Minerały do wody po osmozie: Czy są potrzebne i jak je uzupełnić?

Coraz więcej konsumentów ma świadomość, że skład wody w kranie pozostawia wiele do życzenia. W efekcie znacznie chętniej sięgają po rozwiązania, dzięki którym można poprawić jej ogólną jakość, w tym również smak i zapach. W kontekście zachodzących zmian duży nacisk kładzie się na nowoczesne filtry kuchenne, w tym systemy odwróconej osmozy.

Czym jest odwrócona osmoza?

Osmoza to proces polegający na przechodzeniu rozpuszczalnika przez błonę półprzepuszczalną. Siłą napędową tego procesu jest różnica stężeń po dwóch stronach membrany. Rozpuszczalnik przechodzi z roztworu o mniejszym stężeniu związków rozpuszczonych do ośrodka o większym stężeniu, dążąc w ten sposób do wyrównania stężeń po obu stronach półprzepuszczalnej błony. Odwrócona osmoza (ang. reverse osmosis RO) jest procesem odwrotnym.

Systemy odwróconej osmozy mają stosunkowo prostą budowę, a zasada ich działania jest podobna do tej, którą znamy z innych filtrów kuchennych - woda przechodzi na drugą stronę, natomiast zanieczyszczenia zostają na powierzchni filtra. Różnica leży jednak w gęstości filtra. Membrana osmotyczna jest zbudowana z porów, których wielkość jest zbliżona do rozmiarów pojedynczej cząsteczki wody.

Co ważne, odwrócona osmoza to jedyny filtr kuchenny, który eliminuje z wody pozostałości rozpuszczonych lekarstw (w tym antybiotyków, preparatów przeciwbólowych oraz leków psychotropowych) wyrzucanych przez ludzi do kanalizacji i trafiających do wody pitnej ze względu na brak tak precyzyjnych filtrów w zakładach wodociągowych. Warto również pamiętać, że wbrew obiegowej opinii, woda po odwróconej osmozie nie jest tym samym, co woda destylowana. Procesy pozyskiwania tych cieczy oraz ich ostateczny skład znacznie się od siebie różnią.

Czy odwrócona osmoza usuwa minerały?

Skuteczność membrany osmotycznej ocenia się na 99%, dlatego woda poddana procesowi odwróconej osmozy jest pozbawiona niemal wszystkich zanieczyszczeń. W efekcie nie zawiera również żadnych minerałów, które naturalnie w niej występują. To najczęściej powtarzany zarzut przeciwników picia wody osmotycznej.

Przeczytaj także: Woda kranowa a zdrowie

Obecne w wodzie minerały mają pochodzenie nieorganiczne. W praktyce są trudno przyswajalne przez ludzki organizm w związku w tym, spożywanie ich w dużych ilościach jest po prostu niezalecane. Najlepszym źródłem magnezu, wapnia, potasu, czy sodu jest zatem pożywienie, w tym warzywa, owoce i nabiał.

Na przykład, jedna szklanka soku pomarańczowego (ok. 200ml) zawiera tyle samo dobrych minerałów, co 113 litrów wody. Kolejną sprawą, o której nikt nie wspomina, jest rodzaj minerałów zawartych w wodzie. Woda z Twojego kranu zawiera niemal wyłącznie nieorganiczne minerały, które nie mogą zostać przyswojone przez ludzkie ciało. Ludzie, potrzebują minerałów organicznych, które mogą łatwo przyswoić. Takie minerały pochodzą z żywych organizmów, takich jak warzywa, owoce etc.

Naukowcy szacują, że w ciągu 60 lat życia, człowiek pijący wodę z kranu bądź wodę mineralną, przyswoi do swojego organizmu pomiędzy 90 a 130 kilogramów skał (minerałów). Tych minerałów nasze ciało nie będzie mogło wykorzystać. To są właśnie te minerały, które filtr odwróconej osmozy odfiltrowuje z wody z kranu! To, czego ludzki organizm nie jest w stanie zużyć, bądź wydalić - musi przechować. W konsekwencji, sole nieorganiczne (nieorganiczne minerały) są zatrzymywane w ludzkim ciele i wraz z biegiem czasu zbierają swoje żniwo w postaci stwardnienia arterii, kamieni na nerkach, cewce moczowej, woreczku żółciowym, stawach oraz w powiększeniu komórki tłuszczowej.

Woda uzyskana dzięki filtrom odwróconej osmozy jest najczystszą, nieskażoną wodą pitną dostępną na rynku. Brak minerałów w wodzie filtrowanej systemem odwróconej osmozy nie powinien spędzać Ci snu z powiek.

Dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi od 500 d0 1000 mg. W ciągu dnia jesteśmy w stanie spożyć z wodą maksymalnie 100 mg tego cennego pierwiastka, natomiast zjadając zaledwie 100 gram orzechów dostarczymy do organizmu porcję 250 mg Ca. Zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia średnie zapotrzebowanie na magnez dla osoby dorosłej wynosi 350 mg dla mężczyzn i 265 mg dla kobiet. W wodzie ten minerał występuje w śladowych ilościach, natomiast już 100 g ryżu dostarcza około 120 mg magnezu. Podobnie jest z sodem i potasem, które znajdziemy w suszonych owocach, w otrębach pszennych, a nawet w ziemniakach, które wyjątkowo często pojawiają się na polskich stołach. Aby dostarczyć do organizmu tyle minerałów, ile zawiera jedna szklanka soku pomarańczowego, należy wypić ponad 100 litrów wody! Takie dane mówią same za siebie. Brak minerałów w wodzie nie stanowi tak naprawdę realnego problemu. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, aby spożywać wodę osmotyczną.

Przeczytaj także: Czy warto kupić 5-stopniowy RO?

Mineralizacja wody po odwróconej osmozie - czy to ma sens?

Ponieważ woda jest niezbędna do prawidłowego przebiegu wszystkich procesów życiowych w naszym organizmie, codziennie musisz spożywać około 2 litry płynów. Dzięki systemowi odwróconej osmozy zyskujesz w domu dodatkowe źródło wody spożywczej charakteryzującej się wysoką czystością chemiczną i mikrobiologiczną. Wszystkie niezbędne dla zdrowia minerały możesz z kolei dostarczać swojemu organizmowi razem z codziennymi posiłkami.

Nie oznacza to oczywiście, że korzystanie z filtrów kuchennych wyposażonych w system odwróconej osmozy wyklucza korzystanie z dobrodziejstw wysokozmineralizowanej wody. Skład wody osmotycznej można wzbogacić na kilka sposobów.

Wkłady mineralizujące

Wkłady mineralizujące są niezwykle ważnym elementem systemów uzdatniania wody. Ich zadaniem jest wzbogacanie oczyszczonej wody w pożądane minerały, które są korzystne dla organizmu człowieka. Mineralizatory są często stosowane w systemach odwróconej osmozy (RO). Po procesie odwróconej osmozy woda może mieć tylko 5-10 miligramów składników mineralnych na litr. Dzięki wymiennym wkładom mineralizującym ilość przydatnych pierwiastków wzrasta do 30-75 miligramów na litr. Te minerały odgrywają ważną rolę w procesach życiowych organizmu, ta różnica często jest argumentem przemawiającym za zakupem mineralizatora do filtra.

Wkład mineralizujący to podłużny „pojemnik” wypełniony mieszanką naturalnych skał, które powoli rozpuszczają się, gdy są obmywane przez przepływającą wodę. Woda po przepływie przez specjalne złoże jest wzbogacana w minerały niezbędne dla ludzkiego organizmu i zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na składniki mineralne. Zawartość minerałów po filtracji przez wkład mineralizujący jest podobna do stężenia minerałów w wodach mineralnych dostępnych w większości polskich sklepów spożywczych.

Warto pamiętać, że optymalna żywotność wkładu mineralizującego wynosi około 12 miesięcy, ale można go używać dłużej, choć z mniejszą ilością minerałów w wodzie.

Przeczytaj także: Zastosowania Wody z Odwróconej Osmozy i Wody Destylowanej

Przykładowe składy wkładów mineralizujących:

  • Złoża mineralizujące, węgiel aktywny
  • Dolomitowe złoża mineralizujące
  • Złoża bioceramiczne i mineralizujące

Minerały dodawane do wody:

  • Wapń - jest podstawowym składnikiem kości i zębów.
  • Magnez - to pierwiastek, który zajmuje w organizmie człowieka ważne miejsce, bierze udział w ponad 300 procesach biochemicznych i dlatego decyduje o prawidłowej czynności układu immunologicznego i nerwowo-mięśniowego.
  • Sód - jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Potas - jest najważniejszym kationem płynu wewnątrzkomórkowego oraz w mniejszej ilości znajduje się w płynie pozakomórkowym. Potas reguluje równowagę wodną organizmu i utrzymuje prawidłowy rytm serca oraz wpływa na równowagę kwasowo-zasadową.

Wkłady rewitalizujące

Mineralizatory uzupełniają wodę w optymalną dla zdrowia mieszankę minerałów, takich jak wapń, potas, magnez, sód i chlorki. Zyskujemy w ten sposób wodę nie tylko idealnie oczyszczoną, lecz także zawierającą cenne dla zdrowia składniki odżywcze.

Wkład rewitalizacyjny to specjalny filtr, dzięki któremu woda po odwróconej osmozie zostaje wzbogacona w wolny wodór oraz magnez. Badania dotyczące działania wkładów rewitalizujących pokazują też znaczny wzrost wartości pH wody. Ciecz o takim składzie pozwala przywrócić w organizmie stan równowagi kwasowo-zasadowej, a także spowalnia procesy starzenia się komórek.

Mieszacze w systemach odwróconej osmozy

Wbudowane w system odwróconej osmozy mieszacze to stosunkowo innowacyjne rozwiązanie, które można znaleźć w naprawdę nowoczesnych modelach. Zastosowanie takiego rozwiązania niesie ze sobą wiele korzyści. Na pierwszym miejscu wymienia się opcję dostosowania stopnia mineralizacji wody do indywidualnych potrzeb. W praktyce można niemal dowolnie regulować stężenie minerałów obecnych w wodzie przeznaczonej do bezpośredniego spożycia. Kolejna istotna zaleta to pochodzenie minerałów.

Przykłady popularnych systemów odwróconej osmozy

Na rynku dostępne są aktualnie rozmaite filtry kuchenne działające w oparciu o system odwróconej osmozy. Duża konkurencja sprawia, że producenci nieustannie wprowadzają nowe, niekiedy bardzo innowacyjne, rozwiązania. Nie ulega wątpliwości, że każdy znajdzie, dzięki temu, urządzenie idealnie dopasowane do swoich potrzeb oraz możliwości lokalowych czy finansowych.

  • Atlas Filtri OASIS DP SANIC: Filtr kuchenny wyposażony w powłokę bakteriostatyczną, która ochrania powierzchnię kloszy i wkładów przed rozwojem mikroflory bakteryjnej.
  • Ecoperla Revo: System odwróconej osmozy, który praktycznie nie wymaga uwagi użytkownika. Filtr kuchenny sam bowiem sygnalizuje potrzebę wymiany wkładów i reaguje na pojawiające się problemy. Co więcej, ze względu na niewielkie gabaryty, zmieści się w każdej kuchennej szafce.

Gdzie jeszcze spotykamy wodę po odwróconej osmozie?

Niewielu konsumentów zdaje sobie sprawę z tego, że na co dzień korzystają z wody po odwróconej osmozie. Otóż, sprzedawana w plastikowych butelkach woda źródlana niektórych marek to nic innego jak właśnie woda RO. Także wiele popularnych napojów gazowanych i niegazowanych jest produkowanych na bazie wody po odwróconej osmozie.

Jednak najbardziej zadziwiający może się wydawać fakt, że coraz więcej lokalnych stacji uzdatniania wody (zarówno w Polsce, jak i na świecie) stosuje systemy odwróconej osmozy, aby zapewnić czystą i zdrową wodę odpowiedniej jakości swoim klientom.

tags: #mineraly #do #wody #po #osmozie

Popularne posty: