różnym stopniu zmineralizowania, gazowane i niegazowane, a także smakowe, dostępne w różnych pojemnościach, idealne na każdą okazję!

Rodzaje Wód Saguaro

Marka Saguaro oferuje różne rodzaje wód, dostosowane do różnych potrzeb i preferencji:

  • Saguaro Muszyńskie: Naturalna woda mineralna, wysokozmineralizowana, częściowo odgazowana, średnionasycona CO2. Wydobywana na terenie Popradzkiego Parku Krajobrazowego. Dostępna w pojemnościach 1,5 l, 1 l i 500 ml.
  • Saguaro Mineral: Naturalna woda mineralna, niskozmineralizowana, odpowiednia dla diety ubogiej w sód. Dostępna w wersji gazowanej i niegazowanej w pojemnościach 1,5 l i 500 ml.
  • Saguaro Woda Źródlana: Dostępna w wersji gazowanej, średnio gazowanej oraz niegazowanej w pojemności 1,5 l.
  • Saguaro Sport: Naturalna woda mineralna, niegazowana, niskosodowa, zawierająca 7 minerałów. Dostępna w poręcznej butelce z wygodnym zamknięciem o pojemności 700 ml.
  • Saguaro Napój Smakowy, Gazowany: Woda gazowana w różnych smakach, bez substancji konserwujących. Dostępna w pojemnościach 1,5 l (grejpfrut, owoce leśne, pomarańcza) i 500 ml (malina, cytryna, truskawka).
  • Saguaro Wody Smakowe: Woda niegazowana w smakach truskawka i cytryna, bez substancji konserwujących, w pojemności 500 ml.
  • Saguaro Dla Dzieci: Woda źródlana niegazowana w wygodnej butelce ze sportowym korkiem o pojemności 330 ml.

Skład Wody i Jego Znaczenie

Skład wody to przede wszystkim zawartość podstawowych minerałów, takich jak magnez, wapń oraz sód. Wybierając wodę mineralną, warto sprawdzić podstawowe składniki: sód, wodorowęglany, wapń i magnez. Skład wody decyduje o jej smaku i wpływie na samopoczucie.

Kluczowe Składniki Wody

Skład wody w butelce to zawartość makro- i mikroelementów, takich jak nieorganiczne aniony i kationy, metale i metaloidy oraz związki organiczne. W wodach mineralnych znaczenie fizjologiczno-odżywcze mają głównie:

  • Magnez
  • Wapń
  • Sód
  • Chlorki
  • Siarczany
  • Żelazo
  • Fluorki
  • Jodki
  • Potas
  • Wodorowęglany
  • Dwutlenek węgla

Znaczenie Poszczególnych Składników

  • Magnez (Mg2+): Odpowiada za czynności układu immunologicznego oraz nerwowo-mięśniowego. Polecana woda mineralna to taka, która zawiera co najmniej 50 mg magnezu w litrze.
  • Wapń (Ca2+): To podstawowy składnik i budulec kości i zębów, wpływa na krzepliwość krwi i pracę serca. Powinno się pić wodę zawierającą w 1 litrze co najmniej 150 mg wapnia.
  • Wodorowęglany (HCO3): Regulują zawartość cukru we krwi i moczu, alkalizują kwasy żołądkowe.
  • Sód (Na): Reguluje równowagę elektrolityczną organizmu i jest podstawowym składnikiem czynnika trawiącego. Wody zawierające sód (powyżej 20 mg/l) są polecane przy intensywnym treningu.

Inne Ważne Składniki:

  • Potas: wpływa na krążenie mózgu, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca, kontroluje pracę mięśni
  • Siarczany: wpływają na przemianę materii.
  • Fluor: zapobiega próchnicy zębów.
  • Jod: reguluje pracę tarczycy, czyli wpływa na metabolizm, układ nerwowy i mięśniowy i krążenie krwi.
  • Żelazo: wpływa na metabolizm tkankowy i uczestniczy w detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie.
  • Dwutlenek węgla: nie jest szkodliwy dla zdrowia, ale powinno się go unikać przy nadkwasocie, zaburzeniach trawienia, przy chorobie gardła i strun głosowych.

Jaki Jest Najlepszy Skład Wody?

Najlepszy skład wody to posiada proporcję 2:1 wapnia do magnezu, bo taki jest stosunek tych pierwiastków w układzie kostnym. Przy takiej proporcji, magnez i wapń są najlepiej wchłaniane do organizmu.

Tabela: Przykładowe Składy Wody w Butelkach

Woda Ca2+ (mg/l) Mg2+ (mg/l) HCO3 (mg/l)
Żywiec Zdrój 41,69 5,62 131,06
Kropla Beskidu 45,0 7,02 19,0
Polaris Biedronka 102,2 9,44 299,0
Saguaro Lidl 152,7 69,9 441,0
Muszynianka Żabka 208,0 128,3 1489,0

Oznaczenia na Etykietach Wody Mineralnej i Źródlanej

Oznaczenia Wody Mineralnej Kryteria Opis

  • Bardzo niskozmineralizowana: Ogólna zawartość soli mineralnych nie jest większa od 50 mg/l
  • Średniozmineralizowana: Ogólna zawartość soli mineralnych nie jest większa od 1.500 mg/l
  • Niskozmineralizowana: Ogólna zawartość soli mineralnych nie jest większa od 500 mg/l
  • Wysokozmineralizowana: Ogólna zawartość soli mineralnych jest większa od 1.500 mg/l
  • Zawiera wodorowęglany: Zawartość wodorowęglanów jest wyższa od 600 mg/l
  • Zawiera siarczany: Zawartość siarczanów jest wyższa od 200 mg/l
  • Zawiera chlorki: Zawartość chlorków jest wyższa od 200 mg/l
  • Zawiera wapń: Zawartość wapnia jest wyższa od 150 mg/l
  • Zawiera magnez: Zawartość magnezu jest wyższa od 50 mg/l
  • Zawiera fluorki: Zawartość fluorków jest wyższa od 1 mg/l
  • Zawiera żelazo: Zawartość żelaza dwuwartościowego jest wyższa od 1 mg/l
  • Kwasowęglowa: Zawartość dwutlenku węgla jest wyższa od 250 mg/l
  • Zawiera sód: Zawartość sodu jest wyższa od 200 mg/l
  • Odpowiednia dla przygotowania żywności dla niemowląt: Zawartość sodu lub siarczanów nie jest większa od 20 mg/l
  • Odpowiednia dla diety ubogiej w sód: Zawartość sodu jest niższa od 20 mg/l
  • Może być przeczyszczająca: Dla wód ocenionych klinicznie
  • Może działać moczopędnie: Dla wód ocenionych klinicznie

Ranking Wód Mineralnych

Od dobrych kilku lat ranking wód mineralnych w Polsce się zmienia. Powstają nowi producenci, przykłada się coraz większą uwagę na stopień mineralizacji oraz czystości wody. Rozporządzenie Ministra Zdrowia określa szczegółowe wymagania, jakie powinny spełniać wody pitne, w tym naturalna woda mineralna oraz woda źródlana i stołowa na terytorium naszego kraju. Na butelce wody stołowej oraz źródlanej muszą zostać podane informacje na temat źródła pochodzenia oraz podstawowe wartości odżywcze (wartości energetyczne).

Wybór Wody NieGazowanej: Sięgając po wodę w celu nawodnienia, najczęściej wybieramy tę bez gazu - Kroplę Beskidu, Żywiec Zdrój czy Górską Naturę. Trzeba jednak pamiętać, że te wody posiadają mało biopierwiastków, a więc są mniej korzystne dla organizmu aniżeli wody mineralizowane. Decydując się na wodę niegazowaną, warto spojrzeć w bieżące statystki określające jakość danych wód np. Znane i lubiane przez większość wody znajdują się na samym dole zestawienia, a na wyższych pozycjach znajdują się wody mineralizowane o niskim nasyceniu dwutlenkiem węgla, delikatnie musujące w ustach.

Wody wysokomineralizowane mają charakterystyczny smak minerałów, który nie każdemu przypadnie go gustu, dlatego nasycane są dwutlenkiem węgla dla poprawy ich smaku. W rankingu wód mineralnych niegazowanych wybierane są wody, które są nisko albo szczątkowo nasycone dwutlenkiem węgla. Najkorzystniej w rankingu wypada naturalna woda mineralna Staropolska, w której stosunek magnezu do wapnia jest najbardziej zbliżony do przedstawionego w badaniach założenia.

Znaczenie Biopierwiastków: Niezwykle ważne przy doborze odpowiedniej dla Nas wody jest składowa poszczególnych biopierwiastków. Dla osób pragnących uzupełnić niedobory wapnia polecamy wodę Staropolską, natomiast w przypadku problemów natury trawiennej zalecamy wybór wód o wysokim stężeniu wodorowęglanów. Jest to najpowszechniejsza i zarazem najbardziej uniwersalna kategoria z uwagi na zawartość składników mineralnych. Wody mineralne z tej kategorii są zalecane do picia dla osób niemal w każdym wieku. Taka naturalna woda mineralna jest zdatna do picia przez cały dzień i stanowi doskonały sposób na uzupełnienie zdrowej diety, ponieważ ilość zawartych w niej biopierwiastków jest wywarzony.

Podsumowanie

Skład wody mineralnej jest ważny dla zdrowia i samopoczucia, a także może wpływać na smak wody. Woda mineralna powinna zawierać odpowiednią proporcję makroskładników, takich jak magnez, wapń i sód oraz mikroskładników. Najlepsza proporcja wody mineralnej to proporcja 2:1 wapnia do magnezu, ponieważ taka proporcja jest najlepiej przyswajana przez organizm. Najlepsza naturalna woda mineralna to taka, która dostarczy naszemu organizmowi jak najwięcej składników odżywczych.

tags: #ph #wody #mineralnej #saguaro #skład #właściwości

Popularne posty: