Przepisy z Wykorzystaniem Wody Gazowanej: Od Hummusu po Chleb
- Szczegóły
Długie jesienne wieczory skąpane w deszczowej aurze sprzyjają spędzaniu czasu w kuchni. Przy okazji takiej pogody nie pozostaje nam nic innego jak tylko ulepszać nasz gastronomiczny warsztat.
Hummus Idealny - Sekret Puszystości i Smaku
Przepisu na idealny hummus szukałam bardzo długo i aby go zdobyć musiałam po niego pojechać aż do jego ojczyzny.
W Izraelu hummus jest doskonały - kremowy, gęsty i bez ani jednej grudki. Można spierać się o najlepsze dodatki, kłócić się o to z jakiego kraju pochodzi albo dyskutować czy lepszy jest posypany słodką papryką czy zatarem jednak wiadomo, że dobry hummus po prostu musi być idealnie gładki i kropka.
Do tego obowiązkowo serwowany w płytkiej miseczce albo na niedużym talerzyku, rozsmarowany na dnie aż po brzegi i posypany słodką papryką, natką, orzeszkami piniowymi albo zatarem.
Hummus to wegański klasyk kuchni bliskowschodniej. Aby hummus wyszedł naprawdę dobry potrzebujemy po prostu najlepszej jakości składników. Użyta ciecierzyca musi mieć po ugotowaniu lub odsączeniu ładny zapach i regularny kształt. Niestety te z puszki często nie spełniają tego warunku. Podobnie pasta tahini.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Woda gazowana nadaje hummusowi wyjątkowej puszystości i aksamitności.
Jak przyrządzić hummus idealny?
Sekretem jest odpowiednia proporcja tahiny, lodowata woda oraz… gotowanie ciecierzycy z łyżeczką sody oczyszczonej. To właśnie dzięki sodzie można otrzymać odpowiednio miękką ciecierzycę w czasie krótszym niż pięć albo siedem godzin.
Do dodawania sody przyznają się wszystkie autorytety w kwestii hummusu - Yotam Ottolenghi w Jerusalem; Basia z bloga Makagigi; pan w Jeruzalem, u którego zjadłam najlepszy hummus w życiu i pani ze straganu w Akko, która opowiedziała mi wszystkie sekrety przygotowania hummusu.
Składniki:
- 220-300 g ugotowanej ciecierzycy (puszka lub słoik lub ok.)
- Tahina
- Sok z cytryny (1-3 łyżki)
- Ząbek czosnku
- Lodowata woda
Przygotowanie:
- Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzić i opłukać. Zalać dużą ilością świeżej wody, dodać łyżeczkę sody i zagotować. Gotować przez około 40 - 60 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach i będzie maślane w środku - nie może być białe i suche wewnątrz.
- Ugotowaną cieciorkę odcedzić i dokładnie opłukać.
- Przełożyć do naczynia blendera, dodać tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę pomagając sobie silikonową szpatułką.
- Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej pasty dolewać powoli lodowatą wodę cały czas miksując. To najprzyjemniejszy moment całego procesu - nagle hummus zmienia kolor i nabiera przyjemnej, aksamitnej konsystencji.
- Przełożyć gotowy hummus do miski i posypać ulubionymi dodatkami - u mnie jest to obowiązkowo chlust oliwy, posiekana pietruszka, a czasem jeszcze sumak albo słodka papryka.
Taka proporcja tahiny to klasyczna izraelska wersja, smaczna wtedy, kiedy tahina jest taka jak izraelska, czyli jasna i kremowa.
Gdy ciecierzyca jest już dobrze zblendowana, dodać tahini, sok z cytryny (1-3 łyżki) i starty ząbek czosnku. Zblendować ponownie. Do hummusu można dodać i zblendować np.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Marynowana ciecierzyca - odsączona ciecierzycę zalać w pojemniku do przechowywania żywności sokiem z 1 cytryny, paroma łyżkami oliwy, dodać 1-2 obrane ząbki czosnku i 2-3 gałązki z natką pietruszki, oprószyć solą, zamknąć i schować w lodówce.
Chleb z Mieszanki 5 Przemian - Prosty Przepis z Wodą Gazowaną
Kto z nas nie marzy o zapachu ciepłego chleba o poranku…? Z mieszankami chleba 5 Przemian nie ma nic bardziej prostego. Wszystkie mieszanki są bezglutenowe a jedynym składnikiem, który musimy dodać jest woda gazowana.
Przygotowanie:
- Chleb przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - mieszamy z woda gazowaną i wstawiamy na 1,5h do piekarnika nagrzanego na 190st.
- Żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 5-10min. Po tym czasie ją odsączamy i blendujemy razem z suszonymi pomidorami i czosnkiem.
- Ostudzony chleb smarujemy pastą z suszonych pomidorów. Na wierzch wykładamy pokrojone awokado i pomidorki koktajlowe.
Thoum - Arabski Sos Czosnkowy z Wodą Gazowaną
Czy zastanawialiscie się kiedyś, dlaczego kebab, shoarma i inne arabskie potrawy są tak pyszne? Tajemnica tkwi w sosie czosnkowym. Ale nie tym, który zwykle przyrządzamy na bazie jogurtu, śmietany czy majonezu. Chodzi mi o prawdziwy regionalny sos.
Dostaliśmy przepis na thoum, czyli bardzo mocno czosnkowy sos na bazie oliwy, jajecznego białka, dzięki czemu jest dość sztywny, i wody gazowanej, która zapewnia mu kremową konsystencję. To było super kulinarne odkrycie!
Jeśli jesteście fanami czosnku tak jak my i zasmakowaliście w naszym przepisie na Aïoli, pokochacie i thoum. Jest lżejszy, świeży i doskonale pasuje do kanapek, tostów i grillowych mięsnych dań. Do tego wszystkie składniki możecie kupić w najbliższym sklepie!
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Przygotowanie:
Czosnek miażdzymy ze szczyptą soli w moździerzu. Przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy białko oraz sól i dokładnie miksujemy trzepaczką - ma powstać biała półpłynna piana. Do piany dolewamy powoli oliwę, cały czas miksując. Pod koniec zaczynamy dodawać oliwę na zmianę z sokiem z cytryny.
Kuchnia Arabska w Polsce
Kuchnia arabska zyskuje coraz większą popularność w Polsce. Dlatego też, na stołach pojawiają się potrawy takie jak Hommos (Humus), Falafel, Dolma czy Zaatar. Co więcej, przyprawy charakterystyczne dla kuchni arabskiej, takie jak kumin, czarnuszka, kardamon, kawa arabska i herbata po arabsku, doskonale wzbogacają tradycyjne polskie przepisy.
Dodatkowo, oliwki, oliwy, sery i faszerowane warzywa łączą polskie tradycje z orientalnym smakiem, tworząc unikalne doświadczenia kulinarne.
Zapraszamy do świata smaków Bliskiego Wschodu Dzięki arabskie.pl, każdy posiłek może stać się niezwykłą podróżą kulinarną. Co więcej, nasze produkty pozwalają wprowadzić do Twojego domu aromaty i smaki Bliskiego Wschodu, które zachwycą każdego miłośnika kuchni arabskiej.
tags: #pasta #woda #gazowana #przepis

